Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-12-06

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ισχύει η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, όσον αφορά την έλευση των πυραύλων ΕΣ-300, όπως ισχύουν και οι προϋποθέσεις για αναβολή της, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Σε χαιρετισμό που απέστειλε στην αντικατοχική εκδήλωση χωριών της Επαρχίας Κερύνειας στο οδόφραγμα της Μιάς Μηλιάς, ο Πρόεδρος Κληρίδης κατέστησε και πάλιν σαφές ότι προϋποθέσεις για αναβολή της έλευσης των Ες 300, είναι είτε η έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με προοπτική προόδου στο Κυπριακό, είτε η πρόοδος στα θέματα ασφάλειας με προοπτική σταδιακής αλλά πλήρους αποστρατιωτικοποίησης.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η ακολουθούμενη στρατηγική στο εθνικό, την άμυνα και την ενταξιακή πορεία, αποτελμάτωσε το Κυπριακό, εμπέδωσε το αίσθημα ασφάλειας μέσα στο λαό και μπορεί να αποδώσει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.


Στους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούνται από μία λύση διζωνικής oμοσπονδίας, ανεφέρθη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο Μακαριώτατος τέλεσε το πρωί την θεία λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Εγκωμης, και ακολούθως εγκαινίασε φιλανθρωπική αγορά.

Εν τω μεταξύ, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ελεύθερης Κύπρου, συνεργεία της Κίνησης Γυναικών, συνέχισαν τη συλλογή υπογραφών από το εκκλησίασμα, πάνω σε 1619 μαντήλες, όσοι και οι αγνοούμενοι της τουρκικής εισβολής.

Οι μαντήλες, οι οποίες εικονίζουν την φιγούρα της Κυπρίας μάνας, θα σταλούν στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, ως διαμαρτυρία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Τούρκους εισβολείς.

Συναφώς, σε εγκύκλιο του που διαβάσθηκε σε όλους τους Ιερούς Ναούς, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, κάλεσε το εκκλησίασμα να υπογράψει τις μαντήλες, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί μία συμβολική έκφραση αγάπης προς την πατρίδα, αλλά και του πόθου για εκδίωξη του Τούρκου εισβολέα.


Χωρίς να δηλώνει αισιόδοξος για τα απότελέσματα οποιασδήποτε αμερικανικής πρωτοβουλίας, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ανέφερε πως καθέ προσπάθεια από το διεθνή παράγοντα προς την ορθή κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης μιλούσε στο περιθώριο του έκτακτου συνεδρίου της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγεμού.

Οπως ανέφερε, η αποφασιστικότητα που επέδειξε η πλευρά μας για το θέμα των ΕΣ-300, υποδεικνύει ότι δεν αρκούν μόνο τα λόγια του διεθνούς παράγοντα, αλλά χρειάζονται έργα.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε την πολιτική ηγεσία να συζητήσει το θέμα των πυραύλων Ες-300, την ώρα που πρέπει και να θέσει τον δάκτυλο στον τύπο των ήλων.

Σε δηλώσεις του στο Φρέναρος, όπου τέλεσε τα αποκαλυπτήρια στήλης τιμής για τους αγνοούμενους της κοινότητας, ο κ. Χριστόφιας είπε, ότι ο πρώτος που πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε ο κύριος Χριστόφιας, έχει καθήκον να διαμορφώσει εισήγηση προς το Εθνικό Συμβούλιο αφού λάβει μια σειρά από παράγοντες.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, όποια απόφαση και αν ληφθεί, θα έχει και τις αρνητικές της επιπτώσεις, αλλά εξέφρασε την ευχή να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις που θα συνοδευθούν με τις λιγότερες, κατά το δυνατό, αρνητικές επιπτώσεις.


Δριμεία επίθεση στον Γιώργο Βασιλείου, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, με αφορμή τις θέσεις του πρώτου για τους Ες - 300.

Ο Νίκος Κουτσού, κατηγόρησε τον

επικεφαλής της ομάδας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου, ότι με τις θέσεις του δικαιολογεί εκ των προτέρων, τις αρνητικές τοποθετήσεις ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, κάλεσε την κυβέρνηση τοποθετηθεί και να ξεκαθαρίσει τη θέση της.


Με κάθε λαμπρότητα τιμήθηκε σήμερα η γιορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Ναυτικού.

Η τελετή έγινε σε στρατόπεδο του Ναυτικού, στο παλαιό λιμάνι Λεμεσού, στην παρουσία τπυ Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

Στην ημερήσια διαταγή του ο διοικητής του Ναυτικού Δημήτριος Δελιμιχάλης εξήρε το ρόλο που διαδραματίζει το Ναυτικό.

Αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες ναυτικούς, ο Πρόεδρος Κληρίδης έρριψε δάφνινο στεφάνι στη θάλασσα, ενώ άγημα του Ναυτικού απέδιδε τιμές υπό τους ήχους της φιλαρμονικής της Εθνικής Φρουράς.


Αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα της Μιάς Μηλιάς πραγματοποίησαν οι πρόσφυγες των χωριών Αγίου Αμβροσίου, Χάρτζιας, Καλογραίας και Τρυπημένης, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Αμβροσίου.

Σε χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος εξέφρασε την απογοήτευση του για την πενιχρή προσέλευση του κοινού.

Παράλληλα, τόνισε ότι γι' αυτό φταίει η πολιτική ηγεσία που αποθαρρύνει, όπως είπε, τους πρόσφυγες από το να διαδηλώνουν τα αισθήματα τους.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας απηύθυνε ο Σπύρος Αρότης, και εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, ο Νίκος Μουσιούττας.

Στη συνέχεια, εγκρίθηκε και επιδόθηκε ψήφισμα προς τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ η αντικατοχική εκδήλωση έληξε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Ενωρίτερα, έγινε εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα ενώ η Ιερά Αρχιεπισκοπή, παραχώρησε - για να εκτεθεί σε προσκύνημα, την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσης.

Υπογράφησαν επίσης έντυπα, για καταχώρηση αγωγής εναντίον της Τουρκίας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Στο παρά πέντε συνελήφθη από την Αστυνομία Λεμεσού ο οδηγός ο οποίος κατεζητείτο σε σχέση με το θανατηφόρο δυστύχημα στην τουριστική περιοχή Αμαθούντος.

Ο συλληφθείς είναι ο Χασάν Τάργουϊτς, από την Αίγυπτο, 24 ετών, ο οποίος ήταν έτοιμος να αναχωρήσει από το παλαιό λιμάνι Λεμεσού.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο δικαστήριο το οποίο εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησης του.

Στο δυστύχημα είχε χάσει τη ζωή της μία Βρετανίδα τουρίστρια, ενώ ο σύζυγος της τραυματίσθηκε σοβαρά.

Ο οδηγός εγκατέλειψε το όχημα του στη σκηνή και διέφυγε με διερχόμενο ταξί.


Παράνομες βουλευτικές εκλογές, διεξάγονται σήμερα στα κατεχόμενα.

Συγκεκριμένα, περίπου εκατόν-είκοσι χιλιάδες έποικοι και Τουρκοκύπριοι, καλούνται να εκλέξουν πενήντα ψευδοβουλευτές από επτά συνολικά κόμματα.

Στους λεγόμενους ψηφοφόρους, αναγνωρίζεται το δικαίωμα της οριζόντιας ψηφοφορίας, η οποία προβλέπεται να λήξει μέχρι τις έξι το απόγευμα.

Μετά την σύστασή της, η ψευδοβουλή θα συνέλθει για να εκλέξει τον λεγόμενο Πρωθυπουργό των κατεχομένων.


Το όραμα της ελπίδας για το μέλλον και την τύχη των αγνοουμένων, ζωγράφισαν το πρωί παιδιά στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, στο πλαίσιο της διαφωτιστικής εκστρατείας που διοργανώνουν το ΠΑΚ, συγγενείς αγνοουμένων και προσφυγικά σωματεία.

Τα παιδιά, αποτύπωσαν στο λευκό χαρτί, το δράμα της Κύπρου, όπως αυτά το αντιλαμβάνονται, εκφράζοντας παράλληλα τον πόθο τους για μία ελεύθερη πατρίδα.

Η πρωτοβουλία για ζωγραφική έκφραση από τα παιδιά, εντάσσεται στις πολιτιστικές δραστηριότητες του σωματείου "Το τάμα", ενώ η υλοποίηση της ιδέας ανήκει στην ζωγράφο Ελένη Καραβιώτου.


Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και άλλα πενήντα τραυματίσθηκαν, όταν λεωφορείο, πού μετέφερε 70 Γερμανούς τουρίστες, έπεσε σε χαράδρα βάθους οκτώ μέτρων, κοντά στην Αυστριακή πόλη Λίντζ, 100 χιλιόμετρα από την Βιέννη.

Το δυστύχημα συνέβη λόγω της βαριάς χιονόπτωσης πού επικρατούσε στην περιοχή και πού κατέστησε το δρόμο επικίνδυνο.

Το λεωφορείο κυριολεκτικά γλίστρησε μέσα στη χαράδρα, καθώς ο οδηγός προσπαθούσε να τοποθετήσει αντι-ολισθητικές αλυσίδες στο όχημα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, θα πέσουν τοπικές βροχές και πιθανόν να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό,γύρω στους 14 βαθμούς στα παράλια και στους 6 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε στη συνέχεια το πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου τη ξένης σειράς "MR BEAN".

Ακολουθεί η περιπετειώδης σειρά "PENSACOLA".

Στις έξι και τριάντα δείτε ένα νέο επεισόδιο της κωμικής σειράς "Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΩΝ ΜΠΑΤΣΩΝ ΣΧΟΛΗ".

Γύρω στις επτά και τριάντα θα μεταδοθεί η εύθυμη κωμική σειρά του Λόγου, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ.

Καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 6 December 1998 - 15:27:14 UTC