Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-12-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το Κυπριακό δεν είναι μόνο θέμα πυραύλων, γι αυτό και η εγκατάσταση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος θα πρέπει να εξετασΘεί υπό το πρίσμα του συνόλου των παραμέτρων του εθνικού μας προβλήματος.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Τύπου και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας ύστερα από πρωινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν άλλαξε η απόφαση για τους πυραύλους και ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό της Κύπρου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

Σχολιάζοντας, εξάλλου, πληροφορίες για νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, ο κύριος Ρέππας είπε πως υπάρχουν λόγοι που δικαιολογούν κάποια αισιοδοξία λόγω της κινητηκότητας που αναπτύχθηκε αυτές τις ημέρες από πλευράς των Αμερικανών.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης μετέβη στη Βουλή όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Σώματος Σπύρο Κυπριανού.

Το μεσημέρι ο Δημήτρης Ρέππας παρακάθησε σε σύσκεψη της επιτροπής Προώθησης Εθνικών Θεμάτων.


Την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα επιλύσει το πρόβλημα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων προς όφελος της Κύπρου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Γερμανίας για το Κυπριακό, Ντέτλεβ Ράντσαου.

Ο κύριος Ράντσαου, από την 1ην Ιανουαρίου 1999, θα εκπροσωπεί και τη γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκή Ενωσης.

Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Γερμανός εκπρόσωπος, είπε ότι η χώρα του δεν είναι έτοιμη να αναλάβει συγκεκριμένη χωριστή πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού ή για μείωση της έντασης.

Τόνισε, όμως, ότι η Γερμανία συνεργάζεται με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υποστηρίζει τις προσπάθειες της εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.


Υπέρ της διεύρυνσης των διεθνών εγγυήσεων στην Κύπρο, τάσσεται ο εισηγητής για το Κυπριακό στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Αντρας Μπαρσόνι ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί, με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τόνισε ότι η εμπειρία των τελευταίων 30 χρόνων, επιβάλλει περισσότερη ασφάλεια στο νησί και αποτροπή της μεταφοράς σε αυτό, των ελληνοτουρκικών εντάσεων.

Ο κύριος Μπαρσόνι, είχε επίσης,

συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, και αρχηγούς ή εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.


Δεν δικαιολογείται αισιοδοξία για το Κυπριακό αυτή την στιγμή, σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν στον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς και ο αξιωματούχος της Ελληνο- αμερικανικής ομογένειας Αντριου Μανάτος.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση των ομογενών με τον Πρόεδρο Κίντον στον Λευκό Οίκο, στην οποία ήταν παρών και ο Αντριους Μανάτος, το μόνο που ξεκαθάρισε είναι ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ασχοληθεί προσωπικά με το Κυπριακό κατά το υπόλοιπο της θητείας του, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει προς ποιά κατεύθυνση θα κινηθεί.

Ο Αντριου Αθενς επισήμανε ότι η ομογένεια πρέπει να πιέσει περισσότερο στους επόμενους δεκατέσσερις μήνες όσο θα είναι ακόμη στην προεδρία ο Μπίλ Κλίντον.

Οι δυο αξιωματούχοι της ομογένειας συναντήθηκαν, επίσης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον υπουργό Αμύνης Γιαννάκη Ομήρου.


Το θέμα της Διεύρυνσης της Ευρωπαικής Ενωσης ήταν το βασικό θέμα των συζητήσεων των Υπουργών Εξωτερικών των Δεκαπέντε, οι οποίες άρχισαν το πρωί στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι, ανέφερε ότι η Τουρκία θα πρέπει να είναι υποψήφια για προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση επί ίσοις όροις με τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και την Κύπρο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αμπέλ Ματούτες, χωρίς να θίξει το θέμα της υποψηφιότητας, τάχθηκε υπέρ της πλήρους συμμετοχής της Τουρκίας στη διαδικασία της Διεύρυνσης.

Από ελληνικής πλευράς, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Παπανδρέου, αναφερόμενος κυρίως στα όσα είπε ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι θα ήταν λάθος να δοθεί η ιδέα ότι η Τουρκία μπορεί να είναι επί όσοις όροις υποψήφια για την προσχώρηση της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Ανακάλεσε την προειδοποίηση της για παναπεργία η ΠΑΣΥΔΥ, ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί η Κεντρική Γραμματεία της οργάνωσης με τον Υπουργό Οικονομικών, ενώ το αντικείμενο της συνάντησης απασχόλησε αργότερα την Εκτελεστική Γραμματεία της οργάνωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου δήλωσε ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις που έλαβε από τον Υπουργό Οικονομικών αναφορικά με τους θεσμούς και τις διαδικασίες που διέπουν τις διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ.

Κατά την συνάντηση Υπουργού Οικονομικών και ΠΑΣΥΔΥ, αποφασίσθηκε η έναρξη συστηματικού διαλόγου σε υπουργικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο την προώθηση και την λύση προβλημάτων που αφορούν στην δημόσια υπηρεσία.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης υπέγραψε μία από τις 1619 μαντήλες, που συμβολίζουν τους αγνοούμενους της Κύπρου και κατ' επέκταση ολόκληρο το δράμα του νησιού, οι οποίες θα σταλούν στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Αντιπροσωπεία της Κίνησης των Γυναικών, που οργανώνει την εκδήλωση συλλογής υπογραφών, επισκέφθηκε το πρωί τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος τις συνεχάρη για την πρωτοβουλία τους.

Οι γυναίκες θα επισκεφθούν, επίσης, τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και τους αρχηγούς των κομμάτων για να υπογράψουν τις μαντήλες.


Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου, είναι ο νικητής των χθεσινών παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα, το οποίο ωστόσο, δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη λεγόμενη κυβέρνηση και αναμένεται να συνεργαστεί με το κόμμα του γιου του Ραούφ Ντενκτάς.

Το κόμμα του Ερογλου, το οποίο υποστηρίχθηκε μαζικά από τους εποίκους, οι οποίοι υπολογίζεται ότι ήταν οι μισοί από το σύνολο των ψηφοφόρων, εξασφάλισε ποσοστό 40% και 24 έδρες, αυξάνοντας κατά επτά τις έδρες που είχε προηγουμένως.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερτάρ Ντενκτάς πήρε 22% και 11 έδρες, δηλαδή δύο λιγότερες από ό,τι προηγουμένως.

Το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης του Μουσταφά Ακκιντζί πήρε 15% και 7 έδρες, αυξάνοντας τη δύναμη του κατά δύο έδρες.

Αντίθετα, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε μεγάλες απώλειες. Πήρε 13% και 6 έδρες, σε σύγκριση με 13 που διέθετε.

Δεν πήραν έδρα τα Εθνικιστικά Κόμματα Εθνικιστικής Δικαιοσύνης και Εθνικής Αναγέννησης, που πήραν 4%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των λεγόμενων εκλογών, ο Ραούφ Ντενκτάς κατηγόρησε τον Ντερβίς Ερογλου ότι προέβη σε εξαγορά ψήφων.


Μέσα σε τρείς ώρες αντικατέστησε τον προσωπάρχη του Κρεμλίνου και απέλυσε τους βοηθούς του, επιστρέφοντας ακολούθως σε κεντρική κλινική της Μόσχας.

Ο λόγος γιά τον Μπορίς Γέλτσιν, του οποίου η επιστροφή στα Προεδρικά καθήκοντα, ήταν σύντομη αλλά φαρμακερή.

Ο Γέλτσιν επανήλθε στην κεντρική κλινική της Μόσχας, όπου είχε νοσηλευθεί γιά 15 ημέρες, με πνευμονία, αφού όμως, πρόλαβε να αντικαταστήσει τον προσωπάρχη του Κρεμλίνου, Βαλεντίν Γιουμάσεφ, και να απολύσει τρείς βοηθούς του, διορίζοντας στη θέση του, τον Γενικό Γραμματέα του πανίσχυρου Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Μπορντι-ούζα.

Φημολογείται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος απέλυσε τους τέσσερις αξιωματούχους, επειδή ήταν προκλητικά ειλικρινείς σ' ό,τι αφορά την εξέλιξη της υγείας του.


Με πτώση απειλείται η κυβέρνηση Νετανιάχου, έπειτα από την ψηφοφορία στην Ισραηλινή βουλή, γιά διάλυση του Σώματος και προκήρυξη πρόωρων εκλογών, γιά τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Η εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραηλινού πρωθυπουργού, απειλείται, λόγω της έντονης δυσφορίας πού έχουν εκφράσει τα δεξιόφρονα κόμματα γιά την συμφωνία του Ουάιτ Πλαντέισιον και τα αριστερόφρονα, γιά την καθυστέρηση στην εφαρμογή της.

Εν τω μεταξύ, νέες βίαιες ταραχές ξέσπασαν στα Ιεροσόλυμα και τη Δυτική Οχθη, μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

ν


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικά συννεφιασμένος και κατά διαστήματα θα πέφτουν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 14 στα παράλια και στους 6 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, το πέμπτο επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ Η ΓΑΛΗΝΗ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Ακολουθούν ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ και στις έξι και τριάντα-πέντε οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα-πέντε μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 7 December 1998 - 16:27:21 UTC