Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-01-04

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εμπλοκή έχει παρουσιασΘεί στο θέμα της πλήρωσης των δύο θέσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο, αφού ούτε και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατέληξε στα ονόματα των ατόμων που θα αντικαταστήσουν τους Γιαννάκη Ομήρου, στο Υπουργείο Αμυνας, και τον Λυκούργο Κάππα, στο Υπουργείο Παιδείας.

Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι στο Υπουργείο Αμυνης θα διορισθεί ο Γεώργιος Χαραλαμπίδης και στο Υπουργείο Παιδείας, ο Ουράνιος Ιωαννίδης.

Εν τω μεταξύ, οι δύο υπουργοί, που προέχονται από το χώρο της ΕΔΕΚ, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 11 και 30 το πρωί, ενώ φαίνεται ότι η παράδοση των υπουργείων θα γίνει αύριο, αν τελικά ο Πρόεδρος Κληρίδης, καταλήξει στους αντικαταστάτες.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα διαδοχικά, και οι κύριοι Γιώργος Βασιλείου και Αλέξης Γαλανός.

Για το θέμα της παραίτησης των δύο Υπουργών της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι εξέθεσε τις θέσεις, του κόμματος του, στον Πρόεδρο Κληρίδη, για σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής.

Οι Υπουργοί, σημείωσε χαρακτηριστικά, δεν πρέπει κατ' ανάγκην να προέρχονται από τα κόμματα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του κόμματος ευρωδημοκρατικής ανανέωσης δήλωσε πως υπέβαλε την παραίτηση του ως σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματος του, σε κυβέρνηση υπό τον Γλαύκο Κληρίδη.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, διευκρίνισε σήμερα ότι δεν υπήρξε ποτέ επίσημη πρόσκληση από τον Μπιλ Κλίντον προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, για να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο.

Αυτό που έγινε, είπε, ήταν διερεύνηση προθέσεων από τον Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, πριν από τη συναπόφαση

για μη έλευση των ΕΣ-300.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης σχολίασε και την πρόσφατη ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στη Λευκωσία, σχετικά με ενέργειες μελών της κυβέρνησης Σημίτη, για τους Ες-300, ύστερα από δηλώσεις αξιωματούχων της κυπριακής κυβέρνησης και δημοσιεύματα.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ" ΔΗΛΩΣΗ


Χωρίς την έγκριση της Μόσχας δεν μπορούν οι πύραυλοι ΕΣ-300 να εγκατασταθούν στην Κρήτη, δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτοφ.

Ο κύριος Μουράτοφ τόνισε ότι η εγκατάσταση των πυραύλων είναι θέμα αποκλειστικά της κυπριακής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η Μόσχα έκανε ό,τι μπορούσε.

Σε ερώτηση αν η Ρωσία έχει λόγο στην απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, ο κύριος Μουράτοφ απέφυγε να απαντήσει λέγοντας χαρακτηριστικά, " όπως το βλέπετε", ενώ ανέφερε πως θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ Ρωσίας, Ελλάδας και Κύπρου, για το θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, οι διαβουλεύσεις αυτές έχουν αρχίσει.


Η απόφαση για μη εγκατάσταση των πυραύλων ΕΣ-300 στην Κύπρο οδηγεί σε εθνική ταπείνωση και σε παραχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αυτό υποστήριξε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας, κατά την άφιξη του στην Κύπρο, όπου θα έχει συναντήσεις με πολιτικούς ηγέτες.

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας ήταν ο Βαγγέλης Ευαγγελίδης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε την αξίωση του να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την απόφαση για τη μη έλευση των ΕΣ-300.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία τοποθετήθηκε επι των τελευταίων εξελίξεων, ζήτησε επαναδιατύπωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χωρου καθώς και άμεση σύγκληση του Εθνικου Συμβουλίου για επανεξέταση του όλου φάσματος του Κυπριακού.

Κληθεις να σχολιασει τις πληροφορίες, που φερουν στελεχος του ΔΗΚΟ τον πρωην Υπουργό Αμυνας Κωστα Ηλιάδη να ενδειαφέρεται για το ίδιο Υπουργείο ειπε ότι δεν γνωρίζει για το θέμα και προχωρωντας ένα βήμα, ανεφερε, ότι μονο σε περίπτωση αλλαγής κυβένρησης το ΔΗΚΟ συζητά το ενδεχόμενο κυβένρησης Εθνικής Ενότητας

Αναφερόμενος στη συνένωση του Κεντρώου χώρου ο κύριος Κυπριανού, αποκάλυψε ότι αύριο θα εχει μία πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ.


Η μη έλευση των πυραύλων ΕΣ-300 στην Κύπρο, δεν πρόκειται να μετατραπεί σε διαπραγματευτικό χαρτί για μείωση του αριθμού των Τούρκων στρατιωτών στο νησί, δήλωσε προκλητικά ο Ραούφ Ντενκτάς.

Ο αρχηγός του κατοχικού καθεστώτος ανέφερε, ότι εάν βρισκόταν στη θέση του Προέδρου Κληρίδη θα παραιτείτο, ενώ για τη μεταφορά των ΕΣ-300 στην Κρήτη, υποστήριξε πως δεν είναι λογικό να μεταφερθούν εκεί, όπως δεν ήταν λογικό να παραγγελθούν.

Εν τω μεταξύ, κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να δεχθεί την λύση της συνομοσπονδίας.

Κάποτε, είπε, απέρριπταν και την ομοσπονδία, ενώ σήμερα την επιδιώκουν.

Αυτό θα γίνει και με την συνομοσπονδία. Κάποτε θα την επιδιώκουν, κατέληξε, αλλά ίσως να είναι αργά.


Πρώτη επίσημη ημέρα σήμερα για το ΕΥΡΩ στις διεθνείς χρηματαγορές.

Η γέννηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος οδήγησε προς τα κάτω τις δύο μεγαλύτερες χρηματαγορές της Ασίας.

Στο Τόκυο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 3,1% στις 13 χιλιάδες- 415,9 μονάδες, στην χαμηλότερη τιμή του από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, ενώ στο Χονγκ-Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε απώλειες 2,38%.

Θετικό ήταν, όμως, το κλίμα που επικρατούσε στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πλην του Λονδίνου, η χώρα του οποίου δεν μετέχει στην ζώνη του ΕΥΡΩ.

Στην Λευκωσία, η κυπριακή κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρίστου Στυλιανίδη χαρακτήρισε την εισαγωγή του Ευρώ ως εξαιρετικής πολιτικής και οικονομικής σημασίας, απόφαση.


Σε εθνική τραγωδία, με εικοσι-τρείς νεκρούς, μέχρι στιγμής, εξελίσσεται η πρωτοφανής κακοκαιρία που πλήττει συνολικά δώδεκα Αμερικανικές πολιτείες.

Εκατομμύρια άνθρωποι ταλαιπωρούνται από την παράλυση των χερσαίων και εναέριων συγκοινωνιών, ενώ στο Σικάγο, το χιόνι έχει ξεπεράσει το μισό μέτρο.

Νέο πολλαπλό δυστύχημα σε κύρια οδική αρτηρία της Βιρτζίνια λόγω του παγωμένου δρόμου, προκάλεσε το θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων εικοσι-πέντε, δημιουργώντας ουρά αυτοκινήτων σε απόσταση επτά μιλίων.

Οι ισχυρές χιονοθύελλες και η βαριά χιονόπτωση συνεχίζονται, ενώ το χειρότερο επακόλουθο της κακοκαιρίας, είναι η ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων στα αεροδρόμια Ο-Χεαρ και Μιντ-Γουέστερν του Σικάγο και άλλους αερολιμένες, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό χιλιάδων επιβατών γιά τρείς και πλέον ημέρες.

Συνολικά από τις βαριές χιονοπτώσεις έχουν επηρεαστεί δώδεκα πολιτείες, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το κύμα κακοκαιρίας, κινείται πρός τις ακτές του Ατλαντικού.


Γης Μαδιάμ τα έκαναν χθες βράδυ άγνωστοι στο γυμνάσιο Πόλης Χρυσοχούς.

Οι νυκτοβάτες έσπασαν τουλάχιστον εκατόν-τρείς υαλοπίνακες των παραθύρων και των κύριων εισόδων.

Αφού έσπασαν το τζάμι της μεγάλης αίθουσας του καθηγητικού συλλόγου, εισήλθαν σε αυτήν και έσπασαν την φωτοτυπική μηχανή, μια σόμπα πετρελαίου, ένα ψυγείο, ένα ρολόι τοίχου, την βιβλιοθήκη και αρκετές καρέκλες.

Η ζημιά δεν έχει υπολογισθεί ακόμη, ενώ άνδρες του αστυνομικού σταθμού Πόλης Χρυσοχούς, μετέβησαν επί τόπου και διενήργησαν έρευνες.

Εξετάζεται κατά πόσο οι δράστες είναι νεαροί.


Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για το ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε στο φόνο του Χαμπή Αεροπόρου, ο Προκόπης Προκοπίου, αναφέρθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού κατά την ανανέωση της κράτησης του, για άλλες οκτώ ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε ότι η Αστυνομία κατέχει μαρτυρία σύμφωνα με την οποία ο Προκοπίου, δύο ημέρες πριν από το έγκλημα, είχε στην κατοχή του τα κλειδιά που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο των δραστών.

Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, με τα κλειδιά αυτά άνοιξε διαμέρισμα στην περιοχή Γερμασόγειας και πήρε τρία αυτόματα όπλα τα οποία όπως διαπιστώθηκε ήταν εκείνα που χρησιμοπιήθηκαν στο φόνο του Χαμπή Αεροπόρου.

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε, ακόμη, ότι ο Προκοπίου ήταν ο οδηγός του αυτκινήτου που μετέφερε τους δράστες και ότι τόσο πριν το έγκλημα, όσο και μετά, αυτός είχε επανειλημμένες τηλεφωνικές επαφές με άλλους υπόπτους.

Ο αστυνομικός ανακριτής κατέθεσε, τέλος, ότι στο όχημα επέβαιναν δύα άλλα πρόσωπα που τελούν υπό κράτηση.


Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΑΚΕΛ, αναφέρει ότι η μεταδοθείσα χθες, είδηση στη βάση δηλώσεων του Προέδρου Κληρίδη, ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας θα υποβληθεί εντός της εβδομάδας σε μεταμόσχευση νεφρού, είναι ανακριβής και στηρίχθηκε σε λανθασμένη πληροφόρηση.

Κατ'ουδένα λόγο, προστίθεται στην ανακοίνωση, δεν πρόκειται αυτό το διάστημα να υπάρξει μεταμόσχευση νεφρού.

Ομως, αναφέρεται, εάν ύστερα από μερικούς μήνες δεν επανέλθει η νεφρική λειτουργία, παρά την ακολουθούμενη θεραπευτική αγωγή, τότε μία από τις πιθανές θεραπείες ίσως να είναι και η μεταμόσχευση νεφρού.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά μερικώς συννεφιασμένος και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί ως βορειοανατολικοί 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 9 στα παράλια και στους 3 στις ψηλότερες ορεινές περοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ Η ΓΑΛΗΝΗ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Ακολουθούν ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ και στις έξι και τριάντα-πέντε οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα, μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 4 January 1999 - 15:27:35 UTC