Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-02-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χειροτονήθηκε το πρωί ο νέος μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, στον Ιερό ναό Παναγίας Παλλουριώτισσας, στη διάρκεια αρχιερατικού συλλείτουργου.

Αυτή τη στιγμή ο λαός της Λεμεσού, με επικεφαλής το Δήμαρχο Δημήτρη Κοντίδη και τις αρχές της πόλης, υποδεχονται το νέο Μητροπολίτη στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου.

Να συνδεθούμε με το συνεργείο εξωτερικών μεταδόσεων του ΛΟΓΟΥ και με τον Πάμπο Μιτίδη.

ΖΩΝΤΑΝΟ


Δεκάδες επίσκοποι και ιερείς, μοναχοί και εκατοντάδες πιστοί συμμετείχαν το πρωί στη χειροτονία του νέου μητροπολίτη στον Ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στη Λευκωσία.

Στην χειροτονία παρέστει ο πρόεδρος της δημοκρατίας, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές καθώς και εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Από την χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Λεμεσού απουσίασαν τέσσερα μέλη της Ιεράς συνόδου, οι Μητροπολίτες Παφου Χρυσόστομος και Κυρηνείας Παύλος και οι Χωρεπίσκοποι Αρσινόης Γεώργιος και Σαλαμίνος Βαρνάβας.

Την απουσία αυτή σχολίασαν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Λεμεσου Αθανάσιος ενώ ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος έδωσε την δική του εκδοχή.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ


Επίσκεψη στην Κύπρο πιθανόν να πραγματοποιήσει την πρώτη εβδομάδα Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Σύμφωνα με την Αθηναική εφημερίδα το ΒΗΜΑ στόχος της επίσκεψης είναι να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική μετά την ανάκληση της εγκατάστασης των Εσ 300 στην Κύπρο και παράλληλα να στηριχθεί ο πρόεδρος Κληρίδης, που όπως εκτιμά η εφημερίδα σήκωσε μεγάλο πολιτικό βάρος.

Το δημοσίευμα αναφέρει οτι ο πρωθυπουργός της Ελλαδας θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου όπου θα αναφερθεί στην δέσμευση της Ελλάδας για ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου τονίζοντας παράλληλα την σημασία της Ευρωπαικής προοπτικής της Κύπρου.

Το δημοσίευμα σχολίασε ο πρέσβης της Ελλαδας στην Κύπρο Κυριάκος Ροδουσάκης.

Δήλωση


Ο κυριότερος εξαγωγέας όπλων της Ρωσίας η εταιρία "Ροζβουρουζένιγε" δεν βλέπει να υπάρχει κάνενα πρόβλημα στην μετατροπή του συμβολαίου της με την Κύπρο για την αποστολή των πολυσυζητημένων αντιαεροπορικών πυραυλικών συστυημάτων S-300 στην Κρήτη.

Ο επικεφαλής της "Ροζβουρουζένιγε" Γκριγκόρι Ραπότα δήλωσε ότι το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αναμορφώσουμε ορισμένα απο τα άρθρα του συμβολαίου. Δεν περιμένουμε, πρόσθεσε, ότι θα έχουμε οικονομικό κόστος.

Αύριο μεταβαίνει στη Μόσχα ο υπουργός άμυνας Γιαννάκης Χρισοστόμης για συνομιλίες που όπως εκτιμάται θα επικεντρωθούν στην ημερομηνία της παραλαβής των S-300.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε λύση συνομοσπονδίας γιατί αυτή θέτει σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού.

Μιλώντας στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων Ανδρέα Τσέλεπου, Κώστα Καρνάβαλου και Βλαδίμηρου Ηρακλέους, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι δεν προβλέπει καμία κινητικότητα στο Κυπριακό πριν τις τουρκικές εκλογές, αλλά ούτε και μετά τις εκλογές, αφού, όπως σημείωσε, η τουρκική αδιαλλαξία συνεχίζεται.

Ακόμη είπε ότι μπορεί να μην ήρθαν οι S300, για να αποφευχθεί η ένταση στην περιοχή, αλλά η στενή συνεργασία των κυβερνήσεων Κύπρου κι Ελλάδας συνεχίζεται και το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου αναβαθμίζεται συνεχώς.


Ο κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν ζητεί από την Ελλάδα να του παράσχει πολιτικό άσυλο, σε μήνυμά του προς τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά μεσα ενημέρωσης, το οποίο διαβιβάσθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από την αντιπροσωπεία στην Αθήνα του πολιτικού σκέλους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Ο κούρδος ηγέτης ανανεώνει επίσης ένα αίτημα ασύλου προς τη Ρωσία, "καταδικάζοντας" τη ρωσική κυβέρνηση επειδή "δεν αποδέχθηκε τις πρωτοβουλίες της Δούμας προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ζητεί επίσης από τη Βόννη και το Παρίσι, που κατηγορεί ότι τον "ποινικοποίησαν", να "επανεξετάσουν τη θεση τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται".


Διαφορετικές εκτιμήσεις για το μέλλον της προσπάθειας για δημιουργία σοσιαλδημοκρατίκού κόμματος έχουν οι πρωταγωνιστές.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι οι προτάσεις του ΔΗΚΟ, όταν αυτές δοθούν, θα συζητηθούν στο συλλογικό όργανο των πέντε εμπλεκομένων μερών, αποκλείοντας έτσι τις κατ' ιδίαν επαφές.

Διευκρίνισε επίσης πως κανείς απο τους πέντε δεν εξέφρασε την πρόθεση να αποχωρήσει απο την ακολουθούμενη διαδικασία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, επέκρινε τους συμβιβασμούς που κάνουν οι πέντε προκειμένου να υπάρξει μεταξύ τους συμφωνία, ενώ επανέλαβε πως όταν το κόμμα του είναι έτοιμο τότε θα καταθέσει τις προτάσεις του.

Απο την πλευρά του ο αντιπρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Χριστοφίδης, δεν απέκρυψε πως δίδονται διαφορετικές ερμηνείες στο πλαίσιο αρχών για το κυπριακό απο τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού τόνισε πως πρόβλημα με το ΔΗΚΟ θα προκύψει εαν δεν καταθέσει τις προτάσεις του εντός των τριών εβδομάδων όπως υποσχέθηκε.


Καθοριστικής σημασίας συνάντηση για την ξενοδοχειακή βιομηχανία θα έχει την Δευτέρα το απόγευμα ο υπουργός εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας.

Οπως ο ίδιος δήλωσε, απο την συνάντηση αυτή με τις συνδικαλιστικές οργανώνσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ, θα εξαρτηθεί η συνέχιση της πρωτοβουλίας του για διάλογο μεταξύ συντεχνιών και εργοδότη των ξενοδοχείων Λόρδος Μπητς και Γκόλτεν Μπεη.

Την αισιοδοξία του και την ευχή για την έναρξη διαλόγου εξέφρασε ο υπουργός εμπορίου Νίκος Ρολάνδης, ενόψη κυρίως και της διοργάνωσης στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα διεθνούς συνεδρίου για τον τουρισμό.


Θανατηφόρο οδικό δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί με θύμα τον Παύλο Παπαγεωργίου εξηνταενός ετών από το Μοναγρούλι Λεμεσού.

Το δυστύχημα συνέβη γύρω στις έντεκα το πρωί στον παλιό δρόμο Λευκωσίας - Λεμεσού.

Ο Παπαγεωργίου, ο οποίος οδηγούσε μοτοσυκλέττα και δεν έφερε κράνος, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Χρίστος Νεοφύτου, 68 χρόνων, από τις Αγγλισίδες.


Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας προσήχθει το πρωί, ο Κωνσταντίνος Μασιάς, ο οποίος συνελήφθει ώς ύποπτος, αναφορικά με υποθέσεις πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου και απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις.

Τα έξι συνολικά αδικήματα, διαπράχθηκαν απο το 1993 μέχρι σήμερα, σε διάφορες περιοχές της Κύπρου.

Οπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, η αστυνομία, μετά τις σχετικές καταγγελίες, εξέδοσε εναντίον του ένταλμα σύλληψης και καταζητήθηκε.

Διαπιστώθηκε όμως ότι είχε διαφύγει στο εξωτερικό.

Χθές, συνελήφθηκε στην Λευκωσία, και τέθηκε υπο κράτηση, και θα παραμείνει στα αστυνομικά κρατητήρια για οκτώ ημέρες, μετά την σχετική απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου.


Συνεχίστηκε και σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, η διαφωτιστική εκστρατεία πού διοργανώνει γιά περισσότερα από δύο χρόνια, το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα και συγγενείς αγνοουμένων.

Συστήματα του σώματος προσκόπων της επαρχίας Λευκωσίας, θα ενισχύουν κάθε Κυριακή τον αντικατοχικό αγώνα του οδοφράγματος, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος τους.


Με τέσσερεις αγώνες ολοκληρώνεται αυτη την ωρα η δέκατη έβδομη αγωνιστική του πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας στο ποδόσφαιρο.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ειναι

ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ 2-0

Ν.ΣΑΛΑΜΙΝΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ-ΑΧΝΑ 3-6

ΑΡΗΣ-ΑΛΚΗ 0-2


Να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό, αλλά και λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2-3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 8 στα παράλια και στους 3 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Να συνδεθούμε ξανά με την Λεμεσό και τον Πάμπο Μιτίδη για να μας δώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για την υποδοχή του νέου μητροπολίτη Αθανασίου.

Πάμπο.


Θα παρακολουθήσουμε τώρα σε άμεση πάντα μετάδοση από το Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης την τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη Αθανασίου.

Να σημειώσουμε ότι στον περίβολο του Ιερού ναού Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής αναμένουν τον νέο μητροπολίτη οι ιερείς της πόλης, ντυμένοι με τα ιερά του άμφια.

Κατά την είσοδο του στον ιερό ναό, θα ψαλεί η νενομισμένη ακολουθεία, ενώ θα ακολουθήσουν προσφωνήσεις, και ο νέος μητροπολίτης, θα εκφωνήσει τον ενθρονιστήριο του λόγο.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 14 February 1999 - 17:47:06 UTC