Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-09-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε στις δύο και πενήντα-οκτώ λεπτά, το απόγευμα, στην Τουρκία, με επίκεντρο την ίδια περιοχή όπου σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός της δεκάτης εβδόμης Αυγούστου.

Σύμφωνα, πάντως, με τους υπευθύνους του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η δόνηση ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, υπάρχουν δύο νεκροί και κατέρρευσαν ορισμένα κτίρια.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας φόβο ιδιαίτερα στα σχολεία, τα οποία ανοιξαν σήμερα για την νεα σχολική περίοδο.


Στην Κύπρο, κηδεύθηκαν το απόγευμα οι τέσσερις Κύπριοι που έχασαν τη ζωή τους στο σεισμό που έπληξε την Αττική.

Στις τέσσερις το απόγευμα τελέσθηκε από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο συνοικισμό Ανθούπολης, η κηδεία του Χρίστου Παπαθωμά, 44 ετών, από τον Λάρνακα Λαπήθου, και της κόρης του Γεωργίας, 16 ετών.

Της κηδείας προέστη ο Μηρτοπολίτης Κηρηνείας Παύλος.

Την ίδια ώρα έγινε στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού, στην Λάρνακα, η κηδεία της Φρόσως Παντελή Νικολέττη, 37 ετών, και της κόρης της Εβελιν, 14 ετών.

Της κηδείας προέστη ο Μητροπολίτης Κι τίου Χρυσοστόμος.


Tα μελη των ελληνικων και των ξενων συνεργείων διάσωσης διεξιώθηκε ο Προεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστης Στεφανόπουλος.

Αμεσως μετά την τελετή ακολουθησαν συγκινητικές στιγμές μεταξύ Ελληνων και Τούρκων που πήραν μερος στις προσπάθειες διάσωσης, ανθρωπων που είχαν εγκλωβιστεί κάτω απο τα ερείπια.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχώρησε στις τέσσερις το απόγευμα για την Αθήνα.

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν προέβη σε δηλώσεις.

Στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Επίσης, θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.


Στο Λονδίνο όπου θα μεταβεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών στην Ελληνική Πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση και με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια.
Μιλώντας χθές βράδυ σε συνέντευξη τύπου προς τα τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την αποφασιστικότητα του, να προχωρήσει σε όλους τους αναγκαίους χειρισμούς, ώστε οι προγραμματιζόμενες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό να έχουν προοπτικές επιτυχίας.

Είπε επιπλέον ότι αναμένει από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αποστείλει στα τέλη Σεπτεμβρίου, τις προσκλήσεις για την έναρξη συνομιλιών.

Οι Αμερικανοί και Βρετανοί σημείωσε έχουν επεξεργαστεί σενάρια για τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού, σενάρια τα οποία, όμως, δεν κοινοποίησαν, όπως είπε, στη δική μας πλευρά.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, πρόσθεσε ότι υπάρχει υποστήριξη από τον διεθνή παράγοντα, των εισηγήσεων μας στα θέματα της ασφάλειας και της αποστρατικοποίησης, καθώς και για την επιστροφή μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Χαρακτήρισε εξάλλου την συνάντηση Κλίντον - Ετζεβίτ τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Τουρκία, ως σημαντικό σταθμό για την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τους κινδύνους αν από λανθασμένους χειρισμούς της δικής πλευράς οδηγηθεί η νέα πρωτοβουλία, σε αδιέξοδο.


Εν τω μεταξύ, η Βρετανία τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής απευθείας και ουσιαστικών συνομιλιών, σύμφωνα με τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Τη θέση αυτή εξέφρασε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Εντουαρτ Κλέϊ, ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας τις θέσεις Ντενκτάς για διακρατικές συνομιλίες, ο κύριος Κλέϊ, παρόλο που χαρακτήρισε σημαντικό και ενδιαφέρον το τι λέει ο τουρκοκύπριος ηγέτης, εντούτοις σημείωσε ότι στόχος του διεθνούς παράγοντα είναι οι απευθείας διαπραγματεύσεις επί της ουσίας του προβλήματος.

Ερωτηθείς για τα βρετανικά σενάρια για το Κυπριακό, είπε ότι η χώρα του θα είχε μη ολοκληρωμένη άποψη για την επίλυση του προβλήματος εάν εστίαζε την προσοχή της στη συνταγματική πτυχή.

Ο κύριος Κλέϊ, πρόσθεσε πάντως, ότι η Βρετανία δεν έχει διαμορφώσει έτοιμα σχέδια, ούτε πλαίσιο λύσης, αλλά ανέπτυξε δικές της σκέψεις και ιδέες, στην προσπάθεια του διεθνούς παράγοντα να υποβοηθήσει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ, άκαρπες αποβαίνουν οι προσπάθειες των Αμερικανών για να κάμψουν την αδιαλλαξία του Ντενκτάς.

Τόσο προς τον Αλφρεντ Μόουζες, Απεσταλμένο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και προς τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τόμας Γουέστον, ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε τη θέση για διακρατικές συνομιλίες.


Ενας πρώην και ένας, νύν, υπουργοί απαντούν στις κατηγορίες για αγορά μετοχών της Εταιρείας Λούης Κρουζ Λάϊνς.

Το θέμα ήγειραν οι Νέοι Ορίζοντες, οι οποίοι θεωρούν ως ανεπίτρεπτη την προνομιακή-ιδιωτική αγορά μετοχών από τον Λεόντιο Ιεροδιακόνου, σε χρόνο που ήταν ο καθ'ύλην αρμόδιος Υπουργός για τις αερομεταφορές, και από εταιρεία η οποία θα επεκταθεί στον τομέα αυτό.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κύριος Ιεροδιακόνου, απάντησε ότι ενήργησε μέσω χρηματιστή και δεν εκμεταλλεύτηκε τις πολιτικές του θέσεις.

Συνεπώς, προσθέτει στη δήλωσή του, θεωρεί ότι οι επενδύσεις του δεν περιέχουν κανένα στοιχείο παρατυπίας, και ούτε συνιστούν αντιδεοντολογική συμπεριφορά.

Ο Υπουργός Αμυνας, εξάλλου, το όνομα του οποίου αναφέρθηκε για την ίδια περίπτωση, δήλωσε πως αναμένει κριτική για σοβαρότερα θέματα.

Περιορίστηκε δε, να αναφέρει ότι, ναί ήταν ένας από τους είκοσι χιλιάδες Κυπρίους που αγόρασαν μετοχές της Λούης.

Στο θέμα παρενέβη και η κυβέρνηση, η οποία με γραπτή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου συνιστά όπως πολιτικά πρόσωπα αποφεύγουν την απόκτηση μετοχών με ιδιωτική παραχώρηση, αν και νομικά αυτό δεν απαγορεύεται.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προστίθεται, στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, προτίθεται να ζητήσει λήψη απόφασης επί του θέματος και να προειδοποιήσει ότι η μη συμμόρφωση με την απόφαση αυτή θα αποτελεί λόγο απομάκρυνσης από την κυβέρνηση.


Πρεμιέρα της νέας σχολικής χρονιάς και 141.500 μαθητές της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης βρέθηκαν στα θρανία μετά την θερινή ανάπαυλα.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα, άρχισαν τα μαθήματα στις τάξεις και οι μαθητές δήλωναν ικανοποιημένοι από την αντιμετώπιση των καθηγητών και από την όλη οργάνωση της νέας σχολικής περιόδου.

Σε δηλώσεις του στο "Λόγο" ο Υπουργός Παιδείας, Ουράνιος Ιωαννίδης, υπογράμμισε ότι έχουν καλυφθεί οι ανάγκες των σχολείων από τη δημοτική μέχρι και τη Λυκειακή Εκπαίδευση.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι υπάρχει όλο το υλικό σε βιβλία, σε όλα τα σχολεία και δόθηκε ήδη στους περισσότερους μαθητές.

Κάποια σχολεία, όμως, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν τόσο θετικά την πρωτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς.

Το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Λεμεσού, ξεκίνησε τη φετινή χρονιά με προβλήματα, καθώς οι μαθητές απέσχαν από τα μαθήματα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προδιαγραφές των κτιρίων, τα οποία χωρούν 400 μαθητές, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτούν 750.

Αν και η χρονιά έχει αρχίσει, δεν έχει διοριστεί ακόμη Γυμνασιάρχης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προγραμματισμός λειτουργίας του σχολείου.

Εξάλλου, στο Λιοπέτρι διακόσιοι μαθητές του Γυμνασίου Ξυλοφάγου δεν προσήλθαν στο σχολείο τους, ύστερα από την άρνηση των λεωφορειούχων να τους μεταφέρουν, καθώς όπως υποστηρίζουν οι τελευταίοι, τα κόμιστρα που παίρνουν είναι χαμηλά.

Το Υπουργείο Παιδείας δήλωσε έτοιμο να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Λιοπέτρι, ενώ ο Σύνδεσμος Γονέων προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που το υπουργείο δεν επιλύσει άμεσα τα προβλήματα θα κλιμακώσει τα μέτρα.


Η σφαίρα που δέχθηκε στο κεφάλι, ήταν αυτή που προκάλεσε το θάνατο στον 20χρονο Σάββα Σάββα.

Ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, διενήργησε το πρωί, νεκροψία στη σορό του Σάββα, ο οποίος έφερε τρία και όχι έξι, όπως αρχικά αναφέρθηκε, τραύματα σε όλο του το σώμα.

Ο Σάββας Σάββα, είχε πυροβοληθεί από κουκουλοφόρο, τις μεταμεσονύκτιες ώρες της τρίτης Σεπτεβρίου έξω από το νυκτερινό κέντρο Κονσέρτο, και από τότε πάλευε κυριολεκτικά με τον θάνατο.

Χθές, λίγο μετά το μεσημέρι, ο Σάββας ξεψύχησε.

Οι γονείς του, βρήκαν το κουράγιο και τη μεγαλοψυχία μέσα στον πόνο τους, να δωρίσουν τα όργανα του γιου τους, για μεταμόσχευση.

Από νωρίς το πρωί, άρχισε η μεταμόσχευση των νεφρών, και των κερατοειδών, σε Κύπριους ασθενείς, ενώ η καρδιά του, μεταφέρθηκε στο Ισραήλ, για να μεταμοσχευθεί επίσης σε Κύπρiο.

Η κηδεία του Σάββα Σάββα, τελέσθηκε στις τρεις το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά, στο συνοικισμό Κόκκινες, στον Στρόβολο.


Κανένα αντιαρματικό τύπου "Λόου" δεν λείπει από τις αποθήκες της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

Εχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε όλες τις αποθήκες του στρατού, πρόσθεσε ο κύριος Χάσικος, και απεδείχθη ότι τα αντιαρματικά που χρησιμοποιήθηκαν σε πρόσφατη εγκληματική ενέργεια στη Λεμεσό, ουδέποτε υπήρξαν στις αποθήκες της Εθνικής Φρουράς.

Ερωτηθείς για την προέλευση των "Λόου" που χρησιμοποιήθηκαν στη δολοφονική απόπειρα κατά του Σωτήρη Αθηνή, ο κύριος Χάσικος ανέφερε ότι πιθανότατα να έχουν μεταφερθεί από τα κατεχόμενα ή να έχουν εισαχθεί από τη Συρία ή το Λίβανο.

Ο κύριος Χάσικος διευκρίνισε, επίσης, ότι τα εν λόγω αντιαρματικά δεν έχουν σχέση με αυτά που είχαν κλαπεί μεταξύ 1986-88 από την Εθνική Φρουρά και πρόσθεσε ότι τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του στρατιωτικού υλικού έχουν αυξηθεί.


` Το Κυπριακό και η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου ήταν τα θέματα της σημερινής ενημερωτικής συνάντησης του προέδρου Κληρίδη με τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα.

Στην συνάντηση εκπροσωπήθηκαν, το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, το ΑΔΗΚ, η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου και οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές, ενώ δεν παρέστησαν οι Νέοι Ορίζοντες.

Τελικές αποφάσεις για τον τρόπο συμμετοχής των κομμάτων αυτών στο εθνικό συμβούλιο αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη συνεδρία του σώματος.


Ιδιοκτήτες καμπαρέ και ξένες καλλιτέχνιδες πραγματοποίησαν χθες βράδυ στην πλατεία Ηρώων, στη Λεμεσό, εκδήλωση καταδίκης του οργανωμένου εγκλήματος.
Σαράντα τουλάχιστον άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι αγνοούνται από νεα έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σε οκταώροφο κτιριακό συγκρότημα στην Μόσχα.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και τέσσερα παιδιά.

Στο οκταώροφο κτιριακό συγκρότημα διέμεναν περίπου 150 ένοικοι.

Οι Ρωσικές Αρχές είναι βέβαιες πως πρόκειται για βόμβα.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν συνδέουν τις πρόσφατες πολύνεκρες επιθέσεις με την κατάσταση στην Τσετσενία και το Νταγκεστάν.

Για τις τελευταίες επιθέσεις αναζητείται ενας Καυκάσιος, που διατηρούσε κατάστημα επίπλων στο ισόγειο της πολυκατοικίας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπαρίς Γιέλτσιν διέταξε την λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας σε μεγάλες πόλεις, πυρηνικούς σταθμούς και πετρελαικές εγκαταστάσεις.

Μάλιστα η σημερινή μέρα είχε κηρυχθεί απο την Ρωσική Κυβέρνηση ως ημέρα εθνικού πένθους για τα θύματα των πρόσφατων βομβιστικών επιθέσεων.


Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, τα δύο νομοσχέδια που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τα οποία αφορούν πρώτον, τη μεταβίβαση επιχειρήσεων ή μέρους αυτών, και δεύτερον, τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό Ανδρέα Μουσιούττα, ο οποίος, το πρωί είχε συνάντηση με τους Γενικούς Γραμματείς των συντεχνιών, ΣΕΚ και ΠΕΟ, αυτό που προωθείται προς το Υπουργικό Συμβούλιο είναι προϊόν ομοφωνίας και κοινής τοποθέτησης όλων των κοινωνικών εταίρων.

Οπως δήλωσε ο κύριος Μουσιούττας, προγραμματίσθηκε ήδη και νέα συνάντηση, ενώ υπό μελέτη βρίσκεται και το θέμα της πτώχευσης εργοδότη ή της διάλυσης επιχειρήσεων, το οποίο εντός δύο ως τριών μηνών, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Οι Γενικοί Γραμματείς των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τη πορεία που έχουν πάρει τα δύο ζητήματα, επεσήμαναν παράλληλα, την ανάγκη εναρμόνισης των εργασιακών θεσμών του τόπου, με την πορεία εναρμόνισής μας με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Υπουργός Εργασίας είχε αργότερα χωριστή συνάντηση και με εκπροσώπους της ΔΕΟΚ.


Το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, απευθύνει έκκληση προς τον Κυπριακό Ελληνισμό, να συμπαρασταθεί με όλες του τις δυνάμεις στους αδελφούς Ελληνες, που αυτή την ώρα δοκιμάζονται σκληρά από την τραγωδία που προκάλεσαν οι σεισμοί στην Αττική.

Το ΠΑΚ, άρχισε ήδη την συλλογή διαφόρων ειδών άμεσης ανάγκης, που ενδεικτικά είναι: κουβέρτες, σεντόνια, είδη ένδυσης και υπόδησης (κατά κύριο λόγο παιδικά), είδη υγιεινής όπως: σαπούνια, σκόνες πλυσίματος, χαρτί υγείας ως και είδη κουζίνας από πλαστική ύλη.

Σημειώνεται, ότι όλα τα είδη πρέπει να είναι εντελώς καινούργια και δεν θα παραλαμβάνεται οτιδήποτε χρησιμοποιημένο.

Χώρος συλλογής: κεντρικά γραφεία ΠΑΚ, Οδός Πατριάρχου Γρηγορίου 29, Λευκωσία.

Τα Τηλέφωνα: 43.20.05, 66.85.55


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Σε μερικές, παράλιες περιοχές θα εμφανισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως δυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ γενικά, αλλά μέτριοι 4 μποφόρ στις προσήνεμες περιοχές.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 15 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Εδώ, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, την περιπετειώδη σειρά "Πρόωρη έκδοση", την σειρά ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΡΕΞ και την κυπριακή παραγωγή του Λόγου "Ανήσυχα Χρόνια".

Ακολουθεί η κωμική σειρά ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις, στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 13 September 1999 - 15:27:11 UTC