Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-09-10

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΙΝΤΡΟ
  • [02] ΣΕΙΣΜΙΚΑ
  • [03] ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΔΙΩΞΗ
  • [04] ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΕΚΡΗ
  • [05] ΦΟΡΤΗΓΟ ΦΟΝΙΑΣ
  • [06] ΒΡΕΤΤΑΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ
  • [07] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΝΑΝ
  • [08] ΟΗΕ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [09] ΑΒΕΡΩΦ ΡΟΔΟΥΣΑΚΗΣ
  • [10] ΘΕΜΙΣΤΟ
  • [11] ΚΟΝΤΙΔΗΣ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΙΝΤΡΟ

    Στους ενενήντα- πέντε έφθασε ο αριθμός των νεκρών από τον προχθεσινό φονικό σεισμό στο Λεκανοπέδιο της Αττικής ενώ τουλάχιστον άλλοι σαράντα αγνοούνται.

    Ταυτόχρονα τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν αγωνιώδεις προσπάθειες για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων στα ερείπια έξη κτιρίων δίδοντας σκληρή μάχη με το χρόνο.

    Ο Γενικός Γραμματέας τύπου Νίκος Αθανασάκης δήλωσε ύστερα από ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η διάσωση των εγκλωβισμένων.

    [02] ΣΕΙΣΜΙΚΑ

    Οι άστεγοι ανέρχονται σε δεκαέξη χιλιάδες και η Κυβέρνηση επικεντρώνει τώρα τις προσπάθειες της στην επούλωση των πληγών που άφησε ο καταστροφικός σεισμός.

    Ο Νομός Αττικής έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όπως δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου η προσοχή των αρμοδίων αρχών στρέφεται στην εγκατάσταση οργανωμένων καταυλισμών, με υποδομή που θα διασφαλίζει την ικανοποιητική διαβίωση των αστέγων.

    [03] ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΔΙΩΞΗ

    Στο μεταξύ με εντατικούς ρυθμούς διεξάγεται από την ομάδα των εισαγγελέων η σχετικά προανάκριση για τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών για κακοτεχνίες και παρανομίες στα κτίρια που κατέρρευσαν από το σεισμό.

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε τους φακέλους των εικοσι έξη κτιρίων που κατέρρευσαν για να τους παραδώσει στους Εισαγγελείς.

    [04] ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΕΚΡΗ

    Νεκρή ανασύρθηκε το πρωί από τα ερείπια του σπιτιού της στο συνοικισμό Μεταμόρφωση της Αθήνας και η δεκαεξάχρονη Γεωργία Παπαθωμά από το Λάρνακα της Λαπήθου.

    Ο πατέρας της, ο σαραντατετράχρονος Χρίστος Παπαθωμάς είχε ανασυρθεί προχθές νεκρός από τα ερείπια του σπιτιού.

    Νωρίς το πρωί εντοπίστηκε νεκρή στα ερείπια πολυκατοικίας στο Μενίδι και η Φρόσω Δημήτρη Παντελή, η τριανταεπτάχρονη καθηγήτρια από τη Λάρνακα.

    Ο πρέσβυς της Κύπρου στην Αθήνα Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε στο Ρικ ότι ως τις δύο μετά το μεσημέρι τα μέλη του συνεργείου θα έχουν ανασύρει το πτώμα της.

    Για την ανεύρεση της άτυχης Φρόσως εργάζονται και μέλη του Κυπριακού συνεργείου που μετέβη στην Αθήνα για να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης εγκλωβισμένων στα ερείπια.

    Η δεκατετράχρονη κόρη της Φρόσως, Εβελιν, ανασύρθηκε νεκρή από τα ερείπια της ίδιας πολυκατοικίας χθες το πρωί.

    [05] ΦΟΡΤΗΓΟ ΦΟΝΙΑΣ

    Δεν είχε επαγγελματική άδεια για φορτηγό ο Τουρκοκύπριος Αγερ Χασάν, οδηγός του φορτηγού, που σκόρπισε προχθες το θάνατο σε πέντε ανθρώπους στην Πάφο και τραυμάτισε άλλους έξι.

    Σχετική δήλωση έκαμε ο βοηθός αστυνομικός Διεθυντής Πάφου Δημητράκης Χριστοδούλου προσθέτοντας ότι το Δικαστήριο δεν απεδέχθη χθες αίτημα της αστυνομίας για κράτηση του οδηγού.

    Ο αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης διόρισε ερευνητική επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη μηχανολογική κατάσταση του φορτηγού.

    [06] ΒΡΕΤΤΑΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ

    Πεζοναύτης των Βρεττανικών βάσεων σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων που έγιναν χθες στη βάση Δεκέλειας.

    Πρόκειται για τον εικοσιπεντάχρονο Ροπ Πόρτε ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια άσκησης με βάρκες που διηύθυνε το Κέντρο Επιχειρήσεων των Βάσεων.

    Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Βάσεων, όπου αργά το βράδυ υπέκυψε στα τραύματα του.

    Η διοίκηση των βάσεων δεν εξέδωσε ακόμη ανακοίνωση

    [07] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΝΑΝ

    Αδιάλλακτος παρέμεινε ο Ραούφ Ντενκτάς και κατά τη χθεσινοβραδυνή συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν.

    Ανάν και Ντενκτάς συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, για σαράντα λεπτά, και σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ, ο κατοχικός ηγέτης ζήτησε όπως οι συνομιλίες διεξάγονται μόνο μεταξύ κρατών.

    Σε δηλώσεις ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να γίνει πλέον αποδεκτή η παλαιά φόρμουλα των συνομιλιών που ακολουθήθηκε στην Κλιόν, δηλαδή οι δύο πλευρές να έχουν εντός των συνομιλιών πολιτική ισότητα, και μετά το τέλος τους ο κύριος Κληρίδης να χαρακτηρίζεται Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Ντενκτάς ανέφερε επίσης ότι συνέστησε στον Κόφι Αναν να μην αποστείλει στα μέρη προσκλήσεις.

    [08] ΟΗΕ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Φρεντ Ερκχαρντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μίλησε με τους γνωστούς όρους.

    Ο Γενικός Γραμματέας, τονίζεται, απάντησε ότι ο ρόλος των καλών υπηρεσιών, της διευκόλυνσης και της εντολής του, πηγάζουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Στην ανακοίνωση, προστίθεται, ότι ο Γενικός Γραμματέας ήλπιζε να κάμει βήματα για ενεργοποίηση της διαδικασίας το Φθινόπωρο, από τη στιγμή που η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων, οι οποίες μπορούν να πάρουν πολλές μορφές μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο κύριος Ερκχαρντ ανέφερε επίσης ότι ο Κόφι Ανάν δεν θα ήθελε να είναι τόσο λεπτομερής ή να αποκαλύψει επιλογές σ' αυτό το στάδιο, από τη στιγμή που δεν έχει ακόμη λάβει τελικές αποφάσεις.

    [09] ΑΒΕΡΩΦ ΡΟΔΟΥΣΑΚΗΣ

    Τη συνέχιση της στενής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων και της Πρεσβείας της Ελλάδας συμφώνησαν σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Κυριάκος Ροδουσάκης.

    Ο κύριος Ροδουσάκης είπε ότι συζητήθηκε η συνεργασία στους τομείς των συγκοινωνίες, των δημοσίων έργων, των αρχαιολογικών ερευνών, τη ναυτιλία και την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό δίκαιο ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση .

    Σε δηλώσεις του ο κύριος Νεοφύτου ανέφερε ότι η βοήθεια της Ελλάδας είναι δεδομένη και πολύπλευρη, όχι μόνο στα εθνικά μας θέματα αλλά και στα θέματα που έχουν σχέση με την οικονομία μας, με την εναρμόνισή μας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Αναφερόμενος στον θέμα του καταστροφικού σεισμού ο κύριος Νεοφύτου υποσχέθηκε επίσης στον Ελληνα Πρέσβη ότι το υπουργείο Συγκοινωνιών είναι έτοιμο να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για να απαβλυνθεί ο πόνος του ελληνικού λαού.

    [10] ΘΕΜΙΣΤΟ

    Ο Υπουργος Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους τόνισε ότι επιβάλλεται η δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στήν περιοχή Ζακακίου, προσθέτοντας ότι δέν έχουν διαφοροποιηθεί τα υδατικά δεδομένα συγκριτικά μέ τίς προηγούμενες χρονιές.

    Μιλώντας στό Τρίτο Πρόγραμμα του Ρικ ο κύριος Θεμιστοκλέους επικαλέστηκε περσινή απόφαση του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού, στην οποία εκφράζετο η ανάγκη για επίσπευση της δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στήν περιοχή του παλαιού λιμανιόύ Λεμεσού.

    Απέρριψε επίσης ισχυρισμούς ότι γίνονται διακρίσεις στήν παροχή νερού μεταξύ τών διαφόρων περιοχών καθώς καί ισχυρισμούς για παραπλάνηση δήμων ή δημοτών.

    Ο υπουργος Γεωργίας επανέλαβε τήν αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στή δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης για να εξυπηρετηθεί η Λεμεσός.

    [11] ΚΟΝΤΙΔΗΣ

    Ο Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης εξέφρασε λύπη για τήν τροπή πού προσλαμβάνει το θέμα της δημιουργίας μονάδας αφαλάτωσης στήν περιοχή του Λέητυς Μάϊλ.

    Σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του Ρικ ο κύριος Κοντίδης απέρριψε τη θέση ότι δήμοι της Λεμεσού είναι δεσμευμένοι με τήν απόφαση για δημιουργία της μονάδας στήν περιοχή.

    Ο κύριος Κοντίδης υποστήριξε ότι σήμερα έχει διαφοροποιηθεί η κατάσταση καί ότι το θέμα πρέπει να ξανασυζητηθεί υπό τό φώς τών νέων δεδομένων.

    Επανέλαβε επίσης ότι ο Δήμος Λεμεσού δεν αντιτίθεται στην δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης, αν αποδειχθεί ότι πραγματικά χρειαζεται. Τό θέμα, είπε, είναι πού καί πώς θα γίνουν.

    [00] ΖΑΚΑΚΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Η Συντονιστική Επιτροπή Ζακακίου κατηγορεί τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους για αυταρχισμό και ετσιθελισμό, στο θέμα της δημιουργίας μονάδας αφαλάτωσης.

    Σε ανακοίνωση της η συντονιστική επιτροπή Ζακακίου αναφέρει ότι ο Υπουργός Γεωργίας αγνοεί την άποψη του συνόλου των Λεμεσιανών, οι οποίοι, προσθέτει, θα διεκδικήσουν το δίκαιο τους με κάθε τρόπο.

    Στην ανακοίνωση η συντονιστική Ζακακίου αναφέρει πως στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που ετοιμάζει, δεν αποκλείεται να υπάρξουν επιπτώσεις και στις σχέσεις Κύπρου- Αγγλίας, καθώς ο προτεινόμενος χώρος για την ανέγερση της μονάδας ανήκει στις βάσεις.

    Τέλος η συντονιστική εκφράζει τις ευχαριστίες της στο Δήμο Λεμεσού για τη υποστήριξη που τους προσέφερε.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα θα σχηματιστούν τοπικές νεφώσεις και δυνατό να πέσουν βροχές στις ορεινές κυρίως περιοχές.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ και στα νότια παράλια μέχρι πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί τρία μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στα δυτικά παράλια μέχρι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και στα δυτικά παράλια και στους 21 στα νότια παράλια και στους 15 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 10 September 1999 - 11:23:05 UTC