Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-09-13

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΓΛΑΥΚΟΣ
  • [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΘΗΝΑ
  • [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [05] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΖΕΜ
  • [06] ΚΛΕΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ
  • [07] ΛΕΟΝΤΙΟΣ
  • [08] ΡΩΣΙΑ ΒΟΜΒΑ
  • [09] ΡΙΚΟΜΕΞ
  • [10] ΣΟΡΟΙ ΚΥΠΡΟΣ
  • [11] ΣΑΒΒΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΓΛΑΥΚΟΣ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι αναμένει πως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θα αποστείλει στα δύο μέρη τις προσκλήσεις για την έναρξη απευθείας συνομιλιών.

    Σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του προς τα τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια, ο κύριος Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλους τους αναγκαίους χειρισμούς, ώστε οι προγραμματιζόμενες πρωτοβουλίες για το Κυπριακο να έχουν προοπτικές επιτυχίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειωσε ταυτόχρονα ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή,ώστε να μη εκληφθεί ότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που προβάλλει άρνηση, γιατί αυτό θα σήμαινε το τέλος του Κυπριακού προβλήματος.

    Ο κύριος Κληρίδης ξεκαθάρισε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται μόνο απευθείας συνομιλίες, και όχι εκ του σύνεγγυς.

    Εαν,πρόσθεσε,δημιουργηθει αδιέξοδο κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών, τότε θα μπορούσε να γίνει μια μικρή διακοπή για χωριστές διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές.

    [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Αναφερόμενος στην εμπλοκή Αμερικανών και Βρετανών, ο Προεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχουν ήδη ετοιμάσει σενάρια για επίλυση του Κυπριακού, αλλά δεν μας έχουν ενημερώσει για το περιεχόμενό τους.

    Το μόνο που γνωρίζουμε,πρόσθεσε, είναι ότι οι Αμερικανοί, εισηγούνται η Ευρώπη να είναι μέσα στις διαπραγματεύσεις γιατί θέλουν από τα σενάρια τους να μην αποκλείουν την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κύριος Κληρίδης ανέφερε εξάλλου ότι ο διεθνής παράγοντας αποδέχεται τις εισηγήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την ασφάλεια και την αποστρατικοποίηση, και για την επιστροφή μεγάλης μερίδας προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

    [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΘΗΝΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχωρεί στις τέσσερις το απόγευμα για την Αθήνα.

    Στις έξι και τριάντα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο.

    Αύριο το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Νωρίτερα θα επισκεφθεί τις πληγείσες από το σεισμό περιοχές.

    Από την Αθήνα, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί μέσω Λονδίνου στη Νέα Υόρκη,όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και θα έχει επαφές για το Κυπριακό.

    [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ακαρπες απέβησαν και νέες προσπάθειες Αμερικανών αξιωματούχων για κάμψη της αδιαλλαξίας του Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Ντενκτάς είχε χθες βράδυ συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με τον προεδρικό απεσταλμένο Αλφρεντ Μόουζες και τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον, στους οποίους επανέλαβε ότι η μόνη αποδεκτή για τον ίδιο μορφή συνομιλιών είναι οι διακρατικές.

    Ωστόσο οι επαφές των Αμερικανων αξιωματούχων με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη θα συνεχιστούν και σήμερα, με απώτερο σκοπό, όπως δήλωσε ο κύριος Μόουζες, να φέρουν τα δύο μέρη σε απευθείας συνομιλίες.

    Ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, μετέδωσε ότι οι Αμερικανοί επίσημοι απορρίπτουν οποιονδήποτε όρο θέτει εκ προοιμίου ο Ντενκτάς και του εισηγήθηκαν να προσέλθει στις συνομιλίες και τότε μόνο να εγείρει οποιοδήποτε θέμα επιθυμεί.

    [05] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΖΕΜ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ είχαν ψες ιδιαίτερη συνάντηση στις Βρυξέλλες,ενόψει της επανάληψης, σήμερα, του πολιτικού διαλόγου Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη βελγική πρωτεύουσα.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του κυρίου Παπανδρέου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση οι κύριοι Παπανδρέου και Τζεμ ανέφεραν ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση

    των συνεπειών των σεισμών που έπληξαν τις δύο χώρες και να διαπιστώσουν ότι η αμοιβαία αληλλεγγύη που εκδηλώθηκε έχει οδηγήσει στη βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    [06] ΚΛΕΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ

    Ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Εντουαρντ Κλέη δήλωσε ότι στόχος της Βρετανίας και γενικότερα της Ομάδας των Οκτώ και του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό είναι η διεξαγωγή απ ευθείας συνομιλιών επί της ουσίας χωρίς προυποθέσεις, για εξεύρεση λύσης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,

    ο κύριος Κλέη είπε επίσης ότι η χώρα του δεν επικεντρώνεται μόνο στη συνταγματική, αλλά επί όλων των πτυχών του προβλήματος.

    Είπε ότι η Βρετανία δεν έχει οποιαδήποτε σχέδια για λύση. Πρόσθεσε ωστόσο ότι έχουν διαμορφωθεί ιδέες και σκέψεις και παρατήρησε ότι οι πιό σημαντικές είναι οι ιδέες που θα φέρουν στο τραπέζι οι δύο πλευρές.

    [07] ΛΕΟΝΤΙΟΣ

    Ο πρώην υπουργός Συγκοινωνιών Λεόντιος Ιεροδιακόνου τόνισε ότι δεν αποτελεί προνομιακή μεταχείριση η μέθοδος της ιδιωτικής τοποθέτησης σε ότι αφορά την αγορά μετοχών.

    Σε δηλώσεις του το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του Ρικ και απαντώντας σε κατηγορίες των Νέων Οριζόντων ότι απέκτησε προνομιακά μεγάλο αριθμό μετοχών της εταιρείας Λούης,ο κύριος Ιεροδιακόνου εξήγησε ότι όταν κάποιος ζητεί μετοχές με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης, δεν γνωρίζει ποιά πολιτικη ακολουθεί η εταιρεία και ποιά η προοπτική των συγκεκριμένων μετοχών.

    Ανέφερε μάλιστα ότι από τότε που ο ίδιος πήρε τις μετοχές μέχρι να μπει στο χρηματιστήριο η εταιρεία Λούης, μεσολάβησαν πενήντα ή εξήντα μέρες.

    Στο διάστημα αυτό, πρόσθεσε, υπήρξε μια ευφορία στο χρηματιστήριο και πολλαπλασιάστηκε η αξία μετοχών πολλών εταιρειών.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει οποιοδήποτε μεμπτό με δεδομένο ότι ο ίδιος όταν αγόρασε τις μετοχές ήταν ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός στον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται ο οργανισμός Λούης και παραχωρήθηκε άδεια λειτουργίας σε αεροπορική θυγατρική εταιρεία του οργανισμού, απάντησε ότι ο υπουργός δεν είχε καμία ανάμιξη με το θέμα αλλά αρμόδια για τέτοιες αποφάσεις είναι τεχνοκρατική επιτροπή.

    Τόνισε μάλιστα ότι εάν βρεθεί μαρτυρία οιουδήποτε μέλους της επιτροπής για δική του ανάμιξη τότε θα δεχθεί όλες τις κατηγορίες και τα υπονοούμενα.

    [08] ΡΩΣΙΑ ΒΟΜΒΑ

    Η ρωσική αστυνομία αναζητεί έναν Καυκάσιο που θεωρείται ύποπτος για την σημερινή βομβιστική επίθεση σε πολυκατοικία στο κέντρο της Μόσχας,που στοίχισε τη ζωή σε τριάντα τουλάχιστον ανθρώπους.

    Σύμφωνα με την αστυνομία ο Καυκάσιος είναι μέλος τρομοκρατικής ομάδας που ευθύνεται για τις δύο προηγούμενες εκρήξεις στη Μόσχα και το Νταγκεστάν,που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 150 ανθρώπων.

    Ο ύποπτος είναι τριανταπέντε ετών και διατηρούσε κατάστημα επίπλων στο ισόγειο της πολυκατοικίας,στην οποία σημειώθηκε η έκρηξη.

    Η ρωσική αστυνομία προχώρησε στην εκκένωση της περιοχής γύρω από την πολυκατοικία,καθώς εντοπίστηκαν ποσότητες εκρηκτικών σε γειτονικό σχολείο και σε ένα άλλο κτίριο.

    [09] ΡΙΚΟΜΕΞ

    Με εξαίρεση το εργοστάσιο Ρικομέξ στο Μενίδι, έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στα ερείπια των κτιρίων, που κατέρρευσαν από τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό στο λεκανοπέδιο Αττικής.

    Οι πυροσβέστες, με τη βοήθεια των ξένων σωστικών συνεργείων, ανέσυραν απο όλους τους χώρους ογδόντα πέντε συνολικά ζωντανούς και ενενήντα οκτώ νεκρούς, ενώ δεκαοκτώ άτομα παραμένουν θαμμένα στα ερείπια του Ρικομέξ.

    Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από το σεισμό είναι εκατόν δέκα έξη.

    [10] ΣΟΡΟΙ ΚΥΠΡΟΣ

    Γράφεται σήμερα ο τραγικός επίλογος για τους τέσσερις Κυπρίους, θύματα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε το Λεκανοπέδιο Αττικής.

    Οι σοροί τους μεταφέρονται σήμερα στην Κύπρο για ταφή.

    Η κηδεία της Φρόσως Παντελή Νικολέττη τριάντα επτά χρόνων και της κόρης της Εβελιν, δεκατεσσάρων χρόνων, θα γίνει στις τέσσερις το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λαρνακα, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομου.

    Την ίδια ώρα, θα κηδευθούν στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Συνοικισμό Ανθούπολης, ο Χρήστος Παπαθωμάς σαράντα-τεσσάρων χρόνων και η κόρη του Γεωργία, δεκαέξι χρόνων.

    Της κηδείας θα προστεί ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος.

    [11] ΣΑΒΒΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Παρασκευαίδειο Μεταμοσχευτικο Κέντρο η μεταμόσχευση των νεφρών του δεκαενιάχρονου Σάββα Σάββα, ο οποίος υπέκυψε χθες βράδυ στα τραύματα του μετά την απόπειρα δολοφονίας του έξω από Κέντρο στις τρεις Σεπτεμβρίου.

    Οι γονείς του Σάββα έδωσαν χθες βράδυ τη συγκατάθεσή τους για μεταμόσχευση όλων των οργάνων του.

    Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 3 το απόγευμα από την εκκλησία Αποστόλου Λουκά στο Συνοικισμό Κόκκινες στο Στρόβολο.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.Τοπικές νεφώσεις θα αναπτύσσονται κατά διαστήματα και πιθανό να πέσουν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα είναι θαλάσσιοι μέτριοι ως ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Και απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε μερικές, παράλιες περιοχές θα εμφανισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως δυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ γενικά αλλά μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ στις προσήνεμες περιοχές. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 15 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 13 September 1999 - 10:10:30 UTC