Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-11-17

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TETAΡTH 17 NOΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΟΑΣΕ
  • [03] ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΔΗΣΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  • [05] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [06] ΜΑΡΚΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [07] ΑΓΝΟΟΥΜΕ ΒΟΥΛΗ
  • [08] ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
  • [09] ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΑ
  • [10] ΤΣΑΓΓΑΡΙΔΗΣ ΑΡΝΗΣΗ
  • [11] ΧΑΚ ΚΑΤΩ
  • [12] ΣΠΥΡΟΣ ΑΠΕΛΑΣΗ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ

    Την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αναλάβει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην επίτευξη προόδου στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, αναχωρώντας σήμερα για την Κωνσταντινούπολη όπου θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού για την ασφάλεια και συνεργασία στην Ευρώπη,ΟΑΣΕ.

    Ανέφερε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μια παραγωγική συζήτηση με τον αμερικανό πρόεδρο στην Αθήνα, τονίζοντας ότι η επίσκεψη του κυρίου Κλίντον είναι αυτονότητα σημαντική για την Ελλάδα.

    Ο κύριος Σημίτης είπε ότι η Ελλάδα θα αναδείξει τις θέσεις της, θα προασπίσει την άποψή της και θα επιδιώξει να επηρεάσει εξελίξεις στην κατεύθυνση την οποία κρίνει σωστή.

    Οι καλές σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, οι δεσμοί που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο λαούς και η ανθούσα ελληνική ομογένεια,πρόσθεσε ο κύριος Σημίτης, επιβάλλουν μια καλή σχέση και μια καλή φιλοξενία με τον πρόεδρο Κλίντον και την συνοδεία του.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι τα κόμματα και οι πολίτες έχουν το δικαίωμα και την ευθύνη να επιλέξουν την έκφραση και τον τρόπο έκφρασης των διαφορετικών τους απόψεων.Ωστόσο,τόνισε, η υπεύθυνη ελληνική πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει τα συμφέροντα και την αξιοπρέπεια της χώρας, και αυτό θα πράξει.

    [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΟΑΣΕ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης φθάνει νωρίς το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Οασέ, του οποιου η Κύπρος είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη.

    Αμέσως μετά την άφιξή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

    Το απόγευμα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον οικουμενικό πατριάρχη,ενώ το βράδυ θα παραστεί σε πολιτιστική εκδηλωση που οργανώνεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Οι εργασίες της συνόδου κορυφής αρχίζουν αύριο. Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα προσφωνήσει τη σύνοδο,μαζί με τους πενήντα τρεις άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

    [03] ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Μετά τις χθεσινές αδιάλλακτες δηλώσεις Ετζιεβίτ-Τζεμ για το Κυπριακό,την ίδια γραμμή ακολούθησε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Μιλώντας στο τουρκικό ιδιωτικό κανάλι Εν Τι Βι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η θέση της χώρας του στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει και ότι Τούρκοι και Ελληνες "διοικούν ο καθένας τον εαυτό του για εικοσιπέντε χρόνια",κατά την έκφρασή του.

    Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο που θα μπορούσε να λεχθεί σχετικά με το Κυπριακό.

    [04] ΔΗΣΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

    Ο ΔΗΣΥ στηρίζει πλήρως τον πρόεδρο Κληρίδη στους χειρισμούς του στο Κυπριακό.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης,σε δηλώσεις στο Πρωινο Δρομολόγιο του Τρίτου προγράμματος,σχετικά με τις αποφάσεις της χθεσινής συνεδρίας του πολιτικού Γραφείου του κόμματος, ανέφερε ότι η αποδοχή της πρόσκλησης Ανάν προς τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς για συνομιλίες εκ του σύνεγγυς, ήταν υπό τις περιστάσεις η μοναδική επιλογή.

    Αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κύριος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ο Δησύ κρίνει ότι οι αποφάσεις για την Τουρκία και την προοπτική ένταξής της θα πρέπει να ληφθούν ανάλογα με τη στάση που η Αγκυρα θα τηρήσει στις συνομιλίες της τρίτης Δεκεμβρίου για το Κυπριακό.

    [05] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Το Εθνικό Συμβούλιο δεν αποφάσισε ποτέ ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αρνηθεί να πάει σε συνομιλίες εάν αυτές θα είναι εκ του σύνεγγυς. Αυτό δήλωσε στο ΡΙΚ ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου.

    Αντίθετα, είπε ο κύριος Βασιλείου, είχε αποφασιστεί ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να αρνηθεί να πάει σε συνομιλίες που θα συγκληθούν από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κύριος Βασιλείου, πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών δεν εξαρτάται από τον τύπο και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

    [06] ΜΑΡΚΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ήταν ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδεχόταν εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Ο Πρόεδρος Κληρίδης, πρόσθεσε, έπρεπε να ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν αποδέχεται μια τέτοια διαδικασία.

    Δεν είναι η πρώτη φορά, είπε ο κύριος Κυπριανού, που οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου διαγράφονται με τα πρώτα κελεύσματα της διεθνούς κοινότητας.

    Οταν, σημείωσε, ο Ντενκτάς μπόρεσε να θέσει τους όρους του και να αλλάξει το περιεχόμενο της πρόσκλησης, το ίδιο θα μπορούσε να κάμει και ένα νόμιμο κράτος όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

    [07] ΑΓΝΟΟΥΜΕ ΒΟΥΛΗ

    Αρχισε προ δεκαπενθημέρου, από τις αρμόδιες αρχές,η ενημέρωση των συγγενών των Χίλιων Εξακόσιων Δεκαεννέα Αγνοουμένων για το περιεχόμενο των φακέλων τους, ανεξάρτητα αν αυτοί θεωρούνται νεκροί ή ζωντανοί.

    Αυτό αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    Με τις εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων ασχολήθηκε και σήμερα η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αριστοφάνης Γεωργίου είπε ότι μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του θέματος από τη Βουλή, οι αρμόδιες αρχές έχουν την ευθύνη να προχωρήσουν στην ενημέρωση όλων των συγγενών των αγνουμένων.

    [08] ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

    Ελλάδα και Κύπρος τιμούν σήμερα την εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα πριν από είκοσι έξη χρόνια ενάντια στη δικτατορία.

    Στην Αθήνα θα γίνει η καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία.

    Ο φετινός εορτασμός γίνεται υπό την σκιά της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα μεθαύριο Παρασκευή.

    Ομως οι πρυτανικές αρχές ανεκοίνωσαν ότι οι εκδηλώσεις λήγουν σήμερα και δεν πρόκειται να παραταθούν λόγω της επίσκεψης του Προέδρου Κλίντον.

    Στην Κύπρο, ο Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης σε μήνυμα του αφού εξαίρει την εξέγερση των φοιτητών καλεί τη νεολαία να καλλιεργήσει ψηλό αίσθημα ευθύνης προς την κινδυνεύουσα πατρίδα και να αγωνιστεί για τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

    Διακηρύξεις για τη σημασία της επετείου του Πολυτεχνείου εξέδωσαν όλα τα κόμματα και εκπαιδευτικές οργανώσεις.

    [09] ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΑ

    Εχουν αναθερμανθεί οι ελπίδες για την ανεύρεση και άλλων επιζώντων στα ερείπια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος στη βορειοδυτική Τουρκία, μετά τη διάσωση ενός άντρα, εκατόν πέντε ώρες μετά τον σεισμό.

    Υστερα από πολύωρες προσπάθειες τα συνεργεία διάσωσης κατόρθωσαν να ανασύρουν ζωντανό, σαν από θαύμα, από τα ερείπια ενός πολυόροφου κτιρίου στο Ντούζτζε, ένα σαρανταεπτάχρονο,ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομεία υποφέροντας από εξάντληση και δυσλειτουργία νεφρών και με κάταγμα στο ένα χέρι.

    Η διάσωσή του ήρθε σε μια στιγμή που τα περισσότερα ξένα σωστικά συνεργεία είχαν αποχωρήσει από την περιοχή, θεωρώντας ότι το ψύχος που επικρατεί εκεί καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την επιβίωση ανθρωπων κάτω από τα ερείπια.

    [10] ΤΣΑΓΓΑΡΙΔΗΣ ΑΡΝΗΣΗ

    Ο Ανδρέας Τσαγγαρίδης, επιχειρηματίας από τη Λευκωσία, αρνήθηκε σήμερα ενοχή σε όλες τις κατηγορίες για παράνομη εργοδότηση αλλοδαπών.

    Ο κύριος Τσαγγαρίδης κλήθηκε σήμερα να απαντήσει ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας σε εικοσι επτά κατηγορίες που αντιμετωπίζει, οι οποίες αφορούν παράνομη εργοδότηση αλλοδαπών.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τσαγγαρίδης ενώ είχε ιδιωτικό γραφείο εξεύρεσης εργασίας στην Κύπρο, συνώμοσε με άλλα άτομα στο εξωτερικό που έχουν την ίδια εργασία, για να εργοδοτήσουν παράνομα αλλοδαπούς στην Κύπρο.

    Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις δέκα Ιανουαρίου.

    [11] ΧΑΚ ΚΑΤΩ

    Οριακή πτώση σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, φθάνοντας στις επτακόσιες ενενήντα οκτώ μονάδες κόμμα σαράντα εννέα.

    Χθες ο δείκτης είχε φθάσει στις οκτακόσιες σχεδόν μονάδες.

    Πτώση παρουσίασε και ο όγκος συναλλαγών που ανήλθε στα τριαντα εννέα εκατομμύρια, τριακόσιες χιλιάδες λίρες σε σύγκριση με σαράντα επτά εκατομμύρια χθες.

    Μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί Μινέρβα και Λίπερτι, καθώς και οι εταιρείες Κοβότσος και Λούης Κρουζ Λάηνς.

    Οι υπόλοιποι κλάδοι είχαν μικρή πτώση.

    Εγιναν συνολικά επτά χιλιάδες χρηματιστηριακές πράξεις.

    [12] ΣΠΥΡΟΣ ΑΠΕΛΑΣΗ

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού συνεχάρη τον υπουργό Εσωτερικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου, για την άμεση θετική ανταπόκρισή του στη σύσταση της Επιτρόπου Διοικήσεως, για ακύρωση της απόφασης απέλασης του Ελληνοπόντιου Γεώργιου Πολιτίδη.

    Ανακοίνωση του γραφείου του Προέδρου της Βουλής αναφέρει ότι ο κύριος Κυπριανού εισηγήθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών όπως καταβληθούν από το κράτος τα έξοδα επανόδου στην Κύπρο, του Γεώργιου Πολιτίδη, συνιστώντας ταυτόχρονα την επίδειξη ιδιαίτερης προσοχής σε παρόμοιες περιπτώσεις.

    Ο Πολιτίδης είχε απελαθεί από τις αρχές για κλοπή καταναλωτικών αγαθών.

    Η σύζυγός του και τα δύο ανήλικα κοριτσάκια του διαμένουν στην Πάφο.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Ο καιρός το απόγευμα θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

    Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί, κυρίως νοτιοδυτικοί στα δυτικά και βορειανατολικοί μέχρι νοτιανατολικοί στα ανατολικά, και θα παραμείνουν γενικά ασθενείς μέχρι μέτριοι τριών και τοπικά τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει να είναι κυρίως αίθριος παρόλο που οι νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα πυκνώσουν.

    Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μεταβλητοί κυρίως βόρειοι δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, στους έντεκα στα δυτικά και στους δώδεκα στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 17 November 1999 - 13:29:12 UTC