Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-11-18

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΕΜΠTΗ 18 NOΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [02] ΟΑΣΕ ΕΝΑΡΞΗ
  • [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΣΥΝΕΓΓΥΣ
  • [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [05] ΑΝΑΣΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [06] ΧΟΛΓΚΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [07] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] ΟΜΗΡΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [09] ΤΖΕΜ ΕΕ
  • [10] ΑΤΑΝΤΖΑΛΙ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΤΖΕΒΙΤ

    Το Κυπριακό δεν πρέπει να επιβαρύνει τις σχέσεις Τουρκίας Ελλάδας, δεδομένου και του γεγονότος ότι ήδη άρχισε μια διαδικασία δήλωσε ο Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέτ Εντζεβίτ μετά από σαρανταπεντάλεπτη συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στην Κωσταντινούπολη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οασέ.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει καμιά εδαφική βλέψη σε βάρος της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι διαπίστωσε ότι οι δύο λαοί έχουν κοινό πεπρωμένο να συνεργαστούν.

    Στις δηλώσεις του, ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανακοίνωσε βοήθεια αποστολής εκατόν πενήντα λυομένων οικιών για τους σεισμόπληκτους και υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όπως και άλλων χωρών.

    Ο κύριος Σημίτης είπε επίσης ότι υπάρχει βούληση των δύο λαών να συνεργαστούν.

    Το πρωί έγινε επίσης συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με τον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    [02] ΟΑΣΕ ΕΝΑΡΞΗ

    Οι εργασίες της διήμερης συνόδου κορυφής των πενηντατεσσάρων χωρών μελών του Οασέ, άρχισαν το πρωί στη Κωσταντινούπολη, ενώ στο παρασκήνιο διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις για τον καταρτισμό του κειμένου του Χάρτη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ο οποίος θα τεθεί προς έγκριση.

    Ο Χάρτης αυτός θα καθορίζει τις αρχές και τον ρόλο του ΟΑΣΕ για τον εικοστό πρώτο αιώνα.

    Πληροφορίες από την Κωσταντινούπολη αναφέρουν ότι υπάρχουν διαφωνίες για το περιεχόμενο του κειμένου.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφφι Ανάν προσφωνώντας τη σύνοδο καταδίκασε τους συνεχιζόμενους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Τσετσενία τους οποίους χαρακτήρισε ανήθικους και αντίθετους με τις ανθρωπιστικές αρχές.

    Από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν υποστήριξε ότι η Δύση δεν έχει το δικαίωμα να επικρίνει την

    επιχείρηση, όπως είπε, κατά της τρομοκρατίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τσετσενία και τόνισε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με αντάρτες και δολοφόνους.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα προσφωνήσουν τη σύνοδο αύριο .

    [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΣΥΝΕΓΓΥΣ

    Προσωπικές διαβεβαιώσεις εκ μέρους των Αμερικανών ότι στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης θα συζητηθεί η ουσία του Κυπριακού και μάλιστα επί συγκεκριμένου καταλόγου θεμάτων, έχει ο πρόεδρος Κληρίδης.

    Σε δηλώσεις στον απεσταλμένο του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ωλμπράιτ και τον προεδρικό απεσταλμένο Αλφρεντ Μόουζες, ότι οι συνομιλίες δεν θα είναι απλώς για τις λεγόμενες προϋποθέσεις, ούτε και για θέματα διαδικασίας, αλλά επί της ουσίας.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε εξάλλου ότι ο πρόεδρος Κλίντον το είπε ξεκάθαρα στη δήλωσή του, την οποία ο ίδιος έλαβε υπόψη προτού δηλώσει ότι αποδέχεται να προσέλθει στις συνομιλίες.

    [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Σε άλλες δηλώσεις , ο πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι πέραν των διαβεβαιώσεων για συνομιλίες επί της ουσίας του Κυπριακού, υπάρχουν και διαβεβαιώσεις ότι εάν ο Ραούφ Ντενκτάς συνεχίσει να εμμένει στη λύση συνομοσπονδίας και απειλεί να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Εθνη θα του επιρρίψουν ευθύνες.

    Είπε επίσης πως στις διαβεβαιώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ωλμπράιτ, οι οποίες δόθηκαν τηλεφωνικώς, αλλά και γραπτώς, περιέχεται και η διαβεβαίωση ότι ο πρόεδρος Κλίντον θα παρακολουθεί τις συνομιλίες και θα παρεμβαίνει.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι πρόοδος στο Κυπριακό από την έναρξη των συνομιλιών στις τρεις Δεκεμβρίου, μέχρι τη σύνοδο του Ελσίνκι, δεν αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για να συναινέσει η Ελλάδα στο χρίσμα της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη χώρας.

    [05] ΑΝΑΣΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η απόφαση του προέδρου της δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη να προσέλθει σε συνομιλίες εκ του σύνεγγυς ήταν η ορθή υπο τις περιστάσεις, επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο κύριος Αναστασιάδης έκαμε τη δήλωση αυτή ύστερα από συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή ειδικό στην Κύπρο αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέημς Χολγκερ.

    Σε ερώτηση αν είναι αισιοδοξος για την έκβαση των συνομιλιών μετά τις αδιαλλακτες δηλώσεις των Μπουλέντ Ετζεβίτ και Ραούφ Ντενκτάς, ο κύριος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα οι δηλώσεις αυτές να είναι δηλώσεις τακτικής.

    Ο πρόεδρος του Δησύ χαρακτήρισε υποβοηθητικές τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον για το κυπριακό καθώς και τις διαβεβαιώσεις της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλήν Ολμπράιτ προς τον πρόεδρο Κληρίδη.

    [06] ΧΟΛΓΚΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο αναπληρωτής ειδικός στην Κύπρο αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέημς Χόλγκερ δήλωσε ύστερα απο τη συνάντηση του με τον πρέοδρο του Δησύ Νίκο Αναστασιάδη, ότι είναι αυτονόητο ότι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό θα βρίσκονται στο τραπέζι των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Ο κύριος Χόλγκερ απαντούσε σε παρατήρηση ότι στην πρόσκληση του Κόφι Ανάν για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες δεν γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

    Οι εντολές του γενικού γραμματέα, σημείωσε ο κύριος Χόλγκερ, προέρχονται απο τα ίδια τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    [07] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Πληροφορίες του Ρικ από την Κωνσταντινούπολη αναφέρουν ότι και ο βρετανικός παράγων δραστηριοποιείται έντονα στο Κυπριακό, εν όψει τών εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Οπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του Ρικ στην Κωνσταντινούπολη, τα αποτελέσματα τών βρετανικών δραστηριοτήτων αναμένεται να εκδηλωθούν πολύ σύντομα, και θα αφορούν κυρίως τη συνταγματική πτυχή του κυπριακού.

    Στο πλαίσιο τών βρετανικών προσπαθειών εντάσσεται καί η συνάντηση που είχε ο βρετανός συντονιστής για το Κυπριακό Σερ Ντέηβιντ Χάνεϊ με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Η συνάντηση Κληρίδη-Χάνεϊ πραγματοποιήθηκε στη Ζυρίχη, όπου είχε σταθεμεύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθ' οδόν πρός την Κωνσταντινούπολη.

    [08] ΟΜΗΡΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Πριν απο τη Σύνοδο του Ελσίνκι, στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να επιδιώξει να διαφανούν οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Εδέκ Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας στο Ρικ ο κύριος Ομήρου είπε ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν αποδέχεται συνομιλίες επι των βασικών αρχών, αν αποδέχεται τη μία κυριαρχία και αν είναι διατεθειμένη να συζητήσει στις εκ του σύνεγγυς, θέματα ουσίας στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Εδέκ είπε εξάλλου ότι στο Εθνικό Συμβούλιο δεν αποφασίστηκε αποδοχή πρόσκλησης για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες αλλά αναμονή μέχρις ότου αποσταλούν οι προσκλήσεις του Γενικού Γραμματέα και στη συνέχεια να αποφασιζόταν η απάντηση.

    [09] ΤΖΕΜ ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία αφεθεί εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα σύνορα που θα χαραχθούν στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο, όπως είπε, μπορούν να αποτελέσουν σημείο αντιθέσεων.

    Μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση , ο Ισμαήλ Τζεμ ανέφερε ότι η Ελλάδα βλέπει πλέον τα συμφέροντά της μέσα από τη βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία.

    Ταυτόχρονα ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία επιθυμεί τη συνέχιση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τη συνέχιση της συνεργασίας τους και μετά την απόφαση για την υποψηφιότητα της χώρας του.

    [10] ΑΤΑΝΤΖΑΛΙ

    Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Σερμέτ Ατάτζιανλι δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θεωρεί το Κυπριακό ως θέμα των διμερών διαφορών της με την Ελλάδα και ότι θα πρέπει να λυθεί, μεταξύ των δυο ανεξάρτητων, κατά την έκφρασή του, κρατών στο νησί.

    Σε δηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος εκπρόσωπος χαρακτήρισε επίσης θετικό βήμα την απόφαση των δύο πλευρών να πάρουν μέρος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε ότι κάποια θετική εξέλιξη στο Κυπριακό θα επιδράσει θετικά στις τουρκοελληνικές σχέσεις.

    Ο κύριος Ατάτζιανλι απαντώντας σε δημοσιεύματα ότι η Τουρκία σε ένδειξη καλής θέλησης θα αποδεχθεί προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, ανέφερε ότι η προσφυγή είναι μια από τις μεθόδους επίλυσης των διμερών διαφορών.

    Η σημαντικότερη, όμως, είπε, είναι η επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δυο πλευρών.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι νοτιανατολικοί ως νότιοι μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και μέχρι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Απόψε ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος με υψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 11 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 18 November 1999 - 13:15:59 UTC