Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-12-02

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΕΠΑΦΕΣ
  • [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΝΥ
  • [03] ΧΑΣΙΚΟΣ ΕΦΥΓΕ ΟΛΑ
  • [04] ΛΥΝΤΖΕΡΑΚΟΣ
  • [05] ΑΡΟΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [06] ΔΗΣΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [07] ΣΟΣΙΑΛΔΗ ΦΟΡΟΥΜ
  • [08] ΣΠΥΡΟΣ ΕΞΩ
  • [09] ΦΩΤΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • [10] ΧΑΚ ΣΗΜΕΡΑ
  • [11] ΑΛΦΑ ΧΑΚ
  • [12] ΚΥΠΡΟΥ ΚΕΡΔΗ
  • [13] ΦΙΛΙΣΑ ΤΕΛΟΣ
  • [14] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΕΠΑΦΕΣ

    Εντονη δραστηριότητα αναμένεται σήμερα στη Νέα Υόρκη ενόψει της αυριανής έναρξης των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Το απόγευμα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο Ντε Σότο, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την έναρξη των συνομιλιών, ενώ αργότερα θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους.

    Εντός της ημέρας ο πρόεδρος Κληρίδης ενδέχεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέηβιτ Χάνεϋ, τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο Αλφρεντ Μόουζες και τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέητ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον.

    [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΝΥ

    Κατά την άφιξή του, χθες βράδυ, στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι πήγε εκεί με κάθε καλή διάθεση, με στόχο να αξιοποιήσει το διεθνές ενδιαφέρον που υπάρχει για επίλυση του Κυπριακού και εξέφρασε την ελπίδα ότι και η άλλη πλευρά θα κάμει το ίδιο.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι σήμερα επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επίλυση του Κυπριακού οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Ανταποκρινόμενος στην έκκληση του γενικού γραμματέα για μορατόριουμ δηλώσεων, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα εν όψει των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις απειλές του Ραούφ Ντενκτάς ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες αν δεν σταματήσει η ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    [03] ΧΑΣΙΚΟΣ ΕΦΥΓΕ ΟΛΑ

    Ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος,ο οποίος αναχώρησε σήμερα το πρωί για τη Μόσχα, διέψευσε δημοσιεύματα ότι μεταβαίνει στη ρωσική πρωτεύουσα για να επισκεφθεί πολεμικές βιομηχανίες ή για να συζητήσει θέματα εξοπλισμών και ότι συνοδεύεται από ειδικούς για θέματα εξοπλισμών.

    Ο κύριος Χάσικος ανέφερε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας, η καλύτερη γνωριμία με την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Αμυνας και άλλους παράγοντες, καθώς και η ανανέωση του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών το οποίο ισχύει από το 1996.

    Αναφερόμενος στο πρωτόκολλο που θα υπογραφεί ο κύριος Χάσικος είπε πως είναι συμπληρωματικό της συμφωνίας που συνήψαν οι δυο χώρες το 1996 και στην οποία εμπλέκεται και το Υπουργείο Εμπορίου της Ρωσίας.

    Ο υπουργός Αμυνας δεν θέλησε ωστόσο να πει τι διαλαμβάνει το πρωτόκολλο, σημειώνοντας ότι δεν είναι προς δημοσιοποίηση.

    Η επίσκεψη θα είναι τετραήμερη, και πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του Ρώσου υπουργού Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ.

    Κληθείς να σχολιάσει την υποβαθμισμένη φέτος τουρκική άσκηση Ταύρος, ο κύριος Χάσικος είπε ότι όντως επικρατεί ένα κλίμα ύφεσης που δημιουργήθηκε από τους σεισμούς στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Ανέφερε επίσης ότι πολύ σύντομα, στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και στη σύνοδο του Ελσίνκι, η καλή σχέση Ελλάδας- Τουρκίας θα φανεί αν είναι γερή, έτσι ώστε να συντηρηθεί.

    Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών, πρόσθεσε ο Σωκράτης Χάσικος, αλλά ενδεχομένως η σχέση αυτή να έχει ημερομηνία λήξης.

    [04] ΛΥΝΤΖΕΡΑΚΟΣ

    Το αντιαεροπορικό πυραυλικό συστημα Ες- 300, εκεί όπου έχει εγκατασταθεί είναι χρήσιμο και για την άμυνα της Κύπρου και εαν χρειαστεί σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί.

    Αυτό δήλωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας της Ελλάδας αντιπτέραρχος Δημήτρης Λυντζεράκος, ύστερα από επίσκεψη στο ΓΕΕΦ, όπου ενημερώθηκε από τον αντιστράτηγο Δημήτρη Δήμου για τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο αντιπτέραρχος Λυντζεράκος είπε ότι τα αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας καλύπτουν πλήρως και τις επιχειρησιακές ανάγκες της Κύπρου.

    [05] ΑΡΟΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Σπύρος Αρότης, σε σημερινή γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι είναι φανερό πως η ηγεσία του Ακέλ δρομολογεί από τώρα προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές, με τη συνήθη τακτική σε προεκλογικές περιόδους, δηλαδή με υπερβολές και τάση μηδενισμού του κυβερνητικού έργου.

    Ο κύριος Αρότης απαντούσε στη χθεσινή δήλωση του γενικού γραμματέα του Ακέλ Δημήτρη Χριστόφια, ότι αναπτύσσονται διεργασίες σήψης, καταστροφής αρχών, θεσμών και αξιών, αλλά η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να πάρει τα αναγκαία μέτρα λόγω της φιλοσοφίας της, και ότι άμεσος στόχος του Ακέλ είναι οι βουλευτικές εκλογές.

    Αυτή η θέση του κυρίου Χριστόφια, αναφέρει ο κύριος Αρότης, δίνει απάντηση στο ερώτημα, γιατί το Ακέλ μηδενίζει την εκστρατεία και την έμπρακτη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ξεσκεπάσει με δική της πρωτοβουλία, και να πατάξει κρούσματα διαφθοράς και άλλες παράνομες πράξεις.

    Στη δήλωσή του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτει ότι το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι γιατί η ηγεσία του Ακέλ επέλεξε να ασκήσει αυτού του είδους την κριτική για εσωτερικά θέματα στην κυβέρνηση, σε χρόνο που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αρχίσει, ίσως την πιο δύσκολη μάχη για το εθνικό μας πρόβλημα.

    Ο κύριος Αρότης επισημαίνει ότι μέχρι τις βουλευτικές εκλογές απομένουν δεκαοκτώ ολόκληροι μήνες, και η ηγεσία του Ακέλ,προσθέτει, θα μπορούσε να περιμένει ακόμη λίγο προτού αρχίσει να ασκεί αυτού του είδους την προεκλογικη κριτική για εσωτερικά θέματα.

    [06] ΔΗΣΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Στις δηλώσεις Χριστόφια απάντησε και ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

    Σε ανακοίνωσή του ο Δησύ αναφέρει ότι προκαλεί κατάπληξη και θλίψη ο χρόνος που το Ακέλ και ο γενικός γραμματέας του επέλεξαν να εξαπολύσουν μια χωρίς προηγούμενο μηδενιστική και αρνητικη επίθεση εναντίον του πρόεδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, τη στιγμή που ο πρόεδρος δίνει εκτός Κύπρου σκληρή μάχη για την προάσπιση και διεκδίκηση των εθνικών μας δικαιωμάτων.

    Ο Δησύ αναφέρει επίσης ότι με τη χθεσινή απαράδεκτη από κάθε άποψη επίθεσή του, το Ακέλ απέδειξε με πόση ευκολία θέτει το κομματικό πάνω από το εθνικό συμφέρον.

    Απαντήσεις αποστομωτικες υπάρχουν και δοθούν,προσθέτει ο Δησύ, αλλά οι στιγμές επιβάλλουν αντί της αντιπαράθεσης, την έκκληση για ύστατη φορά για ενότητα και συστράτευση, με στόχο την αποφασιστική αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν την πατρίδα μας.

    [07] ΣΟΣΙΑΛΔΗ ΦΟΡΟΥΜ

    Το Ιδρυτικό και Καταστατικό Συνέδριο του Νέου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος θα γίνει το Σαββατοκυρίακο πέντε και έξι Φεβρουαρίου.

    Ανακοίνωση που εκδόθηκε ύστερα από συνεδρία της Συντονιστικής Επιτροπής του νέου κόμματος, αναφέρει επίσης ότι η σύνοδος του Σοσιαλδημοκρατικού Φόρουμ θα γίνει στις δεκαεννέα Δεκεμβρίου. Στο Φόρουμ θα γίνει διεξοδική συζήτηση των προσχεδίων των ιδρυτικών εγγράφων του νέου κόμματος με στόχο της διαμόρφωση της τελικής πρότασης του Φόρουμ προς το Ιδρυτικό Συνέδριο του Φεβρουαρίου.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι από τώρα και μέχρι το Ιδρυτικό Συνέδριο θα διοργανωθούν περιφερειακές και τοπικές συσκέψεις σε όλη την Κύπρο για συζήτηση όλων των πτυχών της προσπάθειας συγκρότησης του νέου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

    [08] ΣΠΥΡΟΣ ΕΞΩ

    Σήμερα το απόγευμα θα εξέλθει από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης από τις εικοσιμία Νοεμβρίου με ασθματική βρογχίτιδα.

    Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Κώστας Ζαμπάρτας δήλωσε στο Κυπέ ότι ο κύριος Κυπριανού θα εξέλθει από το νοσοκομείο αφού ολοκληρωθούν οι εξετάσεις για τον έλεγχο της κατάστασης του αναπνευστικού του συστήματος, στις οποίες υποβάλλεται από το πρωί.

    Σύμφωνα με τον κύριο Ζαμπάρτα,η κατάσταση της υγείας του κυρίου Κυπριανού έχει καλυτερεύσει κατά πολύ και τα αποτελέσματα των αναλύσεων αίματος αναμένεται να είναι ικανοποιητικά.

    Η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής θα συνεχιστεί κανονικά, ενώ σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό, θα του γίνει σύσταση να μείνει στο σπίτι για μια εβδομάδα.

    [09] ΦΩΤΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Σοβαρές υλικές ζημιές προκάλεσε πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί σε τρία συνεχόμενα καταστήματα στον Αγιο Αντώνιο, παρά το άνοιγμα Κολοκάση στη Λευκωσία.

    Η φωτιά ξεκίνησε από παπλωματάδικο και επεκτάθηκε σε ατμοκαθαριστήριο και εργαστήριο που βρίσκονται ακριβώς δίπλα. Στα καταστήματα βρίσκονταν την ώρα την φωτιάς υπάλληλοι, οι οποίοι όμως δεν κινδύνευσαν.

    Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εργάστηκαν τρία πυροσβεστικά οχήματα.

    Η φωτιά σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ξέσπασε τυχαία.

    [10] ΧΑΚ ΣΗΜΕΡΑ

    Πτώση στο γενικό δείκτη τιμών σημειώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ενώ ο όγκος συναλλαγών κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με τα χθεσινά αφού ξεπέρασε τα τριάντα εκατομμύρια λίρες.

    Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις οκτακόσιες τριάντα τρεις μονάδες σε σύγκριση με οκτακόσιες σαράντα τρεις μονάδες χθες.

    Εγιναν σήμερα περίπου τέσσερις χιλιάδες πράξεις.

    Στο μεταξύ το απόγευμα αναμένεται να αποφασιστεί κατά πόσο θα υπάρξει αναστολή των εργασιών του Χρηματιστηρίου την ερχόμενη Δευτέρα και για τρεις μέρες.

    [11] ΑΛΦΑ ΧΑΚ

    Υλοποιώντας την εξαγγελθείσα πολιτική της για τη δημιουργία στην Κύπρο ομίλου εταιρειών παρόμοιου με αυτού της Ελλάδας, η Αλφα Τράπεζα Πίστεως προχωρεί στην ίδρυση χρηματιστηριακής εταιρείας με την επωνυμία Αλφα Χρηματιστηριακή.

    Ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρει ότι η Αλφα Χρηματιστηριακή και άλλες εξειδικευμένες εταιρείες, θα δραστηριοποιηθούν αμέσως, προσφέροντας όλο το φάσμα των υπηρεσιών της Επενδυτικής Τραπεζικής και των Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

    [12] ΚΥΠΡΟΥ ΚΕΡΔΗ

    Αύξηση 77 τοις εκατόν σημείωσαν τα κέρδη από τις εργασίες του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 1998.

    Τα κέρδη ανήλθαν στα 81 κόμμα έξη εκατομμύρια λίρες έναντι 46 κόμμα ενός εκατομμυρίων κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Τα αποτελέσματα των εργασιών της τράπεζας εξετάσθηκαν και εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, σε σημερινή συνεδρία του.

    Ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρει επίσης πως σε ό,τι αφορά ολόκληρο το 1999, η αύξηση στα κέρδη του συγκροτήματος αναμένεται να παραμείνει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

    [13] ΦΙΛΙΣΑ ΤΕΛΟΣ

    Πέθανε σήμερα την αυγή, σε ηλικία πενηνταδύο ετών, από ανακοπή καρδίας, η γνωστή βραβευμένη συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, Φιλίσα Χατζηχάννα.

    Η Φιλίσα Χατζηχάννα,που αφήνει ένα πλούσιο συγγραφικό και θεατρικό έργο, γεννήθηκε στη Λευκωσία και σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου.

    Συνεργάστηκε με διάφορα παιδικά περιοδικά και εφημερίδες καθώς και με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΡΙΚ στην παραγωγή παιδικών και παιδαγωγικών προγράμματων.

    Εργα της έχουν βραβευθεί από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου,το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού,τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και τη Γιούνισεφ.

    Η κηδεία της θα γίνει αύριο στις δύο ο απόγευμα από την εκκλησία Παναγίας των Χαρίτων,των Μαρωνιτών.

    [14] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές αραιές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    H θερμοκρασία θα πέσει στους έξι βαθμούς στο εσωτερικό, στους οκτώ στα παράλια και στους τρεις στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι μέτριος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 2 December 1999 - 15:21:41 UTC