Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-02-08

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TΡΙΤΗ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2000
  • [01] ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΤΕΛΟΣ
  • [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [03] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ
  • [04] ΑΝΑΣΤΑ ΚΙΤΙΟΥ
  • [05] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΔΙΚΟΙ
  • [06] ΚΙΤΙΟΥ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ
  • [07] ΣΤΕΦΑ ΕΚΛΟΓΗ
  • [08] ΑΛΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • [09] ΧΑΚ ΤΡΙΤΗ
  • [10] ΚΙΤΙΟΥ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΤΕΛΟΣ

    Στη Νέα Υόρκη στις είκοσι-τρεις Μαίου θα αρχίσει ο τρίτος γύρος των συνομιλιών, που θα είναι και πάλι εκ του σύνεγγυς.

    Αυτό ανακοίνωσε ο ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο Ντε Σότο, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την ολοκλήρωση του δευτέρου γύρου των συνομιλιών στη Γενεύη.

    Είπε ότι ο τρίτος γύρος θα είναι χωρίς χρονοδιαγράμματα και ότι δεν είναι σίγουρο εάν τα Ηνωμένα Έθνη θα δώσουν προτάσεις.

    Ανέφερε επίσης πως δεν είναι βέβαιο κατά πόσον οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν σε απευθείας συνομιλίες.

    Ο κύριος Ντε Σότο είπε ότι στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι να προετοιμάσουν το έδαφος για ουσιαστικές συνομιλίες.

    Πρόσθεσε ωστόσο πως εάν υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών να πάνε σε απευθείας συνομιλίες μπορεί να γίνει και αυτό, επισημαίνοντας παράλληλα πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να λυθούν προβλήματα.

    Ο κύριος Ντε Σότο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε τροχιοδρόμηση, ενώ παράλληλα παρατήρησε ότι υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν θετικά τις συνομιλίες.

    Ως τέτοιους παράγοντες θεωρεί τη βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία, είπε ,δίνει ελπίδες για λύση στο Κυπριακό.

    Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε τέλος ότι τον επόμενο μήνα θα επισκεφθεί την Κύπρο.

    [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Την πεποίθηση ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος κατά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες της Γενεύης, εξέφρασε ο Ραούφ Ντενκτάς, ερωτηθείς σχετικά μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Αλβάρο ντε Σότο, με την οποία ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών.

    "Από την πλευρά μας έχουμε κάνει καλή δουλειά, είμαστε ικανοποιημένοι με το τι έχουμε κάνει και προσβλέπουμε στον τρίτο γύρο", δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    Σε ερώτηση εάν έχει επιτευχθεί πρόοδος, ο Ραούφ Ντενκτάς απάντησε "πιστεύω πως ναι", ενώ ερωτηθείς σε ποια θέματα απάντησε "σε όλα".

    [03] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στον τρίτο γύρο των συνομιλιών ο ρόλος των τρίτων θα είναι πιο αποφασιστικός.

    Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο οι τρίτοι και τα Ηνωμένα Έθνη να επεξεργαστούν μια σειρά θέσεων, αρχών γενικής συμφωνίας των μερών, που θα καταθέσουν στις συνομιλίες.

    Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κύριος Παπαπέτρου ανέφερε ότι στον τρίτο γύρο θα καταβληθεί πραγματική προσπάθεια ώστε να ανοίξει ο δρόμος για λύση του κυπριακού.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες της Γενεύης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι έγινε μια προσπάθεια να συντηρηθεί η διαδικασία εν όψει των ψευδοεκλογών στα κατεχόμενα, ώστε οι δύο πλευρές να φθάσουν στον τρίτο και πιο αποφασιστικό γύρο.

    Ανέφερε επίσης ότι ο τρίτος γύρος θα αρχίσει με συνομιλίες εκ του σύνεγγυς κι αν διαπιστωθεί πρόοδος, θα μετεξελιχθεί σε απευθείας.

    [04] ΑΝΑΣΤΑ ΚΙΤΙΟΥ

    Μορφή ομοσπονδίας που υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τη Γερμανία ως επιδιωκόμενη λύση του κυπριακού υποστηρίζει ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο Μητροπολίτης Κιτίου διερωτήθηκε εάν μπορεί κανείς να αρνηθεί αυτή την ομοσπονδία στην Κύπρο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ακόμη και αυτή η μορφή ομοσπονδίας θα έχει κάποια στοιχεία που ίσως να ενοχλούν.

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον υπάρχουν αποκλίσεις από την ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η Ιερά Σύνοδος, ο Μητροπολίτης Κιτίου είπε ότι δεν υπάρχουν αποκλίσεις, αλλά υπάρχουν διάφορες ερμηνείες σε κάποιους όρους ή το πώς αντιλαμβάνεται κανείς ορισμένους όρους.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι όπως διατυπώνονται οι θέσεις του Μητροπολίτη Κιτίου, δεν αφίστανται από τις βασικές επιδιώξεις όλων μας, προσθέτοντας ότι αυτές δίνουν τα σωστά μηνύματα πόσο ενωμένοι πρέπει να είμαστε όλοι, εάν θα επιτύχουμε στους στόχους και τον κοινό αγώνα.

    [05] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΔΙΚΟΙ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της συζήτησης για το θέμα που προέκυψε από μερίδα Ιεραρχών και παραγόντων της Κερύνειας για τη μορφή της λύσης του κυπριακού.

    Δήλωσε ωστόσο ότι δυστυχώς υπάρχουν συνοδικοί που επιμένουν σε κάποιες θέσεις για τη μορφή της λύσης του κυπριακού, οι οποίες, πρόσθεσε, αντίκεινται και στο μήνυμα που έδωσε Ιερά Σύνοδος.

    Ο κύριος Χριστόφιας προέβη στις δηλώσεις αυτές ύστερα από συνάντησή του με τον Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο.

    Είπε επίσης ότι όλοι πρέπει να επικεντρωθούμε στο στόχο μας, που είναι μια ενωμένη Κύπρος, αντικειμενικά ομοσπονδιακή, στα πλαίσια της οποίας θα διασφαλιστούν πλήρως τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών.

    [06] ΚΙΤΙΟΥ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ

    Ο Μητροπολίτης Κιτίου είχε επίσης συνάντηση με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους.

    Ο κύριος Κλεάνθους δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ έχει υπηρετήσει τις θέσεις του με συνέπεια διαχρονικά και δεν νοείται για το κόμμα του καμμιά λύση που δεν θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες.

    Ανέφερε επίσης ότι πεποίθησή του είναι πως οι φωνές που έχουν ακουσθεί για αφύπνιση δεν είναι φωνές διχόνοιας ή αποστασιοποίησης από την από κοινού χαραγμένη θέση Αθηνών - Λευκωσίας.

    [07] ΣΤΕΦΑ ΕΚΛΟΓΗ

    Ο Κωστής Στεφανόπουλος επανεκλέγεται απόψε πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Αναμένεται να επανεκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία, αφού υπέρ του θα ψηφίσουν οι εκατόν- εξήντα- ένας βουλευτές του Πασόκ, οι εκατόν -τρεις της Νέας Δημοκρατίας και οι περισσότεροι, αν όχι και οι επτά, ανεξάρτητοι βουλευτές.

    Οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Δήκκι θα δηλώσουν "παρόντες".

    Ο Συνασπισμός υπέδειξε για το ανώτατο αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας τον Λεωνίδα Κύρκο.

    Για την εκλογή του προέδρου στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται διακόσιες ψήφοι.

    Η διαδικασία της εκλογής του νέου προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας θα αρχίσει στις επτά και θα μεταδίδεται απευθείας από το Πρώτο Τηλεοπτικό Κανάλι του ΡΙΚ.

    [08] ΑΛΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

    Καταγγελίες για παρανομίες στην ανέγερση του σταθμού αφαλάτωσης στην περιοχή του αεροδρομίου Λάρνακας, διατυπώθηκαν στην επιτροπή περιβάλλοντος της βουλής.

    Διατυπώθηκαν συγκεκριμένα καταγγελίες εναντίον του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους, ότι με δικές του οδηγίες προχώρησε η ανέγερση του σταθμού χωρίς την έγκριση της πολεοδομίας και πριν ακόμη δοθεί η σχετική απόκλιση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

    [09] ΧΑΚ ΤΡΙΤΗ

    Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

    Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο και έκλεισε στις εξακόσιες- τριάντα επτά κόμμα ογδόντα μονάδες, σε σύγκριση με εξακόσιες- τριάντα- έξι κόμμα εξήντα χθες.

    Ο όγκος συναλλαγών, εξάλλου, έφθασε στα είκοσι- εννέα εκατομμύρια εξακόσιες σαράντα-εννέα χιλιάδες λίρες, κινήθηκε δηλαδή, στα ίδια περίπου επίπεδα με χθες.

    Σε ότι αφορά τους επί μέρους δείκτες, άνοδο σημείωσαν οι επενδυτικοί και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και οι εταιρείες γενικού ενδιαφέροντος.

    [10] ΚΙΤΙΟΥ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Οι χρήστες ναρκωτικών και μάλιστα κοκαίνης και ηρωίνης στην Κύπρο πολλαπλασιάζονται, ενώ ταυτοχρόνως υπάρχει μείωση της ηλικίας των χρηστών, με αποτέλεσμα, εθισμένοι να είναι ακόμη και δεκατετράχρονοι.

    Τη δυσάρεστη διαπίστωση έκαμε ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, αναφέροντας επίσης ότι μόνο την περασμένη χρονιά τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων που κάνουν χρήση ηρωίνης και κοκαίνης.

    Ο Μητροπολίτης Κιτίου μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα το έκτο παγκύπριο συνέδριο "Η Κύπρος κατά των Ναρκωτικών".

    Το συνέδριο διοργανώνουν το Κενθέα, ο Οργανισμός Νεολαίας και το Πανεπιστήμιο

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Κυρίως αίθριος προβλέπεται ο καιρός για το επόμενο τριήμερο.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δύο βαθμούς στο εσωτερικό, στους τέσσερις στα παράλια και στους δύο κάτω από το μηδέν στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Σε μερικές περιοχές δυνατό να σχηματισθεί παγετός.

    Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειανατολικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και αργότερα νοτιοδυτικοί ως νοτιανατολικοί μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 17 στα παράλια και στους πέντε στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Η θερμοκρασία σήμερα.

    Λευκωσία 15 με ένα

    Λεμεσός 17 με 6

    Λάρνακα 16 με τρεις

    Πάφος 16 με 5

    Πρόδρομος 5 με 2 κάτω από το μηδέν.

    Το ύψος των χιονιών είναι 30 εκατοστόμετρα στην κορυφή του Ολύμπου και 25 στην πλατεία Τροόδους.

    Ο δρόμος Πεδουλά-Πάιν Γουντ - Κακοπετριάς, λόγω παγετού, είναι ανοικτός μόνο για οχήματα εφοδιασμένα με αλυσίδες ή με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 8 February 2000 - 16:22:58 UTC