Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-02-15

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TΡΙΤΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2000
  • [01] ΡΟΛΑΝΔΗΣ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [02] ΑΝΑΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [03] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [04] ΚΑΥΣΙΜΑ ΟΧΙ
  • [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • [06] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
  • [07] ΜΙΧΟΣ ΙΔΕΕΣ
  • [08] ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [09] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΙΣΡΑΗΛ
  • [10] ΔΙΑΚΟΙΝΟ ΑΝΑΒΟΛΗ
  • [11] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
  • [12] ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΕΔΩΛΙΟ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΡΟΛΑΝΔΗΣ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Αύξηση της τιμής των πετρελαιοειδών, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη μείωση του φόρου κατανάλωσης για τα καύσιμα, περιλαμβάνει η πρόταση που θα εξετάσει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Η τελική πρόταση διαμορφώθηκε το πρωί σε ειδική σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, υπό την προεδρία του υπουργού Εμπορίου Νίκου Ρολάνδη.

    Ο κύριος Ρολάνδης δήλωσε ότι, εκτός από την πρόνοια για αύξηση της τιμής των πετρελαιοειδών, για να προσαρμοστεί με τα νέα διεθνή δεδομένα, θα υπάρχει και υπαλλακτική πρόταση για μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε να μην επωμιστεί όλο το βάρος των αυξημένων τιμών ο καταναλωτής.

    [02] ΑΝΑΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εισηγήθηκε όπως οι εισπραττόμενοι για ένα τρίμηνο φόροι, που επιβλήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, επιχορηγούν τις τιμές των καυσίμων, ώστε να μην υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις από την διεθνή άνοδο των τιμών.

    Την εισήγηση κατέθεσε ο πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης, σε πρωινή συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη.

    [03] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Η αύξηση της τιμής των καυσίμων οφείλεται στις διεθνείς συνθήκες και όχι στην κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου.

    Κληθείς να σχολιάσει το θέμα, ύστερα από συνάντησή του με τον πρόεδρο Κληρίδη, ο κύριος Βασιλείου εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι καιρός να παύσει η κυβέρνηση να έχει σχέση με την τιμή των καυσίμων, γιατί η τιμή δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση ή την Κύπρο.

    [04] ΚΑΥΣΙΜΑ ΟΧΙ

    Έντονη αντίθεση στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, εκφράζουν η ΣEK, η ΠEO, η ΕKA και οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές.

    Η Σεκ σε ανακοίνωσή της προτείνει αναβολή στην επιβολή αυξήσεων στις τιμές των πετρελαιοειδών, επισημαίνοντας ότι οι διεθνείς προβλέψεις και εκτιμήσεις συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά θα πέσουν στους επόμενους μήνες και θα επανέλθουν στα κανονικά τους επίπεδα.

    Η Πεό σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τέτοια αύξηση, μετά την επιβολή φόρων κατανάλωσης τον Οκτώβρη, θα έχει σαρωτικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, ιδιαίτερα των ασθενέστερων στρωμάτων, και θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και τη γεωργοκτηνοτροφία.

    Η Εκα σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι οποιεσδήποτε αυξήσεις στα κόστα παραγωγής που θα προκύψουν από την αύξηση στις τιμές των πετρελαιοειδών, θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στην αγροτική οικονομία και καλεί την κυβέρνηση να επιδοτήσει τη χρήση πετρελαίου στη γεωργοκτηνοτροφία.

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τονίζει ότι η προγραμματιζόμενη αύξηση θα πλήξει την οικονομία με μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις και αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές σχεδόν όλων των προϊόντων και ως επακόλουθο θα πλήξει το μεροκάματο των μισθωτών.

    [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Πρόγραμμα εντατικών επαφών σε ανώτατο επίπεδο στο εξωτερικό θα έχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο που μεσολαβούν μέχρι την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί στις 15 Μαρτίου στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζιακ Σιηράκ.

    [06] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

    Τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να προχωρήσουν στην παρουσίαση πλαισίου συνολικής λύσης του Κυπριακού, εάν δεν το ζητήσουν οι δύο πλευρές.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, επισημαίνοντας ότι ο Ντενκτάς έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε τέτοια εξέλιξη, ενώ η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει ερωτηθεί σχετικά.

    Για τη μορφή που θα έχει ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα μεταφέρουν προφορικά τις θέσεις των δύο πλευρών, με στόχο να διαπιστώσουν πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκονται οι θέσεις τους σε συγκεκριμένες πτυχές του Κυπριακού.

    [07] ΜΙΧΟΣ ΙΔΕΕΣ

    Η κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένες πληροφορίες και ούτε έχει βολιδοσκοπηθεί επισήμως για την υποβολή περιγράμματος συνολικής λύσης του Κυπριακού.

    Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρουσιασθούν κάποιες ιδέες από τον τρίτο γύρο των συνομιλιών, η μορφή των οποίων δεν είναι γνωστή στο παρόν στάδιο.

    Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη μετάβαση των πολιτικών αρχηγών στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα αποφασίσει επί του θέματος, αφού διαβουλευθεί με τους αρχηγούς όταν έρθει η ώρα.

    [08] ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος Κλίντον εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υπάρξουν περαιτέρω ευκαιρίες για πρόοδο στο Κυπριακό.

    Σε απαντητική επιστολή του προς τον Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Μπάρνετ του Λονδίνου Ανδρέα Ταμπουρίδη, ο Πρόεδρος Κλίντον επισημαίνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασχοληθεί για αρκετό χρόνο για να ενθαρρύνουν μια δίκαιη και τελική λύση αυτής της κατάστασης.

    Αναφέρει επίσης ότι είναι ενθαρρυμένος, γιατί, ύστερα από κενό πέραν των δυο χρόνων, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πήγαν στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Δεκέμβρη για να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    [09] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΙΣΡΑΗΛ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα επισκεφθεί τον ερχόμενο μήνα το Ισραήλ ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Ισραήλ Εζερ Βάισμαν.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, ύστερα από συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ισραήλ Χάιμ Ορόν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    [10] ΔΙΑΚΟΙΝΟ ΑΝΑΒΟΛΗ

    Αναβάλλεται η προγραμματισθείσα για αύριο και μεθαύριο συνεδρία της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης που θα γινόταν στην Πάφο και την κατεχόμενη Κερύνεια, λόγω των απαράδεκτων όρων που έθεσε η Τουρκοκυπριακή πλευρά και τους οποίους η Γραμματεία της Ένωσης απέρριψε.

    Συγκεκριμένα εκπρόσωποι των Τουρκοκυπριακών κομμάτων ζήτησαν από τους συντονιστές να εισέλθουν στην Κύπρο από το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, αξίωση που απορρίφθηκε από τη Γραμματεία της Ένωσης.

    [11] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

    Το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Μιλώντας στο δεύτερο Μεσογειακό Συνέδριο Φοιτητών στη Λευκωσία, ο κύριος Κασουλίδης είπε πως η Κύπρος θα καταστεί γέφυρα ακόμη πιο στενής συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, λαμβάνοντας υπόψη τον γεωγραφικό της ρόλο στη Μεσόγειο και τις καλές σχέσεις της με τις αραβικές χώρες και το Ισραήλ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η αποδοχή της υποψηφιότητας της Τουρκίας, αποτελούν νέα στοιχεία στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.

    [12] ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΕΔΩΛΙΟ

    Ο Μητροπολίτης τέως Λεμεσού Χρύσανθος βρέθηκε σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, όπου του απαγγέλθηκαν δύο κατηγορίες, για συνωμοσία προς καταδολίευση και απόπειρα απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις.

    Ο τέως Λεμεσού αρνήθηκε ενοχή και η ακρόαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις πέντε Ιουνίου, αφού, όπως αναφέρθηκε, θα κληθούν να καταθέσουν και μάρτυρες από το εξωτερικό.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Σύμφωνα με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, την Πέμπτη ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος, αργότερα, όμως, ενδέχεται να πέσουν τοπικές βροχές. Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές, ή καταιγίδες. Από την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, ενώ το Σάββατο, πτώση.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στις ορεινές περιοχές θα πέσουν χιόνια.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως νοτιοδυτικοί μέτριοι έως δυνατοί τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και τοπικά έως πολύ δυνατοί έξι μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη έως κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους πέντε βαθμούς στο εσωτερικό, στους οκτώ στα παράλια και στο μηδέν στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Αύριο θα υπάρχουν κατά διαστήματα νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Το απόγευμα ο καιρός σταδιακά θα καταστεί κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί δυνατοί έως πολύ δυνατοί πέντε έως έξι μποφόρ και τοπικά σφοδροί επτά μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι κυματώδης και τοπικά έως πολύ κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 14 στα παράλια και στον ένα στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Η θερμοκρασία σήμερα.

    Λευκωσία 15 με 8

    Λεμεσός 15 με 10

    Λάρνακα 17 με 9

    Πάφος 16 με 10 και

    Πρόδρομος 4 με 2

    Το ύψος των χιονιών είναι 20 εκατοστόμετρα στην κορυφή του Ολύμπου και 15 στην πλατεία Τροόδους.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 15 February 2000 - 15:30:10 UTC