Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-01-22

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΝΕΡΟ
  • [02] ΘΕΜΙ ΝΕΡΟ
  • [03] ΝΕΟ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ
  • [04] ΒΟΜΒΑ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
  • [05] ΡΕΠΠΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗ
  • [06] ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝ
  • [07] ΤΣΙΑΚΟΥΡΜΑΣ ΚΛΕΙ
  • [08] ΚΑΣΟΥ ΤΣΙΑΚΟΥΡΜΑΣ
  • [09] ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΕΞΑΣ
  • [10] ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΒΟΜΒΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΝΕΡΟ

    Αδιάκοπη θα είναι από σήμερα η ροή νερού σε όλη την Κύπρο.

    Τον οριστικό τερματισμό του καθεστώτος των περικοπών εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε διάσκεψη Τύπου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανακοίνωσε ότι από σήμερα το κάθε νοικοκυριό σε κάθε περιοχή της ελεύθερης Κύπρου θα έχει παροχή πόσιμου νερού σε εικοσιτετράωρη βάση.

    Η λύση του προβλήματος, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστη δυνατή γιατί έχει προχωρήσει σημαντικά ο συνολικός κυβερνητικός σχεδιασμός για το υδατικό και ιδιαίτερα το πρόγραμμα των αφαλατώσεων.

    Οπως, ανέφερε, η νέα μονάδα αφαλάτωσης δίπλα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, που είναι το μεγαλύτερο υδατικό έργο της Κύπρου, μαζί με την μονάδα Δεκέλειας θα παράγουν συνολικά τριαντα-τρία εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο. Αυτή η ποσότητα μαζί με τα τριαντα-έξι εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που διαθέτουν σήμερα τα φράγματα αποτελούν ικανοποιητικές ποσότητες για πλήρη άρση των περιορισμών.

    [02] ΘΕΜΙ ΝΕΡΟ

    Εξ άλλου, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμμιά πρόθεση για αύξηση της τιμής του νερού.

    Είπε ακόμη ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, έχουν ληφθεί υπόψιν όλοι οι παράγοντες όπως οι προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού και οι κανόνες διαφύλαξης του περιβάλλοντος.

    Εξηγώντας τους λόγους που επελέγη η λύση της αφαλάτωσης, ο κύριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η βροχόπτωση τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά παγκοσμίως.

    Διευκρίνισε ακόμα ότι οι μονάδες αφαλάτωσης γίνονται με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης και ότι έχουν δυνατότητες λειτουργίας για πάρα πολλά χρόνια.

    [03] ΝΕΟ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ

    Οι Νέοι Ορίζοντες με ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν παραπλανητικό τον τρόπο παρουσίασης του θέματος της αφαλάτωσης από τον Υπουργό Γεωργίας και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για σκάνδαλο με κόστος εκατομμυρίων λιρών σε βάρος των φορολογουμένων που αποσκοπεί σε περιφρούρηση ιδιωτικών συμφερόντων.

    [04] ΒΟΜΒΑ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ

    Από ισχυρή έκρηξη βόμβας, που σημειώθηκε στις εννέα και σαράντα ψες στον Πειραιά, τραυματίστηκε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Μιχαλολιάκος και η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο η επίθεση να αποτελεί έργο της τρομοκρατικής οργάνωσης Δεκαεπτά Νοέμβρη.

    Ο κύριος Μιχαλολιάκος νοσηλεύεται στο Τζάνειο Νοσοκομείο και είναι εκτός κινδύνου.

    Σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν, υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και του αφαιρέθηκαν θραύσματα απο το σώμα.

    Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας φέρει τραύματα στο στήθος και στο πόδι.

    Η έκρηξη σημειώθηκε καθώς ο κύριος Μιχαλολιάκος έβγαινε από το αυτοκίνητό του, για να μπει σε πολυκατοικία όπου βρίσκεται το διαμέρισμά του.

    Εγινε επίσης γνωστό ότι τραυματίστηκε ελαφρά και ο αδελφός του, που βρισκόταν μαζί του στο αυτοκίνητο, καθώς και δύο ή τρείς ένοικοι της πολυκατοικίας.

    Στο αυτοκίνητο επέβαινε επίσης η κόρη του βουλευτή, η οποία δεν έπαθε τίποτε.

    Στην περιοχή σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές από την έκρηξη.

    Οπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η βόμβα ήταν τοποθετημένη πάνω σε μοτοποδήλατο το οποίο ήταν σταθμευμένο στο πεζοδρόμιο μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι δύο νεαρά άτομα έφυγαν τρέχοντας αμέσως μετά την έκρηξη και διέφυγαν με μικρό μοτοποδήλατο.

    [05] ΡΕΠΠΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗ

    Την επίθεση κατά του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η ελληνική κυβέρνηση.

    Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι η επίθεση προκαλεί αποτροπιασμό και οργή για τις δυνάμεις που επιχειρούν με όπλο τη βία να προωθήσουν τα εγκληματικά σχέδιά τους.

    Ο κύριος Ρέππας ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή δίνοντας κατευθύνσεις, και όλη η κυβέρνηση είναι στο πλευρό του Βασίλη Μιχαλολιάκου.

    [06] ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝ

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έσπευσε στο Νοσοκομείο για να συναντήσει τον τραυματισμένο βουλευτή του κόμματός του, δήλωσε ότι για ακόμη μία φορά οι τρομοκράτες διενήργησαν επίθεση εναντίον σημαντικού στελέχους της παράταξης.

    Ταυτόχρονα ο κύριος Καραμανλής έστειλε το μήνυμα ότι η δημοκρατία δεν φοβάται τους τρομοκράτες.

    "Πρέπει όμως, πρόσθεσε, όλοι να αναλάβουμε επιτέλους τις ευθύνες μας, και να κάνουμε το χρέος μας απέναντι στους τρομοκράτες".

    [07] ΤΣΙΑΚΟΥΡΜΑΣ ΚΛΕΙ

    Ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Εντουαρντ Κλέι αμφισβητεί τα στοιχεία που έχουν δώσει οι αρχές των βρετανικών βάσεων και όλες τις διαβεβαιώσεις που έδιδαν ως τώρα Βρετανοί επίσημοι ότι ο Πανίκος Τσιακούρμας απήχθη από το έδαφος των Βρετανικών βάσεων.

    Ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής δήλωσε ότι μεθαύριο θα γίνει αναπαράσταση στις βάσεις για να διαπιστωθούν, όπως είπε, οι συνθήκες υπό τις οποίες ο Πανίκος Τσιακούρμας εγκατέλειψε το αυτοκίνητό του και τις βρετανικές βάσεις για να συλληφθεί στα κατεχόμενα.

    Σε επισήμανση των δημοσιογράφων ότι μέχρι σήμερα γινόταν λόγος για απαγωγή του Τσιακούρμα μέσα από τις Βάσεις, ο κύριος Κλέι είπε, επί λέξει: "αυτά τα λέτε εσείς, δεν τα έλεγα εγώ".

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό, ύστερα από τελετή παρασημοφόρησης των πληρωμάτων των ελικοπτέρων που διέσωσαν τους ναυαγούς του πλοίου Ρόγιαλ Πρίνσες, ο κύριος Κλέι είπε ότι οι νομικές, κατά την έκφρασή του, διαδικασίες στο Βορρά, θα επαναρχίσουν στις τριάντα Ιανουαρίου.

    [08] ΚΑΣΟΥ ΤΣΙΑΚΟΥΡΜΑΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι το θέμα της απαγωγής του Πανίκου Τσιακούρμα έχει τεθεί επιτακτικά στη Βρετανική Βουλή και στο Συμβούλιο της Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα.

    Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι οι Ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη στάση του κατοχικού καθεστώτος όσον αφορά την ομηρία του Πανίκου Τσιακούρμα.

    Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι τελικά θα πρυτανεύσει, από πλευράς της υποτελούς στην Τουρκία τοπικής διοίκησης στα κατεχόμενα, και θα αφεθεί ελεύθερος το συντομότερο ο Πανίκος Τσιακούρμας.

    [09] ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΕΞΑΣ

    Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες και ανακρίσεις για διαλεύκανση των υποθέσεων ρίψης πυροβολισμών χθες τα ξημερώματα στη Λευκωσία.

    Για διευκόλυνση των ανακρίσεων έχουν συλληφθεί δύο άτομα σχετικά με την ρίψη πυροβολισμών κατά της δισκοθήκης "Ντάου Τζόουνς" στο κέντρο της Λευκωσίας και του καταστήματος Σιδέρης Αγαθαγγέλου στην Παλουριώτισσα.

    Πρόκειται για τον Πέτρο Πατσαλίδη, τριαντατεσσάρων χρόνων, άνεργο, απο την Παλλουριώτισσα και τον Κώστα Νέστορος τριανταοκτώ ετών, ιδιοκτήτη της μπυραρίας ''Μπέλλα Στράτα'' στη Λευκωσία.

    Στο μεταξύ κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του Γεωργίου Ιωσήφ,άλλως Ροκαπίλη,ο οποίος πυροβολήθηκε χθες την αυγή την ώρα που έφθανε στο σπίτι του, στην οδό Κρατίνου.

    [10] ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΒΟΜΒΑ

    Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί στα γραφεία του Βρετανικού Συμβουλίου στη Λευκωσία, ύστερα από τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας.

    Η Αστυνομία εκκένωσε τα γραφεία και διεξήγαγε έρευνες με τη βοήθεια ανιχνευτικών σκύλων, χωρίς, ωστόσο, να εντοπιστεί οτιδήποτε.

    Το τηλεφώνημα έγινε στις εννέα και τριάντα το πρωί από άγνωστο, ο οποίος μιλούσε ελληνικά.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και θα πέσουν τοπικές βροχές . Στο Τρόοδος θα χιονίσει.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί ως νοτιανατολικοί μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ, η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως ταραγμένη.

    Απόψε θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν και πάλι τοπικές βροχές και χιόνια στο Τρόοδος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους πέντε βαθμούς στο εσωτερικό, στους επτά στα παράλια και στον ένα βαθμό στις ψηλότερες ορεινές περιοχές. Στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 22 January 2001 - 10:11:37 UTC