Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-01-24

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΣΙΑΚΟΥΡΜΑ
  • [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ
  • [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΙ
  • [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΤΣΙΑΚΚΟΥΡΜΑΣ
  • [06] ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
  • [07] OΠΛΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ
  • [08] ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΡΟΥ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ TETAΡΤΗ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΣΙΑΚΟΥΡΜΑ

    Εγινε το πρωί στην είσοδο του Περγάμου, η αναπαράσταση της απαγωγής του Πανίκου Τσιακκούρμα, από την οποία αποδείχθηκε και έμπρακτα ότι ο Τσιακούρμας απήχθη βίαια από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

    Την αναπαράσταση, την οποία πραγματοποίησαν Βρετανοί, παρακολούθησαν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι, η σύζυγος και συγγενείς του Τσιακούρμα, ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης καθώς και τρεις δικηγόροι της οικογένειας Τσιακούρμα, ένας ελληνοκύπριος, ένας τουρκοκύπριος και ένας Βρεττανός.

    Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, δύο άτομα που προφασίστηκαν ότι το αυτοκίνητο τους χάλασε έκαναν σήμα στον Τσιακκούρμα να σταματήσει, ενώ άλλο αυτοκίνητο του έκοψε το δρόμο.

    Τότε οι δύο έτρεξαν στο αυτοκίνητο του Τσιακούρμα τον κατέβασαν από τη θέση του οδηγού και με την βοήθεια τρίτου ατόμου τον έβαλαν σε άλλο αυτοκίνητο το οποίο κατευθύνθηκε προς το κατεχόμενο Πέργαμος.

    Υστερα από την αναπαράσταση ο αστυνομικός διευθυντής της Δεκέλειας Τζίμι Γκάις είπε ότι είναι πλήρως ικανοποιητική η ένδειξη ότι ο Πανίκος Τσιακούρμας απήχθη.

    Απαντώντας σε τουρκοκύπριους δημοσιογράφους είπε ότι ο Τσιακούρμας δεν έχει καμία σχέση με ναρκωτικά.

    Σε άλλη ερώτηση γιατί δεν έγινε αναπαράσταση και της σύλληψης του Τεκογούλ και ο Βρετανός αξιωματούχος είπε ότι αυτό είναι υπόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι των βάσεων.

    Εξ άλλου ο Μάριος Ματσάκης δήλωσε πλήρως ικανοποιημένος διότι αποδείχθηκε ότι ο Τσιακούρμας απήχθη.

    Η Νίκη Τσιακιούρμα δήλωσε κλαίγοντας ότι αποδείχθηκε πως ο σύζυγος της απήχθη γι' αυτό και κάλεσε τις αρχές των βάσεων να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την άμεση απελευθέρωσή του.

    [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ

    Τρόπους περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα του αθλητισμού, με έμφαση στον ολυμπιακό σχεδιασμό για τους Ολυμπιακούς του 2004 στην Αθήνα, συζητεί ο υφυπουργός Αθλητισμού της Ελλάδας Γιώργος Φλωρίδης με την κυπριακή κυβέρνηση.

    Ο κύριος Φλωρίδης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κύριος Φλωρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι στον τομέα του αθλητισμού οι δύο χώρες μπορούν να κάμουν πολύ περισσότερα πράγματα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι είναι παρά πολύ σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση, το γεγονός ότι η Κύπρος συμμετέχει στον Ολυμπιακό Σχεδιασμό για το 2004.

    Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα επιθυμεί πάρα πολύ η Κύπρος να ενταχθεί στο παγκόσμιο προπονητικό υλικό, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της για την προετοιμασία των ολυμπιακών ομάδων.

    Μετά το Προεδρικό, ο κύριος Φλωρίδης μετέβη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ενώ στο πλαίσιο των επαφών του θα έχει συναντήσεις και με τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Απόψε θα μιλήσει για την Ολυμπιάδα 2004 σε εκδήλωση, την οποία οργανώνει ο Ομιλος Προβληματισμού για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας.

    Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από το πρώτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, μετά το δελτίο των επτά.

    [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΙ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δέκτηκε το πρωί εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους της πολεμικής αεροπορίας της Ελλάδας.

    Σε ομιλία του ο Πρόεδρος Κληρίδης επικαλέστηκε την τελευταία δημοσκόπηση του ΡΙΚ που παρουσιάζει ότι ποσοστό ογδόντα πέντε τοις εκατό του Κυπριακού λαού, πιστεύει στο ενιαίο αμυντικό δόγμα και ότι η Ελλάδα είναι παρούσα και δίδει τη δύναμη της για να συνεχίσουμε τον αγώνα.

    Η λύση, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, πρέπει να είναι τέτοια που να διασφαλίζει τον κυπριακό ελληνισμό στη γη των προγόνων του.

    Επεσήμανε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που να υπογράψει λύση η οποία να μη διασφαλίζει τον κυπριακό ελληνισμό στη γη των προγόνων του, διευκρινίζοντας ότι δεν μιλά μόνο για τον εαυτό του, ή για εκείνον που θα τον διαδεχθεί.

    Πυξίδα των αγώνων μας, τόνισε, είναι το σύνθημα "την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω".

    [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λίγα μόλις είκοσι-τετράωρα πριν από την άφιξη Ντε Σότο στην Κύπρο, ο Ραούφ Ντενκτάς φροντίζει να επαναλαμβάνει τις αδιάλλακτες θέσεις του στο Κυπριακό.

    Δηλώνει ότι δεν είναι δυνατόν να συγκατατεθεί σε φόρμουλα λύσης, με την οποία θα ξεπουλά το λαό του, κατά την έκφρασή του, απλώς και μόνο για να μην στιγματιστεί ως αδιάλλακτος.

    Ισχυρίζεται ακόμη ότι στη διάρκεια του τέταρτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών ο πρόεδρος Κληρίδης σε ιδιαίτερη συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κατόρθωσε να αποσπάσει κάποιες υποσχέσεις και εγγυήσεις.

    Χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες απώλεια χρόνου, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι μέχρι να εξευρεθεί φόρμουλα για επανάληψή τους, θα πραγματοποιεί συναντήσεις με τους διπλωμάτες, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι με τον Αλβαρο Ντε Σότο θα συναντηθεί στις δύο και τρεις Φεβρουαρίου.

    [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΤΣΙΑΚΚΟΥΡΜΑΣ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς επιχειρεί, εξ άλλου, να διαστρεβλώσει την όλη κατάσταση γύρω από την υπόθεση της απαγωγής του Πανίκου Τσιακκούρμα από τις κατοχικές δυνάμεις.

    Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Κύπρις" στη Νέα Υόρκη, ο κατοχικός ηγέτης απέστειλε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με την οποία διαψεύδει ότι ο Τσιακκούρμας απήχθη σε αντίποινα για τη σύλληψη του Τουρκοκύπριου λαθρέμπορου Ομέρ Τεκοκούλ.

    [06] ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Οι κυβερνητικοί γιατροί αναμένεται να δώσουν σήμερα και επίσημα την απάντησή τους στις προτάσεις που υπέβαλε προφορικά ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης για επίλυση των προβλημάτων τους.

    Η συντεχνία των κυβερνητικών γιατρών, Πασυκί, απέρριψε ήδη τις προτάσεις, ενώ ο γραμματέας της Χρυσούλης Χριστοφή, έκαμε λόγο για υποτίμηση της νοημοσύνης των γιατρών.

    Ο κύριος Χριστοφή είπε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Συντεχνίας θα έχει σήμερα νέα συνάντηση με την επίσημη πλευρά στο Υπουργείο Οικονομικών και θα ζητήσει την υποβολή των προτάσεων γραπτώς.

    Οι προτάσεις, εφόσον υποβληθούν γραπτώς, θα τεθούν υπόψιν των μελών της Συντεχνίας σε τοπικές συνελεύσεις μεθαύριο Παρασκευή για να αποφασισθούν τα περαιτέρω βήματα.

    [07] OΠΛΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ

    Ενα στρατιωτικό τυφέκιο τύπου Μαρτίνι και ένα Τόμπσον με τις φυσιγγιοθήκες τους βρέθηκαν το πρωί στην περιοχή Καρμιότισσας και παραλήφθηκαν από την αστυνομία.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, τα όπλα ανακαλύφθηκαν σε ανοικτό χώρο, πίσω από την εκκλησία της Καρμιότισσας.

    Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν, επίσης, τετρακόσια-δέκα φυσίγγια.

    Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι όλα τα ανευρεθέντα είναι σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση.

    [08] ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΡΟΥ

    Διεξάγονται σήμερα οι πρώτοι αγώνες της προημιτελικής φάσης του ποδοσφαιρικού κυπέλλου Κύπρου.

    Οι αγώνες είναι:

    Στάδιο ΓΣΠ: Αποέλ-Ολυμπιακός

    Τσίρειο στάδιο: Απόλλων-Αέλ

    Γήπεδο Αμμόχωστος: Νέα Σαλαμίνα-ΑΕΚ και

    Γηπεδο Ιδαλίου: Χαλκάνορας-Ομόνοια.

    Οι αγώνες αρχίζουν στις τρεις το απόγευμα, εκτός από τη συνάντηση Απόλλωνα-Αέλ, που αρχιζει στις έξι.

    Αμεση ραδιοφωνική περιγραφή όλων των αγώνων θα μεταδίδεται από το τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα πέσουν τοπικές βροχές και πιθανόν να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Στο Τρόοδος αναμένεται να πέσουν λίγα χιόνια.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στο Τρόοδος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους έξι βαθμούς στο εσωτερικό, στους οκτώ στα παράλια και στον ένα βαθμό στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 24 January 2001 - 11:10:34 UTC