Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-08-27

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΣΡΑΗΛ ΔΟΛΟΦ
  • [02] ΣΚΟΠΙΑ ΒΡΕΤΑΝΟΣ
  • [03] ΚΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΙ
  • [04] ΝΙΩΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
  • [05] ΛΥΣΣΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗ
  • [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΖΥΡΙΧΗ
  • [07] ΑΡΧΙΕΠ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
  • [08] ΠΥΡΚΑΓΙΑ Λ/ΣΙΑ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2001

  • [01] ΙΣΡΑΗΛ ΔΟΛΟΦ

    Εγνώσθη πρίν από λίγο ότι οι ισραηλινοί σκότωσαν τον ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Αμπού Αλί Μουστάφα.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ρώϋτερ ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δολοφονήθηκε σε νέα πυραυλική επίθεση εναντίον του αρχηγείου του Λαϊκού Μετώπου στη Δυτική Οχθη.

    [02] ΣΚΟΠΙΑ ΒΡΕΤΑΝΟΣ

    Βρετανός στρατιώτης, που ανήκει στη δύναμη του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, σκοτώθηκε από πέτρα που έριξε ομάδα νεαρών εναντίον του αυτοκινήτου του.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της βορειατλαντικής συμμαχίας ο Βρετανός στρατιώτης δέχθηκε επίθεση από ομάδα νεαρών, χθες βράδυ, όταν το αυτοκίνητό του, που μετείχε σε αυτοκινητοπομπή του Νάτο, κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα Σκόπια.

    Οι άγνωστοι λιθοβόλησαν το όχημα και μια από τις πέτρες χτύπησε τον Βρετανό στρατιώτη στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρά.

    Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου τις πρώτες πρωινές ώρες υπέκυψε στα τραύματά του.

    Το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το επεισόδιο διερευνώνται από αξιωματικούς της βρετανικής δύναμης, που συμμετέχει στη νατοϊκή δύναμη και της αστυνομίας των Σκοπίων.

    Πολιτικοί παρατηρητές στα Σκόπια εκφράζουν φόβους ότι ο θάνατος του Βρετανού στρατιώτη ίσως καθυστερήσει την έναρξη της επιχείρησης της νατοϊκής δύναμης για συγκέντρωση των όπλων των Αλβανών ανταρτών.

    Η επιχείρηση αναμένεται να αρχίσει αργότερα σήμερα.

    [03] ΚΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΙ

    Η ερχόμενη χρονιά θα είναι η κρισιμότερη και σοβαρότερη των τελευταίων χρόνων στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Ενημερώνοντας το πρωί τους συνέδρους που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι οι προσπάθειες εστιάζονται σε τρείς βασικές αρχές την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τις διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού και τις προσπάθειες για ανατροπή των σχεδίων της Τουρκίας για αποαναγνώριση, όπως ανέφερε, της Κύπρου.

    Ο κύριος Κασουλίδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις προσπάθειες της Τουρκίας να εξασφαλίσει κάποια ψηφίσματα από τις Ισλαμικές χώρες και τα οποία να καταδεικνύουν δήθεν οτι σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση η νήσος θα διχοτομηθεί.

    [04] ΝΙΩΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

    Τη διαβεβαίωση ότι ο απόδημος ελληνισμός θα παραμείνει επί των επάλξεων και θα συνεχίσει τον αγώνα για δικαίωση της Κύπρου έδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γρηγόρης Νιώτης.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση που είχαν το πρωί, ο κύριος Νιώτης ανέφερε ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού έχει οργανώσει σχέδιο παρεμβάσεων σε όλα τα μεγάλα κέντρα του κόσμου για υποστήριξη του κυπριακού.

    Τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εάν η Τουρκία δεν επιδείξει καλή θέληση για επίλυση του κυπριακού.

    [05] ΛΥΣΣΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗ

    Ο επίτιμος πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης επανέλαβε ότι δεν πρέπει να τρομοκρατεί την ελληνική κυπριακή πλευρά η θέση του Ραούφ Ντενκτάς για επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό από μηδενική βάση.

    Διευκρίνισε ότι άν ο Ντενκτάς ζητήσει επίσημα κάτι τέτοιο, το ΚΙΣΟΣ δεν θα είχε πρόβλημα να δεχθεί την πρόταση του κατοχικού ηγέτη.

    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Λυσσαρίδης επισήμανε ότι η διεξαγωγή συνομιλιών από μηδενική βάση δεν αποδεσμεύει τους διεθνείς μεσολαβητές από τους όρους εντολής και τα ψηφίσματα καί τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών καί άλλων διεθνών οργανισμών.

    Ο κύριος Λυσσαρίδης ανέφερε ότι οι συνομιλίες από μηδενική βάση θα αποδεσμεύσουν την ελληνική κυπριακή πλευρά από τις καλόπιστες, όπως τις χαρακτήρισε, υποχωρήσεις στις οποίες προέβη.

    [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΖΥΡΙΧΗ

    Χωρίς να διαφοροποιείται από τις απαράδεκτες θέσεις του στο κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Ραούφ Ντενκτάς μεταβαίνει σήμερα μέσω Κωνσταντινούπολης στη Ζυρίχη, όπου απόψε συναντάται με τον Γκίντερ Φερχόϊγκεν.

    Αύριο ο κατοχικός ηγέτης θα μεταβεί στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν.

    Σε δηλώσεις χθες βράδυ στα κατεχόμενα, πριν από την αναχώρησή του, ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε και πάλι ότι η λύση του κυπριακού πρέπει να βασίζεται στις πραγματικότητες στην Κύπρο για να είναι βιώσιμη.

    Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι με τον Κόφι Αναν θα συζητήσει τους λόγους για τους οποίους διακόπηκαν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και θα δει αν υπάρχει έδαφος και νέες σκέψεις για επανάληψή τους.

    Είπε επίσης ότι στον Γκίντερ Φερχόϊγκεν θα εξηγήσει τη λανθασμένη και επικίνδυνη, κατά την έκφρασή του, πορεία στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [07] ΑΡΧΙΕΠ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε έκπληξη για την χειροτονία του εκπαιδευτικού Κωνσταντίνου Κυριακίδη σε διάκονο, ύστερα από τα προβλήματα, όπως ανέφερε, που δημιούργησε στην Εκκλησία στο παρελθόν.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Μακαριώτατος είπε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο γιατί δεν είχε ενημερωθεί για τη χειροτονία.

    Ο Κωνσταντίνος Κυριακίδης, ο οποίος υπήρξε εκπρόσωπος του Αρχιμανδρίτη Παγκρατίου, χειροτονήθηκε σε διάκονο από τον Αγιο Μόρφου χθες στον Ιερό Ναό Παναγίας στη Γαλάτα.

    [08] ΠΥΡΚΑΓΙΑ Λ/ΣΙΑ

    Πυρκαγιά ξέσπασε στις εννέα το πρωί σε βιοτεχνία κατασκευής μετάλλων στην οδό Πειραιώς στη Λευκωσία.

    Για την κατάσβεσή της χρησιμοποιήθηκαν τρία πυροσβεστικά οχήματα.

    Λόγω πυκνού καπνού οι άνδρες της πυροσβεστικής έκαμαν χρήση αναπνευστικών συσκευών.

    Οι ζημιές δεν έχουν ακόμη εκτιμηθεί.

    Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται.

    Πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η φωτιά να τέθηκε κακόβουλα.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικές νεφώσεις που ενδέχεται να φέρουν μεμονωμένες βροχές στο εσωτερικό και τα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν θαλάσσιοι μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα νότια και τα δυτικά παράλια παροδικά μέχρι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους τριάντα-πέντε βαθμούς στο εσωτερικό, στους τριάντα-δύο στα νότια και τα ανατολικά παράλια και στους τριάντα στα δυτικά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, τις αυγινές, όμως, ώρες θα σχηματιστεί σε μερικές περιοχές αραιή ομίχλη ή και χαμηλή νέφωση.

    Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέχρι βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, στους 19 στα υπόλοιπα παράλια και στους 17 στις υψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 28 August 2001 - 21:34:46 UTC