Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-05-29

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [03] ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
  • [04] ΓΚΙΟΥΡΕΛ ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ
  • [05] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΟΠΛΑ
  • [06] ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ
  • [07] ΙΝΔΟΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΑ
  • [08] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΜΑΙΟΥ 2002

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Πιο ενεργητικός και πιο έντονος είναι ο ρόλος του Αλβαρο ντε Σότο στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη- Ντενκτάς μετά την επίσκεψη Κόφι Ανάν δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο κύριος Παπαπέτρου ανέφερε πως η χθεσινή απευθείας συνάντηση επικεντρώθηκε στο θέμα της ασφάλειας και η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί και την Παρασκευή.

    Χωρίς να αναφερθεί κατά συγκεκριμένο τρόπο στα όσα διαμείβονται στις συνομιλίες, ο εκπρόσωπος είπε πως τα εμπόδια εξακολουθούν να είναι πολλά.

    Ο κύριος Παπαπέτρου μιλούσε στους δημοσιογράφους το πρωί μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος Κληρίδης προέβη σε ενημέρωση για τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Σημίτη και την υπόλοιπη ελλαδική πολιτική ηγεσία.

    Τα μέλη του Σώματος υπέβαλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις.

    Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις έξι Ιουνίου.

    Αναφερόμενος εξάλλου στην αυριανή συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας για το Κυπριακό, ο κύριος Παπαπέτρου κάλεσε την Αγκυρα να πάρει σύντομα οριστικές αποφάσεις και να επιλέξει: είτε τη λύση του Κυπριακού και την προώθηση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της είτε τη συνέχιση της κατοχής τμήματος της Κύπρου σε βάρος των δικών της συμφερόντων.

    [02] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Κάποιου είδους "θερμό επεισόδιο" εκ μέρους της Τουρκίας θα υπάρξει κάποια στιγμή προέβλεψε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, τονίζοντας ότι η απάντηση της Ελλάδας σε τέτοια σενάρια πρέπει να είναι η ισχυρή αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεών της. Εξέφρασε επίσης έντονη ανησυχία για την αύξηση των παραβιάσεων στο Αιγαίο απο τουρκικά μαχητικά. Μιλώντας χθες βράδυ σε αθηναϊκό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι ο κύριος Παπαντωνίου είπε ότι ναι μεν υπάρχει βελτίωση του κλίματος με την Τουρκία, αλλά, επεσήμανε όχι ουσιαστική βελτίωση των διμερών σχέσεων. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε πως έως ότου επιλυθούν τα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου ουδείς πρέπει να αναμένει κάποια ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας. Δεν πρέπει, είπε χαρακτηριστικά να τρέφουμε αυταπάτες καθώς με τα μειδιάματα του Ισμαήλ Τζεμ ή με άλλες κινήσεις καλής θέλησης δεν έγινε απολύτως τίποτε.

    [03] ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

    Η Κύπρος διαμαρτυρήθηκε έντονα στα Ηνωμένα Εθνη για τις παραβιάσεις των χωρικών της υδάτων από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος " Πίρι Ρέϊς." Τη διαμαρτυρία υπέβαλε προς τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, ο Μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Σώτος Ζακχαίος. Σε επιστολή ο κύριος Ζακχαίος τονίζει ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τη νέα επίδειξη της τουρκικής επιθετικότητας και την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένταση και καλεί τον Κόφι Ανάν και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να προβούν στα αναγκαία διαβήματα προς την Αγκυρα. Στην επιστολή τονίζεται ότι εκείνο που ενοχλεί περισσότερο είναι η στιγμή που διαπράττεται η προκλητική αυτή ενέργεια, αμέσως μετά την επίσκεψη του Κόφι Αναν στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια εντατικοποίησης της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών και ύστερα από προηγούμενη έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την τουρκική πλευρά για να συνεργασθεί σ' αυτή την προσπάθεια.

    [04] ΓΚΙΟΥΡΕΛ ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ

    Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Τουρκίας, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις Σιουκρού Σινά Γιουρέλ, υποστήριξε ότι κακώς η Ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αντιδρά στις έρευνες που διεξάγει το "Πίρι Ρέϊς" στη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Κύπρου. Ο Γκιουρέλ ισχυρίστηκε ότι το ψευδοκράτος, είναι κυρίαρχο και δικαιούται να προβαίνει σε οποιεσδήποτε έρευνες στα όρια του. Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες ο Σιουκρού Γκιουρέλ χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητικές τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς και πρόβαλε τον αστήρικτο ισχυρισμό, ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση αυτό θα βαραίνει την Ελληνική κυπριακή πλευρά, την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση που ενθαρρύνουν τους Ελληνοκύπριους να τηρούν αδιάλλακτη στάση.

    [05] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΟΠΛΑ

    Ονόματα που βοούν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ατόμων στα οποία έχουν παραχωρηθεί άδειες οπλοφορίας, με την ιδιότητα του ειδικού αστυνομικού. Μεταξύ τους και επώνυμοι. Στον κατάλογο υπάρχουν γύρω στα εκατόν ονόματα. Αυτά δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης προσθέτοντας ότι υπάρχει και δεύτερος κατάλογος ατόμων, τα οποία πήραν άδειες οπλοφορίας με έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου ή του Υπουργού Δικαιοσύνης Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο Γενικός Εισαγγελέας διευκρίνισε ότι επι χρόνια γινόταν παρερμηνεία του νόμου και χορηγήθηκαν άδειες οπλοφορίας με τρόπο που αποδείχθηκε ότι ήταν παράνομος. Είπε επίσης ότι εφ' όσον τώρα έχει αποδειχθεί ότι η διαδικασία αυτή είναι παράνομη θα πρέπει να ανακληθούν οι άδειες που έχουν χορηγηθεί και τίς αποφάσεις να παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο, ή ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    [06] ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ

    Περιβαλλοντική καταστροφή σημειώθηκε στο κατεχόμενο Καραβοστάσι από έκρηξη σε δεξαμενή της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας Καραβοστασίου. Οπως γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίμπρις" χημικές ουσίες που υπήρχαν στη δεξαμενή διέρρευσαν και μόλυναν τη θάλασσα. Η καταγάλανη θάλασσα γράφει χαρακτηριστικά η "Κίμπρις" έχει γίνει καφέ. Μολύνθηκε επίσης μεγάλη έκταση γης γύρω από την δεξαμενή. Η εφημερίδα επιρρίπτει ευθύνες στο ψευδοκράτος επειδή δεν πήρε μέχρι σήμερα τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

    [07] ΙΝΔΟΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΑ

    Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στα σύνορα Ινδίας - Πακιστάν παρά τις διεθνείς προσπάθειες για αποτροπή πολεμικής σύρραξης μεταξύ των δύο χωρών. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύκτας σημειώνονταν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των ινδικών και πακιστανικών δυνάμεων στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Το πρωί εξερράγησαν τρεις βόμβες στην ινδική πολιτεία Γκουτζαράτ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννέα άτομα. Σύμφωνα με την ινδική αστυνομία οι βόμβες εξερράγησαν ταυτόχρονα σε αστικά λεωφορεία στην πόλη Αχμενταμπάντ.

    [08] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικές αραιές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί μέτριοι, τεσσάρων και τοπικά ισχυροί, πέντε μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους τριάντα βαθμούς στο εσωτερικό, στους εικοσιοκτώ στα νότια και τα ανατολικά παράλια και στους εικοσιεπτά στα δυτικά και τα βόρεια. Κυρίως αίθριος θα είναι κι απόψε ο καιρός. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τα ανατολικά παράλια, στους 17 στα δυτικά και στους 11 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 29 May 2002 - 10:13:45 UTC