Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-09-11

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΧΗΜΑ ΒΟΜΒΑ
  • [02] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ
  • [03] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ
  • [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ
  • [06] ΗΠΑ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ
  • [07] ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΡΙΚ
  • [08] ΠΑΦΟΥ ΣΥΝΟΔΟΣ
  • [09] ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΟΧΗΜΑ ΒΟΜΒΑ

    Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε την αυγή στο αυτοκίνητο του πρώην αστυφύλακα Αβραάμ Ιωάννου σαράντα-εννέα χρόνων από τη Λευκωσία. Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο σε ανοικτό χώρο κοντά στην πολυκατοικία, στην οποία διαμένει ο Ιωάννου στη Λευκωσία. Από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο αυτοκίνητο το ύψος των οποίων δεν έχει ακόμη υπολογισθεί. Από εξετάσεις που έκαμαν εμπειρογνώμονες της αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι η έκρηξη οφειλόταν σε εκρηκτικό μηχανισμό υψηλής ισχύος που τοποθέτησαν οι δράστες στο αυτοκίνητο του Ιωάννου.

    [02] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ

    Για συνθηματολογία, χωρίς πειστικά επιχειρήματα υποστήριξης της υποψηφιότητας του Γιαννάκη Ομήρου για την προεδρία της Δημοκρατίας, κατηγόρησε τον πρόεδρο του Δησύ ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης. Σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Κατσουρίδης υποστήριξε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αντί να τεκμηριώσει την επιλογή του Δησύ, ρίχνει συνθήματα. Ο κύριος Κατσουρίδης είπε ότι ο τρόπος αυτός μπορεί να εκφρασθεί και με το ποδοσφαιρικό σύνθημα "Ομήρου και τα μυαλά στα κάγκελα". Αναφορικά με την πρόταση Αναστασιάδη για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης ευρύτερης δυνατής αποδοχής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε γιατί δεν επιδείχθηκε τόσα χρόνια η ίδια ευαισθησία, όταν η αντιπολίτευση ήγειρε θέμα συλλογικότητας στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το κυπριακό.

    [03] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ

    Σε παρέμβαση ο πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι δεν μελέτησε σοβαρά την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση. Ισχύει, είπε χαρακτηριστικά, το περίφημο "δεν φακκώ πενιά", γιατί το μόνο που ενδιαφέρει το Ακέλ είναι οι εκλογές και η εξουσία. Ο κύριος Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι η πρότασή του δεν θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά θα την επιδώσει στα άλλα μέλη του Σώματος. Υποστήριξε ακόμη ότι δεν μπορεί το ΑΚΕΛ να αρνείται το διάλογο μεταξύ των ελληνοκυπριακών κομμάτων και να μοιράζει μόνο χαρακτηρισμούς. Ο κύριος Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι είναι από τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου, που ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας απέρριψε το διάλογο με τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

    [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει την πολιτική θέληση να πετύχει λύση του Κυπριακού καθώς γνωρίζει ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη αποτελεί σημαντικό σταθμό για λύση του προβλήματος. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από επαφές με μέλη του Κογκρέσου και Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, με τους οποίους συζήτησε μεταξύ άλλων και το Κυπριακό. Ο κύριος Παπανδρέου επεσήμανε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι Αμερικανοί τον ρωτούσαν τι μπορούν να πράξουν για να βοηθήσουν σ΄ αυτή τη λεπτή φάση της προσπάθειας για επίλυση του προβλήματος.

    [05] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ

    O πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς είχαν το πρωί νέα συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ύστερα από την κοινή συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στο Παρίσι στις έξι Σεπτεμβρίου. Η συνάντηση, που διήρκεσε μια ώρα, έγινε στο διεθνές αεροδρόμιο Λευκωσίας παρουσία του ειδικού Συμβούλου του Κόφι Αναν για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει καλέσει τις δύο πλευρές να εργασθούν με εντατικό ρυθμό και να συνεργασθούν με τον Αλβαρο ντε Σότο, συζητώντας τα ακανθώδη θέματα της διοίκησης, της ασφάλειας, των περιουσιών και του εδαφικού.

    [06] ΗΠΑ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

    Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, που συγκλόνισαν ολόκληρο τον κόσμο. Με εντολή του υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελτ, γύρω από την Ουάσιγκτον έχουν αναπτυχθεί υπερσύγχρονοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι. Ταυτόχρονα, στρατιώτες έχουν πάρει θέσεις μάχης για να προστατεύσουν την πρωτεύουσα από τυχόν τρομοκρατική επίθεση. Ο υπουργός δικαιοσύνης Τζών Ασκροφτ δήλωσε ότι το σύστημα συναγερμού της χώρας τέθηκε για πρώτη φορά στον ύψιστο βαθμό ετοιμότητας, ύστερα από πληροφορίες ότι πιθανόν να επίκεινται τρομοκρατικές επιθέσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες εικοσιτέσσερις ώρες, μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάϊντα έχουν ανασυνταχθεί σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και της νότιας Ασίας με σκοπό να διενεργήσουν επιθέσεις, πιθανόν και επιθέσεις αυτοκτονίας, εναντίον αμερικανικών συμφερόντων.

    [07] ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΡΙΚ

    Στη Λευκωσία, η αμερικανική πρεσβεία οργανώνει το απόγευμα εκδήλωση στο χώρο του κτιρίου της. Θα παραστεί ο πρόεδρος Κληρίδης ο οποίος θα καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων. Το Ρικ Ενα, θα μεταδώσει στις εννέα και πέντε απόψε το δεύτερο από τρία ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στις τρομοκρατικές επιθέσεις. Στις δέκα, εξάλλου, θα μεταδοθεί εκτάκτως η εκπομπή "Προεκτάσεις" που είναι αφιερωμένη στα τραγικά γεγονότα.

    [08] ΠΑΦΟΥ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου επιθυμεί να συγκληθεί ιατροσυμβούλιο και να τεθούν συγκεκριμένα ερωτήματα σε σχέση με την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Αυτό δήλωσε στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο πρώτος τη τάξει, Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, προσθέτοντας ότι στη νέα διαδικασία θα έχει λόγο και το υπουργείο Υγείας. Ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, πλην ενός, έχουν ήδη ενημερωθεί από τον ίδιο για το ερωτηματολόγιο που θα τεθεί στο ιατροσυμβούλιο.

    [09] ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

    Ο πρόεδρος της Μάλτας Γκουίντο ντε Μάρκο ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Λευκωσία και αναχώρησε το πρωί από την Κύπρο. Ο πρόεδρος Κληρίδης αποχαιρέτισε το Μαλτέζο ομόλογό του σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατά την εδώ παραμονή του προέδρου της Μάλτας υπογράφηκαν συμφωνίες για προώθηση και αμοιβαία προστασία των επενδύσεων και συνεργασία στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και θα πέσουν τοπικές βροχές και πιθανόν να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους τριάντα-ένα βαθμούς στο εσωτερικό και στα νότια και τ' ανατολικά παράλια, στους είκοσι-οκτώ στα δυτικά και τα βόρεια και στους είκοσι-ένα στα ψηλότερα ορεινά.

    Απόψε τοπικές νεφώσεις αναμένεται να φέρουν μερικές βροχές.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 13 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 11 September 2002 - 10:33:47 UTC