Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-09-27

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΚΟΜΠΙΝΑ
  • [02] ΑΒΕΡΩΦ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
  • [04] ΕΘΝΙΚΟ
  • [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
  • [06] ΒΑΚΗΣ ΚΗΔΕΙΑ
  • [07] ΓΙΑΓΙΑ ΤΙΠΟΤΕ
  • [08] ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΚΟΜΠΙΝΑ

    Προσήχθησαν στις ένδεκα και σαράντα -πέντε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας τέσσερις Λειτουργοί του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, που συνελήφθησαν χθες βράδυ, ως ύποπτοι σε σχέση με το σκάνδαλο για τα συναρμολογημένα πολυτελή αυτοκίνητα. Εναντίον τους εξετάζεται υπόθεση παράνομης εγγραφής αυτοκινήτων. Οι συλληφθέντες είναι οι: Ευστάθιος Μουρούτης, Λεωνίδας Πάρπας, Γιαννάκης Αθανασίου και Μάριος Αριστείδου, όλοι από τη Λευκωσία. Ενώπιον του Δικαστηρίου προσήχθη επίσης ο ύποπτος ανώτερος υπαστυνόμος Ιωάννης Παναγιώτου, ο οποίος επανασυνελήφθη μετά τη λήξη του διατάγματος κράτησής του. Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για έκδοση διαταγμάτων κράτησης των τεσσάρων Λειτουργών του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και ανανέωση του διατάγματος κράτησης του υπαστυνόμου.

    [02] ΑΒΕΡΩΦ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

    Ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε την ανάγκη προστασίας των ατόμων που διεξάγουν τις έρευνες και ανακρίσεις στην υπόθεση με τα συναρμολογημένα αυτοκίνητα. Η Πολιτεία, είπε, οφείλει να θωρακίσει προληπτικά αυτούς που διεξάγουν τις έρευνες, γιατί τα εγκληματικά στοιχεία πιθανό να επιχειρήσουν να τους πλήξουν με κτυπήματα κάτω από τη μέση. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι το κύκλωμα δεν έχει εξαρθρωθεί. Εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα ότι η υπόθεση θα εξιχνιαστεί πλήρως.

    [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΑ

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα διελευκανθεί πλήρως το σκάνδαλο με τα συναρμολογημένα αυτοκίνητα. Σε δηλώσεις το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε ότι δεν έχει καμμιά ένδειξη ότι επιχειρήθηκε συγκάλυψη. Θέλω να πιστεύω, πρόσθεσε, πως το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο. Ο κύριος Χριστόφια καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για τα διάφορα σκάνδαλα και τόνισε την ανάγκη ανάληψης κοινής προσπάθειας για αντιμετώπισή τους. Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι το κύρος της Αστυνομίας βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, λόγω, όπως ανέφερε, και της αντιπαράθεσης του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Κόση με τον αρχηγό της Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη, αφήνοντας να νοηθεί ότι την ευθύνη για την διαμάχη έφερε ο αρχηγός της Αστυνομίας.

    [04] ΕΘΝΙΚΟ

    Το Εθνικό Συμβούλιο, που συνήλθε στις ένδεκα και τριάντα, συζητεί την παρούσα φάση του Κυπριακού, ενόψει της μετάβασης του προέδρου Κληρίδη στη Νέα Υόρκη για τη συνάντηση με τον Κόφι Ανάν και τον Ραούφ Ντενκτάς, στις τρεις και τέσσερις Οκτωβρίου. Το Εθνικό αναμένεται επίσης να ασχοληθεί με τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής για αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνάντηση της Νέας Υόρκης δεν θα είναι επανάληψη του σεναρίου του Παρισιού και ότι αναμένεται κάτι περισσότερο στην παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Προέβλεψε, ωστόσο, ότι ο Κόφι Αναν δεν θα καταθέσει σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού.

    [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

    Ο προέδρος Κληρίδης επισκέφθηκε το πρωί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Παρέμεινε στα ιδιαίτερα δωμάτια του Αρχιεπισκόπου για πέντε έως δέκα λεπτά και μετά αποχώρησε χωρίς να κάμει δηλώσεις. Τον Μακαριώτατο επισκέφθηκαν επίσης ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης και συγγενείς του. Εξερχόμενος της Αρχιεπισκοπής ο Κιτίου Χρυσόστομος, αφού υπενθύμισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έχει σήμερα τα γενέθλιά του, είπε ότι ο Μακαριώτατος είναι καλά, μπορεί να κινείται και νοιώθει χαρούμενος στο περιβάλλον του. Ο υπουργός Υγείας, εξάλλου, είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος συνέχισε και σήμερα τη φυσιοθεραπεία και ανέφερε ότι θα υπάρξει κάποια χαλάρωση σε σχέση με τις επισκέψεις συγγενών του, παρά την αυστηρότητα στο επισκεπτήριο.

    [06] ΒΑΚΗΣ ΚΗΔΕΙΑ

    Τελείται στις τέσσερις το απόγευμα στον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα, στο Πλατύ Αγλαντζιάς, η κηδεία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και υπουργού Υγείας Χρίστου Βάκη, ο οποίος πέθανε σε ηλικία εξήντα- εννέα ετών. Ο Χρίστος Βάκης γεννήθηκε στην Κισσόνεργα και σπούδασε νομικά στο Λονδινο. Υπηρέτησε ως δικηγόρος και δικαστής. Το 1972 διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του απήχθη από την Εόκα Βήτα και κρατήθηκε ως όμηρος για ένα σχεδόν μήνα. Σε φυλλάδιο, υπογραμμένο από τον Γρίβα και απευθυνόμενο στον πρόεδρο Μακάριο τέθηκαν πέντε όροι για την απελευθέρωση του Βάκη. Μεταξύ αυτών και η απαίτηση, όπως ο Μακάριος εκλέξει μεταξύ Εκκλησίας, οπότε έπρεπε να παραιτηθεί από την προεδρία, και πολιτικής, οπότε έπρεπε να παραιτηθεί απο το αξίωμα του Αρχιεπισκόπου. Ο Χρίστος Βάκης υπηρέτησε ως υπουργός Δικαιοσύνης μέχρι το πραξικόπημα του 1974. Μετά την επάνοδο του Μακαρίου, ανέλαβε το υπουργείο υγείας, το οποίο διατήρησε μέχρι το 1976, οπότε παραιτήθηκε και υπέβαλε υποψηφιότητα για τις βουλευτικές εκλογές. Ο Χρίστος Βάκης εξελέγη βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και διετέλεσε βουλευτής μέχρι το 1981.

    [07] ΓΙΑΓΙΑ ΤΙΠΟΤΕ

    Εξακολουθεί να απουσιάζει από το σπίτι της στον Αγιο Σπυρίδωνα στη Λεμεσό, η Αννα Μιλτιάδου, 75 ετών, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν το πρωί της περασμένης Δευτέρας. Η Μιλτιάδου, η οποία πάσχει από αρτηριοσκλήρυνση, θεάθηκε για τελευταία φορά την επομένη της εξαφάνισής της, να περιφέρεται κοντά στα σχολεία Τραχωνίου. Εχει ύψος ένα και εξήντα εκατοστά και γκρίζα μαλλιά μέχρι τους ώμους. Την ώρα της εξαφάνισής της, φορούσε καφέ καρώ φόρεμα. Στο κεφάλι της έχει μεγάλο ευδιάκριτο εξόγκωμα. Παρακαλείται όποιος γνωρίζει ό,τιδήποτε για την εβδομηντάχρονη να επικοινωνήσει με τον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό.

    [08] ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ

    Σε κακόβουλη ενέργεια αποδίδεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του Μάρκου Χατζιαλή οικοδόμου απο τη Συρία ο οποιος ζει και εργάζεται στο χωριό Τρεμιθούσα της επαρχίας Πάφου. Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στο ισόγειο της οικίας του Χατζιαλή. Απο την πυρκαγιά προκλήθηκαν ζημιές ύψους χιλίων περίπου λιρών στο μπροστινό μέρος του οχήματος.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια και τ' ανατολικά παράλια, στους 28 στα δυτικά και τα βόρεια, και στους 24 στα υψηλότερα ορεινά. Κυρίως αίθριος με αραιές ψηλές νεφώσεις θα είναι κι απόψε ο καιρός. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 27 September 2002 - 21:32:44 UTC