Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-05-29

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
  • [03] ΤΑΣΣΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΝΕΑ
  • [04] ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΤΑΦΟΣ
  • [05] ΚΙΠΡΙΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
  • [06] ΕΡΟΓΛΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ
  • [07] ΑΛΓΕΡΙΑ ΣΕΙΣΜΟΙ
  • [08] ΙΡΑΚ ΜΠΛΕΡ
  • [09] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ
  • [10] ΜΕΣΗ ΑΜΠΑΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΙΟΥ 2003

  • [01] ΑΝΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν εκτιμά ότι η στάση του Ραούφ Ντενκτάς δεν του αφήνει πολλά περιθώρια για νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κόφι Ανάν θεωρεί ότι, ανκαι επιδείχθηκε πολιτική βούληση εκ μέρους της Ελλάδας, της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά και της Τουρκίας, ο Ραούφ Ντενκτάς δεν έδειξε καμμιά διάθεση να συνεργαστεί. Τη Δευτέρα αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας η έκθεση του γενικού γραμματέα για την ανανέωση της θητείας της Ουνφικύπ. Οι διαβουλεύσεις για το ψήφισμα θα ξεκινήσουν μετά την υποβολή της έκθεσης, με προοπτική να υιοθετηθεί πριν από τις 15 Ιουνίου. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, η έκθεση του Κόφι Ανάν θα είναι περιγραφική και θα αναφέρεται λεπτομερώς στις τελευταίες εξελίξεις, μετά τη μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση.

    [02] ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ

    Την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Αρι Οσλαντερ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που υιοθετήθηκε ήδη και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, θα εξετάσει την προσεχή εβδομάδα η ολομέλεια του Σώματος στο Στρασβούργο. Βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει πρόοδο, αλλά δεν πληροί ακόμα τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης προκειμένου να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στο Κυπριακό, και εκφράζεται λύπη για την αποτυχία στη Χάγη. Καλείται η τουρκοκυπριακή ηγεσία και οι τουρκικές αρχές να λάβουν γενναία μέτρα για να εξασφαλισθεί δίκαιη και λειτουργική λύση του κυπριακού, με βάση τις προτάσεις του Κόφι Ανάν, κάτι που, όπως τονίζεται, συνιστά και ουσιαστική προϋπόθεση για προώθηση της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Καλείται ακόμη η τουρκική κυβέρνηση να αποσύρει τα στρατεύματά της από το βόρειο τμήμα της Κύπρου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για επανάληψη των συνομιλιών και επανένωση του νησιού.

    [03] ΤΑΣΣΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΝΕΑ

    Νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη θα έχει αύριο στην Αγία Πετρούπολη, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος αναχώρησε το πρωί για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ρωσίας, αλλά και στους εορτασμούς για τα 300 χρόνια της ιστορικής πόλης. Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την αναχώρησή του, αναφορικά με τις επικρίσεις Αναστασιάδη για την ομιλία του ενώπιον της κεντρικής επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θεωρεί χρέος του να ενημερώνει όσο το δυνατό περισσότερους πολιτικούς για το Κυπριακό, και κυρίως μέλη της Βουλής των Ελλήνων. Πρόσθεσε ότι, εάν κληθεί και από άλλα κόμματα, το ίδιο θα πράξει. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος διέψευσε δημοσιεύματα που φέρουν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή να έχει εξοργιστεί με την παρουσία του στο ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, είπε, στη συνάντηση με τον κύριο Καραμανλή δεν διαπίστωσε οποιαδήποτε δυσφορία.

    [04] ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΤΑΦΟΣ

    Η αθηναϊκή εφημερίδα ''Ελευθεροτυπία'' γράφει πως το κατοχικό καθεστώς πληροφόρησε την κυπριακή κυβέρνηση, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, ότι ανακαλύφθηκε στα κατεχόμενα ομαδικός τάφος 400 Ελληνοκυπρίων που είχαν εκτελεστεί από τα τουρκικά στρατεύματα το 1974. Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτό αναφέρθηκε στην κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων της Βουλής, στην οποία λέχθηκε ακόμα ότι Τουρκοκύπριοι που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές πληροφόρησαν Ελληνοκύπριους φίλους τους, ότι γνωρίζουν τις τοποθεσίες στα κατεχόμενα όπου υπάρχουν ομαδικοί τάφοι Ελληνοκυπρίων. Κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία, σύμφωνα πάντα με την ''Ελευθεροτυπία'' των Αθηνών, δήλωσε ότι όλες οι πληροφορίες θα αξιοποιηθούν κατάλληλα.

    [05] ΚΙΠΡΙΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

    Η Τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νομοσχέδο που διευκολύνει την παραχώρηση της τουρκικής ιθαγένειας στους τουρκοκυπρίους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Κίπρις, οι τουρκοκύπριοι που επιθυμούν να πάρουν την τουρκική υπηκοότητα θα μπορούν να αποτείνονται στις τουρκικές διπλωματικές αντιπροσωπείες. Βουλευτής του Κόμμματος Αναπτυξης και Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι διαδικασίες για παραχώρηση της τουρκικής ιθαγένειας στους τουρκοκυπρίου γιατι η Κυπριακή Δημοκρατία τους παραχωρεί διαβατήρια.

    [06] ΕΡΟΓΛΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ

    Ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι από διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα των κατεχομένων ασκούνται πιέσεις για άνοιγμα διόδων από και προς τα κατεχόμενα, καθ ότι αυτό έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία των περιοχών αυτών. Ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι για να ανοιχθούν νέες διόδοι απαιτείται προσωπικό εβδομήντα ατόμων για κάθε δίοδο ενώ για κάποιες περιοχές ισχυρίστηκε ότι τίθεται και θέμα ασφάλειας.

    [07] ΑΛΓΕΡΙΑ ΣΕΙΣΜΟΙ

    Στην Αλγερία, η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους πέντε κόμμα οκτώ βαθμών στην κλίμακα ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα προκάλεσε τον τραυματισμό πανικόβλητων πολιτών και την κατάρρευση κτιρίων. Ο ακριβής αριθμός των τραυματιών δεν έχει αναφερθεί. Ο νέος σεισμός καθώς και οι συνεχιζόμενες μετασεισμικές δονήσεις προκαλούν την έντονη ανησυχία σε χιλιάδες πολίτες που αποφεύγουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μετά τον κύριο σεισμό στην Αλγερία που στοίχισε τη ζωή δύο και πλέον χιλιάδων ανθρώπων, έχουν καταγραφεί χίλιες περίπου μετασεισμικές δονήσεις.

    [08] ΙΡΑΚ ΜΠΛΕΡ

    Στο Ιράκ μετέβη το πρωί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ. Πρόκειται για τον πρώτο ηγέτη του συνασπισμού που ανέτρεψε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, που επισκέπτεται το Ιράκ. Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι μετέβη στη Βασόρα για να ευχαριστήσει τα βρετανικά στρατεύματα που ελέγχουν την περιοχή, αλλά και για να ενημερωθεί για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας.

    [09] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ

    Ενας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από ιρακινά πυρά στο Ιράκ, ανακοίνωσε η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Σε μια λιτή ανακοίνωση αναφέρεται απλώς ότι ο στρατιώτης κτυπήθηκε σε κεντρική οδική αρτηρία, χωρίς να καταγράφεται η ακριβής περιοχή. Τραυματίστηκε θανάσιμα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το περιστατικό διερευνάται.

    [10] ΜΕΣΗ ΑΜΠΑΣ

    Ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι, έως την ερχόμενη εβδομάδα, θα ήταν δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με την οργάνωση Χαμάς, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης των επιθέσεων κατά Ισραηλινών. Ο Μαχμούντ Αμπάς διατύπωσε την εκτίμηση σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα σε ισραηλινή εφημερίδα. Ωστόσο, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι δεν έχει οποιαδήποτε ενημέρωση ότι τέτοιου είδους συμφωνία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού. Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και αναμένεται να πέσουν ελαφρές τοπικές βροχές, ενώ η ορατότητα θα είναι σε μερικές περιοχές περιορισμένη λόγω σκόνης.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί έως νοτιανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και στις προσήνεμες περιοχές έως πολύ ισχυροί, έξι μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη, ενώ στα προσήνεμα παράλια ταραγμένη έως κυματώδης.

    Η θερμοκρασία είναι 31 βαθμοί στο εσωτερικό, 29 στα παράλια και 24 στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αρχικά συννεφιασμένος με ελαφρές, τοπικές βροχές, ενώ η ορατότητα αναμένεται να βελτιωθεί.

    Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειανατολικοί έως νοτιανατολικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ για να τραπούν στην συνέχεια σε νότιους έως νοτιοδυτικούς μέτριους, τριών έως τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους δέκα στα υψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 29 May 2003 - 12:45:08 UTC