Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-05-30

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΛΒΑΡΟ ΕΛΠΙΖΕΙ
  • [02] ΗΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΥΛΕΣ
  • [04] ΕΘΝΙΚΟ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [05] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΒΟΜΒΑ
  • [06] ΙΝΔΙΑ ΚΑΥΣΩΝ ΘΥΜΑΤΑ
  • [07] ΣΙΑΡΟΝ ΑΜΠΑΣ
  • [08] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔ
  • [09] ΜΑΡΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [10] ΔΩΡΟΣ ΧΡΕΗ
  • [11] ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΟΛΟ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΙΟΥ 2003

  • [01] ΑΛΒΑΡΟ ΕΛΠΙΖΕΙ

    Τα Ηνωμένα Εθνη ελπίζουν ότι θα υπάρξουν διάφορες εξελίξεις στο προσεχές μέλλον σε σχέση με το Κυπριακό, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. Σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Τουρκικού Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών στη Νέα Υόρκη, ο κύριος Ντε Σότο είπε ότι είναι περισσότερο ρεαλιστής παρά αισιόδοξος, αφού η επανάληψη των συνομιλιών εξαρτάται από τα μέρη στην Κύπρο. Τις επόμενες ημέρες ο Αλβαρο ντε Σότο μεταβαίνει στην Τουρκία για να παραστεί σε συνάντηση τεχνοκρατών και συμβούλων που ασχολούνται με το Κυπριακό.

    [02] ΗΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις δύο πλευρές στην Κύπρο να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις, το συντομότερο δυνατό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση του σχεδίου Ανάν. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον θα εμπλακεί σε διαβουλεύσεις ρουτίνας, κατά την έκφρασή του στις Βρυξέλλες, τη Ρώμη, την Αθήνα, τη Λευκωσία και την Αγκυρα, από τις 9 μέχρι τις 20 Ιουνίου'. Στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε, παραμένει η επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο, το συντομότερο δυνατό.

    [03] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΥΛΕΣ

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι ήταν δική του απόφαση η μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση στην Κύπρο. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Ορτάμ" γράφει ότι ο Ταγίπ Ερντογαν μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση είπε ότι τις πύλες στην Κύπρο τις άνοιξε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Πήραμε, πρόσθεσε, μια απόφαση που για σαράντα χρόνια δεν την έπαιρνε κανένας. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι δεν ευσταθούν οι δηλώσεις ότι τα οδοφράγματα ανοίχθηκαν με απόφαση του ψευδοκράτους.

    [04] ΕΘΝΙΚΟ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Ανακοινώθηκε επίσημα ότι το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται την ερχόμενη Δευτέρα, στις πέντε το απόγευμα. Στη συνεδρίαση ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις συνομιλίες που είχε πρόσφατα στην ΑΘήνα και θα εξετασθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της επίσκεψης του συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών Τόμας Γουέστον στην περιοχή.

    [05] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΒΟΜΒΑ

    Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο στην Τσετσενία. Το λεωφορείο μετέφερε περίπου 20 εργάτες στη ρωσική στρατιωτική βάση στα περίχωρα της πρωτεύουσας Γκρόζνυ. Η επίθεση θεωρείται έργο Τσετσένων αυτονομιστών.

    [06] ΙΝΔΙΑ ΚΑΥΣΩΝ ΘΥΜΑΤΑ

    Στην Ινδία, εξακόσιοι σχεδόν άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φοβερό κύμα καύσωνα που πλήττει τις τελευταίες δέκα ημέρες τις νοτιανατολικές περιοχές της χώρας. Η πλειονότητα των νεκρών προέρχεται από το κρατίδιο Αντρα Πραντές, όπου το θερμόμετρο άγγιξε τους 47 βαθμούς Κελσίου. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς δεν αναφέρονται στις αρχές όλοι οι θάνατοι. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, ο καύσωνας αναμένεται να συνεχιστεί για μια εβδομάδα.

    [07] ΣΙΑΡΟΝ ΑΜΠΑΣ

    Θετική κατάληξη είχαν οι τρίωρες συνομιλίες που ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σιαρόν και ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς είχαν χθες το βράδυ στα Ιεροσόλυμα. Οι δύο άνδρες κατέληξαν σε μια σειρά συμφωνιών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η υπόσχεση για χορήγηση 25 χιλιάδων αδειών εργασίας στους Παλαιστινίους. Επίσης οι δύο πλευρές συμφώνησαν την απόσυρση ισραηλινών δυνάμεων από τα κέντρα των παλαιστινιακών πόλεων και από την βόρεια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, με την προϋπόθεση οι Παλαιστίνιοι να αναλάβουν την ευθύνη για τη γενική ασφάλεια αυτών των περιοχών. Οι συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών πραγματοποιήθηκαν λίγες μόνο ημέρες πριν από τη συνάντηση κορυφής την οποία θα έχουν στην Ιορδανία με τον Πρόεδρο Μπους.

    [08] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔ

    Η Βουλή θα επιταχύνει αν χρειαστεί τις διαδικασίες της ώστε η Κύπρος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ύστερα από συνάντησή του με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας Τάκη Χατζηδημητρίου. Από την πλευρά του ο κύριος Χατζημητρίου επεσήμανε ότι στο τέλος Ιουνίου θα έρθουν στην Κύπρο επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να ελέγξουν το έργο που έχει επιτελεσθεί.

    [09] ΜΑΡΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Λιτότητα και περισυλλογή ζητά ο υπουργός Οικονομικών για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της οικονομίας. . Μιλώντας στο Τρίτο πρόγραμμα του Ρικ, ο Μάρκος Κυπριανού υπενθύμισε ότι η οικονομία είναι εθνικό θέμα καί πρέπει να αντιμετωπισθεί με συλλογικότητα καί υπευθυνότητα από όλους. Το Υπουργείο Οικονομικών, είπε, μελετά τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης χωρίς την επιβολή νέων φόρων. Αυτό που προέχει, πρόσθεσε, είναι να μπούν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά, να γίνει προγραμματισμός των αναπτυξιακών έργων και όχι μείωση και περιορισμός των κεφαλαιουχικών δαπανών. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το πρόβλημα δεν ήταν δυνατόν να αποφευχθεί, αλλά θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί μέτρα από τον περασμένο Οκτώβριο, ώστε η οικονομία να είχε προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα.

    [10] ΔΩΡΟΣ ΧΡΕΗ

    Το νέο νομοσχέδιο για τα αστικά χρέη θα παρέχει πρόσθετες διεξόδους στους οφειλέτες, για να μπορούν, μέσω δικαστηρίων, να αποφεύγουν τη φυλάκιση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ενθαρρύνει αυθαίρετες ενέργειες που θα οδηγούσαν στην καταστροφή της αγοράς. Οπως ανέφερε το πρωί στο Τρίτο ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, το νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας και θα κατατεθεί στη Βουλή ως την ερχόμενη Πέμπτη, δεν θα είναι στη βάση του "ουδείς φυλακίζεται για χρέη".

    [11] ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΟΛΟ

    Πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, κατέκαυσαν εκτάσεις με καλλιέργειες και άγρια βλάστηση. Από πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στα μεσάνυχτα στη Βυζακιά, καταστράφηκε έκταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου άγριας βλάστησης. Μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε εξάλλου χθες το απόγευμα σε ημιορεινή περιοχή βορειοδυτικά της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, κατέκαυσε έκταση δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων με σπαρτά και άγρια βλάστηση. Τρίτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες στο Πισσούρι. Κατέκαυσε έκταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου με άγρια βλάστηση, ελιές και χαρουπιές. Κάηκε επίσης υποστατικό με μπάλες σανού και λάστιχα άρδευσης.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός κατά διαστήματα θα είναι συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Σε μερικές περιπτώσεις οι βροχές θα είναι έντονες και πιθανό να συνοδεύονται από χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, δυνατοί έως πολύ δυνατοί, πέντε έως έξι μποφόρ και τοπικά έως σφοδροί επτά μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι κυματώδης και τοπικά ως πολύ κυματώδης. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 26 στα παράλια και στους 18 βαθμούς στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε θα εμφανίζονται κατά διαστήματα νεφώσεις και αναμένονται και πάλι τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και τα ορεινά. Ο Κίνδυνος πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 30 May 2003 - 14:55:06 UTC