Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-06-04

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΕΤΡΑ
  • [02] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΜΕΤΡΑ
  • [03] ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕΤΡΑ
  • [04] ΤΚ ΤΥΠΟΣ ΜΕΤΡΑ
  • [05] ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΡΟΒΙΛΙΑ
  • [06] ΚΑΖΑΜΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ
  • [07] ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΥΠΡΟΣ
  • [08] ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
  • [09] ΚΟΥΡΕΙΟ ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ
  • [10] ΜΑΛΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΕΤΡΑ

    Τα μέτρα που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπονται στα πορίσματα της συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης καί περιλαμβάνονται στη συνθήκη προσχώρησης. Πρόκειται για μέτρα τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση συζήτησε με τις αρχές της Δημοκρατίας. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, μιλώντας στο Τρίτο του Ρικ, διαβεβαιώνοντας ότι κοινή θέση Κύπρου καί Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ότι οι εξαγωγές προϊόντων θα γίνονται μόνο από τα νόμιμα λιμάνια της Δημοκρατίας. Η θέση μας αυτή, πρόσθεσε, αναφέρεται και στο μνημόνιο, που απέστειλε η Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αναφερόμενος στην έκδοση πιστοποιητικών προέλευσης ο κύριος Ιακώβου είπε ότι θα εκδίδονται κατα πάσα πιθανότητα από το τουρκικό εμπορικό επιμελητήριο, ύστερα από εξουσιοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία με τον τρόπο αυτό θα ασκεί την εξουσία της σε όλη την επικράτεια.

    [02] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΜΕΤΡΑ

    Ο υπουργός Εμπορίου καί Βιομηχανίας Γιώργος Λιλλήκας διευκρίνισε ότι εξαγωγές από τα κατεχόμενα πρός την Ευρωπαϊκή Ενωση, μπορούν να γίνουν μόνο για προϊόντα για τα οποία μπορεί να προσκομισθεί πιστοποιητικό προέλευσης, το γνωστό ως Γιούρο Ουάν, το οποίο θα εκδίδεται από το τουρκικό εμπορικό επιμελητήριο. Οι εξαγωγές όμως θα γίνονται από τα νόμιμα λιμάνια της Δημοκρατίας. Σε δηλώσεις στο Τρίτο ο κύριος Λιλλήκας εξήγησε ότι δεν θα γίνεται καμμιά εξαγωγή γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων τα οποία, βάσει των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρέπει να περάσουν από υγειονομικό έλεγχο. Ο κύριος Λιλήκας επεσήμανε ωστόσο ότι το ψευδοκράτος δεν δέχεται τον έλεγχο αυτό, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από τις εξαγωγές όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.

    [03] ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕΤΡΑ

    Προέκταση των μέτρων που εξήγγειλε η Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτήρισε τα μέτρα της Ευρωπαίκής Ενωσης ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη Τάκης Χατζηδημητρίου, προσθέτοντας ότι βρίσκονται στο πλαίσιο της πολιτικής της Δημοκρατίας. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο κύριος Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι έρχεται το μήνυμα ότι οι Βρυξέλλες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές καί οικονομικές εξελίξεις τόσο στις ελεύθερες όσο καί στις κατεχόμενες περιοχές.

    [04] ΤΚ ΤΥΠΟΣ ΜΕΤΡΑ

    Οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες αφιερώνουν τα πρωτοσέλιδά τους στα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κύμπρις προβάλλει το θέμα με τίτλο: "Ανοιγμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση" και επισημαίνει ότι τα εννέα από τα δώδεκα εκατομύρια θα διατεθούν για έργα υποδομής στα κατεχόμενα και τα υπόλοιπα για τις ανάγκες μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η Κύμπρισλι γράφει: "Αδικία στο εμπόριο" και μέμφεται τον Ντενκτας και όσους απέρριψαν το σχέδιο Ανάν. Αν το είχαμε αποδεχθεί, γράφει, σήμερα δεν θα απαιτείτο η άδεια και ο έλεγχος του Ελληνοκυπριακού Υπουργείου Γεωργίας για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Η εθνικιστική Βολκάν υποστηρίζει ότι τα μέτρα ρεζιλεύουν το ψευδοκράτος και πρέπει να απορριφθούν.

    [05] ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΡΟΒΙΛΙΑ

    Τις νέες προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στα Στροβίλια καταγγέλλουν διεθνώς οι αρχές της Δημοκρατίας, ενώ σε συνεργασία με τη βρετανική υπάτη αρμοστεία συζητούν πρακτικά μέτρα για να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς στην περιοχή, η οποία βρίσκεται στην αποστρατικοποιημένη ζώνη. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου σε δηλώσεις στο Τρίτο ανέφερε ότι οι Τούρκοι έχουν προχωρήσει στην διαπλάτυνση του δρόμου, και διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους κατοίκους, από τους οποίους αξιώνουν να αποταθούν στις λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους για αποκατάσταση της παροχής. Μέχρι τώρα ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής δεν υπέκυψαν στους τουρκικούς εκβιασμούς.

    [06] ΚΑΖΑΜΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ

    Ευθύνες στην διοίκηση των Κυπριακών Αερογραμμών καταλόγισε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην δραστηριοποίηση της θυγατρικής εταιρίας "Ελλάς-Τζετ" που συνεστήθη στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα άδεια λειτουργίας. Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Καζαμίας επεσήμανε ότι δεν έγινε σωστός προγραμματισμός και ότι υπήρξε έλλειψη συντονισμού, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε δραστηριοποίηση άλλης εταιρείας, ενώ η Ελλάς Τζετ να καταγράφει απώλειες δύο εκατομμυρίων ευρώ τον μήνα από την καθυστέρηση στην εξασφάλιση άδειας. Ο κύριος Καζαμίας ανέφερε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Ελλαδίτη ομόλογό του, από τον οποίο θα ζητήσει επιτάχυνση των διαδικασιών.

    [07] ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΥΠΡΟΣ

    Μικρή αύξηση σημείωσε η ανεργία στην Κύπρο τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο. Ωστόσο, η Κύπρος εξακολουθεί να έχει την καλύτερη επίδοση μεταξύ των δέκα νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την τρίτη καλύτερη στο σύνολο των 25 κρατών-μελών. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το συνολικό ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο ανήλθε στο 4,3 τοις εκατό, σε σύγκριση με 4,2 τοις εκατό που ήταν το Μάρτιο. Τον ίδιο μήνα, ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν 8,1 τοις εκατό.

    [08] ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

    Τρία άτομα από τη Λεμεσό συνελήφθησαν χθες βράδυ και τέθηκαν υπό κράτηση αναφορικά με υπόθεση παράνομης κατοχής ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια. Με βάση πληροφορία η αστυνομία ερεύνησε γκαράζ αυτοκινήτων στο Ζακάκι όπου εντόπισε ένα κιλό πράσινης ξηρής φυτικής ύλης που πιστεύεται ότι είναι κάνναβη, η οποία ήταν συσκευασμένη και τυλιγμένη με κολλητική ταινία. Συνελήφθησαν τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και δύο άλλα άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο γκαράζ.

    [09] ΚΟΥΡΕΙΟ ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ

    Πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς τα ξημερώματα κουρείο στη Λεμεσό, το οποίο ανήκει στον Κώστα Κλεοβούλου τριανταενός ετών από τη Λεμεσό. Η φωτιά, που ξέσπασε στις δύο μετά τα μεσάνυκτα, πιστεύεται ότι τέθηκε κακόβουλα.

    [10] ΜΑΛΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

    Οκτώ χρυσά μετάλλια εξασφάλισε η Κύπρος κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα των δέκατων Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης που διεξάγονται στη Μάλτα. Χρυσό μετάλλιο εξασφάλισε η Μαρίλια Γρηγορίου στα εκατόν μέτρα, με χρόνο 11 δευτερόλεπτα και 48 εκατοστά, επιτυγχάνοντας και νέα παγκύπρια επίδοση. Η Γρηγορίου βελτίωσε κατά δώδεκα εκατοστά την προηγούμενη παγκύπρια επίδοση που κατείχε η ίδια. Χρυσά μετάλλια στο στίβο εξασφάλισαν επίσης ο Αννινος Μαρκουλλίδης στα εκατό μέτρα, ο Στέλιος Καψάλης στο τριπλούν, ο Πανίκος Κυπριανού στα τρείς χιλιάδες μέτρα μετά φυσικών εμποδίων, η Αλεξάνδρα Κλατσιά στη δισκοβολία και ο Γιώργος Αρέστη στη σφαιροβολία. Χρυσά μετάλλια εξασφάλισαν στην Κολύμβηση, η Μαρία Παπαδοπούλου στα 200 μέτρα πεταλούδα και ο Χρύσανθος Παπαχρυσάνθου στα εκατόν μέτρα ελεύθερο. Κύπριοι αθλητές και αθλήτριες εξασφάλισαν επίσης εννιά αργυρά και τρία χάλκινα μετάλλια. Στον πίνακα μεταλλίων προηγείται η Κύπρος με οκτώ χρυσά και ακολουθούν η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο με τέσσερα χρυσά.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Κυρίως αίθριος θα είναι ο καιρός το απόγευμα, με λίγες παροδικές νεφώσεις, ενώ αργότερα αναμένεται να εμφανισθούν και νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιανατολικοί έως νοτιοδυτικοί, έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα νότια παράλια, στους 27 στα δυτικά και στους 21 στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε θα εμφανίζονται νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Τις αυγινές ώρες αναμένεται να σχηματισθεί σε μερικές περιοχές, αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές παραμένει πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 4 June 2003 - 15:35:44 UTC