Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-06-03

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ ΜΕΤΡΑ
  • [02] ΕΕ ΜΕΤΡΑ
  • [03] ΑΝΑΣΤΑ ΜΕΤΡΑ
  • [04] ΚΑΤΣΟΥ ΜΕΤΡΑ
  • [05] ΟΜΗΡΟΥ ΜΕΤΡΑ
  • [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΤΕΙΧΟΣ
  • [07] ΜΕΣΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
  • [08] ΕΛΛΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [09] ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΡΗΞΗ
  • [10] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ TΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003

  • [01] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ ΜΕΤΡΑ

    Ο ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται για στήριξη των Τουρκοκυπρίων, είτε από την ελληνοκυπριακή πλευρά είτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάγκη για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η δέσμη μέτρων και ειδικά το μέτρο για το εμπόριο, που αναμένεται να υιοθετήσει απόψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους Τουρκοκυπρίους, θα συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη του βορείου τμήματος της Κύπρου. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" ο Γκίντερ Φερχόιγκεν αναφέρθηκε και στο σχέδιο Ανάν και είπε ότι αυτό παραμένει στο τραπέζι και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση το θεωρεί μοναδική βάση για λύση στο Κυπριακό και ως το μόνο ρεαλιστικό τρόπο για πρόοδο.

    [02] ΕΕ ΜΕΤΡΑ

    Στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπεται η χορήγηση εννέα εκατομμυρίων ευρώ για χρηματοδότηση προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και τριών εκατομμυρίων για σχέδια με στόχο την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Το δεύτερο σκέλος της κοινοτικής βοήθειας αφορά τη διευκόλυνση του εμπορίου από το βόρειο τμήμα προς τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πηγές στις Βρυξέλλες δήλωσαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στο σχέδιο απόφασης θα αναφέρεται ότι μέχρι την ένταξη της Κύπρου και έως ότου εξευρεθεί λύση του Κυπριακού, τα παραστατικά κίνησης για τις εξαγωγές θα εκδίδονται από το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο.

    [03] ΑΝΑΣΤΑ ΜΕΤΡΑ

    Ο Πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου έγινε ενημέρωση για τα μέτρα τα οποία αναμένεται να εξαγγείλει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση για τους Τουρκοκυπρίους. Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι εκφράστηκαν κάποιες επιφυλάξεις για μια ασάφεια στη διατύπωση του κειμένου αναφορικά με το εμπόριο. Συγκεκριμένα ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το κείμενο δεν διευκρινίζει ρητώς ότι οι εξαγωγές προϊόντων θα γίνονται μόνο από τα νόμιμα λιμάνια της Δημοκρατίας.

    [04] ΚΑΤΣΟΥ ΜΕΤΡΑ

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης ανέφερε ότι τα μέτρα αποφασίστηκαν ύστερα από διαβουλεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση. Ο κύριος Κατσουρίδης ανέφερε ότι στις διαβουλεύσεις τονίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποδεχθεί εξαγωγή προϊόντων από μη νόμιμα λιμάνια. Αυτό, πρόσθεσε, έχει τεθεί ως όρος και προϋπόθεση.

    [05] ΟΜΗΡΟΥ ΜΕΤΡΑ

    Ο Πρόεδρος του Κισός Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα θα αποδεχθεί τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κύριος Ομήρου τόνισε ότι καμμιά χώρα δεν αναγνωρίζει το κατοχικό καθεστώς καί επομένως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να δεχθεί εξαγωγές προϊόντων από τα μη νόμιμα λιμάνια της δημοκρατίας.

    [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΤΕΙΧΟΣ

    Εντονες επικρίσεις δέχεται από τον τουρκοκυπριακό τύπο ο Ραούφ Ντενκτάς για τη στάση του στο Κυπριακό. Η εφημερίδα Ορτάμ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ότι δήθεν η πράσινη γραμμή έσωσε τους Τουρκοκυπρίους από τη γενοκτονία, τον χαρακτηρίζει ως τον τελευταίο υποστηρικτή του τείχους. Ο Ντενκτάς σε νέες δηλώσεις αξίωσε και πάλι αναγνώριση του ψευδοκράτους του, το οποίο είπε έχει εκδώσει τίτλους ιδιοκτησίας και εισηγήθηκε όπως τα κονδύλια που θα διαθέσουν οι Αμερικανοί για την ανέγερση κατοικιών για να στεγάσουν τους Τουρκοκύπριους που θα μετακινηθούν σε περίπτωση λύσης, δοθούν ως αποζημιώσεις στους Ελληνοκυπρίους για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

    [07] ΜΕΣΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Κρίσιμες συνομιλίες για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή αρχίζουν σήμερα στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου και ολοκληρώνονται αύριο στην Ακαμπα της Ιορδανίας στην παρουσία του αμερικανού Προέδρου Τζιορτζ Μπους. Σήμερα ο κύριος Μπους θα έχει συνάντηση με άραβες ηγέτες στο Σαρμ Ελ Σέϊχ της Αιγύπτου όπου θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους στον οδικό χάρτη, που έχει στόχο τον τερματισμό της διένεξης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Αύριο ο κύριος Μπους, ενισχυμένος από τη θετική ανταπόκριση των Αράβων ηγετών, θα συναντηθεί στην Ακαμπα της Ιορδανίας με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, Αριέλ Σιαρόν και Μαχμούντ Αμπας

    [08] ΕΛΛΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Πραγματοποιήθηκε χθες στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα, ο εντέκατος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών, μεταξύ των αντιπροσωπειών της Τουρκίας και της Ελλάδας. Διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Πρακτορείο Ανατολή, χαρακτήρισαν θετικές τις συνομιλίες, οι οποίες κράτησαν τρεις και πλέον ώρες. Της τουρκικής αντιπροσωπείας ηγείτο ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ και της Ελληνικής ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Αναστάσιος Σκοπελίτης. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Αθήνα, την πρώτη εβδομάδα του Ιούλη.

    [09] ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΡΗΞΗ

    Δύο άτομα τραυματίστηκαν το πρωί στην Κωνσταντινούπολη από έκρηξη βόμβας, που είχε στόχο, μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας. Ο Γενικός Εισαγγελέας, Αϊκούτ Τσεγκίζ Ενζίν δήλωσε ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από γεφύρι για πεζούς, στη συνοικία Μπακίρκοϊ και εξερράγη τη στιγμή που περνούσε λεωφορείο που μετέφερε μέλη του δικαστηρίου. Αξιωματούχοι της τουρκικής αστυνομίας ανέφεραν ότι η βόμβα πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο. Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Εν- τι- Βι μετέδωσε ότι από την έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά ο οδηγός του οχήματος και ένα μέλος του δικαστηρίου.

    [10] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Η Κύπρος βρίσκεται στην όγδοη θέση ως τουριστικός προορισμός στις προτιμήσεις των βρετανών τουριστών, σύμφωνα με στοιχεία του 2003, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Βρετανών Ταξιδιωτικών πρακτόρων. Υπολογίζεται ότι η Κύπρος θα φιλοξενήσει φέτος ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες βρετανούς τουρίστες.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά τοπικές νεφώσεις αναμένεται να φέρουν μερικές βροχές, ιδιαίτερα στα ορεινά και στο εσωτερικό. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα είναι 30 βαθμοί στο εσωτερικό, 28 στα παράλια και 18 στα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Τοπικά δυνατό να σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κατευθύνσεις ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 18 στα παράλια και στους δέκα στα ψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολυ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 3 June 2003 - 13:57:24 UTC