Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-10-03

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΠΕΡΓΟΙ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ
  • [04] ΚΑΖΑΜΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡ
  • [05] ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ ΑΠΕΡΓΙΑ
  • [06] ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΞΗΣΗ Ν
  • [07] ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
  • [08] ΕΥΑΓΟΡΟΥ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
  • [09] ΤΣΟΧΑ ΚΥΠΡΟΣ
  • [10] ΤΑΣΣΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [11] ΑΠ ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ
  • [12] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΔΑΣΜΟΙ
  • [13] ΣΕΝΕΡ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
  • [14] ΖΑΜΠΕΛΑΣ ΦΑΞ
  • [15] ΚΑΡΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • [16] ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΣΟΥΝΙΤΕΣ
  • [17] ΙΡΑΚ ΕΚΡΗΞΗ
  • [18] ΤΕΜΕΝΟΣ ΕΚΡΗΞΗ
  • [19] ΗΡΩΙΝΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΣ
  • [20] ΒΟΜΒΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • [21] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [22] ΚΑΙΡΟΣ Δευτέρα 3/10/03

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Επεισόδια μεταξύ απεργών μεταφορέων οδηγών κατηγορίας Αλφα και απεργοσπαστών στη Βιομηχανική περιοχή Αραδίππου. Συνελήφθη ένας απεργός.

    Είναι δικαίωμα κάθε τάξης να προωθεί τις απαιτήσεις του, αλλά και η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ικανοποιεί αυτές τις απαιτήσεις στο μέτρο των οικονομικών της δυνατοτήτων, δηλώνει ο πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Αχρείαστη η απεργία, αφού ήδη έχουν αποφασισθεί μέτρα, δηλώνει ο Υπουργός Συγκοινωνιών.

    Δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι κατανάλωσης εκτός και αν αποφασίσει διαφορετικά η Ευρωπαική Ενωση, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.

    Στην Ελλάδα τα αποθέματα του πετρελαίου μας. Ερχεται το απόγευμα ο Ακης Τσοχατζόπουλος για την υπογραφή σχετικής συμφωνίας.

    Η ελληνική κυπριακή πλευρά επιδιώκει λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν πριν από την πρώτη Μαίου του 2004, για να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα με την ένταξη, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι δυσκολίες που θα προκύψουν δεν είναι ανυπέρβλητες.

    Δυο λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους ερίζουν για τα χρήματα που αφήνουν οι πιστοί στο παγκάρι του Αποστόλου Ανδρέα.

    Χαράτσι 30 τοις εκατό στις αγορές των Τουρκοκυπρίων από τις ελεύθερες περιοχές, επιβάλλει το ψευδοκράτος.

    [02] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΠΕΡΓΟΙ

    Επεισόδια ξέσπασαν το πρωί μεταξύ απεργών μεταφορέων οδηγών κατηγορίας Αλφα και απεργοσπαστών, στο χώρο του Σιλό της Επιτροπής Σιτηρών, στη Βιομηχανική περιοχή Αραδίππου. Τα επεισόδια άρχισαν όταν δύο μεταφορείς Βήτα, προσπάθησαν να εισέλθουν με τα αυτοκίνητά τους και να φορτώσουν ζωοτροφές, για δικές τους ανάγκες, αλλά οι απεργοί εξοργίστηκαν και επιχείρησαν να τους παρεμποδίσουν. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ρικ, χρειάστηκε η επέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης για να τους διαλύσουν. Ενας απεργός συνελήφθη. Σε δηλώσεις τους εκπρόσωποι των απεργών τόνισαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν να γίνει οποιαδήποτε παραβίαση της απεργίας τους και κάλεσαν όλους να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις των χιλιάδων απεργών.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τασσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι δικαίωμα κάθε τάξης τους λαού, με όλα τα νόμιμα μέσα, να προωθεί τις απαιτήσεις του, αλλά είναι και υποχρέωση της Κυβέρνησης, είπε, να ικανοποιεί αυτές τις απαιτήσεις στο μέτρο των οικονομικών της δυνατοτήτων και των προνοιών του νόμου. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες των πατατοπαραγωγών, των σιτηροπαραγωγών και την απεργία των μεταφορέων βαρέων οχημάτων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να μην εφαρμόσει την ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά ο υπουργός Συγκοινωνιών καταβάλλει προσπάθειες για να βρεί τις πιό ήπιες λύσεις. Χαρακτήρισε ωστόσο πρόωρη την απεργία προσθέτοντας ότι είχε καθορισθεί συνάντηση των μεταφορέων με τον υπουργό Συγκοινωνιών στις 14 Οκτωβρίου για εξέταση της κατάστασης. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι κάποιες αποφάσεις της Ευρωπαικής Ενωσης πλήττουν συμφέροντα, αλλά, είπε, δεν μπορεί η Κυβέρνηση να αποδέχεται τις αποφάσεις επιλεκτικά. Ειναι υποχρέωση μας, πρόσθεσε, να σεβαστούμε όλες τις αποφάσεις αλλά και να δούμε και να απαμβλύνουμε τα προβλήματα που προκύπτουν και να επινοήσουμε λύσεις επιτρεπτές από την Ευρώπη.

    [04] ΚΑΖΑΜΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡ

    Ο υπουργός Συγκοινωνιών καί Εργων Κίκης Καζαμίας κάλεσε τους μεταφορείς βαρέων οχημάτων σε διάλογο για επίλυση της διαφοράς που οδήγησε στην επ αόριστον αποχή από την έργασίας τους. Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Καζαμίας χαρακτήρισε αχρείαστη την απεργία, που ζημιώνει, είπε, τόσο τους ίδιους, όσο και την οικονομία και στηρίχθηκε σε λανθασμένη πληροφόρηση, αφού η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για αντιμετώπιση του θέματος. Μεταξύ άλλων, είπε, προωθείται σχέδιο παροχής αποζημιώσεων με στόχο την απόσυρση χιλίων φορτηγών. Ταυτόχρονα, είπε, καταβάλλονται προσπάθειες στις Βρυξέλες για εξεύρεση διεξόδου. Ο κύριος Καζαμίας είπε ότι είχε διευθετηθεί συνάντηση για τις 14 Οκτωβρίου, αλλά οι μεταφορείς βιάστηκαν να προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα προτού συζητηθεί το θέμα. Οι μεταφορείς διαμαρτύρονται για το νέο εναρμονιστικό νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή, με το οποίο απαγορεύεται η πώληση της άδειας μεταφοράς Αλφα και απαιτούνται εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας.

    [05] ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Κυριάκος Μουστάκας δήλωσε ότι η απεργία των μεταφορέων βαρέων οχημάτων θα συνεχισθεί, παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο κύριος Μουστάκας χαρακτήρισε επιτυχή την απεργία, παρα το γεγονός ότι σε μεμονωμένες περιπτώσεις ορισμένοι χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους οχήματα για κάποιες εργασίες. Ο κύριος Μουστάκας ανέφερε ότι ετοιμάζεται υπόμνημα με τα αιτήματα των μεταφορέων Αλφα, το οποίο θα επιδοθεί στον Διευθυντή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόθεση για ικανοποίησή τους θα προσέλθουν σε διάλογο.

    [06] ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΞΗΣΗ Ν

    Ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι κατανάλωσης εκτός και αν αποφασίσει διαφορετικά η Ευρωπαική Ενωση. Ανέφερε επίσης ότι τα Υπουργεία μελετούν το ύψος των τελών που θα επιβάλουν για τις διάφορες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαικής Ενωσης θα πρέπει να καταβάλλεται το κόστος για κάθε υπηρεσία. Σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι αυτό θα αντιμετωπισθεί με αύξηση των εσόδων, τα οποία θα προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε τις δηλώσεις αυτές, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης για την παραχώρηση δανείου διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων στον τομέα της παιδείας. Εξάλλου, σε δηλώσεις το πρωί στο Τρίτο, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι η μεγαλή η αύξηση των τριών σέντ που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο και την κηροζίνη δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής άλλων προϊόντων. Ανέφερε επίσης ότι ήταν γνωστό από πέρσι ότι θα επιβαλλόταν η αύξηση. Ηδη, είπε, τα έσοδα προϋπολογίστηκαν καί διατέθηκαν υπό μορφή αντισταθμιστικών μέτρων. Είπε επίσης ότι πρόκειται για τον ελάχιστο φόρο κατανάλωσης που ζητά η Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο της εναρμόνισης καί δεν μπορούσε να υπάρξει άλλη καθυστέρηση. Αναφερόμενος στην αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατα είκοσι σέντ ο κύριος Κυπριανού είπε ότι στην περίπτωση αυτή έγινε ένας συνδυασμός κοινωνικού μέτρου για μείωση του καπνίσματαος καί ένεσης στα δημόσια οικονομικά.

    [07] ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

    Ο βουλευτής του Δησύ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι το κόμμα του έδωσε τη συγκατάθεσή του στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου για εναρμονιστικούς λόγους. Σε δηλώσεις στο Τρίτο ο κύριος Προδρόμου ανέφερε ωστόσο ότι στην περίπτωση των καπνικών προϊόντων ο φόρος είναι ψηλότερος από τον ελάχιστο που προνοεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κύριος Προδρόμου υποστήριξε ότι με τις αυξήσεις αυτές αθετείται ουσιαστικά η υπόσχεση του προέδρου ότι δεν θα επιβάλλονταν φορολογίες.

    [08] ΕΥΑΓΟΡΟΥ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου απέρριψε τις επικρίσεις για αθέτηση υποσχέσεων του προέδρου και είπε ότι δεν έχουν επιβληθεί φορολογίες αλλά υλοποιήθηκαν δεσμεύσεις πρός την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Ευαγόρου ανέφερε ότι ο δρόμος πρός την ευρωπαίκή Ενωση είναι δύσβατος αλλά θα πρέπει να τον διαβούμε. Το παρήγορο, είπε, είναι ότι η κυβέρνηση έχει ήδη μεριμνήσει για ελαφρύνσεις καί κοινωνικές παροχές.

    [09] ΤΣΟΧΑ ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζοπουλος φθάνει νωρίς το απόγευμα στην Κύπρο, για να μονογράψει με τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργο Λιλλήκα, Συμφωνία για Διατήρηση Αποθεμάτων Αργού Πετρελαίου και Προϊόντων Πετρελαίου, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή οδηγία. Τα προϊόντα αυτά θα αποθηκεύονται στην Ελλάδα για λογαριασμό της Κυπρικής Δημοκρατίας, ώστε να υπάρχουν αποθέματα για 90 ημέρες, σε σύγκριση με αποθέματα 30 ημερών, που έχει σήμερα τη δυνατότητα να αποθηκεύει η Κύπρος. Οι δύο Υπουργοί θα υπογράψουν επίσης Πρωτόκολλο Συνεργασίας στον Τομέα της Ενέργειας, καθώς και Πρωτόκολλο Συνεργασίας στον Τομέα της Βιομηχανίας. Της υπογραφής θα προηγηθούν συνομιλίες των δύο Υπουργών στο Υπουργείο Εμπορίου. Μετά την υπογραφή οι δύο Υπουργοί θα δώσουν κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη. Ο κύριος Τσοχατζοπουλος θα έχει επίσης συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

    [10] ΤΑΣΣΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά επιδιώκει λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν πριν από την πρώτη Μαίου του 2004, για να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Διευκρίνησε πάντως ότι οι δυσκολίες που θα προκύψουν δεν είναι ανυπέρβλητες και μπορούν να επιλυθούν με καλή θέληση και σωστή προετοιμασία. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος μιλούσε στο αεροδόμιο Λάρνακας, από όπου αναχώρησε για τη Ρώμη για να συμμετάσχει στις εργασίες της νέας διακυβερνητικής διάσκεψης για το Σύνταγμα της Ευρώπης. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πάουελ ότι οι όποιες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν πρέπει να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτή είναι και η θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς. Οι όποιες αλλαγές πρόσθεσε θα γίνουν μονομερώς μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος σχολίασε και τις δηλώσεις Φερχόιγκεν με τις οποίες καλείται η Τουρκία να λύσει το Κυπριακό πριν από την πρώτη Μαίου, ώστε το ζήτημα να μην αποτελέσει εμπόδιο στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Επεσήμανε ότι οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτροπόπου συμπίπτουν με τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία επιθυμεί την εξέυρεση λύσης πρίν από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Τουρκία, τόνισε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, οφείλει να αναγνωρίσει τη νέα δυναμική και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να καταβάλει προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    [11] ΑΠ ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ

    Στα κατεχόμενα, δύο λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους ερίζουν για τα χρήματα που αφήνουν οι πιστοί στο παγκάρι του Αποστόλου Ανδρέα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κίμπρις" τα χρήματα τα καταθέτουν αστυνομικοί σε τράπεζα για λογαριασμό της λεγόμενης επαρχιακής διοίκησης Τρικώμου. Ο λεγόμενος Δήμος Ριζοκαρπάσου, όμως, διεκδικεί μερίδιο επειδή προσφέρει, όπως ισχυρίζεται, υπηρεσίες στην περιοχή του μοναστηριού.

    Η Κύπρις γράφει ακόμη ότι ο λεγόμενος δήμαρχος του Ριζοκαρπάσου διαμαρτύρεται γιατί οι πιστοί, όπως είπε, δίνουν χρήματα στον ιερέα της μονής.

    [12] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΔΑΣΜΟΙ

    Νέα εμπόδια στις συναλλαγές των Τουρκοκυπρίων επιβάλλει το κατοχικό καθεστώς. Οπως γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίμπρις" το κατοχικό καθεστώς προτίθεται να επιβάλει δασμούς ύψους 30 τοις εκατό στις αγορές των Τουρκοκυπρίων από τις ελεύθερες περιοχές. Επιπλέον ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι οι κατοχικές αρχές σκέπτονται να μειώσουν κατά το ήμισυ το ποσό των τριάντα λιρών που επιτρέπεται στους Τουρκοκυπρίους να χρησιμοποιούν για τις αγορές τους στις ελεύθερες περιοχές.

    [13] ΣΕΝΕΡ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ καταδικάζουν τις νέες απειλές εναντίον των Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων της "Αφρίκα" Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμαν, που εξαπέλυσε μέσω της εθνικιστικής εφημερίδας "Βολκάν" ο Χασάν Κεσκίν, ηγετικό στέλεχος του ακροδεξιού Εθνικού Λαϊκού Κινήματος και των Γκρίζων Λύκων. Τα δύο κόμματα καταγγέλλουν τις μεθόδους εκφοβισμού και τρομοκρατίας που χρησιμοποιεί το κατοχικό καθεστώς για να φιμώσει τον Τύπο και με προκλητικές ενέργειες να εμποδίσουν την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού. Το ΑΚΕΛ ζήτησε από την Ομάδα της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να προβεί στα αναγκαία διαβήματα. Η Εδέκ ζήτησε παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ρόμπιν Κουκ και του επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μπαρόν Κρέσπο. Τις απειλές κατά της ζωής των δύο Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων καταδίκασε και η Ενωση Συντακτών, η οποία κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων να δράσουν άμεσα για να διασφαλισθεί η ζωή τους και το δικαίωμά τους για ελεύθερη έκφραση.

    [14] ΖΑΜΠΕΛΑΣ ΦΑΞ

    Διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα της μη προσέλευσης του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα καί του Διευθυντή του Ιδρύματος Αντη Νικολαϊδη, στην Επιτροπη Υγείας της Βουλής, κατά τη συζήτηση της λειτουργίας και των προβλημάτων του Ινστιτούτου. Σήμερα έγιναν και καταγγελίες για προσπάθεια ορισμένων να αποτρέψουν τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή. Ο κύριος Ζαμπέλας ανέφερε ότι ουδέποτε πήρε πρόσκληση και ότι σε καμμία περίπτωση δεν ήταν δυνατόν να αγνοήσει τη Βουλή. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Ζαμπέλας εξέφρασε λύπη για την εξέλιξη αυτή καί πρόσθεσε ότι από επικοινωνία που είχε με τον γραμματέα της Βουλής διαπίστωσε ότι ένα φάξ εστάλη σε άλλη διεύθυνση καί δεύτερο στο προσωπικό ταχυδρομείο λειτουργού του Ινστιτούτου, ο οποίος δεν τον ενημέρωσε. Ο κύριος Ζαμπέλας είπε ότι με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Αντώνη Καρά καί τη βουλευτή Ελένη Θεοχάρους εξηγεί τι ακριβώς έγινε.

    [15] ΚΑΡΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Αντώνης Καρράς υποστήριξε ότι από την πληροφόρηση που είχε από τη Γραμματεία της βουλής οι προσκλήσεις είχαν σταλεί. Ταυτόχρονα κατήγγειλε ότι καταβάλλονται από ορισμένους παρασκηνιακές προσπάθειες να μην συζητηθεί στη βουλή το θέμα του Ινστιτούτου καί προειδοποίησε ότι θα αποκαλύψει όποιον τον πλησιάσει για να τον επηρεάσει. Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Καράς ανέφερε ότι στο παρελθόν, πολλές φορές απουσίαζαν αξιωματούχοι του Ινστιτούτου από τις συνεδριάσεις και η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να τους κλητεύσει στην επόμενη συνεδρία της. Είπε επίσης ότι θα διεξαχθεί νέος έλεγχος για να διαπιστωθεί αν είχαν σταλεί οι προσκλήσεις. Εξ άλλου η βουλευτής Ελένη Θεοχάρους διερωτήθηκε πώς ήταν δυνατό να μην γνώριζαν ότι το θέμα θα εσυζητείτο τη συγκεκριμένη ημέρα στην Επιτροπή, αφού αποτελούσε πρωτοσέλιδο θέμα στις εφημερίδες των τελευταίων ημερών.

    [16] ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΣΟΥΝΙΤΕΣ

    Στο Πακιστάν, πέντε Σιίτες μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν από επίθεση εξτρεμιστών Σουνιτών. Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι Σιίτες πήγαιναν σε τέμενος για την προσευχή της Παρασκευής, όταν δύο ένοπλοι άνοιξαν πύρ εναντίον του λεωφορείου που τους μετέφερε.

    [17] ΙΡΑΚ ΕΚΡΗΞΗ

    Δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν σήμερα από έκρηξη βόμβας στο Κιρκούκ, ενώ προσπαθούσαν να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας. Είναι η έκτη βομβιστική επίθεση τις τελευταίες μέρες στο Κιρκούκ.

    [18] ΤΕΜΕΝΟΣ ΕΚΡΗΞΗ

    Στις Φιλιππίνες, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, όταν άγνωστος έρριξε χειροβομβίδα σε τέμενος, στο νησί Μιντανάο, την ώρα της προσευχής. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η επίθεση δεν οφείλεται σε θρησκευτικές διαφορές. Την ώρα της επίθεσης το τέμενος ήταν κατάμεστο από αξιωματούχους και υπαλληλους της εθνικής υπηρεσίας άρδευσης.

    [19] ΗΡΩΙΝΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΣ

    Η Αστυνομία συνέλαβε στην Αγία Νάπα τον τουρκοκύπριο Μοχάμετ Οσμάν, 45 ετών, κάτοικο Λάρνακας, ο οποίος αποπειράθηκε να πωλήσει σε υπό κάλυψη αστυνομικό 780 γραμμάρια ηρωίνη, αξίας περίπου 60.000 λιρών. Το επαρχιακό δικαστήριο Αμμοχώστου εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησής του.

    [20] ΒΟΜΒΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Αυτοσχέδιος μηχανισμός με εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος εξεράγη λίγο μετά τα μεσάνυκτα σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην οδό Ιωάννη Πολέμη, στη Λευκωσία. Το αυτοκίνητο, το οποίο υπέστη εκτεταμένες ζημιές, ανήκει σε τραπεζικό υπάλληλο, αλλά χρησιμοποιείται συνήθως από τη σύζυγο του.

    [21] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Επεισόδια μεταξύ απεργών μεταφορέων οδηγών κατηγορίας Αλφα και απεργοσπαστών στη Βιομηχανική περιοχή Αραδίππου. Συνελήφθη ένας απεργός.

    Είναι δικαίωμα κάθε τάξης να προωθεί τις απαιτήσεις του, αλλά και η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ικανοποιεί αυτές τις απαιτήσεις στο μέτρο των οικονομικών της δυνατοτήτων, δηλώνει ο πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Αχρείαστη η απεργία, αφού ήδη έχουν αποφασισθεί μέτρα, δηλώνει ο Υπουργός Συγκοινωνιών.

    Δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι κατανάλωσης εκτός και αν αποφασίσει διαφορετικά η Ευρωπαική Ενωση, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.

    Στην Ελλάδα τα αποθέματα του πετρελαίου μας. Ερχεται το απόγευμα ο Ακης Τσοχατζόπουλος για την υπογραφή σχετικής συμφωνίας.

    Επιδιώκουμε λύση του Κυπριακού πριν από την πρώτη Μαίου του 2004, για να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα με την ένταξη, αλλά δεν είναι αξεπέραστες οι όποιες δυσκολίες, δηλώνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Δυο λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους ερίζουν για τα χρήματα που αφήνουν οι πιστοί στο παγκάρι του Αποστόλου Ανδρέα.

    Χαράτσι 30 τοις εκατό στις αγορές των Τουρκοκυπρίων από τις ελεύθερες περιοχές, επιβάλλει το ψευδοκράτος.

    [22] ΚΑΙΡΟΣ

    Ο καιρός το επόμενο τριήμερο αναμένεται αίθριος, παρόλο που σήμερα το απόγευμα θα είναι σχετικά ασταθής.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με παροδικές νεφώσεις. Ωστόσο στο εσωτερικό και τα ορεινά πιθανόν να σημειωθεί τοπική βροχή ή και μεμονωμένη καταιγίδα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά νοτιοδυτικοί μέχρι δυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα ειναι λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, ενώ τις αυγινές ώρες πιθανόν να σχηματιστεί τοπικά αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

    Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέχρι βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους έντεκα στα ψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 3 October 2003 - 14:04:18 UTC