Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-04-20

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΚΕΛ ΠΟΛΙΤΙΚΟ
  • [02] ΤΑΣΣΟΣ ΤΑΙΜ
  • [03] ΑΝΑΣΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ
  • [04] ΑΝΑΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΙ
  • [05] ΛΙΛΗΚΑΣ ΜΕΡΑ
  • [06] ΑΝΑΣΤΑ ΜΕΡΑ
  • [07] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΜΕΡΑ
  • [08] ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ
  • [09] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΟΧΙ
  • [10] ΕΛΛΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [11] ΕΤΖΕΒΙΤ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004

  • [01] ΑΚΕΛ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

    Δεν υπάρχει τίποτε χειροπιαστό το οποίο να επιβάλλει επανεξέταση της θέσης του ΑΚΕΛ για τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου. Αυτό είναι το συμπέρασμα του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος το οποίο συνεδρίασε το πρωί για δυο περίπου ώρες. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού δήλωσε στο ΡΙΚ ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα χωρίς όμως συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Πρόσθεσε ότι επανεξέταση της θέσης του Ακέλ θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των προσπαθειών που καταβάλλονται από το Κόμμα.

    [02] ΤΑΣΣΟΣ ΤΑΙΜ

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ζήτησε διαβεβαιώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας και άλλους οργανισμούς και χώρες ότι η τουρκική πλευρά θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει βάσει του σχεδίου Ανάν. Σε συνέντευξη στο περιοδικό Τάϊμ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι από την πρώτη ημέρα της λύσης οι Τουρκοκύπριοι θα πάρουν αναγνώριση χωριστής νομικής οντότητας, θα συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στη βάση του 50-50, θα γίνουν Ευρωπαίοι πολίτες και θα συμμετέχουν στα πάντα, ενώ οι Ελληνοκύπριοι, όπως παρατήρησε, αγοράζουν ελπίδα. Απαντώντας στις επικρίσεις ότι ο ίδιος είναι εναντίον της λύσης ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η όλη ιδέα μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ήταν δική του και υπενθύμισε ότι ήταν πρόεδρος της επιτροπής που ετοίμασε αυτές τις προτάσεις το 1977. Είπε εξάλλου ότι συμφωνεί με την άποψη ότι με την απόρριψη του σχεδίου θα ενισχυθεί η διαίρεση του νησιού, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να ζυγιστεί έναντι άλλων κινδύνων, όπως να παραχωρηθούν όλα στην άλλη πλευρά και να υπάρξει αδιέξοδο, μια μη λειτουργική και μη ενοποιημένη χώρα.

    [03] ΑΝΑΣΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ

    Βαρειές κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, υποστηρίζοντας ότι γίνονται μεθοδεύσεις για να οδηγηθεί ο λαός προς το ΟΧΙ.

    Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα καταχωρήσει αγωγή, λόγω της διακαναλικής συνέντευξης του Προέδρου Παπαδόπουλου την Πέμπτη, αλλά και θα κάμει καταγγελίες σε ευρωπαϊκά σώματα.

    Οπως υποστήριξε ο κύριος Αναστασιάδης, την Πέμπτη όλα τα κανάλια θα μπλοκαρισθούν με ένα δεύτερο διάγγελμα υπό τύπου διακαναλικής συνέντευξης του Προέδρου της Δημοκρατίας, με στόχο να αποκλεισθεί η αντίθετη άποψη την τελευταία ημέρα που μπορούν να γίνουν δηλώσεις για τα δημοψηφίσματα.

    Εάν, συνέχισε, μέχρι αύριο δεν διευθετηθεί το όλο ζήτημα, τότε θα καταχωρήσει αγωγή για να εξασφαλίσει διάταγμα εφαρμογής του νόμου που αφορά κυρίως την ίση μεταχείριση.

    Θα καταγγείλει επίσης, όπως είπε, την κυβέρνηση στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό, προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

    Επιστολή θα αποστείλει ο κύριος Αναστασιάδης και στην Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, καταγγέλλοντας το μονοπωλιακό προνόμιο, όπως είπε, του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Καταγγελίες διατύπωσε ο κύριος Αναστασιάδης και για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι παρατηρούνται φαινόμενα μονοπώλησης.

    Ιδιαίτερα επέκρινε το ΡΙΚ γιατί όπως είπε, ύστερα από έξωθεν παρεμβάσεις ακύρωσε την επαναμετάδοση εκπομπής, διαφωτιστικής για το περιεχόμενο των προνοιών του σχεδίου Ανάν.

    Υποστήριξε επίσης ότι αυτή την εβδομάδα όλα τα προγράμματα του ΡΙΚ επικεντρώνονται στους υποστηρικτές του ΟΧΙ.

    [04] ΑΝΑΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΙ

    Ο Νίκος Αναστασιάδης κατήγγειλε επίσης φαινόμενα που παρατηρούνται στη δημόσια υπηρεσία και τα οποία παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Εκαμε λόγο για συστηματική κινδυνολογία και ψυχολογική πίεση που ασκείται στους δημοσίους υπαλλήλους, στους αστυνομικούς που θα συγκροτήσουν την ομοσπονδιακή αστυνομία και στους υπαλλήλους της Κεντρικής Τράπεζας, ότι με το σχέδιο λύσης δεν διασφαλίζονται τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και ότι κινδυνεύουν με απολύσεις.

    Κατήγγειλε ακόμη τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα, ότι σε συγκέντρωση μονίμων στελεχών της Εθνικής Φρουράς στο Μαθιάτη, χρησιμοποίησε τα ίδια συναισθηματικού τύπου επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάγγελμά του και αφού φρόντισε να υπερτονίσει τα αρνητικά της λύσης, κάλεσε τους παρευρισκομένους να αποφασίσουν με αυτά που άκουσαν.

    Ισχυρίστηκε εξάλλου ότι στέλεχος του Προεδρικού κάλεσε εκπροσώπους της ΠΑΣΥΔΥ για να συζητήσουν τάχα, όπως είπε, τις προοπτικές της δημόσιας υπηρεσίας.

    Ο κύριος Αναστασιάδης κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους να μην ανησυχούν, καθ'ότι όπως είπε, υπάρχει εισήγηση της δικής μας πλευράς για το θέμα των δικαιωμάτων τους, τονίζοντας ότι αυτά τα φαινόμενα που παρατηρούνται πηγάζουν από την ανησυχία γιατί αναστροφή του κλίματος υπέρ του ΝΑΙ.

    [05] ΛΙΛΗΚΑΣ ΜΕΡΑ

    Λύπη εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται και απειλεί, όπως είπε, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ Από Μέρα Σε Μέρα, ο κύριος Λιλήκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χωρίς ιδιαίτερο λόγο, προσπαθεί να οξύνει τα πνεύματα και να δημιουργήσει ένταση, η οποία μόνο ζημιά μπορεί να κάνει στον τόπο.

    Συνέστησε στον κύριο Αναστασιάδη να σκεφθεί ψύχραιμα τα όσα λέει και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί, έστω και αν νιώθει ότι βρίσκεται σε διάσταση με τους ψηφοφόρους του κόμματός του και με τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, να συμπεριφερθεί με τρόπο που θα εκθέτει την Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή η απόφασή του για το ΝΑΙ τον έχει οδηγήσει σε ένα είδος, κατά την έκφρασή του, πολιτικής απομόνωσης.

    Αλοίμονο, είπε, εάν κάθε φορά που οι θέσεις των κομμάτων δεν υιοθετούνται από τον κυπριακό λαό, να προσφεύγουν, με τέτοια ευκολία, σε εκβιασμούς και πολύ περισσότερο σε ξένα σώματα, βλάπτοντας τον τόπο.

    Σχολιάζοντας τις επικρίσεις του κυρίου Αναστασιάδη ότι τον τηλεοπτικό χρόνο μονοπωλούν οι απόψεις του ΟΧΙ, απάντησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τότε που έκανε το διάγγελμα προέβη μόνο σε μία ή δύο δηλώσεις και πρόσθεσε ότι έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί στο λαό για δεύτερη φορά και να πεί τις απόψεις του.

    [06] ΑΝΑΣΤΑ ΜΕΡΑ

    Σε τηλεφωνική παρέμβαση στην ίδια εκπομπή, και σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο κύριος Λιλλήκας, ο πρόεδρος του Δησύ δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν μιλούμε για εκλογές που αφορούν την καρέκλα αλλά για ένα δημοψήφισμα που έχει να κάνει με τη σωτηρία της πατρίδας μας. Είπε ότι ο ίδιος απέδειξε πόσο υπεύθυνα συμπεριφέρθηκε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν για πρώτη φορά υπήρξε μια τόσο συμπαγής ενότητα και ένα αρραγές μέτωπο για να αντιμετωπισθούν οι διαπραγματεύσεις και οι προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού.

    Υποστήριξε επίσης ότι δεν πρόκειται, ζώντας στην Ευρώπη, να πιστεύουμε ότι εάν υπάρχουν καταγγελίες για τα όσα απαράδεκτα, όπως είπε, συμβαίνουν, πλήττεται η χώρα μας.

    Η χώρα μας, πρόσθεσε, πλήτεται όταν εκτίθεται με τη λογοκρισία ή την παρεμπόδιση Ευρωπαίου Επιτρόπου και αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών να εκθέσουν τις απόψεις του από Μέσα Ενημέρωσης της Κύπρου, ύστερα από κυβερνητικές παρεμβάσεις.

    Εάν γίνεται μια έκκληση ή μια καταγγελία, πρόσθεσε, είναι γιατί φαίνεται ότι έχουμε υπερβεί τα ανεκτά όρια.

    [07] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΜΕΡΑ

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δήκο Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι ο τελευταίος που δικαιούται να μιλά για σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών και λογοκρισία είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Γνωρίζουμε, είπε, με ποιό τρόπο ο κύριος Αναστασιάδης συμπεριφέρθηκε στον ίδιο τον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού, όταν για να τον ψηφίσουν κουβάλησε και κάλεσε τριανταπέντε χιλιάδες μέλη ενώ φρόντισε όταν ο κόσμος του Συναγερμού αποφάσιζε για την τύχη της Κύπρου να τον περιορίσει στους οκτακόσιους.

    Σε τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή του ΡΙΚ Από Μέρα Σε Μέρα, ο κύριος Κλεάνθους ανέφερε ότι ο κύριος Αναστασιάδης υπαγορεύει στα κανάλια και αρνείται το δημοκρατικό διάλογο.

    [08] ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δησύ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, στον κατάλογο που των εποίκων που θα παραμείνουν στην Κύπρο περιλαμβάνονται επώνυμοι Τούρκοι, πρώην πολιτικοί και συγγενείς τους, πρώην στρατηγοί και άλλοι αξιωματικοί του στρατού. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κύριος Συλλούρης ανέφερε ότι στον κατάλογο περιλαμβάνεται και το όνομα του συμβούλου του Ραούφ Ντενκτάς Μουμτάζ Σοϊζάλ, ο οποίος, σύμφωνα με τουρκοκυπρίους, δυνατόν να προορίζεται και για πολιτειακό αξίωμα στο ομόσπονδο κράτος. Ο κύριος Συλλούρης μίλησε και για τις διαμαρτυρίες προς τα Ηνωμένα Εθνη Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές γιατί δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε πρόνοια για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, ενώ αντιθέτως θα ψηφίσουν όλοι οι έποικοι που βρίσκονται στα κατεχόμενα. Εξ άλλου ο βουλευτής του Δησύ Χριστόδουλος Ταραμουντάς κατήγγειλε ότι το κατοχικό καθεστώς παρουσιάζει 60 000 εποίκους ως Τουρκοκύπριους που επαναπατρίστηκαν τα τελευταία χρόνια και είχαν προσφυγοποιηθεί επί αγγλοκρατίας.

    [09] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΟΧΙ

    Στις σοβαρές αδυναμίες και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας, σε περίπτωση υπερψήφισης του σχεδίου Ανάν, αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Διοικητής της Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Τα προβλήματα, είπε, επικεντρώνονται στη χρησιμοποίηση της κυπριακής και της τουρκικής λίρας, στον αριθμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, στο παράρτημα της Κεντρικής Τράπεζας που θα λειτουργήσει στο Τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, στις θητείες της ηγεσίας της τράπεζας, καθώς και στο μέλλον του προσωπικού. Διέψευσε παράλληλα ότι ο Κόφι Ανάν έδωσε στην ελληνοκυπριακή πλευρά ο,τι ζήτησε για την Κεντρική Τράπεζα. Ο κύριος Χριστοδούλου τόνισε ότι θα υπάρξουν σοβαρά, ουσιαστικά και λειτουργικά προβλήματα με δυσμενείς επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην οικονομία. Σημείωσε ότι ως απλός πολίτης θα ψηφίσει όχι στο σχέδιο Ανάν.

    [10] ΕΛΛΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει αναστροφή του κλίματος για τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, λόγω της ικανοποίησης που δημιουργήθηκε από τις εγγυήσεις που ζήτησε το ΑΚΕΛ.

    Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, ο κύριος Μολυβιάτης διατύπωσε την εκτίμηση σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο συνήλθε υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Η ίδια πηγή, ανέφερε πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως η αναστροφή του κλίματος δεν θα οδηγήσει και στην αντιστροφή του τελικού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

    [11] ΕΤΖΕΒΙΤ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ

    Προκλητικός ο πρωθυπουργός της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ, δήλωσε πως ο τουρκικός στρατός μπορεί να καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο σε 23 ημέρες.

    Ο Ετζεβίτ, ο οποίος μιλούσε σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με το Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα, φρόντισε ωστόσο να πει ότι η Τουρκία δεν θα το κάμει γιατί δεν είναι κατοχική δύναμη.

    Αντιθέτως, είπε, οι Ελληνοκύπριοι, έχοντας πίσω τους την Ελλάδα, έχουν ως όραμα την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, οράματα που δεν έχουν οι Τουρκοκύπριοι.

    Ο Ετζεβίτ κατηγόρησε ακόμη τους Ελληνοκυπρίους ότι ευθύνονται για τη διαμάχη, κατά την έκφρασή του, που υπάρχει εδώ και τριάντα χρόνια με τους Τουρκοκυπρίους.

    Υποστήριξε ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο δεν μπορούν να συνυπάρξουν λόγω διαφορετικής θρησκείας, γλώσσας και κουλτούρας.

    Αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα του Σαββάτου, ο Ετζεβίτ είπε ότι αποτελούν προσπάθεια για διάλυση του ψευδοκράτους.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειανατολικές έως νοτιανατολικές κατευθύνσεις ασθενείς, τριών μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια έως μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και σταδιακά στα προσήνεμα θα καταστεί έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, στα νότια και ανατολικά παράλια, στους 16 στα δυτικά και στους οκτώ στα υψηλότερα ορεινά.

    Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές κατά διαστήματα και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί έως νοτιανατολικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και τοπικά μέχρι ισχυροί, πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 21 στα παράλια και στους 12 στα υψηλότερα ορεινά.

    Η θερμοκρασία σήμερα. Λευκωσία 23 με 12 Λεμεσός 24 με 15 Λάρνακα 22 με 12 Πάφος 20 με 17 και Πρόδρομος 16 με έξι.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 21 April 2004 - 15:58:26 UTC