Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-04-21

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [02] ΑΝΤΡΟΣ ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [03] ΙΡΛΑΝΔΟΣ ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΚΑΡΑΜΑ ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ
  • [05] ΧΡΙΣΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
  • [06] ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
  • [07] ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
  • [08] ΣΕΡΤΑΡ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
  • [09] ΛΥΚΟΙ ΤΡΟΜΟΣ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004

  • [01] ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Η Βρετανία κυκλοφόρησε ξημερώματα τροποποιημένο προσχέδιο ψηφίσματος για το Κυπριακό, στο οποίο τοποθετούνται σε παράρτημα όλα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια, όπως το εμπάργκο στην προμήθεια όπλων και η νέα ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    Επίσης είναι τροποποιημένο το προοίμιο κατά τρόπο που να μη θεωρείται παρέμβαση στα δημοψηφίσματα του Σαββάτου, ενώ στο διατακτικό μέρος μένουν μόνο δύο άρθρα.

    Στο προοίμιο υπογραμμίζεται ότι τα ζητήματα που αναφέρονται στο παράρτημα θα ισχύσουν μόνο όταν ο Γενικός Γραμματέας ενημερώσει τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η Θεμελιώδης Συμφωνία τέθηκε σε ισχύ και στο διατακτικό αναφέρεται ότι το Σώμα θα συνεχίσει να επιλαμβάνεται ενεργώς του θέματος.

    Για να ικανοποιηθεί η Τουρκία, που δεν επιθυμούσε αναφορά στα προηγούμενα ψηφίσματα, και κυρίως στο 1250, αφαιρέθηκε η λέξη "όλα" από τη φράση "επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα" που υπήρχε στο προηγούμενο βρετανικό σχέδιο.

    Το δεύτερο σημείο που άλλαξε στο σχέδιο ψηφίσματος, είναι προς την κατεύθυνση της παροχής διαβεβαιώσεων ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεσμεύεται στην εφαρμογή του σχεδίου.

    Στο κυρίως κείμενο του ψηφίσματος δεν υπάρχει αναφορά στο κεφάλαιο 7, παρά μόνο στο παράρτημα στα άρθρα για το εμπάργκο όπλων.

    Κύκλοι του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν είναι βέβαιο κατά πόσο τελικά η κίνηση αυτή της Βρετανίας θα ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στις χθεσινοβραδυνές διαβουλεύσεις.

    [02] ΑΝΤΡΟΣ ΨΗΦΙΣΜΑ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι όπως είναι μέχρι στιγμής διαμορφωμένο το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλέίας δεν φαίνεται να παρέχει τις διασφαλίσεις τις οποίες είχε ζητήσει το κόμμα του. Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα αναμένει την τελική απόφαση του Συμβουλίου Ασγφαλείας καί θα τοποθετηθεί ανάλογα. Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι η θέση του ΑΚΕΛ ήταν σαφής καί διατυπώθηκε από Γενικό Γραμματέα του κόμματος στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, αφού συνυπολογίστηκαν όλοι οι παράγοντες καί οι ανησυχίες του λαού. Καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ενότητα καί το επίπεδο της πολιτικής ζωής καί πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα εργαστεί πρός αυτή την κατεύθυνση.

    [03] ΙΡΛΑΝΔΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, επανέλαβε ότι η απόφαση για λύση του Κυπριακού επαφίεται τώρα στο λαό της Κύπρου, με την άσκηση των δημοκρατικών του δικαιωμάτων.

    Σε γραπτή δήλωση, στην οποία κάμνει λόγο για μοναδική και ιστορική ευκαιρία για διευθέτηση του Κυπριακού, ο κύριος Αχερν αναφέρει ότι η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ευρωπαίων ηγετών είναι ότι η προτεινόμενη λύση είναι καλή και για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο λαός της Κύπρου, αναφέρει ο κύριος Αχερν, γνωρίζει ότι η ισχυρή προτίμηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση την πρώτη Μαίου, η οποία είναι έτοιμη να ενσωματώσει τους όρους μιας διευθέτησης κατά τρόπο που να συνάδει προς τις ιδρυτικές αρχές της.

    [04] ΚΑΡΑΜΑ ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ

    Αναβλήθηκε για μετά το μεσημέρι η συνάντηση, στο Σεράγιεβο, του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογαν, στο περιθώριο της Διάσκεψης των Χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

    Η συνάντηση, που ήταν προγραμματισμένη για το πρωί, θα γίνει στη μία και σαρανταπέντε μετά το μεσημέρι.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης Καραμανλή-Ερτογαν θα είναι οι εξελίξεις στο κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Οπως μετέδωσε η Νέα Ελληνική Τηλεόραση, από ελληνικής πλευράς θεωρείται δεδομένο ότι ισχύει η εκπεφρασμένη πρόταση και των δύο χωρών να διατηρηθούν οι καλές ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανεξάρτητα από την έκβαση των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο.

    [05] ΧΡΙΣΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου επανέλαβε ότι είναι διασφαλισμένα τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι θα μετατακινηθούν στο Ομόσπονδο κράτος.

    Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Χρίστου ανέφερε ότι διερεύνησε το θέμα καί μέσα από τις πρόνοιες του Σχεδίου καί μέσα από θεμελιώδεις συμφωνίες, και αφού άκουσε και τις απόψεις Συνταγματολόγων καί τις θέσεις της ΠΑΣΥΔΥ, κατέληξε στο ασφαλές, όπως είπε, συμπέρασμα ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι διασφαλισμένοι.

    Ο κύριος Χρίστου χαρακτήρισε ατυχέστατη μια παράγραφο η οποία υπήρχε στην επιστολή που εστάλη στους δημοσίους υπαλλήλους, και με την οποία εκαλούντο να αναφέρουν κατα πόσον ενδιαφέρονται να μετακινηθούν στην ομοσπονδιακή υπηρεσία.

    Στην παράγραφο αυτή, είπε, αναφερόταν, μεταξύ άλλων ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το προσωπικό να διατηρήσει τα δικαιώματά του.

    Διερωτήθηκε αν η συμπερίληψη της εν λόγω παραγράφου αποσκοπούσε στο να μην βρεθούν υπάλληλοι να υπηρετήσουν ή για να δημιουργηθεί κλίμα εκφοβισμού.

    [06] ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

    Με την προσέγγιση του Υπουργού Εσωτερικών συμφώνησε καί ο Γενικός Γραμματέας της Πασυδύ Γλαύκος Χατζηπέτρου, τονίζοντας ότι είναι πλήρως διασφαλισμένα τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων.

    Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Χατζηπέτρου αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη παράγραφο, η οποία αποτρέπει ουσιαστικά τους δημόσιους υπαλλήλους να επιδείξουν ενδιαφέρον και χαρακτήρισε λανθασμένο το περιεχόμενό της.

    Εξέφρασε επίσης αμφιβολίες κατα πόσον προτού σταλεί η συγκεκριμένη επιστολή, τέθηκε ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα.

    [07] ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

    Σε παρέμβασή του στο Τρίτο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας τάξης Δώρος Θεοδώρου, δήλωσε ότι είναι αδιανόητο να μην κατοχυρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι.

    Ανέφερε ωστόσο ότι μέσα από τις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν δεν φαίνεται να διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους.

    Ανέφερε συγκεκριμένα ότι σε μια πρόνοια του Σχεδίου αναφέρεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα διατηρήσουν τα δικαιώματά τους, και σε άλλη αναφέρει ότι το Προεδρικό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα να προβεί σε μισθολογικές αναπροσαρμογές, γεγονός, είπε, που δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

    [08] ΣΕΡΤΑΡ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Ο Σερτάρ Ντενκτάς απέκλεισε το ενδεχόμενο αναγνώρισης του ψευδοκράτους σε περίπτωση καταψήφισης του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους.

    Κι αυτό, όπως εξήγησε, λόγω του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο εγκρίθηκε το 1984 και μηδενίζει μια τέτοια πιθανότητα.

    Κατά το Σερτάρ Ντενκτάς, το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους παρουσιάζεται στην ελληνική κυπριακή πλευρά ως απειλή και στην τουρκοκυπριακή ως καρότο.

    Ο ίδιος, είπε, δεν είναι υπέρ του ΟΧΙ αλλά είναι ρεαλιστής και αναγνωρίζει ότι η επιτυχία ή όχι του σχεδίου Ανάν θα εξαρτηθεί από την καλή βούληση των δύο πλευρών. Και δυστυχώς, πρόσθεσε, αυτή η βούληση, δεν υπάρχει.

    [09] ΛΥΚΟΙ ΤΡΟΜΟΣ

    Ανενόχλητοι δρουν οι Γκρίζοι Λύκοι στα κατεχόμενα, ενσπείροντας τον τρόμο μεταξύ των Τουρκοκυπρίων.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, χθες τριάντα περίπου μέλη της οργάνωσης επιτέθηκαν με μαχαίρια και ρόπαλα εναντίον πέντε Τουρκοκυπρίων που υποστηρίζουν τη λύση του Κυπριακού. Και οι πέντε κατέληξαν σε νοσοκομείο με τραύματα.

    Η "Κιπρισλί" προβάλλει στην πρώτη της σελίδα τις επιθέσεις των Γκρίζων Λύκων υπό τον πηχυαίο τίτλο "ZΩΑ", ενώ η "Κίπρις" διερωτάται πού βρίσκεται η λεγόμενη αστυνομία και δεν επεμβαίνει.

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σχολιάζοντας τη δράση των Γκρίζων Λύκων, αρκέστηκε να καλέσει τους Τουρκοκυπρίους να επιδείξουν πολιτική ωριμότητα, γιατί η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη πάνω τους και η όποια ανεπιθύμητη κατάσταση θα βλάψει τόσο τους ιδίους, όσο και την Τουρκία.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, ενώ αναμένεται να σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιανατολικοί έως νότιοι και παροδικά νοτιοδυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία, είκοσι βαθμοί στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, εικοσιδύο στα νότια και ανατολικά και δώδεκα στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε παροδικές νεφώσεις αναμένεται να φέρουν λίγες τοπικές βροχές, ενώ σε μερικές περιοχές πιθανόν να σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δέκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους δώδεκα στα παράλια και στους έξι στα υψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 21 April 2004 - 15:58:46 UTC