Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-04-22

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΡΩΣΙΑ ΒΕΤΟ ΣΑ
  • [02] ΡΩΣΙΑ ΒΕΤΟ ΣΑ 2
  • [03] ΑΝΑΣΤΑ ΒΕΤΟ
  • [04] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΒΕΤΟ
  • [05] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΕΤΟ
  • [06] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΒΕΤΟ
  • [07] ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΑΠΟΨΕ
  • [08] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΕΛΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004

  • [01] ΡΩΣΙΑ ΒΕΤΟ ΣΑ

    Η Ρωσία, άσκησε βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και παρεμπόδισε την έγκριση του αμερικανο-βρετανικού σχεδίου ψηφίσματος για το Κυπριακό.

    Τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του σχεδίου που αφορούσε την ασφάλεια εφαρμογής της προτεινόμενης λύσης του Κυπριακού.

    Η ψηφοφορία διεξήχθη τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας είχε ζητήσει νωρίτερα εικοσιτετράωρη αναβολή, προκειμένου να υπάρξει αρκετός χρόνος για μελέτη του σχεδίου και για διαβουλεύσεις.

    Την εισήγηση απέρριψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, επιμένοντας στη διεξαγωγή ψηφοφορίας στη χθεσινοβραδινή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο Ρώσος αντιπρόσωπος αιτιολόγησε τη στάση της χώρας του, μιλώντας για "διαδικαστικό βέτο", το οποίο στηρίχθηκε σε λόγους αρχής, επιμένοντας ότι δεν πρέπει να εγκριθεί ψήφισμα πριν από την πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων, ώστε να μην επηρεαστεί η βούληση του Κυπριακού λαού.

    Ο Βρετανός αντιπρόσωπος δήλωσε ότι το σχέδιο -ψηφίσματος παραμένει στο τραπέζι και εάν το σχέδιο Ανάν υπερψηφιστεί από τις δυο κοινότητες της Κύπρου, τότε η χώρα του θα το επαναφέρει για συζήτηση και έγκριση την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος αναφέρθηκε σε μερικά θετικά σημεία του σχεδίου Ανάν και εξέφρασε λύπη για το ρωσικό βέτο.

    Οι αντιπρόσωποι των άλλων χωρών-μελών του Σώματος εξέφρασαν επιφυλάξεις για τον τρόπο που προωθήθηκε το σχέδιο, αλλά και για την χρονική στιγμή που υποβλήθηκε για έγκριση, δηλαδή πριν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο.

    Ειδικά οι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών που αρχικά είχαν διαφωνήσει με την όλη διαδικασία και με σημεία του αμερικανοβρετανικού σχεδίου, επεσήμαναν ότι η θετική τους ψήφος αντανακλά ουσιαστικά την υποστήριξη που προσφέρουν στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη λύση του Κυπριακού.

    [02] ΡΩΣΙΑ ΒΕΤΟ ΣΑ 2

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Συμβουλίου και μετά το αδιέξοδο που είχε σημειωθεί από τις αρχές της εβδομάδας, υπήρξαν, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, παρεμβάσεις της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου προς τη Ρωσία, αλλά και προς τις χώρες που είχαν διαφωνήσει αρχικά με την έγκριση του ψηφίσματος πριν από την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, τους οποίους επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, λίγο πριν από την ψηφοφορία.

    Ο Κόφι Ανάν ζήτησε να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα, ώστε να μην υπάρξει καταψήφιση του προσχεδίου ψηφίσματος.

    [03] ΑΝΑΣΤΑ ΒΕΤΟ

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι παρενέβη προς τη Ρωσία για να παρεμποδίσει την έγκριση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το κυπριακό με την άσκηση του δικαιώματος βέτο.

    Σε δηλώσεις το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα επικεντρωνόταν στα μέτρα που θα πάρουν τα Ηνωμένα Εθνη για διασφάλιση της ομαλής εφαρμογής της συμφωνίας.

    Η ακύρωση της απόφασης δεν είναι καθόλου άσχετη με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα.

    Τα περί προγραμματισμένης επίσκεψης λέχθηκαν για να δικαιολογήσουν τις παρεμβάσεις και να προωθήσουν τις θέσεις τους είπε ο πρόεδρος του Δησύ.

    [04] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΒΕΤΟ

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης απέρριψε τα περι παρεμβάσεως προς τη Μόσχα για να ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο κύριος Κατσουρίδης ανέφερε ότι τελευταίως διατυπώνονται διάφοροι ισχυρισμοί, οι οποίοι δεν τεκμηριώνονται.

    Ο κύριος Κατσουρίδης ανέφερε επίσης ότι ανεξάρτητα από το βέτο, το προσχέδιο δεν κάλυπτε τις προϋποθέσεις που είχε θέσει το ΑΚΕΛ καί συνεπώς δεν θα διαφοροποιούσε την απόφασή του.

    [05] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΕΤΟ

    Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, σχολιάζοντας το βέτο της Ρωσίας, είπε ότι ουσιαστικά η Μόσχα έκαμε το χατήρι, κατά την έκφρασή του, της Κύπρου, επειδή είναι παραδοσιακά φίλη της.

    Είπε επίσης ότι αν η κυβέρνηση ζητούσε από τη Ρωσία να εγκρίνει το ψήφισμα ή ακόμα και να προσθέσει κάποια σημεία, θα το έπραττε.

    [06] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΒΕΤΟ

    Ο πρόεδρος της Ανανεωτικής Κίνησης, τέως γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι το βέτο που πρόβαλε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη και δεν μπορεί, πρόσθεσε, να αποσυνδεθεί απο την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου στη Μόσχα.

    Σε δηλώσεις στο Τρίτο ο κύριος Μαρκίδης διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με την εξέλιξη αυτή και ποιά επιτέλους είναι η επίσημη θέση της.

    [07] ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΑΠΟΨΕ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δίδει απόψε διακαναλική συνέντευξη ενόψει των μεθαυριανών δημοψηφισμάτων επι του σχεδίου Αναν.

    Η συνέντευξη η οποία θα αρχίσει στις εννέα θα μεταδίδεται απευθείας απο το Πρώτο Τηλεοπτικό Κανάλι και το Πρώτο και Τρίτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου του ΡΙΚ.

    Θα μεταδίδεται επίσης απο το Δεύτερο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του ΡΙΚ με απευθείας μετάφραση στα αγγλικά.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα απαντήσει στα ερωτήματα δημοσιογράφων του ΡΙΚ και των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών παγκύπριας εμβέλειας.

    Η συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατίας θα ολοκληρωθεί στις έντεκα.

    Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση στο στούντιο του ΡΙΚ στην οποία θα συμμετάσχουν ο εκπρόσωπος Τύπου του Ακέλ Αντρος Κυπριανού, ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου και ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού Χρήστος Στυλιανίδης.

    [08] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΕΛΟΣ

    Τερματίζονται από τα μεσάνυκτα οι δημόσιες συγκεντρώσεις, οι συζητήσεις και οι ομιλίες, καθώς και οι πολιτικές διαφημίσεις και η δημοσίευση ειδήσεων και ανακοινώσεων ενόψει του μεθαυριανού δημοψηφίσματος.

    Σύμφωνα με ανακοινώσεις που εξέδωσε ο Γενικός Εφορος Δημοψηφίσματος Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, τερματίζεται επίσης η ανάρτηση πανό, η τοιχοκόλληση πινακίδων, η αναγραφή συνθημάτων και η ρίψη φυλλαδίων.

    Σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, κανένα άτομο δεν μπορεί να εγκαθιστά ή να διατηρεί εκλογικά επιτελεία, να επιδεικνύει ή να αναρτά οποιεσδήποτε πινακίδες, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το Δημοψήφισμα, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας ή την παραμονή της, έξω από τα Εκλογικά Κέντρα.

    Οι παραβάτες είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος, και υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή πρόστιμο μέχρι πεντακοσίων λιρών ή και στις δύο ποινές μαζί.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 22 April 2004 - 12:38:22 UTC