Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 05-03-03

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑΣΣΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ
  • [02] ΔΩΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗ ΝΕΟ
  • [03] ΗΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΕΔΕΚ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΘΡΑΣΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ
  • [06] ΣΚΟΝΗ ΑΣΘΜΑ
  • [07] ΣΚΟΝΗ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
  • [08] ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΛΜΑ ΝΕΟ
  • [09] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [10] ΕΛΛΑΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [11] ΒΙΝGO ΤΣΙΚΝΟ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 3 MAΡTΙΟΥ 2005

  • [01] ΤΑΣΣΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι είναι σαφές πως εάν η Τουρκία δεν υπογράψει το Πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής της σύνδεσης και με τα 10 νέα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν θα υπάρξει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος που μιλούσε ύστερα από πρόγευμα εργασίας στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ, διευκρίνησε, ωστόσο, ότι δεν έχει καμμιά ένδειξη για το τι σκοπεύει να κάμει η Αγκυρα. Οπως ανέφερε, σε όλες τις επαφές του, με επιτρόπους και πρωθυπουργούς των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαπιστώνει πως όλοι θεωρούν ότι είναι αμετακίνητη υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει το Πρωτόκολλο και ότι όσο πιο σύντομα το πράξει τόσο λιγότερα προβλήματα θα αντιμετωπίσει στο μέλλον.

    [02] ΔΩΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗ ΝΕΟ

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου σε δηλώσεις στη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, επιβεβαιώνει την εχθρική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στον κυπριακό λαό. Η έκθεση, είπε ο κύριος Θεοδώρου σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τα ομογενειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, βρίθει ανακριβειών, ψευδών στοιχείων και στρεβλώσεων. Οπως είπε με τις επικρίσεις που διατυπώνονται εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι παρεμποδίζει το άνοιγμα κατεχομένων λιμανιών και αεροδρομίων, Αμερικανοί παρουσιάζονται να έχουν παραγράψει πλήρως την κατοχή. Ερωτηθείς εάν τα σχέδια των Αμερικανών και των Βρετανών είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε μια άνομη μεν, αλλά υπαρκτή οντότητα, ο κύριος Θεοδώρου υπέδειξε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να γίνει, γιατί η αναγνώριση ενός παράνομου καθεστώτος ανατρέπει την παγκόσμια τάξη που οι ίδιοι οι Αμερικανοί στηρίζουν. Στη Νέα Υόρκη, ο κύριος Θεοδώρου παρέστη και μίλησε στη Σύνοδο της Επιτροπής του Καθεστώτος των Γυναικών.

    [03] ΗΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Στο σχέδιο Ανάν για τη λύση του Κυπριακού εμμένει η Ουάσιγκτον. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ανταμ Ιριλάι, ερωτηθείς γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τη Συρία να αποσυρθεί από το Λίβανο ενώ δεν ζητούν το ίδιο από την Τουρκία, είπε ότι δεν αποδέχεται τον παραλληλισμό μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου. Για την Κύπρο, είπε ο Ανταμ Ιριλάι, υπάρχει σχέδιο λύσης και αυτό είναι το σχέδιο Ανάν, για το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αισθάνονται ότι προσεγγίζει το πρόβλημα.

    [04] ΕΔΕΚ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Απαράδεκτη και καταδικαστέα θεωρεί το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών Εδέκ, την κριτική εναντίον της Ελληνοκυπριακής πλευράς και του προέδρου Παπαδόπουλου για δήθεν απροθυμία για λύση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος το σε πρόσφατη συνεδρία του κατέληξε στα εξής: Πρώτο, ότι επιδιαιτησία, προσφυγή σε δημοψήφισμα χωρίς προηγούμενη συμφωνία ως προϊόν ελεύθερης διαπραγμάτευσης και χρονική διασύνδεση με την τρίτη Οκτωβρίου 2005, δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτά από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεύτερο, ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να επανέλθει ενώπιον του Κυπριακού Ελληνισμού, ούτε ως έχει ούτε με περιθωριακές αλλαγές.

    [05] ΘΡΑΣΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ

    Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και αξιολογεί τους χειρισμούς του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών και σύντομα θα πάρει τις αποφάσεις της. Αυτό δήλωσε στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου προσθέτοντας ότι μείζον θέμα για την κυβέρνηση είναι η σωτηρία καί η επιβίωση της εταιρείας. Ο κύριος Θράσου που σχολίαζε την παραίτηση μέλους του Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών και τις πληροφορίες ότι θα ακολουθήσουν καί άλλες ανέφερε ότι δεν αποτελούν έκπληξη οι παραιτήσεις καθώς είναι γνωστές οι διαφωνίες μεταξύ μελών του Συμβουλίου. Ανέφερε ακόμα ότι το Συμβούλιο ελέγχεται για την αψυχολόγητη, όπως τη χαρακτήρισε, ενέργεια να απολύσει τους 22 αρχιαεροσυνοδούς.

    [06] ΣΚΟΝΗ ΑΣΘΜΑ

    Σταδιακή αύξηση των περιπτώσεων άσθματος παρατηρήθηκε στην Κύπρο λόγω της σκόνης που υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Ο Ειδικός Πνευμονολόγος Εύης Παγδατής μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ανέφερε ότι σε περίπτωση που η σκόνη συνοδευόταν με δυνατούς ανέμους θα είχαμε καί αυξημένα κρούσματα άμεσης δύσπνοιας. Είπε επίσης ότι η σκόνη προκαλεί δυσφορία καί συνέστησε σε όσους αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, και ιδιαίτερα αναπνευστικά, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

    [07] ΣΚΟΝΗ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

    Στο μεταξύ η μείωση της σκόνης που υπάρχει στην ατμόσφαιρα αναμένεται να αρχίσει από το απόγευμα. Ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κυριάκος Θεοφίλου δήλωσε ότι η αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων θα μειώσει στο ελάχιστο τη σκόνη, η οποία μέχρι αύριο θα έχει εξαφανισθεί.

    [08] ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΛΜΑ ΝΕΟ

    Νέο άλμα σημείωσαν σήμερα οι τιμές του αργού πετρελαίου στην αγορά της Συγκαπούρης. Η τιμή του αμερικανικού Λάϊτ έκλεισε στα 52 δολλάρια και 97 σεντ το βαρέλι, ενώ σε κάποιο στάδιο η τιμή του έφθασε στα 53 δολλάρια και 20 σεντ. Είναι η πρώτη φορά από τις 27 περασμένου Οκτωβρίου που η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου ξεπερνά τα 53 δολλάρια το βαρέλι.

    [09] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Συνθήκες πολικού ψύχους επικρατούν σε πολλές περιοχές της Βρετανίας. Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύκτας έπεσε στους πέντε βαθμούς κάτω από το μηδέν. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών παρουσιάστηκαν αρκετά προβλήματα στις συγκοινωνίες.

    [10] ΕΛΛΑΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στο νομό Εβρου, καθώς η στάθμη των ποταμών Εβρου και Αδρα παραμένει πάνω από τα όρια επικινδυνότητας. Στο χωριό Λάβαρα έσπασε το κεντρικό ανάχωμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα 50 από τα 200 σπίτια. Ολοι οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή ενώ ο νομός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    [11] ΒΙΝGO ΤΣΙΚΝΟ

    Χιλιάδες λίρες θα μοιράσει και απόψε το τηλεπαιχνίδι Bingo το οποίο μεταδίδεται εκτάκτως λόγω της Τσικνοπέμπτης. Το παιχνίδι αρχίζει στις εννέα και τέταρτο το βράδυ και θα μεταδίδεται από το ΡΙΚ ΕΝΑ.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού

    Το απόγευμα αναμένονται κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις που δυνατόν να φέρουν τοπικές βροχές. Η ορατότητα θα είναι περιορισμένη λόγω σκόνης. Οι άνεμοι θα είναι αρχικά νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και τοπικά, ισχυροί, πέντε έως έξι μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε δυτικούς έως βορειοδυτικούς μέτριους μέχρι ισχυρούς, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και παροδικά στα δυτικά και βόρεια παράλια, πολύ ισχυροί, έξι μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη και αργότερα στα προσήνεμα παράλια, κυματώδης. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και στα νότια παράλια, στους 20 στα δυτικά και στους 12 στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος και η σκόνη θα υποχωρήσει.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 3 March 2005 - 13:56:48 UTC