Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 05-03-09

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΙΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ /ΥΓ
  • [02] ΥΓ/ΣΙΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
  • [03] ΠΑΦΟΣ ΣΙΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
  • [04] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΙΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
  • [05] ΑΒΕΡΩΦ ΣΙΤΟΣ
  • [06] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΡΙΤΟ
  • [07] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [08] ΚΙΝΑ ΠΑΙΔΙΑ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

  • [01] ΣΙΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ /ΥΓ

    Ύστατη προσπάθεια καταβάλλεται για επίλυση του προβλήματος των σιτοπαραγωγών και αποφυγή κλιμάκωσης των δυναμικών τους κινητοποιήσεων. Αντιπροσωπεία των σιτοπαραγωγών συναντάται σε λίγο με τον Υπουργό Γεωργίας Ττίμη Ευθυμίου, ο οποίος ακύρωσε την μετάβασή του στις Βρυξέλλες και τους κάλεσε σε διάλογο. Σε δηλώσεις στο Κυπέ, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Σιτοπαραγωγών Ανδρέας Θεοφάνους είπε ότι, ύστερα από μεσολάβηση, διευθετήθηκε συνάντηση με τον κύριο Ευθυμίου ώστε να καταβληθεί ύστατη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση, στην οποία θα παραστούν ο Πρόεδρος, βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων, θα συζητηθούν κάποιες προτάσεις των δύο πλευρών που ενδεχομένως να βοηθήσουν στην επίλυση της διαφοράς. Οι αποφάσεις των σιτοπαραγωγών για τερματισμό ή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, πρόσθεσε, θα ληφθούν ανάλογα με το αποτέλεσμα των σημερινών διαβουλεύσεων.

    [02] ΥΓ/ΣΙΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

    Το πρωί, μιλώντας στο Τρίτο, ο υπουργός Γεωργίας Τίμης Ευθυμίου απηύθυνε έκκληση προς τους σιτοπαραγωγούς, έστω και την υστάτη, να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις και να προσέλθουν σε διάλογο για εξεύρεση λύσης. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ετοιμότητά του να συναντηθεί μαζί τους για συζήτηση επι των εισηγήσεων που υποβλήθηκαν από το υπουργείο Γεωργίας και τόνισε ότι σε περίπτωση κατα την οποία κλιμακωθούν τα μέτρα, θα τερματισθεί αυτόματα ο διάλογος. Ο κύριος Ευθυμίου διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα οι προσπάθειες προς την Ευρωπαϊκή Ενωση καί πρόσθεσε ότι η λύση θα βρεθεί μέσα από εποικομητικό διάλογο στη βάση των εισηγήσεων που έχουν υποβληθεί καί συζητηθεί με τους σιτοπαραγωγούς.

    [03] ΠΑΦΟΣ ΣΙΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

    Εν αναμονή των εξελίξεων από τη συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας, οι σιτοπαραγωγοί της επαρχίας Πάφου άρχισαν να συγκεντρώνονται στον κυκλοφοριακό κόμβο των Κονιών, όπου βρίσκονται σταθμευμένοι όλες αυτές τις μέρες 35 περίπου γεωργικοί ελκυστήρες. Στην περιοχή υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη η οποία έχει ενισχυθεί από δυνάμεις που ήρθαν από τη Λεμεσό.

    [04] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΙΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

    Εκκληση προς τους σιτοπαραγωγούς να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους και να προσέλθουν σε διάλογο, απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε ότι τα διάφορα στρώματα των αγροτών χρειάζονται στήριξη και καταβάλλονται προσπάθειες πρός αυτή την κατεύθυνση. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατα τις οποίες δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Είπε επίσης ότι πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία για αποστολή των επιταγών στους σιτοπαραγωγούς. Καταλήγοντας ο κύριος Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή να εισακουστούν οι εκκλήσεις και να αποτραπεί η κλιμάκωση των μέτρων, που θα είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία καί των πολιτών και της οικονομίας, από την οποία αντλούνται πολλά εκατομμύρια για επιχορηγήσεις.

    [05] ΑΒΕΡΩΦ ΣΙΤΟΣ

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν κινήθηκε έγκαιρα για αντιμετώπιση των προβλημάτων των σιτοπαραγωγών, με αποτέλεσμα να υπάρξει κρίση, την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο κύριος Νεοφύτου ανέφερε ωστόσο ότι πρέπει να αποφευχθούν ενέργειες που θα ζημιώσουν τους πάντες. Ο κύριος Νεοφύτου κάλεσε τους σιτοπαραγωγούς να μην ταλαιπωρήσουν τους πολίτες, οι οποίοι μέ το υστέρημά τους στηρίζουν την αγροτική οικονομία. Με το να κλείσουν αρτηρίες, πρόσθεσε, δεν θα ταλαιπωρήσουν αυτούς που κατα τη γνώμη τους ευθύνονται, αλλά τον φορολογούμενο πολίτη.

    [06] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας διατύπωσε την εκτίμηση ότι είναι δυνατή η ανάληψη κάποιας σοβαρής προσπάθειας στο Κυπριακό σύντομα. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών καί αφού προηγηθεί βολιδοσκόπηση των δύο πλευρών και συζήτηση των εκατέρωθεν θέσεων. Πρόσθεσε, ωστόσο ότι η βολιδοσκόπηση αυτή δυνατό να πάρει κάποιο χρόνο. Ο κύριος Χριστόφιας είπε επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου με την ενίσχυση των επαφών με τα τουρκοκυπριακά κόμματα. Είπε ακόμα ότι κατα τη χθεσινή συνάντησή του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφώνησαν ότι πρέπει να τερματισθεί η δημόσια αντιπαράθεση και οι χαρακτηρισμοί που δεν συμβάλλουν στην δημιουργία κλίματος για επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Αναφερόμενος στη δήλωση του κυρίου Ταλάτ ότι πρέπει να συζητηθούν και θέματα της καθημερινότητας, ο κύριος Χριστόφιας είπε ότι είναι φυσικό να υπάρχει ένα κανάλι επικοινωνίας για να συζητούνται και να επιλύονται τα διάφορα προβλήματα, χωρίς η μία ή άλλη πλευρά να αναιρεί βασικές της θέσεις.

    [07] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Με την επίσκεψη του Δημήτρη Χριστόφια στα κατεχόμενα ασχολείται σήμερα ο τουρκοκυπριακός τύπος. Η εφημερίδα Χαλκίν Σεσή γράφει ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας πέρασε στα κατεχόμενα χωρίς διατυπώσεις και αναφερόμενη στη συνάντησή του με τον Ταλάτ γράφει ότι το δύο κόμματα εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για προσπάθειες με σκοπό να αρχίσουν το συντομότερο οι συνομιλίες για τη λύση. Η Γενί Ντουζέν στεγάζει την είδηση με τον τίτλο "γέφυρα διαλόγου", ενώ η Κιπρισλι γράφει ότι η αναφορά του κυρίου Χριστόφια σε κλάδο ελαίας ήταν ένας ηθοποιϊσμός και έπρεπε να του υποβληθεί η ερώτηση " Σύντροφε, τι έχεις να πεις για την απόμόνωση ;" Η Βολκάν γράφει ότι παραβιάστηκαν οι κανονισμοί εισόδου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έπεισε τον Δημήτρη Χριστόφια να περάσει στα κατεχόμενα καταπατώντας τους λεγόμενους νόμους και κανονισμούς που αφορούν την είσοδο στο ψευδοκράτος.

    [08] ΚΙΝΑ ΠΑΙΔΙΑ

    Στην Κίνα δώδεκα παιδιά απανθρακώθηκαν όταν στο σχολικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ξέσπασε πυρκαγιά. Τέσσερα παιδιά και ένας δάσκαλος νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Δεν έγιναν ακόμα γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού

    Το απόγευμα νεφώσεις που θα αναπτύσσονται αναμένεται να φέρουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στα δυτικά παράλια έως κυματώδης. Η θερμοκρασία, 17 βαθμοί στο εσωτερικό και τα παράλια και έξι στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος με τοπικές βροχές. Στις υψηλότερες ορεινές περιοχές δυνατό να σημειωθεί χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και παροδικά έως ισχυροί, πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στα δυτικά παράλια έως κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει στους εννέα βαθμούς στο εσωτερικό, στους δέκα στα νότια και τα ανατολικά παράλια, στους 12 στα δυτικά και στο μηδέν στα υψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 9 March 2005 - 17:05:20 UTC