Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 05-03-23

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΤΟΜΟΣ
  • [02] ΤΑΣΣΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [03] ΤΑΣΣΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ
  • [04] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΑΣΣΟΣ
  • [05] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ
  • [06] ΤΑΣΣΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
  • [07] ΜΑΚΣΕΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [08] ΑΗΚ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟ
  • [09] ΑΗΚ ΙΩΑΝΝΟΥ
  • [10] ΣΚΙΑΒΟ ΑΠΟΡΡΙΨΗ
  • [11] ΛΕΜΕΣΟΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΤΟΜΟΣ

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε όσους βιάζονται στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό να τα βάζουν με την ελληνική κυπριακή πλευρά, να προβληματισθούν. Ο κύριος Χριστόφιας, ο οποίος μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αυστραλία, τόνισε την ανάγκη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, αν θέλουμε,όπως είπε, να αντιμετωπίσουμε μεθοδεύσεις από το εξωτερικό. Εξάλλου σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από την Αυστραλία, όπως προκύπτει από τις επαφές του κυρίου Χριστόφια η Αυστραλία στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο σε ομοσπονδιακό, όσο και σε πολιτειακό επίπεδο.

    [02] ΤΑΣΣΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέρριψε τον ισχυρισμό του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογαν ότι το Κυπριακό είναι δικοινοτική διαφορά και τόνισε ότι όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι βασική αιτία όλων των δεινών που έχουν επισωρευθεί στην Κύπρο είναι η τουρκική εισβολή και κατοχή. Σε αποκλειστικές δηλώσεις στον απεσταλμένο του Ρίκ στις Βρυξέλλες Γιάννη Νικολάου, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε επίσης με ποια λογική ο κύριος Ερντογάν προσπαθεί να πείσει ότι για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, ή για την συνθήκη εγγυήσεως, ή ακόμη για τους εποίκους θα αποφασίσει ο κύριος Ταλάτ. Με τους Τουρκοκύπριους, είπε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, ασφαλώς θα πρέπει να συζητηθούν θέματα που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Για τα υπόλοιπα θέματα όμως, πρόσθεσε, εκείνος που θα αποφασίσει είναι η ίδια η Τουρκία.

    [03] ΤΑΣΣΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

    Οσον αφορά την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι φανερό ότι η Τουρκία κωλυσιεργεί. Πρόσθεσε ότι τόσο οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και οι Επίτροποι που έχουν μιλήσει με την Αγκυρα αντιλαμβάνονται την σταθερή και μόνιμη προσπάθεια κωλυσιεργίας. Η δική μας πλευρά, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιμένει στην υπογραφή της συμφωνίας. Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση της Αγκυρας να προσπαθεί να παραπέμψει το όλο ζήτημα στην Βρετανική προεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι καμία προεδρία δεν μπορεί να παραβεί ή να παρακάμψει απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ότι και η Βρετανία θα τηρήσει την ίδια θέση.

    [04] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΑΣΣΟΣ

    Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας έγιναν μετά από ημίωρη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή. Ο κύριος Καραμανλής ενημέρωσε τον πρόεδρο Παπαδόπουλο για όσα διαμείφθηκαν στο δείπνο του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογαν. Σύμφωνα εξάλλου με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, ο Ελληνας Πρωθυπουργός αποδέχθηκε πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του να επισκεφθεί την Αγκυρα σε χρόνο που θα ορισθεί δια της διπλωματικής οδού.

    [05] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

    Στο μεταξύ όπως μεταδίδει το Κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων από τις Βρυξέλλες, οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Τουρκικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της υπογραφής του πρωτοκόλλου της Αγκυρας, έχουν εισέλθει σε κρίσιμη καμπή. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Τουρκία φαίνεται ότι αναζητεί με κάθε τρόπο φόρμουλα, ώστε η υπογραφή του πρωτοκόλλου, να μην εκληφθεί ως αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο την Αγκυρα είναι η επικύρωση του πρωτοκόλλου από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, η οποία πολύ πιθανόν θα δώσει αρνητική ψήφο.

    [06] ΤΑΣΣΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

    Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποιο μετέχει και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ολοκληρώνονται σήμερα. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα δώσει στις τρεις το απόγευμα στις Βρυξέλλες δημοσιογραφική διάσκεψη. Στην Κύπρο επιστρέφει απόψε γύρω στις εννέα το βράδυ.

    [07] ΜΑΚΣΕΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέην υποστήριξε ότι η παραχώρηση της οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους Τουρκοκύπριους, χωρίς την ταυτόχρονη έναρξη απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα θα είχε ανεπαρκή αποτελέσματα. Πρόσθεσε ότι η ταυτόχρονη εφαρμογή των δύο κανονισμών θα συνιστούσε μια μελλοντική επένδυση για ολόκληρο το νησί και όχι μόνο το βορρά, όπως χαρακτήρισε τα κατεχόμενα.

    [08] ΑΗΚ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟ

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Γιώργος Γεωργιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν ευθύνες και εντός την Αήκ για την υπόθεση Σαπφάϊαρ, τονίζοντας η έρευνα θα διαξαχθεί με δαιφάνεια και όπου υπάρχουν ευθύνες θα καταλογισθούν. Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του Ρικ ο κύριος Γεωργιάδης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα καί η έρευνα διεξάγεται σε βάθος. Σε ερώτηση κατά πόσον είχε δοθεί από παλαιότερα συμβούλια πληρεξούσιο στην Σαπφάϊαρ για εν λευκώ διαχείριση των μετοχών του Ταμείου Συντάξεων, ο κύριος Γεωργιάδης ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις συμφωνίες με την εταιρεία. Είπε επίσης ότι ένα πληρεξούσιο μπορεί να απορρέει από κάποια συμφωνία, με την οποία ουσιαστικά εκχωρούνται στην εταιρεία κάποιες εξουσίες αναφορικά με τη διαχείριση.

    [09] ΑΗΚ ΙΩΑΝΝΟΥ

    Εξάλλου ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Αήκ Κώστας Ιωάννου επιβεβαίωσε ότι υπέγραψε το πληρεξούσιο, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για διαδικαστικό έγγραφο προκειμένου να υλοποιηθεί κάποια συμφωνία που είχε συνάψει η διαχειριστική επιτροπή. Είπε επίσης ότι το πληρεξούσιο υπεγράφη συνολικά από τρεις λειτουργούς της Αήκ.

    [10] ΣΚΙΑΒΟ ΑΠΟΡΡΙΨΗ

    Απορρίφθηκε από Εφετείο της Ατλάντα η έφεση που κατέθεσαν οι γονείς της Τέρι Σκιάβο για να επανασυνδέσουν το σωλήνα σίτισης της ασθενούς που βρίσκεται για δεκαπέντε χρόνια σε άγρυπνο κώμα. Η σίτηση της Σκιάβο, σαρανταενός ετών, έχει διακοπεί από την περασμένη Παρασκευή, και σύμφωνα με τους γιατρούς κινδυνεύει να πεθάνει από ασιτία τις επόμενες δύο εβδομάδες.

    [11] ΛΕΜΕΣΟΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ

    Αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, έτοιμο προς χρήση, εντόπισε χθες η αστυνομία στη Λεμεσό. Τη βόμβα βρήκε πολίτης σε ανοιχτό χώρο στα Πάνω Πολεμίδια, ο οποίος ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία. Οπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για έτοιμη αυτοσχέδια βόμβα τύπου υδροσωλήνα, η οποία αποτελείτο από ποσότητα εκρηκτικής ύλης χαμηλής ισχύος.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρό

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με παροδικές νεφώσεις, οι οποίες σε μερικές περιοχές θα είναι αυξημένες. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως βορειοδυτικοί και στα νότια και ανατολικά, βορειανατολικοί έως νοτιανατολικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 20 στα νότια και ανατολικά παράλια, στους 18 στα δυτικά και στους 12 στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 23 March 2005 - 16:20:41 UTC