Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 05-03-24

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΡΙΤΟ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΔΗΣΥ
  • [03] ΙΑΚΩΒΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ
  • [04] ΣΑΠΦΑΙΑΡ ΑΝΑΣΤΟΛΗ
  • [05] ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΤΡΙΤΟ
  • [06] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΕΝΤΑΣΗ
  • [07] ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ
  • [08] ΡΙΚ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι στην παρουσίαση των περιοχών ανησυχιών της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα στηριχθεί στα άδικα σημεία που περιέχει το σχέδιο Ανάν και θα κινηθεί στο πλαίσιο της κωδικοποίησης των θέσεων που έχουν κατατεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Σε δηλώσεις το πρωί στο Τρίτο, ο κύριος Χριστόφιας επανέλαβε ότι πρωτοβουλίες για το Κυπριακό πρέπει να αναμένονται μετα τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα καί πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά διεκδικεί όπως οι πρωτοβουλίες αυτές γίνουν μέσω της διπλωματικής οδού καί με διερεύνηση από τα Ηνωμένα Εθνη των προθέσεων των δύο πλευρών για αλλαγές. Ανέφερε ότι του προκάλεσε έκπληξη η δήλωση του Γενικού Γραμματέα ότι αναμένει γραπτώς τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Οι πρωτοβουλίες, είπε, γίνονται δια της διπλωματικής οδού και μετα από βολιδοσκοπήσεις και όχι μέσα από βροχή δηλώσεων από το εξωτερικό και το εσωτερικό ότι πρέπει να δώσουμε τις θέσεις μας. Μίλησε επίσης για μεθοδεύσεις, με πρωτοστάτη τη Βρετανία, προκειμένου να περάσει ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο. Ο κύριος Χριστόφιας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν τάσσεται εναντίον του κανονισμού, νοουμένου ότι δεν θα γίνεται παραγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υποβάλει σχετικές προτάσεις.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΔΗΣΥ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται κάποιοι χειρισμοί από πλευράς αντιπολίτευσης και τις επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν γίνεται, είπε ο κύριος Χριστόφιας, από τη μια να πηγαίνουμε στο εξωτερικό, να υποστηρίζουμε θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς τις οποίες θα φυσιολογικά θα χειρισθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και από την άλλη να εξαπολύουμε σφοδρές επιθέσεις καί να τον κατηγορούμε ευθέως ότι είναι διεθνής παραπληροφορητής. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κύριος Χριστόφιας ενέταξε τη στάση αυτή της αντιπολίτευσης και του Νίκου Αναστασιάδη στους σχεδιασμούς για την προεκλογική εκστρατεία. Αυτό που με ανησυχεί, πρόσθεσε, είναι κατα πόσον οι σχεδιασμοί αυτοί άρχισαν να υλοποιούνται από τώρα.

    [03] ΙΑΚΩΒΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κωλυσιεργεί μέχρι τον Οκτώβριο, στο θέμα της υπογραφής του πρωτοκόλλου για επέκταση της τελεωνειακής Ενωσης και με τα 25 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι η Τουρκία θα το υπογράψει τελικά λίγο πρίν από τις τρείς Οκτωβρίου, ώστε να μην κατηγορηθεί ότι δεν το εφαρμόζει. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι θα πρέπει να αναμένεται μετα τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα καί πρόσθεσε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καί από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Απαντώντας σε ερώτηση, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι υπάρχουν διπλωματικοί ψίθυροι, κατα την έκφρασή του, για νέο ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος θα είναι ευρωπαίος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη διαβεβαίωση.

    [04] ΣΑΠΦΑΙΑΡ ΑΝΑΣΤΟΛΗ

    Σε τρίμηνη αναστολή των εργασιών της χρηματιστηριακής εταιρείας "Suphire Securities and Financial Services Limited" για επενδυτικές και παρεπόμενες υπηρεσίες, προχώρησε το πρωί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάριος Κληρίδης, ανακοινώνοντας την απόφαση, δήλωσε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την επιβολή της ποινής, καθώς οι ιδιοκτήτες της εταιρείας Γιάννος και Ρέα Ανδρονίκου, έως τις εννέα το πρωί, απέφυγαν να παραστούν σε συνάντηση με την Επιτροπή για δώσουν τις απαιτούμενες πληροφορίες γύρω από το κενό των έντεκα εκατομμυρίων λιρών στα χαρτοφυλάκια της Αρχής Ηλεκτρισμού και στο Ταμείο Προνοίας των Πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Στάληκε απλώς μια επιστολή στην Επιτροπή με την οποία η εταιρεία γνωστοποιούσε ότι αδυνατούσε να παρευρεθεί σε μια τέτοια συνάντηση.

    Ο κύριος Κληρίδης απέφυγε πάντως να αποκαλύψει τους λόγους που επικαλέστηκε η εταιρεία.

    Είπε μόνο ότι οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και πολύ σύντομα ίσως να υπάρξουν νεώτερα γύρω από την υπόθεση.

    [05] ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΤΡΙΤΟ

    Αλλαγές στην ταχυδρομική θυρίδα της Αρχής Ηλεκτρισμού καί στον κωδικό της ιστοσελίδας της, εντοπίστηκαν στη διάρκεια της διερεύνησης των γεγονότων για την υπόθεση Σαπφάϊαρ. Αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις στο Τρίτο, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων. Ο κύριος Γεωργιάδης ανέφερε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί σε βάθος προκειμένου να ξεκαθαρίσει ποιοί και γιατί προέβησαν στη συγκεκριμένη ενέργεια. Αναφερόμενος στην πορεία των ερευνών, ο κύριος Γεωργιάδης είπε ότι η Αρχή έχει δώσει τα στοιχεία που ζήτησε ο Αρχηγός αστυνομίας για έξι πτυχές της υπόθεσης και ότι αυτό που απομένει είναι η ολοκλήρωση της ένορκης κατάθεσης του εσωτερικού ελεγκτή για δύο πτυχές. Η κατάθεση άρχισε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας Σχετικά με την πρόταση της Σαπφάϊαρ για κάλυψη του ελλείμματος των εννέα εκατομμυρίων λιρών, ο κύριος Γεωργιάδης είπε ότι βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης. Παράλληλα γίνεται διευκρίνιση ορισμένων στοιχείων στο κτηματολόγιο, καθως η πρόταση αφορά καί κτηματική περιουσία.

    [06] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΕΝΤΑΣΗ

    Ενταση προκλήθηκε το πρωί έξω από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, όταν οι υπάλληλοι του Μεταλλείου Σκουριώτισσας έκλεισαν για μισή ώρα την είσοδο. Στην περιοχή έσπευσε αστυνομική δύναμη για αποτροπή οποιουδήποτε επεισοδίου. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία, που είναι ο κυριότερος μέτοχος του Μεταλλείου και ανήκει στην Αρχιεπισκοπή, ότι επιδεικνύει απάθεια, αγνοώντας παντελώς ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τρεις μήνες, καθώς επίσης και την κατάσταση στην οποία περιήλθαν τα ταμεία, που έχουν σχέση με τους εργαζόμενους. Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο Εκπρόσωπος των εργαζομένων Βλαδίμηρος Μιχαήλ ανέφερε ότι τόσο η Αρχιεπισκοπή, όσο και τα Συμβούλια πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις εύθυνες τους, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο πλέον να συγκρατήσουν τους υπαλλήλους. Ο κύριος Μιχαήλ προειδοποίησε με κλιμάκωση των μέτρων από τη Δευτέρα.

    [07] ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους πέντε κόμμα πέντε βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ συγκλόνισε περιοχή της επαρχίας Μπινγκόλ στην ανατολική Τουρκία.

    Τραυματίσθηκαν έξι άνθρωποι και αρκετά σπίτια υπέστησαν ζημιές, ενώ οι κάτοικοι έντρομοι πέρασαν τη νύκτα στο ύπαιθρο.

    Στην ίδια περιοχή είχαν καταγραφεί στις 12 και 14 Μαρτίου δύο σεισμικές δονήσεις των πέντε κόμμα επτά και πέντε κόμμα εννέα βαθμών που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 30 ανθρώπων.

    [08] ΡΙΚ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

    Το πρώτο κανάλι της τηλεόρασης του ΡΙΚ προβάλλει στις έντεκα απόψε το ντοκιμαντέρ "Το νησί των κατασκόπων". Πρόκειται για μια μεγάλη έρευνα του ΡΙΚ, στο πλαίσιο της οποίας, για πρώτη φορά, η κυπριακή τηλεόραση εισβάλλει στα άδυτα των βρετανικών Βάσεων. Το ντοκιμαντέρ ετοίμασε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργίου. Η σκηνοθεσία είναι της Λιάνας Κωνσταντίνου.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με κατά τόπους παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί εως νοτιοανατολικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και τοπικά μέχρι μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί εως βορειοανατολικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους πέντε βαθμούς στο εσωτερικό, στα νότια και ανατολικά παράλια, στους επτά στα δυτικά και βόρεια και στους δύο στα υψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 24 March 2005 - 14:08:51 UTC