Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 05-04-18

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑΛΑΤ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
  • [02] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ Ταλάτ
  • [03] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΤΑΛΑΤ
  • [04] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΤΑΛΑΤ
  • [05] ΗΠΑ ΤΑΛΑΤ
  • [06] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΑΓΑ
  • [07] ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΣΑΠΦΑΙΑΡ
  • [08] ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

  • [01] ΤΑΛΑΤ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα εκφράζουν την ελπίδα καί την ευχή, οι δηλώσεις του νικητή των χθεσινών λεγόμενων προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα Μεχμετ Αλί Ταλάτ να είναι ειλικρινείς καί να αποδειχθούν στην πράξη. Στις δηλώσεις του ο κύριος Ταλάτ είπε ότι δίνει το χέρι στους Ελληνοκυπρίους και στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, με στόχο την ειρήνη, την εξεύρεση λύσης και την επανένωση της Κύπρου. Εξέφρασε επίσης ετοιμότητα να συναντηθεί, οποιαδήποτε στιγμή, με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Ο Μεχμέτ Αλή Ταλάτ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στην άρση της λεγόμενης απομόνωσης των κατεχομένων. Κάλεσε επίσης το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να επαναρχίσει τις προσπάθειες, για έναρξη διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    [02] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ Ταλάτ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί τα δεδομένα από τη χθεσινή ψηφοφορία με γνώμονα την επίδρασή τους επί των εξελίξεων στο Κυπριακό. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η υπό τον Ταλάτ τουρκοκυπριακή ηγεσία θα ανταποκριθεί στην πρόκληση που έχει ενώπιόν της, να συμβάλει δηλαδή, στο βαθμό που της αναλογεί, στην επίτευξη δίκαιης καί βιώσιμης λύσης το συντομότερο. Ο κύριος Χρυσοστομίδης επεσήμανε ότι, παρα τη θεωρούμενη προσήλωσή του σε λύση, ο κύριος Ταλάτ απέρριψε σειρά προτάσεων για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης που υπέβαλε η κυβέρνηση καί τη χρησιμοποίηση των κανονισμών που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ηγήθηκε επίσης, είπε, μιας ανευ προηγουμένου εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών περιουσιών καί της αύξησης των εποίκων, ενώ προέβη σε απρόκλητες επιθέσεις εναντίον του Προέδρου. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κύριο Ταλάτ, ο εκπρόσωπος είπε ότι θα εξαρτηθεί από την πορεία των πραγμάτων, και πρόσθεσε ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    [03] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΤΑΛΑΤ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού χαρακτήρισε αναμενόμενες τις δηλώσεις Ταλάτ καί πρόσθεσε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να υπάρξει τέτοια στάση από την ηγεσία της τουρκοκυπριακής πλευράς στο σύνολό της, ώστε να μπορέσουν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν επίλυση του κυπριακού. Ο κύριος Κυπριανού χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι απομακρύνθηκε ο Ραούφ Ντενκτάς και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να δούμε στην πράξη πώς θα συμπεριφερθεί ο Ταλάτ. Για το ενδεχόμενο συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κύριο Ταλάτ, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι αυτή πρέπει να γίνει από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, να είναι ουσιαστική καί να στοχεύει στην εξεύρεση λύσης, και όχι για σκοπούς εντυπώσεων.

    [04] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΤΑΛΑΤ

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις δηλώσεις Ταλάτ, προσθέτοντας ότι στέλλουν μήνυμα που αξίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδιώξει να δοκιμάσει στην πράξη. Είπε ότι υπάρχει συνέπεια στις μέχρι τώρα διακηρύξεις του κυρίου Ταλάτ καί πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται η δημιουργία συνθηκών ψυχρότητας, αλλά επιβάλλονται κινήσεις δημιουργίας προϋποθέσεων εξομάλυνσης των σχέσεων που να επιτρέπουν ειλικρινή διάλογο. Ο κύριος Αναστασιάδης μίλησε για την ανάγκη ενός τολμηρού, όπως είπε, βήματος από πλευράς του Προέδρου Παπαδόπουλου, ως αρχηγού της ελληνοκυπριακής κοινότητας, για μια άτυπη συνάντηση, ώστε να σταλεί ένα ειλικρινές μήνυμα, ότι καί οι προθέσεις των Ελληνοκυπρίων δεν υστερούν από τις εκδηλούμενες προθέσεις του Ταλάτ.

    [05] ΗΠΑ ΤΑΛΑΤ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η νίκη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιβεβαιώνει τη δέσμευση των Τουρκοκυπρίων για επανένωση της Κύπρου. Παράλληλα διαβεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, κατά τρόπο αποδεκτό από την πλειοψηφία και των δυο κοινοτήτων. Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ανταμ Ιριλάι, σε γραπτή δήλωσή του, συγχαίρει τον κύριο Ταλάτ για τη νίκη του, και αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι άσκησαν το δικαίωμά τους να επιλέξουν τον ηγέτη της κοινότητάς τους με ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές. Ο κύριος Ιριλάι επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει αν εργάζεται για χαλάρωση της λεγόμενης οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

    [06] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΑΓΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και η κυπριακή αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στην επίσημη επίσκεψή του στην Τσεχία έφθασαν το πρωί στο ιστορικό Κάστρο της Πράγας, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής από τον Πρόεδρο της χώρας Βάτσλαβ Κλάους. Αυτή την ώρα αντιπροσωπείες των δύο χωρών παρακάθονται σε συνομιλίες αναφορικά με θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις διμερείς σχέσεις.

    [07] ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΣΑΠΦΑΙΑΡ

    Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου δήλωσε ότι οι έρευνες για την υπόθεση Σαπφάϊαρ συνεχίζονται εντατικά με στόχο να ολοκληρωθεί τουλάχιστον μια φάση της διερεύνησης σε δύο έως τρείς εβδομάδες. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Παναγιώτου είπε ότι πρόκειται για τεράστιο έργο με πολλά έγγραφα, τα οποία αναλύονται καί αξιολογούνται. Διευκρίνισε ότι η απόλυση του Γιάνου Αντρονίκου ύστερα από κράτηση είκοσι ημερών, δεν σημαίνει ότι η ποινική έρευνα έχει ολοκληρωθεί. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κύριος Παναγιώτου ανέφερε ότι η Αστυνομία εξετάζει δύο καταγγελίες. Για το έλλειμμα στο Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ καί το έλλειμμα στο Ταμείο Προνοίας των Δασικών Βιομηχανιών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι και οι δυό υποθέσεις έχουν πολλές πτυχές.

    [08] ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Καύσιμα εκτός ποιοτικών προδιαγραφών εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε επτά πρατήρια. Ο Διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου Σόλωνας Κασίνης δήλωσε στο Τρίτο πως ύστερα από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε επτά πρατήρια το πετρέλαιο κίνησης είχε δείκτη λιπαντικότητας πιο ψηλό από ό,τι ορίζουν οι προδιαγραφές. Η υπόθεση, ανέφερε, στάληκε στη Γενική Εισαγγελία για λήψη μέτρων. Ο κύριος Κασίνης είπε επίσης ότι σε τέσσερις περιπτώσεις εντοπίστηκε νερό στην αμόλυβδη βενζίνη και η υπόθεση είναι υπό εξέταση για να εξακριβωθεί εάν αυτό οφείλεται σε διαρροές ή στην ποιότητα των καυσίμων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Παμπίνος Χαραλάμπους δήλωσε ότι δεν γνωρίζει σε ποιά πρατήρια εντοπίστηκε το πρόβλημα. Είπε ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος να προσθέσει κανείς νερό ή λιπαντικό στα καύσιμα, προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιθανόν να μπαίνει υγρασία εάν τα πρατήρια βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα θα υπάρχουν κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα, οι οποίες πιθανόν να φέρουν τοπικά λίγες ελαφρές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί έως νοτιανατολικοί, μέτριοι έως ισχυροί, τεσσάρων με πέντε μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία, 25 βαθμοί στο εσωτερικό, 23 στα παράλια και 21 στα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος, με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο με τριών μποφόρ, ενώ στα δυτικά παράλια θα πνέουν μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους δέκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 στα παράλια και στους εννέα στα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 18 April 2005 - 12:51:36 UTC