Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna News in Greek 141096

Antenna Radio News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

News in Greek, of 14/10/09/1996


  • ΤΙΤΛΟΙ
  • ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • ΚΥΒΕΡΝΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ
  • ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΣ


ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Tεταμενη η ατμοσφαιρα στην Κυπρο μετα τη νεα δολοφονια.

Η αστυνομια του ψευδοκρατους παραδιδει τη σωρο του Πετρου Κακουλή στην Ειρηνευτικη Δυναμη στο οδοφραγμα του Λήδρα Πάλλας . * Στη συνέχεια θα δοθει στις Κυπριακες αρχες , ωστε να γινει η επισημη νεκροψια .

Για το σκοπο αυτο η Κυπριακη κυβερνηση καλεσε απο το Λονδινο τον ιατροδικαστη Πετρο Βανεζη.

Η νεκροψια που εγινε στα Κατεχομενα εγινε τελικα χωρις την παρουσια Παρατηρητη των Ηνωμενων Εθνων.

Για την εν ψυχρω δολοφονια του πενηνταχρονου συνταξιουχου πυροσβεστη, ο Υπουργος Εξωτερικων της Κυπρου προεβη σε διαβημα προς τους Πρεσβεις των Μονιμων Μελων του Συμβουλιου Ασφαλειας στη Λευκωσια.

Η Τουρκια ανησυχει ειπε ο κ. Μιχαηλιδης για το γεγονος οτι ολοι πλεον αποφασισαν να δοθει ενα τερμα στο Κυπριακο, ανησυχει για την αμερικανικη πρωτοβουλια και για τις ενταξακες διαπραγματευσεις της Κυπρου. Και επιθυμει διαιωνιση του προβληματος.

Ο Προεδρος της Κυπρου Γλαυκος Κληριδης δηλωσε οτι μελεταται και η προσφυγη στο Συμβουλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ.

Τη βαθια του λυπη για το φονο του αοπλου ελληνοκυπριου εξεφρασε ο Ειδικος Αντιπροσωπος του ΟΗΕ για το Κυπριακο Χαν Σουγκ Τζου.

Ο κ. Κληριδης συναντηθηκε με τον ειδικο αντιπροσωπο της Βρετανιας για το Κυπριακο Ντειβιντ Χανι, ο οποιος καταδικασε το γεγονος, αλλα δεν προεβη σε κανενα χαρακτηρισμο.

Ο κ. Χάνι θα συναντηθει και με τον Ραουφ Ντενκτας . Δεν θα ζητησει ομως εξηγησεις καθως οπως δηλωσε η πολιτικη της Βρετανιας ειναι διαφορετικη λεγοντας χαρακτηριστικα οτι αυτο που χρησιμοποιουν ειναι η φιλικη πειθω.

Να σημειωθει οτι σε εξελιξη βρισκεται η τουρκικη αεροναυτικη ασκηση Ταυρος που διεξαγεται στο θαλλασσιο χωρο μεταξυ Ροδου και Κυπρου. Την ασκηση παρακολουθουν στενα οι ελληνικες στρατιωτικες δυναμεις.

ΚΥΒΕΡΝΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Συναντηση με τον υπουργο Δημοσιας Διοικησης Αλεκο Παπαδοπουλο ειχε ο πρωθυπουργος για τις αλλαγες των περιφερειαρχων που θα συζητηθουν αυριο στο υπουργικο Συμβουλιο μαζι με τις αλλαγες των διοικητων των ΔΕΚΟ.

- Την Τεταρτη θα συνεδριασει η Κοινοβουλευτικη ομαδα του κομματος για την εκλογη γραμματεα και κοινοβουλευτικων εκλπροσωπων ενω το Σαββατολυριακο θα συνελθει η Κεντρικη Επιτροπη.

Εν τω μεταξυ εντος του Οκτωβριου θα κατατεθουν στη Βουλη τα πρωτα νομοσχεδια για την οικονομια. Τα πρωτα μετρα που θα ληφθουν ειναι :

Παγωμα προσληψεων Καταργηση 242 φοροαπαλλαγων μεταξυ των οποιων για ασφαλιστρα και διδακτρα.

Ρυθμιση ασφαλιστικου με συνενοση ασφαλιστικων ταμειων

Αυξηση τελων κυκλοφοριας κατα 30% και των τεκμηριων διαβιωσης κατα 20%

Αυξησεις 2, 5 συν 2, 5% στους μισθους με διορθωτικο ποσο στο τελος του ετους.

Αυριο, ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σύσκεψης για την καταρτιση του προυπολογισμου.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΣ

Ο εισαγγελεας του Εφετειου Λαρισας απερριψε την εφεση του Γιαννη Καλαμποκα οτι η δολοφονια του καθηγητη Νικου Τεμπονερα εγινε εν βρασμω ψυχης.

Aθωος δηλωσε στην απολογια του ο Γιανης Καλαμποκας προσθετωντας οτι επι εξη χρονια ηξερε το πραγματικο δολοφονο αλλα τον καλυπτε για να σωσει τη ΝΔ .

Η ΟΛΜΕ εν τω μεταξυ καταγγελει μεθοδευσεις στη δικη και σε ενδειξη διαμαρτυριας εξηγγειλε για αυριο 24ωρη απεργια ολη τη χωρα και συγκέντρωση καθηγητων το πρωι έξω από το Εφετείο της Λάρισας.

Ν. Δ.

Συναντηση με τον Στεφανο Μανο εχει ο Γιωργος Σουφλιας που νωριτερα συναντηθηκε με την κ. Ντορα Μπακογιαννη.

Ο κ. Μανος σε συνεντευξη του στην εφημεριδα ΕΘΝΟΣ δηλωνει οτι η ΝΔ απειλειται ακομη και με διασπαση αν το επικειμενο συνεδριο του κομματος δεν ειναι αντιπροσωπευτικο.

ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Νεος γυρος διαπραγματευσεων Ελλαδας - Σκοπιων ξεκινα σημερα στη Γενευη υπο την αιγιδα του Σαυρους Βανς .

Αναμενεται να συζητηθεί η λυση της τριπλης ονομασιας.

ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ

24ωρη απεργια και συγκεντρωση εξω απο το κτιριο της νομαρχιας Ηλειας πραγματοποιουν σημερα οι καθηγητες του νομου, διαμαρτυρόμενοι γιά την απόφαση του υπουργειου Παιδείας να επανεξεταστούν στο μαθημα των Γαλλικων οι 18 μαθητές του γυμνασιου Ανδραβιδας που ειχαν απορριφθει.

ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Πενταετες προγραμμα αναβάθμισης των πανεπιστημίων, αυξηση των κονδυλιων και μεχρι το τελος Νοεμβριου αναθεωρηση της τροπολογια για την εξελιξη των πανεπιστημιακων, υποσχέθηκε στους πρυτανεις ο υπουργός Παιδείας.

Συμφωνα με ερευνα στη Θρακη, που δημοσιευεουν σημερα τα Νεα ειναι ανισες οι ευκαιριες που παρεχονται για εκπαιδευση στους κατοικους της περιφερειας καθως το 72, 2% του πληθυσμου δεν εχει ολοκληρωσει την υποχρεωτικη εννιαχρονη εκπαιδευση και μονον το 5, 3% εχει πτυχιο ανωτερης σχολης .

ΔΙΕΘΝΗ

Δυσαρεστημένοι δηλώνουν ήδη με τον τρόπο διακυβέρνησης του Συντηρητικού Λαικού Κόμματος οι περισσότεροι Ισπανοί. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της σημερινής Ελ Παίς οι Σοσιαλιστές θα κέρδιζαν και πάλι την εξουσία αν προκηρύσσονταν σήμερα εκλογές.

Εκατοντάδες μαχητές Ταλιμπάν σκοτώθηκαν και 400 αιχμαλωτίσθηκαν όταν υποχρεώθηκαβ να εγκαταλείψουν την πόλη Χαρικάρ, βορείως της Καμπούλ.

Το καθεστώς των ισλαμιστών Ταλεμπάν προειδοποίησε πάντως την Τεχεράνη να μη παράσχει την παραμικρή υποστήριξη στα στρατεύματα που παραμένουν πιστά στην πρώην κυβέρνηση του Αφγανιστάν και που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να εξαπολύσουν επίθεση κατά της πόλης Χεράτ, στις δυτικές περιοχές της χώρας.

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί από το πρωί οι ισραηλινές δυνάμεις, καθώς σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του ηγέτη της Τζιχάντ, Φατχί Σκάκι στη Μάλτα και οι αρχές εκφράζουν φόβους για πιθανές επιθέσεις των φανατικών μουσουλμάνων.

Το πρώτο υπεραστικό λεωφορείο με προορισμό το Σαράγεβο αναχώρησε σήμερα από τον σταθμό του Βελιγραδίου, τεσσεράμισυ χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στη Βοσνία.

Το συντηρητικό Λαικό κόμμα αναδείχθηκε νικητής των χθεσινών Ευρωεκλογών στην Αυστρία, των πρώτων μετά την ένταξή της στην Ευρωπαική Ενωση .

Δέκα άτομα σκοτώθηκαν και 81 τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων των κυβερνητικών δυνάμεων με μουσουλμάνους αντάρτες στις νότιες Φιλιππίνες.

© ANT1-Radio 1996


Antenna Radio News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v1.00 run on Monday, 14 October 1996 - 10:40:01