Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-03-24

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 24/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Σε τροχιά δυναμικής οργανωτικής και πολιτικής ανασυγκρότησης κινείται η Νέα Δημοκρατία, ένα 24ωρο μετά το 4ο συνέδριο του κόμματος που ανέδειξε στην ηγεσία τον Κώστα Καραμανλή.

    ``Δύο μέτρα και δύο σταθμά εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη διαδικασία του διαρθρωμένου διαλόγου με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και με την Κύπρο``, δήλωσε ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ.Α. Παπανδρέου

    Στα Σκοπια ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιε Σολανα, για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χωρας,Κίρο Γκλιγκόροφ,τον Πρωθυπουργό,Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, καθώς και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας.

    Στην Αλβανια χιλιαδες προσφυγες προσπαθουν να εγκαταλειψουν τη χωρα με καθε μεσο καθως η κατασταση εξακολουθει να ειναι απελπιστικη.


Ν.Δ

Σε τροχιά δυναμικής οργανωτικής και πολιτικής ανασυγκρότησης κινείται η Νέα Δημοκρατία, ένα 24ωρο μετά το 4ο συνέδριο του κόμματος που ανέδειξε στην ηγεσία τον Κώστα Καραμανλή. Ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε το μεσημέρι στην Πολιτεία τον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος τον συνεχάρη και του ευχήθηκε καλή επιτυχία. Σε ερώτηση ποιά συμβουλή του έδωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι τον συμβούλευσε πώς δεν γίνεται πολιτική με συμβουλές.

Εντός της ημέρας ο κ. Καραμανλής αναμένεται να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του στη Ρηγίλλης και αύριο θα παραστεί στην Δοξολογία και την παρέλαση για την εθνική εορτή.

Από την Τετάρτη και μετά θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και με τους πρώην προέδρους του κόμματος.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

``Δύο μέτρα και δύο σταθμά εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη διαδικασία του διαρθρωμένου διαλόγου με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και με την Κύπρο``, δήλωσε ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ.Α. Παπανδρέου στη διάρκεια της συνάντησης των ``15`` με τους ομολόγους τους απο τις 10 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε οτι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της απόλυτης ισότητας στην εξέλιξη του διαρθρωμένου διαλόγου και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διαδικασία που ακολουθείται.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Ολλανδός Φαν Μίρλο δειυκρίνησε ότι δεν χρειάζεται ομοφωνία για τη διεξαγωγή του διαρθρωμένου διαλόγου και αρκεί η απλή πλειοψηφία των κρατών-μελών.

Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε οτι το πρόβλημα απαιτείται να λυθεί με θεσμικό τρόπο.

ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Στα Σκοπια ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιε Σολανα, για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χωρας,Κίρο Γκλιγκόροφ,τον Πρωθυπουργό,Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, καθώς και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας.

Ο σκοπος της επισκεψης του κ.Σολανα δεν εχει γινει επισημα γνωστος, εικαζεται ωστοσο οτι συνδέεται και με την αλβανική κρίση και τους κινδύνους, που ενέχει αυτή για ολόκληρη την περιοχή.

ΚΙΝΚΕΛ

Την Αγκυρα επισκέπτεται αύριο ο γερμανος Υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, υπό το βάρος των πρόσφατων δηλώσεων των ευρωπαίων χριστιανοδημοκρατών ηγετών και του καγκελάριου Κολ, ότι λόγοι πολιτιστικοί και θρησκευτικοί αποκλείουν σε επίπεδο αρχής την προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση.

Πάντως, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, ο Κίνκελ διαφοροποιείται σαφώς από τη θέση των Χριστιανοδημοκρατών στο ζήτημα.

ΚΥΠΡΟΣ

Στην Κυπρο, οι αρχες εξεταζουν υποθεση κλοπης πυροσωληνων πυροβολικου απο στρατοπεδο της Εθνικης Φρουρας.

Η κλοπη διαπιστωθηκε, συμφωνα με το Υπουργειο τη νυχτα του περασμενου Σαββατου στην αποθηκη πυρομαχικων στην περιοχη Κοκκινοχωριων, απο οπου εκλάπη, κιβωτιο με πυρομαχικα και πυροσωληνες.

Εν τω μεταξύ το δικαστηριο της Λεμεσου, απήγγειλε κατηγορίες για κατασκοπεία εις βάρος της Κύπρου, κατά του 40χρονου τούρκου Νατζίπ Σαρί Τσιτσεκλί ο οποίος είχε συλληφθεί στις 8 Μαρτίου και είχε παραδεχθει ότι κατασκόπευσε τις εγκαταστάσεις της εθνικής φρουράς.

Ο Τσιτσεκλί που κρατείται, κατηγορείται για κατοχή και τοποθέτηση βόμβας σε κουρδικό κέντρο, προμήθεια καταγραφή και διαβίβαση πληροφοριών, προσέγγιση σε απαγορευμένες περιοχές και φωτογράφιση στρατοπέδων της Εθνικής Φρουράς.

ΑΛΒΑΝΙΑ

Στην Αλβανια χιλιαδες προσφυγες προσπαθουν να εγκαταλειψουν τη χωρα με καθε μεσο καθως η κατασταση εξακολουθει να ειναι απελπιστικη.

Το τελευταιο 24ωρο 8 ατομα σκοτωθηκαν μεταξυ των οποιων και ενα 15χρονο αγορι στα Τιρανα.Απο τις 8 Φεβρουαριου εχουν σκοτωθει περισσοτεροι απο 150 πολιτες.

Ο αλβανος πρωθυπουργος Μπασκιμ Φινο θα συναντηθει σημερα στη Ρωμη με τον ιταλο ομολογο του Ρομανο Προντι απο τον οποιο θα ζητησει τη βοηθεια της Ιταλιας και της Ευρωπαικης Ενωσης για να βγει η χωρα του απο την κριση.

Οπως μεταδιδει ο ανταποκριτης μας στην Ρωμη Εντο Νταλαρα πλοια του ιταλικου πολεμικου Ναυτικου ειναι ετοιμα να αποπλευσουν για την Αλβανια προκειμενου να βοηθησουν στην αποστολη της ανθρωπιστικης βοηθειας περιμενουν ομως την εγκριση των υπουργων Εξωτερικων της ενωσης που συνεδριαζουν σημερα στις Βρυξελλες.

Στο αεροδρομιο των Τιρανων αρχισαν και παλι οι πτησεις και σημερα προσγειωθηκε αεροσκαφος των αυστριακων αερογραμμων.

Στην Ιταλια εχουν καταφυγει μεχρι στιγμης περισσοτεροι απο 12000 προσφυγες ενω συμφωνα με το ιταλικο πρακτορειο ειδησεων,περιπολικο της ιταλικης ακτοφυλακης δεχθηκε πυροβολισμους απο αλιευτικο σκαφος που μετεφερε αλβανους λαθρομεταναστες.

Στα Τιρανα θα μεταβει ετωμεταξυ πολυμελης τουρκικη αντιπροσωπεια που περιλαμβανει και στρατιωτικους με επικεφαλης τον υφυπουργο Εξωτερικων Ουνουρ Οιμέν.

Ο τουρκος αξιωματουχος θα συναντηθει με τον Σαλι Μπερισα και τον Μπασκιμ Φινο.

Τις εξελίξεις στο Αλβανικό συζητούν σήμερα στις βρυξέλλες οι 15 υπουργοί Εξωτερικών, οποίοι αναμένεται να δώσουν πράσινο φως για την αποστολή ευρωπαϊκης δύνα μης ασφαλείας που θα συνοδεύσει την ανθρωπιστική βοηθεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αλβανία.

ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Αμετάβλητα θα παραμείνουν τα γενικά όρια συνταξιοδότησης, δηλώνει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο υπουργός εθνικής οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και τονίζει ότι θα προωθηθούν οι συγχωνεύσεις ομοειδών ασφαλιστικών ταμείων.

Ο κύριος Παπαντωνίου στο ίδιο δημοσίευμα αναγνωρίζει ότι παρουσιάζεται μεγάλη υστέρηση στους φόρους, ωστόσο αποκλείει τη λήψη πρόσθετων φορολογικών μέτρων και αναφέρει ότι στις αρχές του 2.000 θα καταργηθούν τα μονοπώλεια του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

- Το σκάνδαλο με τις παράνομες ηλεκτροδοτήσεις αυθαιρέτων στην Αττική, προβληματίζει την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο φάκελλος με τις αυθαίρετες κατοικίες των οποίων οι ιδιοκτήτες δήλωσαν ψευδώς ανίατη ασθένεια ώστε να πάρουν άδεια για νερό, φώς και τηλέφωνο, συγκεντρώνεται ώστε να σταλεί στον Εισαγγελέα.

Ηδη η Νομαρχια Ανατολικής Αττικής, προέβη σε ανακοίνωση για αναστολή του άρθρου της εγκυκλίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αφορά στην παροχή κοινωνικής ασφάλειας σε όσους έχουν προβλήματα υγείας, σε πρόσφυγες και αθίγγανους, έως ότου υποδειχθούν εγγράφως οι αυθαιρεσίες και ολοκληρωθεί ο φάκελος.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αντέννα, ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Δημήτρης Φράγκος, έκανε λόγο και για υπαλλήλους της ΔΕΗ που έχουν δώσει ρεύμα σε αυθαίρετα χωρίς τη διαμεσολάβηση της Νομαρχίας, μια περίπτωση για την οποία θα διαταχθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Δήλωσε μάλιστα, ότι πολίτες που εκμεταλλεύονται το προεδρικο διάταγμα για την προστασία του Υμμητού, και ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να κτίσουν 40 τετραγωνικά μέτρα, έχουν κτίσει βίλες. Η Νομαρχία ελέγχει και τις περιπτώσεις αυτές, ώστε να προχωρήσει στην έννομη πραξη.

ΤΟΜΠΛΕΡΟΝ

Δεν υπάρχει πρόβλημα από την κατανάλωση της σοκολάτας Τομπλερόν στη χώρα μας, σύμφωνα με το γενικό χημείο του κρατους.

Εξάλλου η εταιρία που παρασκευάζει το προιόν δια του εκπροσώπου της στην Ελλάδα δήλωσε ότι οι παρτίδες που υπάρχουν στη χώρα μας έχουν παρασκευαστεί με λεκιθίνη που προέρχεται από φυσική σόγια.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Την Τεταρτη, αναμενεται ο νεος γυρος αντιπαραθεσης μεταξυ κυβερνησης και καθηγητων .Αιχμη του δορατος , η αναπληρωση των χαμενων ωρων διδασκαλιας.

Ο Γερασιμος Αρσενης , μετα το περας της σχολικης παρελασης στο κεντρο της Αθηνας, δηλωσε πως η σχολικη χρονια πρεπει να τελειωσει ομαλα.Πιστευω ειπε οτι οι καθηγητες θα αντιμετωπισουν το ζητημα με αισθημα ευθυνης.

Η ΟΛΜΕ,παντως,αρνειται να εφαρμοσει την σχετικη εγκυκλιο του υπουργειου Παιδειας,κανοντας λογο για μετρα βιτρινας και ζητά νέα συνάντηση με τον Υπουργο Παιδειας.

Η αναπληρωση δεν επιδέχεται αλλες αναβολές δηλωσε στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος και καλεσε τους καθηγητές να εφαρμόσουν απο την Τετάρτη τα μετρα του υπουργειου.

Η ΟΛΜΕ θα επιμείνει στην προτασή της για ουσιαστική αναπλήρωση των μαθημάτων δήλωσε ο προεδρος της Ομοσπονδιας Νίκος Τσούλιας.

ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Με δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών και στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, κορυφώνεται αύριο ο εορτασμός για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ σήμερα έγινε στο κέντρο της Αθήνας και η μαθητική παρέλαση παρουσία του Υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη.

"Η μεγάλη επέτειος δεν προσφέρεται μόνο για εορτασμούς, αλλά για την άντληση χρήσιμων διδαγμάτων ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα εκκρεμούντα εθνικά μας θέματα", τονίζει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Με απόφασή του απαλάσσονται από το υπόλοιπο των πειθαρχικών τους ποινών οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων.

*Στο μηνυμα του,ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημμιτης επισημαινει -μεταξυ αλλων- οτι σημερα πατριωτικο ειναι οτι καθιστα την Ελλαδα ισχυρη και συγχρονη , ο, τι προσδιδει στη χωρα μας φωνη και κυρος , ο,τι καθιστα την οικονομια της ανταγωνιστικη ,οτι προωθει την ευρυτερη κοινωνικη συναινεση.

Ο Πρωθυπουργος υπογραμμιζει ακομη το ρολο που μπορει να διαδραματισει η χωρα μας στην παρουσα συγκυρια στη Βαλκανικη.

*Ημερα Εθνικης Μνημης χαρακτηριζει την 25η Μαρτιου ,στο μηνυμα του ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Κωστας Καραμανλης.

Τονιζει ακομη, οτι προβαλλει η επιτακτικη αναγκη και λαϊκη απαιτηση να ξεφυγουμε επιτελους απο την παρακμιακη φαση των τελευταιων ετων και να συνδραμουμε ολοι στην προσπαθεια για την εθνικη μας Αναγεννηση.

*Για ισχυρα κεντρα της δυσης που προωθουν λυσεις οι οποιες στοχευουν στην συρρικνωση της Ελλαδας και του Ελληνισμου κανει λογο στο μηνυμα του ο προεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημητρης Τσοβολας και τονιζει οτι η αποτελεσματικη προασπιση των εθνικων μας δικαιων δεν μπορει να υπαρξει μεσα απο τους σκοτεινους διαυλους της μυστικης διπλωματιας που ακολουθει η κυβερνηση.

*Μηνυμα για τον αποδημο Ελληνισμο απηυθυνε και ο Προεδρος της Κυπριακης Δημοκρατιας Γλαυκος Κληριδης τονιζοντας οτι η μεγαλη επετειος δεν προσφερεται μονον για εορτασμους αλλα και για την αντληση χρησιμων διδαγματων , ωστε να αντιμετωπισουμε αποτελεσματικα τα σημερινα μας προβληματα.

ΔΙΕΘΝΗ

Παλαιστίνιοι που διαμαρτύρονταν για την ανέγερση του νέου εβραϊκού οικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ συγκρούσθηκαν σήμερα με ισραηλινούς στρατιώτες στη Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης. Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Νταβιντ Λεβί κατηγόρησε σήμερα την Παλαιστινιακή Αρχή ότι ασκεί "πολιτική τρομοκρατία" πιέζοντας τις αραβικές χώρες να παγώσουν τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος.

Τη σημασία της συμμαχίας Ηνωμένων Πολιτειών Ιαπωνίας για την ασφάλεια στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού επισήμαναν σήμερα στο Τόκιο, ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Αλ Γκορ και ο ιάπωνας Πρωθυπουργός, Ριουτάρο Χασιμότο.

Η ταινία "Στρηπτίζ" με πρωταγωνίστρια την Ντεμί Μουρ σάρωσε τα βραβεία αντιόσκαρ 1996 τα γνωστά πλέον "Βατόμουρα" στη χθεσινή απονομή στο Χόλυγουντ.Αύριο τα ξημερώματα απονέμονται και τα επίσημα όσκαρ.

Στο Μάρλον Μπράντο δόθηκε το Χρυσό Βατόμουρο για τη χειρότερη ερμηνεία δεύτερου ανδρικού ρόλου στην ταινία "Το νησί του δόκτωρα Μορώ".

Τρεις νεαροί που βρέθηκαν υπό την επήρεια ναρκωτικών κοντά σε ένα σπίτι που κάηκε μπορεί να βοηθήσουν τις έρευνες της αστυνομίας για τις συνθήκες θανάτου πέντε ακόμη θυμάτων της αίρεσης του Τάγματος του Ναού του Ηλιου.

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκορωσία επέδωσε διαμαρτυρία στις αρχές αυτής της χώρας για την απόφασή τους να απελάσουν από το Μινσκ έναν αμερικανό διπλωμάτη.

Δεκαπέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 20 τραυματίσθηκαν, σήμερα, κατά τη σύγκρουση σιδηροδρομικού συρμού με υπερπλήρες αστικό λεωφορειο στη Νοτιο Κορέα.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 6,8 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.275,23 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,5 τοις εκατό.

Από τις 222 μετοχές που διακινήθηκαν.
* 112 παρουσίασαν άνοδο
* 27 παρέμειναν σταθερές και
* 73 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 26 Μαρτίου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 263,7    269,7    266,4
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 155,9    159,5    157,5
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 424,1    433,7    428,4
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 180,4    184,5    182,2
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,2     47,3     46,7
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 214,7    220,2    216,8
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 191,3    195,6    193,2
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..208,0    212,8    210,2
    E.C.U............... 302,5    309,4    305,6

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Monday, 24 March 1997 - 17:03:45 UTC