Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-03-25

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 25/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Ολοκληρωθηκε πριν απο λιγο η στρατιωτικη παρελαση στο κεντρο της Αθηνας ενωπιον του προεδρου της Δημοκρατιας και ολης της πολιτικης ηγεσιας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Τις εξελιξεις στο Αλβανικο και τη μορφη που θα παρει ενδεχομενη αποστολη πολυεθνους δυναμεως για τη διασφαλιση της ανθρωπιστικης βοηθειας προς τη γειτονικη χωρα συζητουν σημερα στη Ρωμη οι 15 υπουργοι Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης με τον Αλβανο Πρωθυπουργο Μπασκιμ Φινο.

    Αρχισαν το πρωί στο Καπιτώλιο της Ρώμης οι εργασίες της Συνόδου της Διακυβερνητικής Διάσκεψης οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων απο την ίδρυση της ΕΟΚ.

    Σειρα επαφων με τους πρωην προέδρους του κόμματος, και με στελέχη οπως η κυρία Ντόρα Μπακογιάνη και ο Γιώργος Σουφλιάς προγραμματιζει για τις προσεχεις ημερες ο νεος προεδρος της ΝΔ Κωστας Καραμανλης.


Εθνική Επέτειος

Ολοκληρωθηκε πριν απο λιγο η στρατιωτικη παρελαση στο κεντρο της Αθηνας ενωπιον του προεδρου της Δημοκρατιας και ολης της πολιτικης ηγεσιας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Το πρωι εψαλη δοξολογια στην ιερα Μητροπολη Αθηνων, μετα την οποια ο προεδρος της Βουλης Αποστολος Κακλαμανης δηλωσε οτι η χωρα μας πρεπει να στρεψει την προσοχη της αποκλειστικα στο ανοιχτο μετωπο προς ανατολας και να κλεισει ολα τα υπολοιπα θεματα.

Ταχθηκε επισης κατα των στρατιωτικων επεμβασεων στην περιοχη,εστω και με την μορφη ειρηνευτικων δυναμεων,οπως ειπε.

Την αναγκη συλλογικης προσπαθειας η οποια θα αναδειξει την Ελλαδα σε δυναμη ειρηνης και ασφαλειας στην περιοχη επεσημανε ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος,ενω ο προεδρος του Συν Νικος Κωνσταντοπουλος τονισε οτι η Ελλαδα χρειαζεται να δειχνει καθε μερα οτι αξιζει την ελευθερια και την ανεξαρτησια που με τοσους κοπους και θυσιες καταχτηθηκαν.

Σε μήνυμά του για την εθνική παλιγγενεσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι: "Η μεγάλη επέτειος προσφέρεται για την άντληση χρήσιμων διδαγμάτων για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα εκκρεμούντα εθνικά μας θέματα".

Μηνυματα απηυθυναν ο Πρωθυπουργος και ολα τα κομματα.

Αλβανικο

Τις εξελιξεις στο Αλβανικο και τη μορφη που θα παρει ενδεχομενη αποστολη πολυεθνους δυναμεως για τη διασφαλιση της ανθρωπιστικης βοηθειας προς τη γειτονικη χωρα συζητουν σημερα στη Ρωμη οι 15 υπουργοι Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης με τον Αλβανο Πρωθυπουργο Μπασκιμ Φινο.

Παραλληλα,η κατασταση στην Αλβανια παραμενει τεταμενη.Εννεα ατομα εχασαν την ζωη τους το τελευταιο 24ωρο σε συγκρουσεις αστυνομικων και ενοπλων συμμοριων στον Αυλωνα,τα Τιρανα και αλλες πολεις.

Στις σημερινες εργασιες του Συμβουλιου υπουργων οι οποιες γινονται στην Ρωμη για να τιμηθουν τα 40 χρονια απο την υπογραφη της συνθηκης ιδρυσης της ΕΟΚ,τη χωρα μας θα εκπροσωπησει ο υφυπουργος Εξωτερικων Γιαννος Κρανιδιωτης.

Κατα τη χθεσινη συνεδριαση τους στις Βρυξελλες οι 15 αποφασισαν να αποσταλει στην Αλβανια ομαδα

Εμπειρογνωμονων η οποια θα προλειάνει το έδαφος για την μετεπειτα εγκατάσταση πολυάριθμης συμβουλευτικης αποστολης.

Οπως διευκρινισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γεωργιος Παπανδρέου σκοπος της Επιτροπης ειναι η διαμόρφωση ενός ευρύτερου σχεδίου για την μετάβαση της Αλβανίας στην πολιτική,κοινωνική και οικονομική ομαλότητα.

Ο Αλβανος προεδρος Σαλι Μπερισα σε συνεντευξη του στους σημερινους Ταιμς δηλωνει οτι δεν ειναι σε θεση να εγγυηθει την ασφαλεια των αποστολων ανθρωπιστικης βοηθειας στην χωρα του,τασσομενος εμμεσως υπερ της αποστολης δυναμεως ασφαλειας.

Υπερ της αποστολης στην Αλβανια μιας πολυεθνικης, Ευρωπαικης,στρατιωτικης δυναμης στην Αλβανια ταχθηκε και παλι σημερα ο Ιταλος υπουργος Αμυνας Μπενιαμινο Αντρατα, διευκρινιζοντας ωστοσο οτι η Ιταλια δεν προτιθεται να επεμβει μονη της στην Αλβανια.

Την επιθυμια να συμμετασχει σε τυχον αποστολη πολυεθνους δυναμεως στην Αλβανια εξεφρασε χθες η Τουρκια,δια της Τανσου Τσιλερ.

ΝΔ

Σειρα επαφων με τους πρωην προέδρους του κόμματος, και με στελέχη οπως η κυρία Ντόρα Μπακογιάνη και ο Γιώργος Σουφλιάς προγραμματιζει για τις προσεχεις ημερες ο νεος προεδρος της ΝΔ Κωστας Καραμανλης.

Χθες ο κυριος Καραμανλης επισκεφθηκε τον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή ο οποιος τον συνεχαρει για την εκλογη του.

Αυριο θα εγκατασταθει στα γραφεία της ΝΔ και θα συναντηθει με τον προεδρο της Δημοκρατιας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΙΤΑΛΙΑ

Αρχισαν το πρωί στο Καπιτώλιο της Ρώμης οι εργασίες της Συνόδου της Διακυβερνητικής Διάσκεψης οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων απο την ίδρυση της ΕΟΚ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ,οι οποίοι μετέχουν στη διάσκεψη, ήρθαν αργά χθές το βράδυ απο τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Απο ελληνικης πλευρας μετεχει ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων Γιωργος Παπανδρεου.

Το σημαντικό στοιχείο στη Διακυβερνητική Διάσκεψη είναι η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Κίνκελ προς την προεδρία του Συμβουλίου υπουργών.

Στην επιστολή του ο κ. Κίνκελ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται στην άμυνα και στην αναγκαιότητα σταδιακής ενσωμάτωσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τις θέσεις του κ. Κίνκελ τις συμμερίζονται και άλλες χώρες,όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ιταλία.Υπενθυμίζεται οτι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την αναγκαιότητα της σταδιακής ενσωμάτωσης της ΔΕΕ στην ΕΕ.

Εν τω μεταξύ,κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης θα συζητηθεί και η ολιγοσέλιδη έκθεση της προεδρίας του Συμβουλίου υπουργών για την πρόοδο των εργασιών της Διάσκεψης.

Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων, οτι χρειάζεται "περισσότερη εργασία" στους τομείς δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων και συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η προεδρία,προστίθεται στην έκθεση, θεωρεί οτι η επιτυχής περάτωση των διαπραγματεύσεων σε μια σειρά θεμάτων θα εξαρτηθεί και απο την επίτευξη του στόχου για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, προϊόντων και υπηρεσιών.Προστίθεται ακόμα οτι η Συνθήκη Σένγκεν πρέπει να ενσωματωθεί στη νέα συνθήκη της ΕΕ.

Ντινι

Υπερ της αναβολης για ενα ετος της εφαρμογης του προγραμματος του Ενιαιου Ευρωπαικου Νομισματος ταχθηκε ο Ιταλος υπουργος Εξωτερικων Λαμπερτο Ντινι, δηλωνοντας οτι μια δωδεκαμηνη αναβολη χα ηταν χρησιμη για ολους.

Οπως ειπε ο κυριος Ντινι πολλες Ευρωπαικες χωρες, ακομη και η Γαλλια με την Γερμανια δυσκολευονται να εκληρωσουν απο το 97 τα κριτηρια συγκλισης,κυριως για το ελλειμμα του προυπολογισμου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Επτα στις δεκα φορολογικες δηλωσεις εχουν λαθη, κυριως στα εντυπα που αφορουν στα ακινητα,ενω ατελειωτες ουρες παρουσιαστηκαν χθες στις εφοριες.

Σιωπηρη παραταση μιας ημερας δοθηκε για την υποβολη των δηλωσεων,ενω για την εξυπηρέτηση του κοινού τα ΕΛΤΑ σε Συνταγμα και Αιόλου θα ειναι σημερα ανοιχτά, μεχρι τη μία και μισή το μεσημέρι,παρά την αργία της 25ης Μαρτίου.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Παραμενει η κοντρα Υπουργειου Παιδειας-Καθηγητων για τον τροπο αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών απο την απεργια.

Οι καθηγητες θα αποφασισουν μεσα στην εβδομαδα αν τελικα δεχθουν την εγκυκλιο του Υπουργειου,η οποια μεταξυ των αλλων προβλεπει τη διεξαγωγη μαθηματων το Σαββατο και επιμηκυνση του ημερησιου προγραμματος διδασκαλιας κατα μια ωρα.

ΤΡΟΧΑΙΟ

Δυο 36χρονοι εχασαν την ζωη τους στις 4 τα ξημερωματα σε τροχαιο δυστυχημα στην παλαια Εθνικη Αθηνων Κορινθου στους Αγιους Θεοδωρους,οταν το αυτοκινητο στο οποιο επεβαιναν ξεφυγε απο την πορεια του λογω υπερβολικης ταχυτητας και προσεκρουσε σε δεντρο.

Νεκροι ειναι ο Δημητρης Γιαννακάρης και ο Δημητρης Τζουβελέκης,κατοικοι Αγιων Θεοδωρων.

ΟΣΚΑΡ

Σαρωσε τα ΟΣΚΑΡ η ταινια "Ο Αγγλος ασθενης" του σκηνοθετη Αντονι Μινγκέλα στην 69η τελετη απονομης των ομονυμων βραβειων της Αμερικανικης Ακαδημιας κινηματογραφου.

Ειναι η τριτη ταινια στην ιστορια του θεσμου που αποσπα 9 βραβεια, μεταξυ αυτων τα Οσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσιας.

Τελευταια φορα που απονεμηθηκε ο ιδιος αριθμος βραβειων ηταν το 1988 στην ταινια Ο τελευταιος αυτοκρατορας του Μπερναντο Μπερτολουτσι.

Στην αμερικανίδα ηθοποιό , Φράνσις Μακντόρμαντ, απονεμήθηκε το βραβείο Οσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για τη συγκλονιστική ερμηνεία της στην ταινία "Fargo".

Στον αυστραλό ηθοποιό Τζέφρει Ράς απονεμήθηκε το Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία "Shine", O Σολίστας.

Στον αμερικανο ηθοποιο Κουμπα Γκουντιγκ Τζουνιορ απονεμηθηκε το ΟΣΚΑΡ καλυτερου δευτερου ανδρικου ρολου για την ερμηνεια του στην ταινια Τζερι Μαγκουάιρ.

Το αντιστοιχο οσκαρ για τις γυναικες ηθοποιους πηρε η γαλλιδα Ζυλιετ Μπινός για την ερμηνεια της στην ταινια Ο Αγγλος ασθενης.

Το οσκαρ για το καλυτερο πρωτοτυπο σεναριο απονεμηθηκε στους αδελφους Ηθαν και Τζοελ Κοεν για την ταινια Φαργκο.

Τελος το οσκαρ καλυτερης ξενης ταινίας απονεμηθηκε στην ταινια "Kolya" απο την Τσεχία.

ΔΙΕΘΝΗ

Ετοιμος να συναντήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου, εαν αυτό δώσει ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή,δηλωσε ο παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ που επισκεπτεται τη Σρι Λανκα.

Οι σχεσεις μεταξυ Ισραηλινων και Παλαιστινιων επιδεινωθηκαν μετα την αποφαση Νετανιαχου να κατασκευαστει νεος εβραϊκος οικισμος στην Ανατολικη Ιερουσαλημ και την βομβιστικη επιθεση της Χαμας στο Τελ Αβιβ.

"Χρήσιμη" θα ήταν η αναβολή γιά ένα χρονο της εφαρμογής του προγράμματος του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Νομίσματος, εκτιμά σε συνεντευξη του σε ιταλικη εφημεριδα,ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι.

"Το μεγαλύτερο τμήμα των χωρών της ΕΕ συναντά δυσκολίες στην εκπλήρωση, από το 1997, των κριτηρίων για το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους, κυρίως λόγω της ύφεσης στην οικονομική ανάπτυξη" τόνισε ο κ. Ντίνι, προσθέτοντας πως "κάτι τέτοιο δεν είχε προβλεφθεί κατά την υπογραφή της συνθήκης του Μάαστριχτ".

Την μεγάλη ικανοποίησή του για τις συνομιλίες του με τον κινέζο Πρωθυπουργό Λί Πένγκ εξέφρασε σήμερα ο αμερικανός αντιπρόεδρος Αλ Γκόρ, προσθέτοντας πως οι δύο χώρες επιθυμούν να δώσουν νέα ώθηση στις σχέσεις τους.

Ο κ.Γκόρ, βρισκεται στην Κίνα για πενθήμερη περιοδεία.

Το 15% των Βρετανών που ψήφισαν υπέρ του Συντηρητικού κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 1992, έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν υπέρ του Εργατικού κόμματος στις επικείμενες εκλογές της 1ης Μαίου, βεβαιώνει μία νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Opinion Research Business.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση εξάλλου η μεγάλη πλειοψηφία των συντηρητικών ψηφοφόρων (65%) πιστεύει ότι το Εργατικό κόμμα θα είναι ο νικητής των εκλογών, ενώ ακόμη και μεταξύ εκείνων που δηλώνουν ότι θα παραμείνουν πιστοί στους Συντηρητικούς, το 54% έχουν την πεποίθηση ότι ο Εργατικός ηγέτης Τόνι Μπλερ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο πρόεδρος της Βοσνίας Αλία Ιζετμπέκοβιτς δήλωσε στην Ουάσινγκτον ότι η ειρήνη στη χώρα του δεν μπορεί να διασφαλισθεί μέχρις ότου προσαχθούν στην δικαιοσύνη οι πρώην σερβοβόσνιοι ηγέτες Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφόρησαν χθές στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σχέδιο ψηφίσματος που προβλέπει τη μείωση της συνεισφοράς τους στον προυπολογισμό του ΟΗΕ απο 25% στο 20%, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπούς, 72 ετών, σκοπεύει να πέσει σήμερα με αλεξίπτωτο, απο ύψος 12.000 ποδιών, δηλαδή 3.658 μέτρων, για να εκπληρώσει μια ευχή που έκανε περίπου μισό αιώνα πρίν,κατα τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, όταν νεαρός πιλότος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού το αεροσκάφος του κατερρίφθη στον Ειρηνικό Ωκεανό.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 25 March 1997 - 15:26:19 UTC