Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-04-21

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 21/04/97


ΤΙΤΛΟΙ

    30 χρονια συμπληρωνονται σήμερα απο την 21η Απριλιου του 1967,ημερα που επεβληθη στην χωρα μας η στρατιωτικη δικτατορια.

    Σε μισή ώρα αναχωρούν απο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για το Δυρράχιο, τα δύο αρματαγωγά Χίος και Σάμος,τα οποία μεταφέρουν την κύρια δύναμη της ελληνικής ειρηνευτικής αποστολης στην Αλβανία,που αποτελείται απο περίπου 420 άνδρες.

    Τις τελικες θεσεις της για την Ελληνοτουρκικη Επιτροπη Εμπειρογνωμονων δινει σημερα η κυβερνηση στην Ολλανδικη προεδρια, παρα την ευρεια αντιδραση απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα του Πασοκ.

    Πυκνωνουν οι ελεγχοι της Αγορανομιας και του σωματος διωξης οικονομικου εγκληματος,στην αγορα,για να αποτραπουν φαινομενα αισχροκερδειας και φοροδιαφυγης,κατα την διαρκεια της Μεγαλης Εβδομαδας


21η Απριλιου

30 χρονια συμπληρωνονται σήμερα απο την 21η Απριλιου του 1967,ημερα που επεβληθη στην χωρα μας η στρατιωτικη δικτατορια.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωνσταντινος Στεφανοπουλος, σε μήνυμά του τονιζει οτι τα 30 χρονια που περασαν,μας δινουν την ευκαιρια να αποδωσουμε και παλι την οφειλομενη τιμη σε οσους αντισταθηκαν,καθως και στην μεγιστη πλειοψηφια του ελληνικου λαου,η οποια ποτε δεν απομακρυνθηκε απο τις δημοκρατικες πεποιθησεις της.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν και τα κόμματα.

Αλβανικό

Σε μισή ώρα αναχωρούν απο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για το Δυρράχιο, τα δύο αρματαγωγά Χίος και Σάμος,τα οποία μεταφέρουν την κύρια δύναμη της ελληνικής ειρηνευτικής αποστολης στην Αλβανία,που αποτελείται απο περίπου 420 άνδρες.

Πριν απο λίγο ολοκληρώθηκε η τελετή αποχαιρετισμού, παρουσία και του υφυπουργου Αμυνας κ. Αποστολάκη και του αρχηγου του ΓΕΣ,Παραγκιουδάκη.

Εν τω μεταξύ,οι πρώτοι ιταλοί στρατιώτες της πολυεθνούς δύναμης προστασίας έφτασαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Αυλώνα.Εκει θα μετακινηθεί σήμερα και το ελληνικό απόσπασμα που βρίσκεται στο Φιέρι.

Η Ελλάδα θα ζητήσει,μέσω της διπλωματικής οδου την επιστροφή του σκάφους του λιμενικού που έκλεψαν χθες τα ξημερώματα από το λιμάνι της Πρέβεζας, τέσσερις ένοπλοι αλβανοί.

Με απόφαση του Υπουργου Εμπορικής ναυτιλίας, ετέθη σε διαθεσιμότητα ο λιμενάρχης της Πρέβεζας, ενω διετάχθη Ενορκη Διοικητική Εξεταση, την οποία ανέλαβε ο επιθεωρητής του λιμενικού αρχιπλοίαρχος Φώτης Ψαράς..

Ελληνοτουρκικο

Τις τελικες θεσεις της για την Ελληνοτουρκικη Επιτροπη Εμπειρογνωμονων δινει σημερα η κυβερνηση στην Ολλανδικη προεδρια, παρα την ευρεια αντιδραση απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα του Πασοκ.

Ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων Γιωργος Παπανδρεου θα επικοινωνησει τηλεφωνικα με τον Ολλανδο υπουργο Εξωτερικων χανς Βαν Μιρλο τον οποιο θα ενημερωσει οτι η κυβερνηση δεχεται τη συγκροτηση της επιτροπης,καθως και τη συμμετοχη σε αυτην Ολλανδου παρατηρητη.

Την ιδια ωρα,τριαντα δυο βουλευτες του Πασοκ με επιστολη τους προς τον Πρωθυπουργο απηυθυναν αυστηρη προειδοποιηση στην κυβερνηση οτι θα σταματησουν να στηριζουν την πολιτικη της σε περιπτωση που υπαρξει επι της ουσιας συζητηση στην Επιτροπη για οποιοδηποτε ζητημα θετει η Τουρκια.

Την επιστολη υπογραφουν μεταξυ αλλων,οι κυριοι Χαραλαμποπουλος,Πεπονης, Καψης,Βερυβακης,Παπαθεμελης, Κοτσακας, Οικονομου και Πιπεργιας.

Απαντώντας,ο υπουργός Τύπου χαρακτήρισε τις ανησυχίες των βουλευτών αδικαιολόγητες και ανευ αντικειμένου και επανελαβε ότι δεν υπάρχει θέμα πολιτικού διαλόγου ή διαπραγματεύσεων.

Ογιαννης Καψης μιλωντας στην Πρωινη Γραμμη και τον Τερενς Κουικ επεσημανε οτι το θεμα δεν ειναι ο διαλογος,που ουτως η αλλως διεξαγεται απο το 74, αλλα οι προυποθεσεις και οι στοχοι του.

*Τα ελληνο- τουρκικά,αλλά και θέματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή ένωση, αναμένεται να συζητήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης,με την αυστριακή ηγεσία,οπου απο χθες πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επικεψη.

Ο κ.Σημίτης θα αναχωρήσει το πρωί της Μ.Τετάρτης για επίσκεψη εργασίας στη Γερμανία.

ΑΓΟΡΑ

Πυκνωνουν οι ελεγχοι της Αγορανομιας και του σωματος διωξης οικονομικου εγκληματος,στην αγορα,για να αποτραπουν φαινομενα αισχροκερδειας και φοροδιαφυγης,κατα την διαρκεια της Μεγαλης Εβδομαδας.

Οι ελεγχοι θα επικεντρωθουν στα μεγαλα κεντρα συγκεντρωσης των αγροτικων και κτηνοτροφικων προϊοντων,που περιλαμβανουν και ολες τις κεντρικες αγορες.

Παραλληλα,πυκνωνουν οι ελεγχοι για την αποφυγή εισαγωγής λαθραίων και επικίνδυνων αμνο- εριφίων.

Χθες συνεληφθησαν απο την αγορανομια δυο ατομα εξω απο τον Λαγκαδά στην Θεσσαλονικη,που επιχειρησαν να διοχετευσουν στην αγορα της Αθηνας,περιπου 300 ακαταλληλα αμνοεριφια.

Σημερα τα καταστηματα θα παραμεινουν ανοιχτα εως τις 8 και μιση το βραδυ, ενω τα κρεοπωλεια εως τις τρεις.

(Απο σήμερα εως και τη Μέγάλη Πέμπτη τα καταστηματα θα μείνουν ανοιχτά απο τις 8 και μισή το πρωί μεχρι τις 8 και μισή το βράδυ,την Μεγαλη Παρασκευη απο τη μια το μεσημερι έως και τις 7 το απογευμα και το Μεγαλο Σαββατο θα λειτουργήσουν απο τις 8 και μιση το πρωι έως τις τρεις το μεσημέρι.

Τα κρεοπωλεια σημερα θα ειναι ανοιχτα εως τις 3, απο αυριο εως και την Μ.Πεμπτη απο τις 7 το πρωι εως τις 8 και μιση το βραδυ,την Μ.Παρασκευη μια το μεσημερι με 8 και μιση και το Μ.Σαββατο,7 με τρεις.)

Τροχαία

Τέσσερα πολύνεκρα δυστυχήματα,με δέκα νεκρους τέσσερεις βαριά τραυματίες και τρείς ελαφρά, έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή της Λάρισας.

Λίγο πριν απο τα μεσάνυχτα ,ταξί που οδηγούσε ο Σωτήριος Ισιδώρου απο την Αθήνα, συγκρουστηκε με μοτοσυκλέτα στο τριακοστό εβδομηκοστό τρίτο χιλιόμετρο Αθηνων-Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Μακρυχωρίου.

Σκοτώθηκαν,ο οδηγός του ταξί,ένας επιβάτης και οι δύο επιβαινοντες της μοτοσυκλέτας.

Βαριά τραυματισμένοι είναι δυο επιβάτες του ταξί.

Δέκα λεπτά αργότερα,στο ίδιο σημείο σκοτώθηκε ο Λάμπρος Ζάρας,μελος της Κεντρικής Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ,όταν φορτηγό επεσε σε σταματημένα αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και το δικό του.

Στο 8ο χιλόμετρο της εθνικής οδου Λάρισσας -Τρικάλων,στις 10 και μιση το βραδι,σε μετωπική σύγκρουση δύο ΙΧ,σκοτώθηκαν τρία ατομα και τραυματίστηκαν τρείς.

Στο ίδιο σημείο έγινε στις 4 και τέταρτο το πρωί άλλο ενα δυστύχημα,όταν ΙΧ επεσε σε βυτιοφόρο,με αποτέλεσμα να σκοτωθουν δυο άτομα και να τραυματιστεί ένας.

Διαθηκη

Αυριο η δικαστικη συνεχεια του σιριαλ για τη βιλα του Ψυχικου.

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο συζητειται η αιτηση συντηρητικής κατάσχεσης της βίλας της Εκάλης απο τον νυν ιδιοκτήτη της βιλας του Ψυχικού, Χαραλαμπο Βλαχουτσικο.

Συμφωνα με πληροφοριες παντως η διαδικασια αναμενεται να ειναι τυπικη καθως οι δυο πλευρες αναμενεται να ελθουν σε συμβιβασμο.

Σε συνέντευξή του στο σημερινό ΕΘΝΟΣ, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, δηλώνει ότι οι τελευταίες κινήσεις των παιδιών του Ανδρέα, μπορεί να λειτουργήσουν σε βάρους του στόχου που επιδιώκεται και τελικά να καταστεί συμπαθής η Δημητρα Παπανδρέου.

Οικονομικο

Την ταχύτερη προώθηση των μεταρρυθμίσεων στον οικονομικό τομέα ζητά, μετα την Ευρωπαικη Επιτροπη και η Τραπέζα της Ελλάδος, στην ετησια εκθεση της που δίδεται αυριο στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες προτρέπει την κυβερνηση να προχωρήσει ταχύτατα τις διαρθρωτικές αλλαγές, με αμεσες επεμβασεις στο ασφαλιστικό, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιησεων και τη ληψη μέτρων στο δημοσιονομικό τομέα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά και για τη συγκράτηση των κρατικών δαπανών.

Προ ημερησιας διαταξης συζητηση στη Βουλη για την Οικονομια θα ζητησει να γίνει αμέσως μετά το Πάσχα συμφωνα με πληροφοριες η ΝΔ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Σταση εργασιας, 11 το πρωι με μια το μεσημερι, πραγματοποιει σήμερα, το νοσηλευτικο και ιατρικο προσωπικο του μαιευτηριου ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αυθαιρετη, οπως υποστηριζουν, αποσπαση συναδελφου τους γιατρου παθολογου, στην Αμφισσα.

Ερπον πλάσμα

Τον αρχαιότερο γνωστό πρόγονο του ανθρώπου και του πιθήκου, ανακάλυψε διεθνής επιστημονική ομάδα στην Ουγκάντα.

Βρέθηκαν απολιθώματα, ενος εντυπωσιακού έρποντος πλάσματος, που ανέβαινε σε δένδρα,μπορούσε να κρεμιέται σε δένδρα, αλλά περπατούσε με τα τέσσερα.

Τα απολιθώματα αυτα εχουν ηλικία, ουτε λίγο ουτε πολύ 20,6 εκατομμυρίων χρόνων!.Δηλαδή είναι κατά 10 εκατομύρια χρόνια αρχαιότερο από το απολίθωμα που ήταν γνωστό και αναγνωρισμένο μέχρι σήμερα,ως κοινός αποδεκτός πρόγονος του ανθρώπου.

ΔΙΕΘΝΗ

Εκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στα γραφεία του Σιν Φέιν,της πολιτικής πτέρυγας του IRA στο Λοντοντέρι με συνέπεια να προκληθούν ζημιές, όχι όμως και θύματα.

Στο Λονδίνο,οι αρχές εκκένωσαν τέσσερις σιδηροδρομικούς σταθμούς και δυο αεροδρόμια πτήσεων τσάρτερ μετά από τηλεφωνικές απειλές για τοποθετήσεις βομβών.Μέχρι στιγμής δεν σημειώθηκαν πάντως εκρήξεις.

Μέλη της ισραηλινής αντιπολίτευσης και της οργάνωσης "Κίνημα για Κυβέρνηση Ισότητας" άσκησαν τρεις εφέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ζητώντας την δίωξη του Πρωθυπουργού, Μπένζαμιν Νετανιάχου για το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο φέρεται ενεχόμενος.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............275,24  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........196,24     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........212,68     #
    Μάρκο .....................160,08     #
    Γαλλικο φράγκο .............47,53     #
    Ελβετικο φράγκο............188,22     #
    Στερλίνα...................448,85     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,22     #
    Εκατό γιεν.................218,5      #
    Εκιού .....................312,62     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Monday, 21 April 1997 - 10:03:15 UTC