Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-04-22

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 22/04/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Για την πορεια των ελληνοτουρκικων ενημερωσε τον προεδρο της ΝΔ Κωστα Καραμανλη ο Θοδωρος Παγκαλος

    Συναντηση αυτη την ωρα των Υπουργων Εθνικης Αμυνης και Δημοσιας Ταξης , κυρων Τσοχατζοπουλου και Ρωμαιου, για την συγκροτηση του σωματος συνοριακων φρουρων, που εχει εξαγγειλει ο Πρωθυπουργος.

    Την κατηγορηματικη διαψευση του θεοδωρου Τσουκατου προκαλεσε σημερινο δημοσιευμα της εφημεριδας Εξουσια συμφωνα με το οποιο το μελος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ εφερετο να χαρακτηριζει τους 32 βουλευτες που υπεγραψαν την επιστολη για τα ελληνοτουρκικα "αυλικους της Μιμης" και "δυσαρεστημενους επειδη δεν εγιναν υπουργοι".

    Με τη μεσολάβηση των Ελλήνων κατοίκων των Αγίων Σαράντα και ύστερα από διαπραγματεύσεςι με την αλβανική μαφία, επεστράφη στο Λιμενικό, έναντι άγνωστων ανταλλαγμάτων το φουσκωτό σκάφος που εκλάπη από την Πρέβεζα.


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ

Για την πορεια των ελληνοτουρκικων ενημερωσε τον προεδρο της ΝΔ Κωστα Καραμανλη ο Θοδωρος Παγκαλος.

Στην Αγκυρα εναποκειται πλεον η πορεια της Ελληνοτουρκικης προσεγγισης, καθως η Ελλαδα εδωσε ηδη το πρασινο φως στην Ολλανδικη Προεδρια για τη συγκροτηση της μικτης επιτροπης εμπειρογνωμονων.

Το επισημανε και απο την Αυστρια ο Κωστας Σημιτης τονιζοντας οτι απο την ανταποκριση της Αγκυρας στους τρεις ορους που θετει η Αθηνα για σεβασμο των διεθνων συνθηκων, αρση των απειλων περι πολεμου και προσφυγη στο δικαστηριο της Χαγης, εξαρταται τοσο η επιτυχια του επικειμενου Συμβουλιου συνδεσης Ευρωπαικης Ενωσης-Τουρκιας,οσο και η εναρξη διαλογου με τη γειτονα χωρα.

Για τις αντιρρησεις των 32 βουλευτων του Πασοκ υπογραμμισε οτι αν θα χρειασθει θα απαντησει στην Αθηνα, ενω ο κυβερνητικος εκπροσωπος χαρακτηρισε τις αντιρρησεις τους ανευ αντικειμενου.

Ο Υπουργος Παιδειας με δηλωση του, απαντα σε σημερινα δημοσιευματα ξεκαθαριζοντας οτι τα εθνικα θεματα δεν προσφερονται για καλλιεργεια φημων και κλιματος αντιπαραθεασης . Αναμενω, τονιζει να γινει πρωτα πληρης ενημερωση για τα ελληνοτουρκικα στα κυβερνητικα και κομματικα οργανα , ενημερωση η οποια ειμαι βεβαιος οτι θα γινει, και μετα να διατυπωθουν δημοσια σχολια.

ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ

- *Συναντηση αυτη την ωρα των Υπουργων Εθνικης Αμυνης και Δημοσιας Ταξης , κυρων Τσοχατζοπουλου και Ρωμαιου, για την συγκροτηση του σωματος συνοριακων φρουρων, που εχει εξαγγειλει ο Πρωθυπουργος.

Το σωμα των συνοριακων φρουρων σε πρωτη φαση θα επανδρωθει με 1000 πολιτες κατοικους των παραμεθοριων περιοχων.

Οι συνοριακοι φρουροι ,θα εκπαιδευτουν απο το στρατο και την αστυνομια , θα ειναι πενταετους θητειας, Θα υπαγονται στο Υπουργειο Δημοσιας Ταξης,απο οπου θα μισθοδοτουνται και ο εξοπλισμος τους θα γινει απο την Ελληνικη Αστυνομια.

Τσουκατος

Την κατηγορηματικη διαψευση του θεοδωρου Τσουκατου προκαλεσε σημερινο δημοσιευμα της εφημεριδας Εξουσια συμφωνα με το οποιο το μελος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ εφερετο να χαρακτηριζει τους 32 βουλευτες που υπεγραψαν την επιστολη για τα ελληνοτουρκικα "αυλικους της Μιμης" και "δυσαρεστημενους επειδη δεν εγιναν υπουργοι".

Στη δηλωση του ο κ.Τσουκατος χαρακτηριζει τα περι δικης του παρεμβασης αναξια διαψευσης και εκφραζει τη λυπη του επειδη οπως αναφερει ορισμενοι ευτυχως ελαχιστοι στο χωρο του τυπου εχουν ξεπερασει καθε οριο.

Το ΠΑΣΟΚ -καταληγει στη δηλωση του- ηταν ειναι και θα παραμεινει ενωμενο και με τετοιες προκλησεις το μονο που πετυχαινουν ειναι να δυναμωνουν την ενοτητα του.

Αγορα

Μετρια η κινηση και σημερα στην Πασχαλινη αγορα αναμενεται να κορυφωθει τις επομενες ημερες.

Οι τιμες του ντοπιου αρνιου στην κεντρικη αγορα κυμαινονται απο 1300 εως 2000 δρχ ενω του εισαγομενου απο 1.200 εως 1.400 δραχμες το κιλο. Το κατσίκι τιμάται απο 1500 εως 2000 το κιλό.

Πιο αυξημενες ειναι η τιμες στα κρεοπωλεια της περιφερειας καθως η τιμη του αρνιου κυμαινεται απο τις 1.750 εως 2.300 δρχ το κιλο και του καστικιου απο 1.900 εως 2.450 δρχ.

Προσιτες ειναι οι τιμες στα οπωρηκευτικα εκτος απο τη ντοματα και το μαρουλι καθως η τιμη της πρωτης εχει ξεπερασει τις 400 δρχ το κιλο, ενω το μαρουλι εχει φθασει στις 180 δρχ.

Τα εμπορικα καταστηματα και τα κρεοπωλεια θα λειτουργησουν και σημερα σε συνεχες ωραριο εως τις οκτωμιση το βραδυ

ΣΚΑΦΟΣ

Με τη μεσολάβηση των Ελλήνων κατοίκων των Αγίων Σαράντα και ύστερα από διαπραγματεύσεςι με την αλβανική μαφία, επεστράφη στο Λιμενικό, έναντι άγνωστων ανταλλαγμάτων το φουσκωτό σκάφος που εκλάπη από την Πρέβεζα.

Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντηστα όπως και οι συνέπειες του διασυρμού.

ΦΩΤΙΑ Α ΦΩΤΙΕΣ

Πιθανότατα σε διαρροή προπανίου αποδίδεται σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στο πλοίο Ιόνιαν Μπριτζ στο Πέραμα και κόστισε τη ζωή 35χρονου εργατη Δημήτρη Κύρη πατέρα δύο ανήλικων παιδιών.

Εργάτες κάνουν λόγο για υπαιτιότητα των εργολάβων στους οποόυς αποδίδουν πλημμελή τηρηση των κανόνων ασφαλείας.

Την ωρα που ξεσπασε η φωτια, γυρω στις 10 παρα τεταρτο, στο Ιονιαν Μπριτζ εργαζονταν τρια συνεργεια ,γυρω στα 150 ατομα.

Σχεδον την ιδια ωρα ξεσπασε και δευτερη φωτια σε αλλο πλοιο, στο Μινοαν Χιλ με σημαια Παναμα που βρισκοταν στο νεο μολο Δραπετσωνας .Η φωτια ομως ηταν περιορισμενη.

ΔΙΑΘΗΚΗ

Σε συμβιβασμό κατέληξαν, όπως αναμενόταν η κυρία Δήμητρα Λιάνη Παπανδρεου με τον ιδιοκτήτη της βίλας του Ψυχικού κύριο Χαράλαμπο Βλαχούτσικο ενώ δικηγόρος του κυρίου βλαχουτσικου επιφυλαχτηκε για τα περαιτέρω ακόμη και για διεκδίκηση αποζημίωσης από την στην πλευρα που ανακίνησε το όλο ζήτημα με τη δημοσιοποίηση τώρα της διαθήκης Μινέικο.

Η κυρία Λιάνη-Παπανδρέου κατέθεσε στο δικαστήριο δήλωσή της με την οποία δεσμεύεται ότι δεν θα προβεί σε μεταβίβαση της βίλας της Εκάλης οποιαδήποτε ενέργεια

Ο Θόδωρος Κατσανέβας είπε στον ΑΝΤΕΝΑ πως δεν τον αφορούν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Οι λογοι που με χτυπούν είναι υποβολιμαίοι και ιδιοτελείς, αλλωστε όλοι αυτοί έχουν πάρει απάντηση από το λαικό δικαστήριο των εκλογών.

Χθες η κα Λιανη περασε στην αντεπιθεση και με γραπτη της δηλωση, διαψευσε τα δημοσιευματα πού την εφεραν να απειλει με αποκαλυψεις, ενω κανει λογο για νεα παθη και ιδιομορφο δικαστηριο, στο οποιο σερνουν τη μνημη του πρωην πρωθυπουργου συγγενικα του προσωπα.

Εν τω μεταξυ , συμνφωνα με πληροφορίες του ραδιοφωνου του ΑΝΤΕΝΝΑ ο Κώστας Σκανδαλίδης, θα συναντηθεί μετά το Πάσχα με τον Γιώργο Παπανδρέου και με τη Δημητρ Λιάνη προκειμένου να συζητήσει για τη σειρά εκδηλώσεων που προετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ με αφορμη τον ένα χρόνο από το θάνατο του ιδρυτή του κυβερνώντος κόμματος.

ΜΕΤΡΟ

Τετραωρες στασεις των εργαζομενων στο Μετρο σημερα, εξι το απογευμα με δεκα το βραδυ και δυο τα μεσανυχτα με εξι το πρωι.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλος ο οποίος αναγνώρισε ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο.

Η συνναντηση ομως των εκπροσωπων των δυο κοινοπραξιων Αττικο και Ολυμπιακο Μετρο και των εργαζομενων, που θα γινονταν στο Υπουργειο Εργασιας αναβληθηκε για την Πεμπτη , καθως δεν προσηλθαν οι εκπροσωποι της Ολυμπιακο Μετρο.

ΔΕΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

Υπογράφεται σήμερα σύμβαση ανάμεσα στη ΔΕΗ και τις αναδόχους εταιρίες για την κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στη Φλώρινα , θέμα που έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από πολλές πλευρές.

Σήμερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Αλαμάνος Γιώργος Κουράκης και Δημήτρης Πιπεργιάς σε κοινή ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν τις απορίες και την πληθώρα ερωτηματικών που δημιουργεί το γεγονός υπογραφής της σύμβασης Μεγάλη Τρίτη, πριν καν αντικρουστούν, όπως υποστηρίζουν οι τρεις βουλευτές, τα αναπάντητα ερωτηματικά που ετέθησαν στην υπουργό Ανάπτυξης.

Η κυρωση μιας πανταχόθεν βαλλομενης σύμβασης τονίζουν οι τρεις, δημιουργεί ερωτηματικά στον απλό πολίτη δηιουργούν εύλογες υποφψίες και τελικά πληττουν καίρια το κύρος ολόκληρου του πολιτικού κόσμου.

ΙΝΤΕΡΠΟΛ

*Ετακτα μέτρα ασφαλείας εχουν ληφθεί στο αεροδρόμιο της Αθήνας,στα γραφεια ξενων αεροπορικων εταιρίων και σε πρεσβείες, μετα την προειδοποιηση της ΙΝΤΕΡΠΟΛ για επικείμενο τρομοκρατικο χτυπημα απο φανατικους ισλαμιστες σε ευρωπαικες πρωτευουσες οπως μετεδωσε χθες αποκλειστικα το ραδιοφωνο του ΑΝ1.

ΤΑΞΙ

Αποφαση για αυξησεις στα κόμιστρα των ταξι,απο 1ης Μαϊου, υπεγραψε ο υπουργος Μεταφορων.

Η μονή ταριφα αυξανεται στις 62 δραχμες απο τις 58 και η διπλή στις 120 δρχ απο 113.

Η κληση ραδιοταξι θα στοιχιζει 300 δραχμες απο 200

Απο χθες και μεχρι τις 29 Απριλιου ισχυει το δωρο του Πασχα για τα ταξι,που ειναι 150 δραχμες.

ΜΕΤΡΟ

Τετραωρες στασεις των εργαζομενων στο Μετρο σημερα, εξι το απογευμα με δεκα το βραδυ και δυο τα μεσανυχτα με εξι το πρωι.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλος ο οποίος αναγνώρισε ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο.

Η συνναντηση ομως των εκπροσωπων των δυο κοινοπραξιων Αττικο και Ολυμπιακο Μετρο και των εργαζομενων, που θα γινονταν στο Υπουργειο Εργασιας αναβλοηθηκε για την Πεμπτη , καθως δεν προσηλθαν οι εκπροσωποι της Ολυμπιακο Μετρο.

Ολυμπιακος

Στη μαχη για το κυπελλο πρωταθλητριων στο Μπασκετ ριχνεται στις 7.30 το βραδυ στη Ρωμη,ο Ολυμπιακος.

Στον πρωτο ημιτελικο αντιμετωπιζει την Ολυμπια Λουμπλιανας,ενω στον αλλο ημιτελικο που θα γινει στις 9μιση θα παιξει η Μπαρτσελωνα εναστιον της Βιλερμπαν.

ΔΙΕΘΝΗ

Τρίζει και πάλι ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Τουρκία.Σήμερα,ο Πρόεδρος της χώρας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ κάλεσε το Ισλαμικό κόμμα της Ευημερίας που ηγείται του συνασπισμού στον οποίο μετέχει και το κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ να χαμηλώσει τους τόνους σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις στελεχών του υπέρ της εγκαθίδρυσης Ισλαμικού κράτους.

Μεγάλες εφημερίδες της χώρας κάνουν λόγο και πάλι σήμερα για επικείμενη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού με άρση της υποστήριξης βουλευτών των δυο κομμάτων προς αυτόν.

Ενενήντα παιδιά και επτά ενήλικοι νοσηλεύονται σε αρκετά σοβαρή κατάσταση μετά από διαρροή υγραερίου σε σχολείο περιοχής στο Βόλγα,μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣ.

Ελικόπτερα ανεχώρησαν σήμερα από το Ιράκ, προκειμένου,παραβιάζοντας τη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη χώρα,να μεταβούν στη Σαουδική Αραβία, για να μεταφέρουν Ιρακινούς Μουσουλμάνους από το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα πίσω στην πατρίδα τους.

Την Πέμπτη κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί το ονομα του νέου πρωθυπουργού της Βουλγαρίας,ενώ απο σήμερα ο κεντροδεξιός συνασπισμός, που κέρδισε τις εκλογές του Σαββάτου, ξεκινά κύκλο διαβουλεύσεων με ολα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ο νέος πρωθυπουργός θα είναι πιθανότατα ο αρχηγος του συνασπισμού των Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων,Ιβάν Κόστοφ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 15,6 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1441,04 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,91 τοις εκατό.

Από τις 240 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 92 παρουσίασαν άνοδο
* 33 παρέμειναν σταθερές και
* 115 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις Απριλίου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

   ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ..........267,0    274,3    270,1
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ......156,8    161,1    158,6
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ.........436,4    448,3    441,5
   ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ.......184,0    189,0    186,1
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ........46,5     47,7     47,0
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.....213,2    219,0    215,7
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ......191,1    196,3    193,3
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..207,5    213,1    209,9
    E.C.U................305,4    313,8    309,0

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 22 April 1997 - 12:57:10 UTC