Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-04-29

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 29/04/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Τεστ για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θεωρείται η αποψινή συνεδρίαση του Συμβουλίου σύνδεσης,στο Λουξεμβούργο.
  • Την ικανοποίηση του για την ένταξη του Κυπριακού στο κείμενο που θα προτείνουν οι 15 προς την Τουρκία εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, ενώ με το κυπριακό θα ασχοληθεί στη σημερινή του συνεδρίαση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
  • Αναχωρούν λίγο μετά το μεσημέρι για το Δυρράχιο οι τελευταίοι 91-ένας άνδρες της ελληνικής δύναμης στην Αλβανία, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι οδηγοί οχημάτων.
  • Παρατεινουν τις διακοπες τού Πασχα οι περισσοτεροι Αθηναιοι εως την Κυριακη του Θωμά, εκμεταλλευόμενοι την αργία της Πρωτομαγιάς.


Ελληνοτουρκικο

Τεστ για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θεωρείται η αποψινή συνεδρίαση του Συμβουλίου σύνδεσης,στο Λουξεμβούργο.

Η Ολλανδική Προεδρία ασκεί έντονες πιέσεις σε Αγκυρα και Αθήνα για αμοιβαίες υποχωρήσεις και επιτυχία του Συμβουλίου,στο οποίο θα συμμετάσχει και η Τανσού Τσιλέρ.

Νωρίτερα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των "15", για να διαμορφώσει το τελικό κείμενο που θα προταθεί στην Τουρκία.

Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι για να άρει το βέτο στο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία,θα πρέπει η Αγκυρα να αποδεχθεί τουλάχιστον φραστικά τους τρεις όρους που θέτει η Αθήνα περί σεβασμού των διεθνών συνθηκών,άρση των απειλών πολέμου και επίλυση των διαφορών μέσω του δικαστηρίου της Χάγης.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για δημιουργική στάση της Αγκυρας και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά η Ελλάδα θα άρει το βέτο.

Στο περιθώριο των συνεδριάσεων είναι πιθανόν να υπάρξει συνάντηση του Θόδωρου Πάγκαλου με την Τανσού Τσιλέρ,ενώ οι δύο υπουργοί θεωρείται βέβαιο ότι θα συναντηθούν αύριο στην Κωνσταντινούπολη,στο περιθώριο της συνόδου των χωρών της παρευξείνιας συνεργασίας.

Κυπριακό

Την ικανοποίηση του για την ένταξη του Κυπριακού στο κείμενο που θα προτείνουν οι 15 προς την Τουρκία εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, ενώ με το κυπριακό θα ασχοληθεί στη σημερινή του συνεδρίαση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το συμβούλιο θα εξετάσει ακόμη τρόπους ενίσχυσης των Σκοπίων και της Βουλγαρίας.

Αλβανία

Αναχωρούν λίγο μετά το μεσημέρι για το Δυρράχιο οι τελευταίοι 91-ένας άνδρες της ελληνικής δύναμης στην Αλβανία, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι οδηγοί οχημάτων.

Ενορκη προανακρισή διέταξε το Γενικό Επιτελείο Στρατού για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι δεκανέας της ελληνικής Δύναμης στην Αλβανία, όταν εξερράγη παραπετάμενος πυροκροτητής.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Παρατείνουν τις διακοπές του Πάσχα οι περισσότεροι Αθηναίοι εως την Κυριακή του Θωμά, εκμεταλλευόμενοι την αργία της Πρωτομαγιάς.

Ομαλά διεξάγεται αυτήν την ώρα η κυκλοφορία και στις δύο εθνικές οδούς,σε αντίθεση με χθες το βράδυ,που σημειώθηκαν μποτιλιαρίσματα,ενώ η τροχαία θα θέσει και πάλι σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα από τις δυο το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχαίας,μέχρι αυτήν την ώρα,έχουν επιστρέψει 75 χιλιάδες αυτοκίνητα από την εθνική Αθηνών -Κορίνθου και 72 χιλιάδες από την Αθηνών- Λαμίας,από τα περιίπου 300.000 που είχαν συνολικά φύγει, στη μεγαλύτερη έξοδο των τελευταίων χρόνων.

Περίπου οι μισοί εκδρομείς επέστρεψαν και στην Θεσσαλονίκη, καθώς από τα 95 χιλιάδες αυτοκίνητα που είχαν εγκαταλείψει την πόλη,μέχρι άργα χθες το βράδυ,είχαν επιστρέψει 57 χιλιάδες.

Ο φόρος αίματος στην άσφαλτο ήταν και σε αυτήν την έξοδο βαρύς.

Από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι αυτήν την ώρα, σε 290 τροχαία δυστυχήματα σε όλη τη χώρα, σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τριακόσιοι εβδομήντα τρεις.

Η Ολυμπιακή έχει προγραμματίσει και για σήμερα έκτακτες πτήσεις,ενώ ο ΟΣΕ έχει αυξήσει τα βαγόνια κατά 90%,στα δρομολόγια από Πελοπόννησο και Βόρειο Ελλάδα.

Εκτακτα δρομολόγια έχουν προγραμματιστεί από το απόγευμα και στα πλοία από τα νησιά προς Πειραία και Ραφήνα,καθώς και στα ιπτάμενα δελφίνια.

Φτώχεια

Η πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκης Ενωσης,είναι η Ελλάδα και επισήμως, σύμφωνα με το ειδικό στατιστικό Δελτίο της Κοινότητας.

Το κατά κεφαλή εισόδημα στην Ελλάδα φτάνει μολις το 65 με βάση το 100 που είναι ο μέσος όρος.Η Πορτογαλλία έχει 67.

Στον αντίποδα βρίσκεται το Λουξεμβούργο,που υπερτερεί της Ελλάδας κατά 104 μονάδες.

Η πιο φτωχή από τις κοινοτικές περιφέρειες είναι η Ηπειρος που είναι και η φτωχότερη της χωρας μας.Οι πιο πλούσιες περιοχές της Ελλάδας είναι της Αττικής και του νοτίου Αιγαίου.

Πάντως,κατά το 1994,στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκε κατά 5,6% που είναι η μεγαλύτερη αύξηση που σημειώθηκε στις 15 κοινοτικές χώρες.

ΠΕΤΡΕΣ

Εκτεταμένες έρευνες της αστυνομίας,για τον εντοπισμό του αγνώστου που πετά κοτρώνες στην εθνική Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος των Μεγάρων και της Ελευσίνας,και έκανε χθες τα ξημερώματα την επανεμφάνιση του.

Προκάλεσε καραμπόλα τεσσάρων αυτοκινήτων,χώρις ευτύχως να υπάρξουν τραυματίες.

Ανάλογα περιστατικά είχαν σημειωθεί τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Δημόσιο

Ριζικές αλλαγές στο σύστημα προαγωγών των δημοσίων υπαλλήλων,προαναγγέλλει με συνέντευξή του στη σημερινή ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ,ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Τάσος Μαντέλης.

Οπως αναφέρει εξετάζεται το ενδεχόμενο να συνδέεται η εξέλιξη του υπαλλήλου με την εκπαίδευση του στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, η τροποποίηση του συστήματος αξιολόγησης, καθώς και η αλλαγή στη σύνθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων.

Εκκαθαριστικά

Ταχυδρομούνται σήμερα ή αύριο τα πρώτα 150 χιλιάδες εκκαθαριστικά της εφορίας στους δικαιούχους οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου που τους αναλογεί μέχρι τις 31 Μαϊου.

Οσοι πληρώσουν το σύνολο του φόρου θα έχουν έκπτωση 5%.

Οπως παραδέχτηκε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικων, Γιώργος Δρύς, το μεγαλύτερο μέρος των φορολογουμένων θα πάρει τα εκκαθαριστικά μέχρι τον Αύγουστο.

Ληστείες

Αγνωστο μέχρι στιγμής το χρηματικό ποσό που άρπαξαν οι άγνωστοι που παραβίασαν το χρηματοκιβώτιο της εφορίας της Ν Σμύρνης κατά τις ημέρες των αργιών.

Οι δράστες μπήκαν στην εφορία στη λεωφόρο Συγγρού 251 άφου παραβίασαν παράθυρο του πρώτου ορόφου.

Τη διάρρηξη διαπίστωσαν στις 8μιση σήμερα το πρωϊ οι υπάλληλοι της εφορίας.

Δυο άγνωστοι που ισχυρίσθηκαν ότι ήταν αστυνομικοί λήστεψαν τα ξημερώματα τον Κωνσταντίνο Κανουσαρίδη 38 χρονών μέσα στο σπίτι του στην οδό Σουρή 12 στο Μενίδι.

Οι δράστες του χτύπησαν την πόρτα και όταν εκείνος τους άνοιξε τον ακινητοποίησαν με την απείλη περιστρόφου ,τον έδεσαν ,τον φίμωσαν και άρπαξαν χρυσαφικά αγνώστου αξίας που είχε στο σπίτι του.

Ναρκωτικά

Πέθανε νωρίς το πρωϊ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης ο 48χρονος Θόδωρος Βούλτσιος,ο οποίος είχε μεταφερθεί χθες σε κωματώδη κατάσταση από χρήση ναρκωτικών.

Ο Βούλτσιος είναι το 10ο θύμα των ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη από την αρχή του χρόνου.

Κτηματολόγιο

- Πρόστιμα έως και 500 χιλιάδες δραχμές θα πληρώσουν όσοι δεν δηλώσουν τα ακίνητα τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με την σημερινή ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ,περισσότερα από 20 εκατομύρια δηλώσεις ιδιοκτησίας,θα μπούν στο μικροσκόπιο του Εθνικού Κτηματολογίου, ενω ετοιμάζεται προεδρικό διάταγμα,που θα προβλεπει πρόστιμα σε όσους δεν τα δηλώσουν.

Θα πληρώσουν,όμως,και όσοι δηλωσαν το ακίνητό τους απο δέκα έως 100 χιλιάδες δραχμές,προκειμένου να αποκτήσουν τον προσωρινούς τίτλους ιδιοκτησίας.

Ηδη έχει γίνει η Κτηματογράφηση σε 32 περιοχές, ενω στο τέλος Ιουνίου εκπνέει η προθεσμίας σε άλλες τόσες.

Σεισμός

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,7 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη 1.20 τη νυχτα, με επίκεντρο το ανατολικό τμήμα του πατραϊκού κόλπου.

Δημόσιο

Ριζικές αλλαγές στο σύστημα προαγωγών των δημοσίων υπαλλήλων,προαναγγέλλει με συνέντευξή του στη σημερινή ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ,ο υφυπουργός Δημόσιας Διοικησης Τάσος Μαντέλης.

Οπως αναφέρει εξετάζεται το ενδεχόμενο να συνδέεται η εξέλιξη του υπαλλήλου με την εκπαίδευση του στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοικησης, η τροποποίηση του συστήματος αξιολόγησης, καθώς και η αλλαγή στη σύνθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων.

ΔΙΕΘΝΗ

Στη Βρετανία,δύο ημέρες πρίν απο την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 1-ης Μαίου, δημοσκοπηση που δημοσιευεται στην Ντεϊλι Τέλεγκραφ δινει προβαδισμα 22 μονάδων στους Εργατικοους εναντι των Συντηρητικων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 51% των ψήφων έναντι 29% για το Συντηρητικό κόμμα και 13% για τους Φιλελεύθερους- Δημοκράτες.

Εν τω μεταξυ,η βρετανική αστυνομία διέκοψε σήμερα το πρωί την κυκλοφορία σε δύο πολυσύχναστους αυτοκινητοδρομους γύρω από το Λονδίνο μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πρόκειται για κωδικοποιημένο τηλεφώνημα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού.

Σύγκρουση μεταξύ της ρωσικής αστυνομίας και τσετσενικής συμμορίας με θυματα και απο τις δυο πλευρες, σημειωθηκε κοντα στα συνορα της Ρωσίας με την αυτόνομη δημοκρατία της Τσετσενίας, όπως μεταδιδει σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ.

Δύο άτομα σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν στην πόλη Γινίνγκ της κινεζικής επαρχίας Σινκιάνγκ όταν η αστυνομία άνοιξε πύρ εναντίον μουσουλμάνων αυτονομιστών διαδηλωτών που ζητούσαν την απελευθέρωση κρατουμένων.

Περίπου 6.500 άνδρες των στρατιωτικών δυνάμεων του Καναδά έχουν αποσταλεί από την κεντρική κυβέρνηση της χώρας για να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την υπερχείληση του ποταμού Ρεντ Ρίβερ στην Πολιτεία της Μανιτόμπα.

Στην Ιταλία,χαμένος των χθεσινών δημοτικών εκλογών είναι η αποσχιστική Λέγκα του Βορρά, καθώς ο υποψήφιός της στο Μιλάνο και απερχόμενος δήμαρχος της πόλης, δεν κατάφερε να μπει στο δεύτερο γύρο.

Δικαστήριο του Μπάουτσεν, στην ανατολική Γερμανία, ήρε χθες την απαγόρευση που είχε επιβληθεί στο ακροδεξιό Εθνικό κόμμα (NPD) να πραγματοποιήσει διαδήλωση την Πρωτομαγιά στους δρόμους της Λειψίας.

Το δικαστήριο έκρινε ότι μια τέτοια απαγόρευση δεν μπορεί να επιβληθεί, αφού το κόμμα είναι νόμιμο.

Περίπατο στο διάστημα διάρκειας πεντέμισυ ωρών πραγματοποίησαν σήμερα δυο αστροναυτες,ένας ρώσος και ένας αμερικανός,εξερχόμενοι του ρωσικού διαστημικού σταθμού MIR.

Αποστολή τους ήταν η αποσυναρμολόγηση ενός αμερικανικού δορυφόρου που είχε τεθεί σε τροχιά τον Μάρτιο του 1996 για την συγκέντρωση διαστημικών "σκουπιδιών" και μικρομετεωριτών.

Είναι η πρώτη φορά που ένας αμερικανός αστροναύτης πραγματοποιεί διαστημικό περίπατο από ρωσικό διαστημικό σταθμό.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............277,13  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........198,49     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........214,93     #
    Μάρκο .....................161,23     #
    Γαλλικο φράγκο .............47,82     #
    Ελβετικο  φράγκο...........189,00     #
    Στερλίνα...................448,70     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,25     #
    Εκατό γιεν.................219,69     #
    Εκιού .....................313,97     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 29 April 1997 - 10:03:22 UTC