Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-04-30

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 30/04/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Βαθειά ανησυχία γιά την απόφαση της Κύπρου ν'αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους και γιά τις απειλές της Τουρκίας γιά στρατιωτικό χτύπημα,εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος,Μπιλ Κλίντον, στη διμηνιαία έκθεσή του γιά την Κύπρο και στην επιστολή του,που την συνοδεύει.
  • Την εκκινηση απευθειας διαλογου μεταξυ Αθηνας και Αγκυρας σημαναν απο το Λουξεμβουργο ο θοδωρος Παγκαλος και η Τανσου Τσιλερ, παρά τη διατήρηση του ελληνικού βέτο στο χρηματοδότηση της Τουρκιας.
  • Προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων έχει προκαλέσει η νεροποντη στην Αθήνα,καθώς σε πολά σημεία τφν δρόμων δημιοργήθηκαν λίμνες.
  • Δεν προλαβαν να επιστρεψουν οι εκδρομεις του Πασχα και ξαναφευγουν σημερα για τον εορτασμο της Πρωτομαγιας.Αλλωστε περιπου οι μισοι,εχουν παραμεινει στην εξοχη,παρατεινοντας τις διακοπες τους,εως την Κυριακη του Θωμα.


Κυπριακό

Βαθειά ανησυχία γιά την απόφαση της Κύπρου ν'αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους και γιά τις απειλές της Τουρκίας γιά στρατιωτικό χτύπημα,εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος,Μπιλ Κλίντον, στη διμηνιαία έκθεσή του γιά την Κύπρο και στην επιστολή του,που την συνοδεύει.

Επανέλαβε την δεσμευσή του να προωθήσει διευθέτηση του Κυπριακού,αλλά-όπως πρόσθεσε- χρειάζεται την πλήρη συνεργασία όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Χθες,ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν προανήγγειλε την έναρξη του πρώτου γύρου απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντεκτάς μέσα στον Ιούνιο και πρόσθεσεότι εάν υπάρξει πρόοδος θα πραγματοποιηθούν αλλοι δύο γύροι τον Αυγουστο ή Σεπτέμβριο.

Ελληνοτουρκικο

Την εκκινηση απευθειας διαλογου μεταξυ Αθηνας και Αγκυρας σημαναν απο το Λουξεμβουργο ο θοδωρος Παγκαλος και η Τανσου Τσιλερ, παρά τη διατήρηση του ελληνικού βέτο στο χρηματοδότηση της Τουρκιας.

Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν υπό την επίβλεψη της Ολλανδικης προεδριας,στη συσταση μικτης επιτροπης σοφων και οχι χωριστων ομαδων εργασιας, όπως υποστήριζε την προηγούμενη εβδομάδα ο ελληνας υπουργος Εξωτερικων.

Η επιτροπη, που θα αποτελειται απο δυο εκπροσωπους καθε χωρας, θα υποβαλει κοινο πορισμα μεχρι τα μέσα Ιουνίου στις κυβερνησεις των δυο χωρων για την επιλυση των μεταξυ τους διαφορων.

Η χθεσινη συμφωνια ειναι αναλογη με αυτη που ειχαν κανει στη Μαλτα οι κυριοι Παπανδρεου και Οιμεν, με τη διαφορα οτι στο νέο κειμενο δεν αναφέρεται ότι το πλαισιο επιλυσης των διαφορων είναι οι διεθνεις συνθηκες και το διεθνες δικαιο, όπως σαφώς οριζόταν στο κείμενο της Μάλτας.Ακομη,δεν οριζονται τα προς συζητηση θεματα.

Ο θοδωρος Παγκαλος και η Τανσου Τσιλερ ειναι πιθανον να συναντηθουν σημερα στη Κωνσταντινουπολη, στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών της Παρευξεινιας συνεργασίας,ενω η πορεια των ελληνοτουρκικων σχεσεων θα εξετασθει στη συνεδριαση της κυβερνητικης επιτροπης υπο τον Κωστα Σημιτη,την παρασκευη.

Κατα τη συνεδριαση του Συμβουλιου Συνδεσης ευρωπαικης Ενωσης- Τουρκιας,η Ελλαδα διατήρησε το βέτο στη χρηματοδότηση της Τουρκίας,αφου η Τανσου Τσιλερ αρνήθηκε να αναιρέσει τις απειλές πολέμου κατά της Ελλάδας και την παραπομπή του θέματος των Ιμίων στο δικαστηριο της Χάγης.

Στην Τουρκία,η πολιτικη κριση βαθαινει. Οι στρατηγοί εμφανίστηκαν να κάνουν καταγραφή των ελληνο-τουρκικών προβλημάτων,ενω ασκούν ισχυρές πιέσεις στον Νετσμετίν Ερμπακάν να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για εξισλαμισμό του τουρκικού κράτους.

Απο τον πλευρά του ο τουρκος πρωθυπουργός απειλησε με εκλογες.

Νεροποντή

Προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων έχει προκαλέσει η νεροποντη στην Αθήνα, καθώς σε πολά σημεία τφν δρόμων δημιοργήθηκαν λίμνες.

Ιδιαιτερα προβλήματα προκλήθηκαν στις περιοχές της Γλυφάδας.όπου στην παραλιακή λεωφόρο,μπροστά απο το δημαρχείο και στη Βούλα μπροστα απο στο Ασκληπιείο έχουν δημιουργηθεί χείμαροι.

Η πυροσβεστική δέχθηκε μεμονομένες κλήσεις απο τις περιοχες αυτές καθώς και το Μπραχάμι.

Εξ'άλλου, στο 51ο χιλιόμετρο Αθηνων -Κορίνθου διακοπηκε η κυκλοφορία,καθώς στο σημείο εκείνο εκλεισε ο δρομος,απο ανατροπή νταλίκας.

πρωτομαγια

Με τρεις διαφορετικες συγκεντρωσεις γιορταζεται αυριο στην Αθηνα η εργατικη πρωτομαγια λογω της διαμαχης που εχει ξεσπασει στους κολπους των συνδικαλιστικων παραταξεων με αφορμη τον κοινωνικο διαλογο.

Στο Πεδίο του Αρεως θα γίνει η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ,ενω η παράταξη της ΕΣΑΚ που πρόσκειται στο ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο Συνταγμα και οι οργανωσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς,θα κάνουν συγκέντρωση στην Ομόνοια. Και οι τρεις συγκεντρωσεις θα γινουν ταυτοχρονα στις 10 το πρωι.

Κοινος θα ειναι ο εορτασμος της πρωτομαγιας για τους εργαζομενους της Θεσσαλονικης με συγκεντρωση την ιδια ωρα στην πλατεια Αριστοτελους.

Στασεις εργασιας πραγματοποιουν οι εργαζομενοι στα λεωφορεια και στον ηλεκτρικο απο την εναρξη της βαρδιας εως τις 7 το πρωι και το βραδυ απο τις 10 εως τη ληξη της βαρδιας

Διωρες στασεις εργασιας θα γινουν και στα πλοια απο τις 10 εως τις 12 το μεσημερι ενω 24ωρη απεργία θα πραγματοποιησουν οι Ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές, της ολυμπιακης

Οι ιπτάμενοι, ζητούν, να σταματήσει η εποχικότητα στον κλάδο, και να εξαιρεθούν μαζί με τους πιλότους, από το νόμο Πεπονη περί προσλήψεων.

Το μεσημερι θα εχουν νέα συνάντηση με το γενικό διευθυντή της Ολυμπιακής προκειμένουν να βρεθεί λύση και να μην υπάρξει ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

Εν τω μεταξυ συμφωνα με δημοσκοπήση της Πι Αρ Σι για λογαριασμό της ΓΣΕΕ παρόλο που 9 στους δεκα εργαζομένους κρίνουν ως απαραίτητη την ύπαρξη των συνδικατων μόλις το 32% τοις εκατό έχει θετική γνώμη για τη Γενική συνομοσπονδία ενώ το 35,7 τοις εκατό βλέπει αρνητικά το ρόλο της,και αδιαφορεί το 27,4 τοις εκατό.

ΕΞΟΔΟΣ

Δεν προλαβαν να επιστρεψουν οι εκδρομεις του Πασχα και ξαναφευγουν σημερα για τον εορτασμο της Πρωτομαγιας.Αλλωστε περιπου οι μισοι,εχουν παραμεινει στην εξοχη,παρατεινοντας τις διακοπες τους,εως την Κυριακη του Θωμα.

Παντως το μαγιατικο στεφανι θα το φτιαξουμε κρατωντας ομπρελλες καθως αυριο θα βρεχει στις περισσοτερες περιοχες της χωρας,ενω οι οδηγοι πρεπει να ειναι ιδιαιτερα προσεκτικοι.

Ηδη απο τη μεγάλη Πέμπτη,σε ολόκληρη τη χωρα,40 ατομα σκοτώθηκαν και 415 τραυματίσθηκαν.

(Να μην ξεχναμε ομως και τον μανιακο που πετα κοτρωνες στην εθνικη Αθηνων- Κορινθου,στο υψος των Μεγαρων και της Ελευσινας,που παρα τις εκτεταμενες ερευνες της αστυνομιας,διαφευγει την συλληψη.)

Ευρω-σκόπια

Οικονομική συνεργασία υπέγραψαν χθες Ευρωπαϊκη Ενωση και Σκόπια, συνολικού ύψους 170 εκατομμυρίων ECU.

Προβλέπει την ενίσχυση μιας σειράς έργων υποδομής κυρίως στον τομέα των μεταφορών.

Αγροτικό

Νέα ένταση πυροδοτεί η απόφαση τς κυβέρνησης να κοπούν οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις σε περίπου 400 χιλιάδες άτομα,καθώς και οι δίκες των αγροτών που συμμετείχαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις.

Με αποφάσεις των κυρίων Τζουμάκα και Παπαντωνίου, προκειμένου να χορηγηθούν γεωργικές επιδοτήσεις, τιθενται μεταξύ άλλων ως προϋποθέσεις, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να προέρχεται κατά 50% απο γεωργικές εργασίες και ο υποψήφιος να μην έχει κάνει περισσότερα απο 140 ημερομίσθια σε εξωγεωργική ασχολία.

Επι πλέον "κόβονται" αποζημιώσεις και επιδόματα, σε όσους έχουν καταδικαστεί ή εκκρεμεί σε βάρος τους δίωξη, καθώς και εναντίον μελών των οικογενειών τους που έχουν σχέση με την γεωργική εκμετάλλευση,αλλά και σε άτομα που εκρεμεί σε βάρος τους δίωξη για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Πράξη εκδίκησης εναντίον εκείνων που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις και τώρα διώκονται, χαρακτήρισε η Πανθεσσαλική Επιτροιπή και προειδοποίησε πως θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις αν επιμείνει η κυβέρνηση.

Με τη σειρά του ο κύριος Τζουμάκας διευκρίνησε ότι δεν θα κοπούν οι επιδοτήσεις σε εκείνους που μετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Στη Λάρισσα συνεδριάζει σήμερα η Πανθεσσαλική Επιτροπή,με αντικείμενο την παραπομπή σε δίκη χιλιαδων αγροτων για τις προσφατες κινητοποιησεις.

Στη συνεδρίαση θα μετέχουν και εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων της περιοχης και της Αθήνας.

παναγουλης

Καλεσμα για να τιμηθει η μνημη του Αλεκου Παναγουλη αυριο στις 12 το μεσημερι στο πρωτο νεκροταφειο, κάνει η επιτροπη πρωτοβουλιας που συγκροτήθηκε για την αναδειξη της προσωπικοτητας του μαρτυρα της δημοκρατιας

Μαξιμου

Οι διαδικασιες και το χρονοδιαγραμμα του Κοινωνικου διαλογου για τις εργασιακες σχεσεις,το ασφαλιστικο και την αναπτυξη,αναμενεται να καθοριστουν σε ευρεια συσκεψη στελεχων της κυβερνησης και του Πασοκ,που θα πραγματοποιηθει το μεσημερι στο Μεγαρο Μαξιμου, υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Πρωτομαγια με αυξησεις στα τιμολογια ταξι και κινητης τηλεφωνίας.

Τα βασικα τιμολογια των ταξι,ακριβαινουν κατα 7 εως και 50%.

Στις 62 δραχμες απο τις 58,η μονή ταριφα,στις 120 απο τις 113 η διπλή,ενω κατα 100 δραχμες ακριβαινουν η απλη κληση και το ραντεβου,φθανοντας αντιστοιχα τις 300 και 400 δραχμες.

Η ΤΕΛΕΣΤΕΤ αυξανει τα τηλεφωνικά της τελη κατα 4%, ενω ακολουθει και η ΠΑΝΑΦΟΝ στις 12 Μαϊου.Οι αυξησεις αφορουν μονο στα τελη χρησης και οχι στα βασικα μηνιαια τελη.

Μεσα στο καλοκαιρι εξαλλου,αναμενονται αυξησεις στα τιμολογια της ΔΕΗ,στα ταχυδρομικα τελη,τα εισιτηρια αστικων συγκοινωνιων και τα σιδηροδρομικα κόμιστρα.

( Το Συνδικατο αυτοκινητιστών ταξι Αττικης θεωρεί μικρές τις αυξήσεις καθώς αν υπολογιστούν και κάποια τιμολόγια που μειώνονται, κατά μέσον όρο οι αυξήσεις είναι μόλις 0,5%, την στιγμη που το κοστος λειτουργιας των ταξι αυξηθηκε κατα σε ποσοστο 21%.)

ΔΙΕΘΝΗ

Λιγες ωρες απομενουν για την εκλογικη αναμετρηση στην Βρετανια και οι τελευταιες δημοσκοπησεις δινουν προβαδισμα 18-20 εκατοστιαίων μονάδων στους Εργατικους εναντι των Συντηρητικων.

Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν, Εμομάλι Ραχμόνοφ τραυματίστηκε σήμερα στην διάρκεια δολοφονικής απόπειρας εναντίον του, μετέδωσε πριν από λίγο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Εν τω μεταξυ,ενοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα κυβερνητικό αξιωματούχο της Ινγκουσετίας, περιοχής της ρωσικής ομοσπονδίας που συνορεύει με την Τσετσενία.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα οτι ένας παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε οδόφραγμα που είχαν στήσει ισραηλινοί στη Δυτική Οχθη όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε συγκρούσθηκε με ένα φορτηγό τη στιγμή που οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τα λάστιχα του οχήματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν επιθυμεί την επιστροφή των πρεσβευτών της Γερμανίας και της Δανίας στην Τεχεράνη.

Χιλιάδες κάτοικοι της Ουίνιπεγκ, της μεγαλύτερης πόλης της καναδικής Πολιτείας Μανιτόμπα, αναζήτησαν χθες καταφύγιο σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, φοβούμενοι τα πλημμυρισμένα νερά του ποταμού Ρεντ Ρίβερ, που προξένησαν ήδη σοβαρές ζημιές σε αρκετές πόλεις της Μινεσότα και της Ντακότα στις ΗΠΑ.

Τον κίνδυνο της επιδείνωσης των σχέσεων Ηνωμενων Πολιτειων -Ρωσιας, στην περίπτωση που η Μόσχα δεν συνυπογράψει τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ, επεσημανε χθες βράδυ από την Ουάσιγκτον ο ρώσος πρώτος αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ανατόλι Τσουμπάις.

Με κρέμα ξυρίσματος και μια τούρτα επιτέθηκαν εναντίον του πρώην Προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ζάκ Ντελόρ,χθες το βραδυ στην Γκρενόμπλ,μέλη μιας άγνωστης οργάνωσης που αυτο-αποκαλείται "Επιτροπή αντι-Μάαστριχτ".

Ο Ζακ Ντελόρ δέχθηκε την επίθεση την ώρα που ετοιμαζόταν να παραστεί σε συνέδριο, στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών της πόλης.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

   Δολλάριο ΗΠΑ...............278,51  δραχμες
   Δολλάριο Καναδά ...........198,63     #
   Δολλαριο Αυστραλιας........216,91     #
   Μάρκο .....................160,80     #
   Γαλλικο φράγκο .............47,71     #
   Ελβετικο  φράγκο...........189,12     #
   Στερλίνα...................451,81     #
   Εκατό  λιρέτες .............16,22     #
   Εκατό γιεν.................219,85     #
   Εκιού .....................314,04     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 30 April 1997 - 11:03:12 UTC