Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-04-30

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 30/04/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Βαθειά ανησυχία γιά την απόφαση της Κύπρου ν'αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους και γιά τις απειλές της Τουρκίας γιά στρατιωτικό χτύπημα,εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος,Μπιλ Κλίντον, στη διμηνιαία έκθεσή του γιά την Κύπρο.
  • Συναντηση εφολης της υλης ειχαν χθες στο Λουξεμβουργο, στο περιθωριο του Συβουλιου Συνδεσης ΕΕ Τουρκιας, ο Θοδωρος Παγκαλος με την Τανσου Τσιλερ.
  • Ο κοινωνικος Διαλογος ,χωριζει ως προς τον εορτασμο της Εργατικης Πρωτομαγιας , τις συνδικαλιστικες οργανωσεις...
  • Περιπου 3000 ανδρες της ΕΛΑΣ , που εχουν συμπληρωσει το οριο ηλικιας , ετοιμαζονται για εθελουσια εξοδο...


ΚΥΠΡΙΑΚΟ

- Βαθειά ανησυχία γιά την απόφαση της Κύπρου ν'αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους και γιά τις απειλές της Τουρκίας γιά στρατιωτικό χτύπημα,εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος,Μπιλ Κλίντον, στη διμηνιαία έκθεσή του γιά την Κύπρο.

Επανέλαβε την δεσμευσή του να προωθήσει διευθέτηση του Κυπριακού,αλλά-όπως πρόσθεσε- χρειάζεται την πλήρη συνεργασία όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Χθες,ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν προανήγγειλε την έναρξη του πρώτου γύρου απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντεκτάς μέσα στον Ιούνιο και πρόσθεσεότι εάν υπάρξει πρόοδος θα πραγματοποιηθούν αλλοι δύο γύροι τον Αυγουστο ή Σεπτέμβριο.

Τα πεντε μονιμα μελη του Συμβουλιου Ασφαλειας του ΟΗΕ καλεσαν τον Προεδρο της Κυπριακης Δημοκρατια και τον Ραουφ Ντεκτας να συνεργαστουν πληρως με το ΓΓ του οργανισμου ωστε να βοηθησουν στη δημιουργια κλιματος συνδιαλλαγης και αμοιβαιας εμπιστοσυνης.

Οι πεντε προωθου την εναρξη των απευθειας διαπραγματευσεων εντος δυο ή τριων μηνων.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ

- Συναντηση εφολης της υλης ειχαν χθες στο Λουξεμβουργο, στο περιθωριο του Συβουλιου Συνδεσης ΕΕ Τουρκιας, ο Θοδωρος Παγκαλος με την Τανσου Τσιλερ.

Το ανακοινωσε ο ο ιδιος ο Ελληνας Υπουργος Εξωτερικων φθανωντας πριν απο λιγο στην Κωνσταντινουπολη για την συνοδο των χωρων της Παρευξεινας Συνεεργασιας.

Η συηναντηση των δυο Υπουργων Εξωτερικων αφορουσε ολο το πλεγμα των Ελληνοτορκικων σχεσεων , αλλα οπως δηλωσε ο κ.Παγκαλος απαντησεις απο την κυρια Τσιλερ δεν πηρε.

Οσο ζει ο ανθρωπος ελπιζει, ηταν η χαρακτηριστικη απατνηση του κυριου Παγκαλου στις ερωτησεις των δημοσιογραφων για το τι θα γινει.

Η Ελλαδα ειναι υπερ της ενταξης της Τουρκιας στην ΕΕ, αλλα υπο ορους επανελαβεα ο κ. Παγκαλος οταν ρωτηθηκε απο Τπυρκους Δημοσιογραφους.

Οσον αφορα το ενδεχομενο νεας συναντησης του με την κυρια Τσιλερ, ο υπουργος των Εξωτερικων ειπε πως δεν εχει κανονισθει τιποτε. Αν θα το ζητησει δξλωσε η κυρια Τσιλερ τοτεθα το αποδεχθει.

Κατα τη συνεδριαση του Συμβουλιου Συνδεσης που πραγματοποιηθηκε χθες στο Λουξεμβουργο, Ελλαδα και Τουρκια συμφωνησαν στη συσταση μικτης επιτροπης εμπειρογνωμονων, η οποια θα υποβαλει κοινη εκθεση προς τις δυο κυβερνησεις με τα προβληματα και τους πιθανους τροπους επιλυσης τους.

Και το ενδιαφερονεντοπιζεται στα πρόσωπα που θα την αποτελούν και στην αντζέντα των θεμάτων που θα καταγραφουν.

Στην Αθηνα ,επικρατεί η εκτίμηση ότι η συμφωνια αυτη ανοίγει το δρόμο για διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές,ενώ η Ολλανδική προεδρία και η Τανσού Τσιλέρ εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι σύντομα θα αρθεί και το ελληνικό βέτο στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην κοινή θέση των 15.

Οι καθηγητες Διεθνων Σχέσεων κυριοι Χριστόδουλος Γιαλουρίδης και Κώστας Πατέλος, μιλωντας στο ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ εξεφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την σκοπιμότητα συστασης της μικτης επιτροπής.

ενω επεσήμαναν ότι η Ελλάδα δεν έχει απέναντί της αξιόπιστο συνομιλήτη. Επίσης, έδωσαν ίδιαίτερο βαρος στους εκπροσώπους που θα ορίσει η χωρα μας αλλά και στο γεγονός ότι δεν πρέπει οι οιεσδηποτε αποφασεις που θα ληφθούν να δεσμευσουν την κυβερνηση.ΟΧΙ

Η πορεια των ελληνοτουρκικων σχεσεων θα εξετασθει συνολικά, στη συνεδριαση της κυβερνητικης επιτροπης υπο τον Κωστα Σημιτη,την Παρασκευη.

Κατα τη συνεδριαση του Συμβουλιου Συνδεσης ευρωπαικης Ενωσης- Τουρκιας,η Ελλαδα διατήρησε το βέτο στη χρηματοδότηση της Τουρκίας,αφου η Τανσου Τσιλερ αρνήθηκε να αναιρέσει τις απειλές πολέμου κατά της Ελλάδας και να δεσμευτεί για την παραπομπή του θέματος των Υμίων στο δικαστηριο της Χάγης.

Οι εξελιξεις αυτες, βρίσκονται στη σκιά της μεγαλης πολιτικης κρίσης που αντιμετωπίζει η γειτονική μας χώρα.

Ο Μπουλεντ Ετσεβιτ , ηγετης του Κομματος της Δημοκρατικης Αριστερας, προκειτια να πραγματοποιησει σημερα συσκεψη με τα βασικα στελεχη του κομματος του για να συζητησουν την προοπτικη σχηματισμου μιας νεας κυβερνησης χωρις τους ισλαμιστες.

Ο κ.Ετσεβιτ παντως απετυχε , στις συνομιλιες του με τα αλλα κομματα να εξασφαλισει την πληρη υποστηριξη του Ντενιζ Μαικαλ.

Κοινωνικος διαλογος

- Επι τάπητος ο Κοινωνικος Διαλογος.

Συσκεψη στο Μεγαρο Μαξιμου υπο την πρεδρια του Πρωθυπουργου και με τη συμμετοχη της ηγεσιας των Υπουργειων Εθνικης Οικονομιας και Εργασιας οπως και με τη συμμετοχη του Λαμπρου Κανελλοπουλου.

Αναμενεται να καθορισθουν οι διαδικασιες και το χρονοδιαγραμμα του Κοινωνικου διαλογου για τις εργασιακες σχεσεις,το ασφαλιστικο και την αναπτυξη.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΟ

- Ο κοινωνικος Διαλογος ,χωριζει ως προς τον εορτασμο της Εργατικης Πρωτομαγιας , τις συνδικαλιστικες οργανωσεις...

Ετσι ,στο Πεδίο του Αρεως θα γίνει η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ,ενω η παράταξη της ΕΣΑΚ που πρόσκειται στο ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο Συνταγμα.

Οι οργανωσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς,θα κάνουν, οπως καθε χρονο , συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Ολες οι συγκεντρωσεις ομως θα γινουν ταυτοχρονα στις 10 το πρωι.

*Κοινος θα ειναι ο εορτασμος της πρωτομαγιας για τους εργαζομενους της Θεσσαλονικης με συγκεντρωση την στην πλατεια Αριστοτελους.

*Λεωφορεια δε θα κινουνται αυριο λογω των στασεων εργασιας των εργαζομενων στις Αστικες συγκοινωνιες ,απο την απο την εναρξη της βαρδιας εως τις 7 το πρωι και απο τις 10 το βραδυ μεχρι τη ληξη της βαρδιας.

*Απο την εναρξη της βαρδιας εως τις 7 το πρωι θα απεργησουν και οι εργαζομενοι στον Ηλεκτρικο.

*Διωρη σταση εργασιας 10 το πρωι μεχρι τις 12 το μεσημερι θα κανουν και οι εργαζομενοι στα πλοια.

*Την ιδια ωρα σταση εργασιας εχει προγραμματισει η Ομοσπονδια Συλλογων Προσωπικου Πολιτικης Αεροποριας.

*Δε θα υπαρξουν ομως προβληματα στα δρομολογια, καθως θα μετατεθουν ωρες αναχωρησεων και αφιξεων των αεροσκαφων.

*Σημερα η Ολυμπιακη δρομολογησε εξι εκτακκτες πτησεις λογω αυξημενης κινησης για Αλεξανδρουπολη, ροδο Μυτιληνη και Ηρακλειο.

*Στον ΟΣΕ οι θεσεις για αυριο, προς Πελοποννηο αυξηθηκαν κατα 52,5% και προς Θεσσαλονικη κατα 30%.

*Οι Ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές, της Ολυμπιακης εχουν εξαγγειλει 24ωρη απεργια,ολα ομως θα κριθουν απο το αποτελεσμα της σημερινης συναντησης με το Γενικο Διευθυντη της Ολυμπιακης.

Ζητούν, να μονιμοποιηθουν οι εποχικοι υπαλλοι και να εξαιρεθει ο κλαδος μαζί με τους πιλότους, από το νόμο Πεπονη περί προσλήψεων.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

Περιπου 3000 ανδρες της ΕΛΑΣ , που εχουν συμπληρωσει το οριο ηλικιας , ετοιμαζονται για εθελουσια εξοδο...

Αιτια για τη μαζικη εξοδο ,απο το σωμα ειναι οχι μονον το ασφαλιστικο , αλλα κυριως τα χρόνια οικονομικα τους προβληματα , που δεν επιλυονται παρα τις υποσχεσεις των κυβερνησεων.

Το θεμα συζητηθηκε τομεσημερι , στη συναντηση με τον Υπουργο Δημοσιας Ταξης Γιωργο Ρωμαιο, των εκπροσωπων της Πανελληνιας Ενωσης Αστυνομικων υπαλληλων.

Η Ενωση θα συνεδριασει στις 8 Μαϊου για να εξετασει την κατασταση και να αποφασισει περεταιρω κινητοποιησεις.

ληστεια

*Γυρω στα 4 εκατομμυρια δραχμες , αρπαξε αγνωστος, με την απειλη οπλου,απο το υποκαταστημα της Τραπεζας Εργασιας στην οδο Δρακου, στο Κουκακι, στις 12 παρα εικοσι και διεφυγε με παπακι.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ

- Απο αυριο,ισχυουν οι αυξησεις στα κομιστρα των ταξι και στα τελη της κινητης τηλεφωνίας.

*Στα Ταξι ,στις 62 δραχμες φθανει απο τις 58,η μονή ταριφα,και στις 120 απο τις 113 η διπλή.

Εκατο δραχμες ακριβαινουν η απλη κληση και το ραντεβου,φθανοντας στις 300 και 400 δραχμες αντιστοιχως.

*Η ΤΕΛΕΣΤΕΤ αυξανει τα τηλεφωνικά τεληχρησης, κατα 4%,και ακολουθει απο τις 12 Μαϊου η ΠΑΝΑΦΟΝ .Δεν αυξανουν τα βασικα μηνιαια τελη.

ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ

*Εικοσι χρονια συμπληρωνονται απο τον τραγικο θανατο του Αλεκου Παναγουλη, και η επιτροπη πρωτοβουλιας που συγκροτήθηκε για την αναδειξη της προσωπικοτητας του μαρτυρα της Δημοκρατιας , απευθυνει καλεσμα, για να τιμηθει η μνήμη του, αυριο στις 12 το μεσημερι στο Πρωτο Νεκροταφειο.

ΚΑΥΣΙΜΑ

Νεες αυξησεις στις τιμες διυλιστηριου των υγρων καυσιμων ισχυουν απο τα μεσανυκτα...

Το λιτρο της βενζινης ολων των τυπων ακριβαινει κατα μια δραχμη και 20 λεπτα.

Η αυξηση στην τιμη του λιτρου του πετρελαιου κινησης ειναι 80 λεπτα και του πετρελαιου θερμανσης κατα 60 λεπτα.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ

Το αγροτικο και παλι στο προσκηνιο παραμονη της πρωτομαγιας.

Με αποφαση της κυβερνησης κοβονται οι αγροτικες επιδοτησεις και αποζημιώσεις σε περίπου 400 χιλιάδες άτομα, ενω στη Λάρισα συνεδριάζει στις 7 το απογευμα η Πανθεσσαλική Επιτροπή, με αντικείμενο την παραπομπή σε δίκη δεκαδων αγροτων για τις προσφατες κινητοποιησεις.

Με αποφάσεις των κυρίων Τζουμάκα και Παπαντωνίου, μπαινει σε εφαρμογη το μητρωο αγροτων και ετσι προκειμένου να χορηγηθούν γεωργικές επιδοτήσεις, τιθενται μεταξύ άλλων ως προϋποθέσεις, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να προέρχεται κατά 50% απο γεωργικές εργασίες και ο υποψήφιος να μην έχει κάνει περισσότερα απο 150 ημερομίσθια σε εξωγεωργική ασχολία.

Επι πλέον "κόβονται" αποζημιώσεις και επιδόματα, σε όσους έχουν καταδικαστεί ή εκκρεμεί σε βάρος τους δίοτη για εξαπατηση του δημοσιου , υποθεσεις εμποριας και καλλιεργειας ναρκωτικων και ζωοκλοπες , οπως επισης και στα μελη των οικογενειών τους που έχουν σχέση με την γεωργική εκμετάλλευση,αλλά και σε άτομα που εκρεμμεί σε βάρος τους δίωξη για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Πράξη εκδίκησης εναντίον εκείνων που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις και τώρα διώκονται, χαρακτήρισε την αποφαση η Πανθεσσαλική Επιτροιπή και προειδοποίησε πως θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις αν επιμείνει η κυβέρνηση.

Ωστόσο με σημειρνή διευκτινιστική ανακοινωσή τους ο υπουργός Γεωργάις αποπσυνδέει τις δίκες για τις αγροτικές κινητοποιήσεις από την περικοπή των επιδοτήσεων.

Ο κύριος Τζουμάκας μιλωντας στο ΑΝΤ1 αναφερθηκε στο θεμα των επιδοτησεων.

Οσον αφορα τις δικες των αγροτων που συμμετειχαν στις αγροτικες κινητοποιησεις ο υπουργος γεωργιας δηλωσε.

Ο πρόεδρος της πανθεσσαλικης γιάννης πατάκης επέμεινε χαρακτηρίζοντας εκβιασμό εκ μέρους της κυβέρνησης την περικοπή των ειδοτήσεων υπό τους συγκεκριμένους όρους ενώ προανηγγειλε νέες κινητοποιήσεις των αγροτών από το ερχόμενο φθινόπωρο.

ΔΙΕΘΝΗ

Απόπειρα δολοφονίας έγινε σήμερα εναντίον του Προέδρου του Τατζικιστάν, Εμομάλι Ραχμόνοφ. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν κατα τη διάρκεια της επίθεσης ενω ο Ραχμόνοφ τραυματίστηκε στα πόδια και η ζωή του δεν διατρεχει κίνδυνο.

Στην Βρετανία διαφορά 18-20 εκατοστιαίων μονάδων από τους αντιπάλους τους του Συντηρητικού Κόμματος εχουν συμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Εργατικοί ενα μόλις εικοσιτετράωρο πριν τις γενικές εκλογές που αναμένεται να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό στην χωρα.

Χιλιάδες κάτοικοι της Ουίνιπεγκ, της μεγαλύτερης πόλης της καναδικής Πολιτείας Μανιτόμπα, αναζήτησαν χθες καταφύγιο σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, φοβούμενοι τα πλημμυρισμένα νερά του ποταμού Ρεντ Ρίβερ, που προξένησαν ήδη σοβαρές ζημιές σε αρκετές πόλεις της Μινεσότα και της Βορείου Ντακότα στις ΗΠΑ, και στο νότο τις ίδιας Πολιτείας.

Αυξάνονται οι αμφιβολίες για την πραγματοποιήση της συνάντησης μεταξύ του προέδρου του Ζαίρ Μομπούτου Σεσέ Σέκο και του αρχηγού των ανταρτών Λοράν Καμπίλα, καθώς ο Μομπούτου απέρριψε την πρόταση να συναντηθεί με τον αντιπάλο του σε πλοίο στον Ατλαντικό.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 2 Μαϊου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ.........271,2    278,6    274,4
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ......156,6    160,8    158,4
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ.........440,0    452,0    445,1
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......184,1    189,2    186,3
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ........46,4     47,7     47,0
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.....214,1    219,9    216,6
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ......193,4    198,7    195,7
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..211,2    217,0    213,7
    E.C.U................305,8    314,1    309,4

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 30 April 1997 - 16:03:13 UTC