Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-05-05

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 05/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Τα νεα δεδομενα στις ελληνοτουρκικες σχεσεις τιθενται επι ταπητος απο σημερα στα κομματικα οργανα του ΠΑΣΟΚ.Το μεσημερι συνεδριασε η Πολιτικη Γραμματεια ενω στις 7 θα συνεδριασει το Εκτελεστικο Γραφειο.
  • Διαστασεις παιρνει το θεμα των αποκαλυψεων απο τα αρχεια Καραμανλη για το πραξικοπημα των στρατηγων το 75 που ειχε την εγκριση του τεως βασιλια Κωνσταντινου.
  • Σε νοσοκομειο του Βερολινου εισηχθει επειγοντως ο Μικης Θεοδωρακης για ιατρικες εξετασεις λογω αναπνευστικων προβληματων που παρουσιασε αμεσως μετα τη συναυλια του στο Μεγαρο του Παγκοσμιου Πολιτισμου.
  • Νέα επιδρομη τα ξημερώματα Αλβανών μαφιόζων με ταχύπλοο σε παραθαλάσσια περιοχή της Κέρκυρας.


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τα νεα δεδομενα στις ελληνοτουρκικες σχεσεις τιθενται επι ταπητος απο σημερα στα κομματικα οργανα του ΠΑΣΟΚ.Το μεσημερι συνεδριασε η Πολιτικη Γραμματεια ενω στις 7 θα συνεδριασει το Εκτελεστικο Γραφειο.

Εντος της ημερας θα ανακοινωθουν,οπως ειπε ο κυβερνητικος Εκπροσωπος,τα ονοματα των επιστημονων που θα στελεχωσουν την επιτροπη εμπειρογνομωνων.

Επικρατεστεροι θεωρουνται οι καθηγητες Αργυρης Φατουρος και Κρατερος Ιωαννου, μελη του επιστημονικου συμβουλιου του Υπουργειου Εξωτερικων. Ο κ. Ρεππας ρωτηθηκε εαν υπηρξε τοποθετηση της κυριας Τσιλερ περι μη αλλαγης του καθεστωτος στο Αιγαιο.Απαντησε οτι η υπουργος εξωτερικων της Τουρκιας δεν επανεφερε τον ορο Καζους Μπελλι , αλλα αυτο δαεν σημαινει, τονισε , οτι ανελαβε οποιαδηποτε δεσμευση.Ειπε ο κυβεαρνητικος εκπροσωπος χαρακτηριστικα οτι δεν αναληφθει επισημως θεση απο την Τουρκια επι του καεστωτος των βραχονησιδων.

Εντωμεταξυ στο Στρασβουργο αναμενεται να υπαρξει σημερα νεα συναντηση του Γιωργου Παπανδρεου με τον τουρκο ομολογο του Ονουρ Οιμεν.

Την Τεταρτη αναμενεται στην Αθηνα ο διευθυντης του Στεητ Ντηπαρτμεντ για θεματα νοτιας Ευρωπης Κερι Καβανο ο οποιος θα συναντηθει με τον υφυπουργο Εξωτερικων Γιαννα Κρανιδιωτη και στη συνεχεια θα μεταβει για συνομιλιες στην Αγκυρα.

Στην Πολιτικη Γραμματεια θα συζητηθει επισης και το θεμα της μνημης του Ανδρεα Παπανδρεου και ο κ.Σημιτης θα ανακοινωσει οτι το ΠΑΣΟΚ αναλαμβανει να κανει το μνημοσυνο του ιδρυτη του κομματος.

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

- Διαστασεις παιρνει το θεμα των αποκαλυψεων απο τα αρχεια Καραμανλη για το πραξικοπημα των στρατηγων το 75 που ειχε την εγκριση του τεως βασιλια Κωνσταντινου.

Στην υποθεση παρενεβη ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας με δηλωσεις κυκλων που τονισαν οτι τα ιστορικα γεγονοτα του παρελθοντος εχουν αξια για τους πολιτικους εαν μπορουν να οδηγησουν σε χρησιμες συμπεριφορες για την σημερινη τους σκεψη και δραση.

Κατηγορουν δεν την κυβερνηση οτι πυροδοτει το θεμα για να αποπροσανατολισει απο τα δικα της προβληματα και τα εθνικα προβληματα που υπαρχουν.

Ο επι χρονια στενος συνεργατης του τεως βασιλια ναυαρχος εν αποστρατεια Σταυριδης μιλωντας στο ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ υποστηριξε οτι παροτι ηταν πολυ κοντα τοτε στον τεως βασιλια δεν διαπιστωσε να εχει την προθεση να ανατρεψει τον Καραμανλη.

Επισης ο ναυαρχος εν αποστρατεια Γεωργιος Καραμητσος δηλωνει στον ΑΝΤΕΝΝΑ οτι ειχε επαφες με τον Αρναουτη την επιμαχη περιοδο και διαψευδει οτι σχεδιοζοταν η ανατροπη Καραμανλη.

Ο Αλεξανδρος Παπαδογγονας μιλωντας επισης στον ΑΑΝΤΕΝΝΑ χαρακτηρισε αναξιοπιστη την πηγη πληροφοριων περι αναμιξης του τεως βασιλια και σημειωσε πως δεν αποτελει εσωκομματικο ζητημα για την Νεα Δημοκρατια η υποθεση των αρχειων.

Ο κ.Ανδρεουλάκος σε γραπτη του δηλωση αφήνει αιχμές κατά του ιδρυτή του κόμματος,τονίζοντας,μεταξύ άλλων, πως η εν ζωή προσπαθεια αγιοποιήσεως,σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται ανάλωμα της ιστορικής αλήθειας και κοινής λογικής.

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

- Σε νοσοκομειο του Βερολινου εισηχθει επειγοντως ο Μικης Θεοδωρακης για ιατρικες εξετασεις λογω αναπνευστικων προβληματων που παρουσιασε αμεσως μετα τη συναυλια του στο Μεγαρο του Παγκοσμιου Πολιτισμου.

Οπως δηλωσε ο προσωπικος του γιατρος η κατασταση της υγειας του ειναι σταθερη.

Ο Μικης Θοδωρακης , τις τελευταιες ημερες πραγματοποιουσε μεγαλη περιοδεια στην Ευρωπη οργανωνοντας συναυλιες με τον Τουρκο Συνθετη Ζουλφι Λιβανελι.

ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΑΦΙΟΖΟΙ

Νέα επιδρομη τα ξημερώματα Αλβανών μαφιόζων με ταχύπλοο σε παραθαλάσσια περιοχή της Κέρκυρας.

Οπλισμένοι με καλάζνικωφ και πιστόλια γάζωσαν γραφείο ενοικιάσεως σκαφών αναψυχής, ευτυχώς χωρίς θύματα.

Το επεισοδιο σημειωθηκε στις 6 παρα τεταρτο στην περιοχη Κομμένο.Οι αλβανοι προσπαθησαν να κλεψουν ταχυπλοα και οταν εγιναν αντιληπτοι αρχισαν να πυροβολουν.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

Μεγαλη η ταλαιπωρια σημερα στα αεροδρομια,καθως λογω της απεργιας στην Ολυμπιακη αεροπλοϊα ειχαμε πολυωρες καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτησεων κυριως εσωτερικου.

Η σταση εργασιας των τεχνικων και των διοικητικων εχει λήξει και σε μισή ωρα λήγει και η απεργια των ιπταμενων συνοδων -φροντιστων μεχρι τις πεντε το απογευμα.

Τα αιτηματα των απεργων ειναι αναπτυξη της Ολυμπιακης αεροπλοϊας και αγορα αγορά νέων αεροσκαφών.

ΔΡΑΠΕΤΗΣ

Δραπέτης των φυλακων Ιωαννιων,ο οποιος συνεληφθη χθες βραδυ, με πεντε γραμμαρια χασίς στην κατοχή του, κατορθωσε να το σκασει το πρωϊ μεσα απο το αστυνομικο τμημα Νικαιας, ενω του επαιρναν αποτυπωματα.

Προκειται για τον Μιχαλη Χριστοδουλακη, 52 ετων , που εξέτιε πενταετη ποινη , για υποθεση ναρκωτικων.

ΖΕΦΥΡΙ

Προβλημα εχει δημιουργηθει στο Ζεφυρι με την γραμμη του λεωφορειου.

*Ο σταθμαρχης της περιοχης κατηγγειλε στον ΑΝΤ1 οτι αγνωσστοι πετουν πετρες στο δρομο εδω και τρεις μηνες παρακωλυοντας τη συγκοινωνια.

Εκ μερους του Δημου ο Δημοτικος Συμβουλος, Γιαννης Λαπας δημοτικος συμβουλος του Δημου Ζεφυριου,μιλωντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ διεψευσε οτι υπαρχει τετοιο φαινομενο και εξεφρασε την αποψη οτι οι καταγγελιες των οδηγων γινεται, για να δικαιολογησουν την συντομευση του δρομολογιου, χωρις να περνουν απο τον καταυλισμό των αθιγγανων.

Τον τελευταιο καιρο παντως τα λεωφορεια δεν ακολουθουν την κανονικη διαδρομη με αποτελεσμα να ταλαιπωρειται ενα μεγαλο μερος των κατοικων της περιοχης.

ΠΥΡΚΑΛ

Για την εκρηξη που σημειωθηκε στην εταιρια ΠΥΡΚΑΛ οπως σας μεταδωσαμε πριν απο λιγο οι τελευταιες πληροφοριες ειναι οτι δεν υπαρχουν τραυματιες και η εκρηξη σε καζανι του εργοστασιου.

Οτι δεν υπαρχουν τραθυματιες επιβεβαιωνει το αστυνομικο τμημα Λαυριου

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

- Ευρωπαικο συνεδριο για τη αξιοποίηση των λεγόμενων ανανεώσιμων πηγών ενεργειας πραγματοποιειται απο το πρωι στον Αστέρα της Βουλιαγμένης με πρωτοβουλία και υπό την προεδρία του επιτρόπου για την ενέργεια Χρήστου Παπουτσή.

Στο Συνεδριο η Γκρην Πις εκανε συναυλια με την χρηση ηλεκτρικης ενεργειας απο φωτοβολταικα τοξα ενω χρησιμοποιησε τετοια ενεργεια και για την λειτουργια αλλων οικιακων συσκευων.

ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΕΣ

- Διάπλου του Αιγαίου, πραγματοποιεί από τις αρχές του μήνα και ως τις 8 Μαίου, η Λέσχη καταδρομέων και Ιερολοχιτών Ελλάδος.

Αύριο, έξι Μαίου, θα μεταβούν στα νησιά Ψέριμος, Πύλός, Χάλκη, Ρόδο, Μεγίστη και Σύμη όπου θα γίνει επίσημη τελετή με τις τοπικές αρχές.

Χθες, περνώντας από το Καλόλιμνο, έριξαν στεφάνια στη θάλασσα, στη μνήμη των πεσόντων στα Ιμια.

ΔΑΝΕΙΑ

*Σαραντα χιλιαδες οικογενειες θα δανειοτηθουν για την αποκτηση κατοικιας απο τον Οργανισμο Εργατικης Κατοικιας στη διετια 97-98, οπως ανακοινωθηκε στο Συνεδριο του Δημοσιου Τομεα Εργατικης Κατοικιας που πραγματοποιειται στα Χανια.

*Στις 15 Μαιου θα αρχισει και η υποβολη αιτησεων για την επιδοτηση ενοικιου για 35 χιλιαδες δικαιουχες οικογενειες.

ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Αναβληθηκε επ αοριστον η δικη του Γιωργου Μπαλαφα για τα οπλα που ειχαν βρεθει σε διαμερισμα της οδου Καλαμα στα Σεπολια.

Το Δικαστηριο εκρινε οτι η υποθεση πρεπει να συνεκδικασθει με αυτη της δολοφονιας του εισαγγελεα Γιωργου Θεοφανοπουλου , στην οποια ο Μπαλαφας κατηγορειται για συνέργια.

Το Δικαστηριο απερριψε την αιτηση αποφυλακισης τουΜπαλάφα μεχρι τη δικη.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ανοδο 2,25% σημειωσε σημερα ο γενικος δεικτης τιμων στο Χρηματιστηριο και εκλεισε πανω απο τις 1500 μοναδες.

ΔΙΕΘΝΗ

- Οι σχεσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαική Ενωση αλλά και η σφικτή εισοδηματική της χωρας είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης του Τόνι Μπλέρ που ξεκινάει σημερα την πρωτη της εβδομάδα στην εξαουσία.Ηδη ο επι των Ευρωπαϊκών υποθέσεων υπουργός, Ντάγκ Χέντερσον αναχωρεί σημερα για τις Βρυξέλλες.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα οτι 91 πρόσφυγες Χούτου απο την Ρουάντα ποδοπατήθηκαν χθές μέχρι θανάτου μέσα στο τραίνο που τους μετέφερε απο την ζούγκλα του βορειοανατολικού Ζαϊρ. Ο εκπρόσωπος της επιτροπής προσφύγων του διεθνούς οργανισμού Πωλ Στρόμπεργκ δήλωσε οτι άλλοι τρείς πρόσφυγες παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση και 75 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Ο γάλλος Πρωθυπουργός, Αλέν Ζιπέ παραδέχθηκε σήμερα ότι μειώνεται η διαφορά που χωρίζει τον κεντροδεξιό συνασπισμό από τους Σοσιαλιστές, τους οποίους κατηγόρησε ότι στρέφουν τα νώτα τους στην Ευρώπη.

Ο αμερικανός μεσολαβητής για τη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρος θα επισκεφθεί την περιοχή μετά την προγραμματισμένη για αύριο το βράδυ συνάντηση του ισραηλινού προέδρου Εζέρ Βάιζμαν με τον παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, μετέδωσε σήμερα το ισραηλινό ραδιόφωνο.

Με συμφωνια καταπαυσης του πυρός,εληξε χθες η πρωτη φαση των συνομιλιών του προεδρου του Ζαιρ,Μομπουτο Σεσε Σεκο, με τον ηγετη των ανταρτων,Λοραν Καμπιλα.

Επι ποδος η αστυνομία στην Λιμα του Περου, μετα τις πληροφορίες οτι οι αντάρτες του επαναστατικού κινήματος Τουπάκ Αμάρου κινούνται προς την πρωτεύουσα με σκοπο να προβούν σε τρομοκρατικες ενέργειες.

Σοβαρές επιπλοκές αναμένεται να σημειωθούν σήμερα το απόγευμα στoν τομέα των αερομεταφορών της Ιταλίας, εξαιτίας της νέας τετράωρης στάσης εργασίας που προκήρυξαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Ο σούπερ υπολογιστής της IBM "Ντίπ Μπλού" νίκησε χθες τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι, Γκάρι Κασπάροφ στην δεύτερη παρτίδα των εξι συνολικά προγραμματισμένων αγώνων.

Την πρωτη παρτιδα ειχε κερδισει ο Κασπάροφ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 16,1 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.467,51 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,19 τοις εκατό.

Από τις 243 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 84 παρουσίασαν άνοδο
* 20 παρέμειναν σταθερές και
* 139 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις Μαϊου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ.........271,4    278,8    274,6
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ......157,0    161,3    158,9
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ.........442,1    454,2    447,3
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......184,6    189,7    186,8
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ........46,6     47,8     47,1
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.....214,3    220,2    216,8
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ......194,1    199,4    196,3
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..212,0    217,7    214,4
    E.C.U................306,6    315,0    310,2

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Monday, 5 May 1997 - 16:03:15 UTC