Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-05-06

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 06/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Εντονες αντιρρησεις στο εσωτερικο του Πασοκ για την προωθουμενη απο την κυβερνηση προσεγγιση με την Τουρκια,ενω τις αμέσως προσεχεις ημέρες αναμενεται να αρχίσουν οι εργασίας των επιτροπών εμπειρογνομώνων των δυο χωρων.
  • Την αναγκη να διεξαχθουν στην Αλβανια ελευθερες και δικαιες εκλογες πριν απο το καλοκαίρι για να ερθει η πολιτικη σταθεροτητα,επεσημανε χθες στο Στρασβούργο ο ειδικος συντονιστης του ΟΑΣΕ για το αλβανικο,Φράντς Βρανίτσκι.
  • Συνεδριάζει απο το πρωί στη Μονή Πετράκη η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
  • Νέες πληροφορίες για την τυχη του μικρου βρετανού Μπέν Νίνταμ,που εξαφανίστηκε στην Κώ το '91, έρχονται στο φώς τις τελευταίες ημέρες.


Ελληνοτουρκικο

Εντονες αντιρρησεις στο εσωτερικο του Πασοκ για την προωθουμενη απο την κυβερνηση προσεγγιση με την Τουρκια,ενω τις αμέσως προσεχεις ημέρες αναμενεται να αρχίσουν οι εργασίας των επιτροπών εμπειρογνομώνων των δυο χωρων.

Στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου ,οι Γεράσιμος Αρσένης, Μανόλης Δασκαλάκης και Παντελής Οικονόμου εξέφρασαν ευθέως σοβαρές επιφυλάξεις για την ακολουθούμενη πολιτική και την κατάληξη που μπορεί να έχει η διαδικασία συγκρότησης της επιτροπής εμπειρογνωμώνων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Ο κ.Αρσένης ζήτησε ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής,ενω στις 12 το μεσημερι θα εχει κατ ιδιαν συναντηση με τον Κώστα Σημίτη,ο οποιος το βραδυ θα συναντηθει επισης με τον Κωστα Σκανδαλιδη και τον Κωστα Λαλιωτη.

Ο Μανόλης Δασκαλάκης δηλωσε ότι δεν συμφωνεί με τη συγκρότηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων,ενω ο Παντελής Οικονόμου επεσημανε οτι παραμενουν οι ανησυχιες των 32 βουλευτων που συνυπεγραψαν την επιστολη προς τον Πρωθυπουργο.

Ο Απόστολος Κακλαμάνης χαρακτήρισε απαράδεκτη την κίνηση των 32, ενω υπερ των κυβερνητικων χειρισμων ταχθηκαν οι κυριοι Τσοχατζοπουλος , Λαλιωτης και η Βασω Παπανδρεου.

Ο πρωθυπουργός που αναμενεται να απαντησει στους 32 κατα την αυριανη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του Πασοκ τόνισε ότι η εθνική στρατηγική παραμένει απαράλακτη και αφησε αιχμες για τους διαφωνουντες λεγοντας οτι δεν μπορεί κάποιοι να θέλουν τη χώρα κλεισμένη σε ένα δωμάτιο, επιδυκνείοντας αδιαλλαξία για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Αυριο αναμενεται στην Αθηνα ο διευθυντης του Στεητ Ντηπαρτμεντ για θεματα νοτιας Ευρωπης Κερι Καβανο ο οποιος θα συναντηθει με τον υφυπουργο Εξωτερικων Γιαννο Κρανιδιωτη και στη συνεχεια θα μεταβει για συνομιλιες στην Αγκυρα.

ΑΛΒΑΝΙΑ

Την αναγκη να διεξαχθουν στην Αλβανια ελευθερες και δικαιες εκλογες πριν απο το καλοκαίρι για να ερθει η πολιτικη σταθεροτητα,επεσημανε χθες στο Στρασβούργο ο ειδικος συντονιστης του ΟΑΣΕ για το αλβανικο,Φράντς Βρανίτσκι.

Παρα την σχετικη ομαλοποιηση της ζωης στην γειτονικη χωρα,τις τελευταιες ημερες παρουσιαζεται αυξηση των λαθρομεταναστων απο τον αλβανικο νοτο που περνούν τη συνοριακή διάβαση της Κακαβιάς με προορισμό την Ελλαδα,για να βρουν δουλεια.

(Στα Τιρανα βρισκεται απο χθες αντιπροσωπεια του συμβουλιου της Ευρωπης με στοχο την εξεύρεση κοινής γλώσσας για τον εκλογικό νόμο και τις Επιτροπές Λαϊκής Σωτηρίας, θέματα τα οποία προβάλλει το Δημοκρατικό Κόμμα και ο πρόεδρος Σαλί Μπερίσα.

Ο αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο εκανε και παλι λογο χθες για ψηφο εμπιστοσυνης προς την κυβερνηση του απο την αλβανικη Βουλη.

Εν τω μεταξυ ένα ακόμη κόμμα, το κομμα Μεταναστων Αλβανιας,αποφασισαν να ιδρυσουν στελεχη πολιτικων κομματων της χωρας. Το κομμα αυτοχαρακτηριζεται πολιτικος σχηματισμος της κεντροδεξιας,με πατριωτικο,δημοκρατικο και ευρωπαικο προσανατολισμο.)

Μικης

- Στο ιατρικο κεντρο για εξετασεις εισηχθη πριν απο λιγο ο Μικης θεοδωρακης πού διεκοψε χθες για λογους υγειας,την περιοδεια του στην Ευρωπη ,για προωθηση της Ελληνοτουρκικης προσεγγισης.

Μαρμαρα

Εντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα,αλλά και στη Βρετανία,προκαλεσαν οι δηλωσεις του νέου υπουργου Πολιτισμού της κυβέρνησης των Εργατικών Κρίς Σμίθ, ότι δεν θα επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενωνα,γιατί φυλάσσονται καλύτερα στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπενθυμισε την ηθική δέσμευση των Εργατικων για επιστροφή των μαρμάρων και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει διμερή συνάντηση.

Η Πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα, Ελενα Κιούμπιτ, χαρακτηρισε προωρη τη συζήτηση και πρόσθεσε ότι δεν είναι καλά ενημερωμένος ο βρετανός υπουργός.

Ο βρετανικός τύπος, επισημαίνει ότι η δηλωση Σμιθ θα δυσαρεστήσει τους βουλευτες του Εργατικού κόμματος,που πέρσι υπέγραψαν δηλωση για επιστροφή τνω ελγινείων στην Ελλάδα.

Ιερά Συνοδος

Συνεδριάζει απο το πρωί στη Μονή Πετράκη η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων,με την απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή φόρου 20% στις δωρεές προς την εκκλησία και 10% στα έσοδα από εκκλησιαστικά ακίνητα.

Δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το θέμα της προαιρετικής εγγραφής του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες.

Μπεν

Νέες πληροφορίες για την τυχη του μικρου βρετανού Μπέν Νίνταμ,που εξαφανίστηκε στην Κώ το '91, έρχονται στο φώς τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία,ο μικρός βρίσκεται σε οικογένεια ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία,ενω συμφωνα με μαρτυρία κρατουμένου σε ελληνικές φυλακες στα σημερινά ΝΕΑ,ο μικρός Μπεν απήχθη από σπείρα και φυγαδευτηκε στη Γερμανία με πλαστό διαβατηριο και φωτογραφία του γιού του.

Ασφαλιστικο

Συναντηση του Πρωθυπουργου με τον υπουργο Εθνικης Οικονομιας Γιαννο Παπαντωνιου αυτη την ωρα στο Μεγαρο Μαξιμου για την πορεια της Οικονομιας, ενω ολες οι πλευρες κρουουν τον κωδωνα του κινδυνου για το μελλον του ασφαλιστικου συστηματος.

Οι εμπειρογνωμονες του Διεθνους Νομισματικου Ταμειου που βρισκονται στην Αθηνα και απο χθες εξεταζουν την πορεια της Ελληνικης Οικονομιας επεσημαναν συμφωνα με πληροφοριες τον κινδυνο να υπαρξει εκρηξη του ασφαλιστικου συστηματος στο αμεσο μελλον.

Για ενδεχομενο χρεωκοπιας των ασφαλιστικων ταμειων αν δεν ληφθουν αμεσα μετρα εκανε λογο σε δηλωσεις του στον Αντεννα ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, ενω αμεση παρέμβαση για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων καθώς το ελλειμα αγγίζει ηδη το ενα τρίς, ζητησε ο διοκητήγς της τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος.

Στη μια και μιση μετα το μεσημερι ο Πρωθυπουργος θα εχει ιδιαιτερη συναντηση με τον υφυπουργο Οικονομικων Γιωργο Δρυ για την πορεια των εσοδων.

ΕΝΑΕ

Εκτακτη γενικη συνελευση πραγματοποιουν σήμερα, τα μέλη της Ενιαιας Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως Ελλάδος,με αντικείμενο το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την Περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας, του οποίου η συζήτηση ξεκινά αύριο στη Βουλή.

ΤΑΡΑΤΣΑ

Στο Αιγινητειο νοσοκομειο μεταφερθηκε με εντολη του εισαγγελεα ο 20χρονος Τζανέτος Τσαπατσάλης που ανεβηκε το πρωι στην ταρατσα του ξενοδοχειου ΕΛΛΑΣ στην 3ης Σεπτεμβριου και αρχισε να πετα πετρες και κεραμιδια σε περαστικους και αυτοκινητα,επειδη δεν εβρισκε δουλεια μετα την αποφυλάκισή του.

ΑΣΚΗΣΗ

Αρχίζει σήμερα, η τριήμερη αεροναυτική άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων,``Τοξότης``.,που θα διεξαχθεί μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης.

Η άσκηση προβλέπει αποστολές ελληνικών μαχητικών στην περιοχή Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας στα σύνορα του εναέριου χώρου της Κύπρου.

σοφτεξ

Νεα σταση εργασιας απο τις 12 εως τις 4 και συγκεντρωση εξω απο το υπουργειο αναπτυξης εχουν προγραμματισει για σημερα οι εργαζομενοι στη Σοφτεξ οι οποιοι θα εχουν συνταντηση με την υφυπουργο Αννα Διαμαντοπουλου.

Οι εργαζομενοι διαμαρτυρονται για τις καθυστερησεις στην καταβολη των δεδουλευμενων και για την εκκρεμοτητα που συνεχιζεται σχετικα με το μελλον της επιχειρησης.

συγκοινωνιες

Εβδομαδα ταλαιπωρειας για οσους χρησιμοποιουν τα μέσα μαζικης μεταφοράς.

Προβληματα αναμενεται να δημιουργηθουν απο σημερα εως και την Πεμπτη στα δρομολόγια του ΟΣΕ λόγω των στάσεων εργασίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών απο τις 12 εως τις 4 μετα το μεσημερι ζητώντας αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.

Στασεις εργασιας αυριο και την Παρασκευη εξηγγειλαν και οι εργαζομενοι στον ηλεκτρικο και τα πρασινα λεωφορεια απο την εναρξη της βαρδιας εως τις 9 το πρωι και απο τις 8 το βραδυ εως τη ληξη της κυκλοφοριας.

Σταση εργασιας την Παρασκευη απο τις 10 το πρωι εως τις 4 μετα το μεσημερι εχουν προγραμματισει και οι εργαζομενοι στα τρολευ . Οι εργαζομενοι διαμαρτυρονται για τις αλλαγες που προωθουνται στις εργασιακες σχεσεις με την εφαρμογη του ελαστικου ωραριου.

Οικονομία δημόσιο

- Σχέδιο δραστικών περικοπών στις δαπάνες του δημοσίου, όσον αφορά στις υπέρογκες ενεργειακές καταναλώσεις, προωθεί το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης.

Σχετική εγκύκλιο που απευθύνεται σε όλους τους φορείς του Δημοσίου Τομέα, εξέδωσε ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Τάσος Μαντέλης, εντέλλοντας τη μείωση χρήσης φωτισμού, θέρμανσης και κλιματισμού, προκειμένου να εξοικονομηθούν περιπου 2,5 δις απο τον κρατικό προυπολογισμό.

ΥΠΕΧΩΔΕ

Σταση εργασιας απο τις 11 εως τις 3 πραγματοποιουν οι εργαζοεμνοι στο υπουργειο περιβαλλοντος που αντιδρουν στην εκχωρηση αρμοδιοτητων του υπουργειου στον ιδιωτικο τομεα και στο νομοσχεδιο του υπουργειου εσωτερικων για την περιφερειακη διοικηση.

Αρχεία

Συνέχεια στην υπόθεση των αρχείων Καραμανλή και των αποκαλύψεων για σχέδια αξιωματικών για πραξικόπημα το 1975, με έγκριση του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ο αντιναύαρχος Σπυρίδων Κονοφάος,σε δηλωσή του στα σημερινά ΝΕΑ,αναφέρει ότι έκρινε πολύ σοβαρές τις πληροφορίες για πραξικόπημα και για τον λόγο αυτό ζητησε και ενημέρωσε τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντινο Καραμανλή, απευθείας,παρακάμπτοντας την ιεραρχία.

Απο την άλλη πλευρά,οι αξιωματικοι του ναυτικου που συναντηθηκαν τοτε με τον Μακη Αρναούτη, ο οποιος συμφωνα με τα αρχεια Καραμανλη,ηταν ο πρωτεργατης της συνωμοσίας,σε δηλώσεις τους στον ΑΝΤ-1, χαρακτήρισαν τη συναντηση κοινωνική και μυθεύματα τις αποκαλύψεις.

Ουδέποτε διαπίστωσα πρόθεση του πρωην βασιλιά για ανατροπή του Καραμανλή, δηλωσε στον ΑΝΤ-1 ο επί σειρά ετών συνεργάτης του Κωνσταντινου, κ. Σταυρίδης.

Παραμύθια για μικρά παιδιά,χαρακτηρίζει τα περί προετοιμασίας πραξικοπήματος και ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ,Νίκος Παππάς.

Κυκλοι προσκειμμενοι στον προέδρο της ΝΔ, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι πυροδοτεί το θέμα για να αποπροσανατολίσει απο τα δικά της προβλήματα.

Εδεσσα

Στον εισαγγελεα Εδεσσας οδηγειται σημερα ο Παντελης Πλίτσης 25 χρονων , ο οποιος συμφωνα με την αστυνομια ειναι ενας απο τους δραστες της ληστειας στην Αγροτικη τραπεζα Σκυδρας στις 3 Απριλιου , με λεια 18 εκ δρχ.

Ως συνεργατης του Πλιτση αναζητειται ο Δημητρης Μπιρόζης 35 χρονων και αλλα δυο ατομα η ταυτοτητα των οποιων δεν ανακοινωνεται.

μαχαιρωμα

Τον μαχαιρωσε επειδη τον αποκαλεσε Μπερισα Δραστης ο Ελευθεριος Χατζημπάρμπας 75 χρονων που μαχαιρωσε χθες σε καφενειο στον Ευοσμο θεσσαλονικης τον Κωστα Σαβράμη 65 χρονων επειδη τον αποκαλεσε με το ονομα του αλβανου πολιτικου.

Ο Χατζημπάρμπας ,αμεσως μετα την πραξη του εξαφανισθηκε και αναζητειται ενω ο Σαβράμης νοσηλευεται στο νοσοκομειο Παναγια της θεσσαλονικης.

ΠΑΙΔΩΝ

Σημαδια αργής αλλά σταθερης βελτιωσης παρουσιαζει η κατασταση της τριχρονης Ελενης απο την Κρητη που νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα στην εντατικη του Νοσοκομείου Παίδων.

Χθες βράδι η μικρη αποσυνδεθηκε απο τον αναπνευστηρα.

ΟΥΓΓΡΟΙ

Ισόβια κάθειρξη καί χρηματική ποινή 100 εκατομμυρίων στόν καθένα επέβαλε χθές τό τριμελές Εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σέ 3 Ούγγρους πού επιχείρησαν νά εισάγουν στήν Ελλάδα 37 κιλά ηρωίνης.

ΔΙΕΘΝΗ

Στο Μεξικο σημερα ο Μπιλ Κλιντον με σκοπο την προώθηση της διμερούς συνεργασίας για την καταπολέμηση του δικτύου εμπορίας των ναρκωτικών και την περιστολή της παράνομης μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ.

Με τον νεοεκλεγέντα βρετανό πρωθυπουργο Τόνι Μπλέρ, θα συναντηθει την Πεμπτη ο ιρλανδός ομόλογός του Τζον Μπρούτον.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της πακιστανικής αστυνομίας δολοφονήθηκε σήμερα από άγνωστους ενόπλους στην επαρχία Πουντζάμπ.

- Τουλάχιστον οχτώ άτομα σκοτωθηκαν χθες και άλλα εννέα τραυματίσθηκαν σε έκρηξη που κατέστρεψε ολοσχερώς πολυκατοικία στην πρωτεύουσα των Ινδιών, Νέο Δελχί.

Ο πολιτικός ηγέτης του Κινήματος Ισλαμικής Αντίστασης Χαμάς, Μουσά Αμπού Μαρζούκ, έφτασε χθες στο Αμμάν της Ιορδανίας μετά την απέλασή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ήταν φυλακισμένος από τον Ιούλιο του 1995.

Την καταβολή ποσού πλέον των 12 εκατ. δολαριών στην αμερικανικη κυβέρνηση με αντάλλαγμα την άρση της ποινικής τους δίωξης αποδέχθηκαν τέσσερες φαρμακευτικές εταιρίες που κατηγορούνται για χορήγηση αίματος μολυσμένου από τον ιό του ΕΗΤΖ.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............278,61  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........201,47     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........217,57     #
    Μάρκο .....................161,28     #
    Γαλλικο φράγκο .............47,8      #
    Ελβετικο  φράγκο...........189,31     #
    Στερλίνα...................451,41     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,29     #
    Εκατό γιεν.................220,27     #
    Εκιού .....................314,62     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 6 May 1997 - 10:03:14 UTC