Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-05-14

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 14/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Μεσα σε κλιμα αντιδρασεων και αντιπαραθεσεων που προκαλεσε η δημοσιοποιηση του 12ου τομου, παρουσιαζονται και επισημως αποψε τα Αρχεια Καραμανλη.
  • Η Ελλαδα δεν θα πρεπει να συρθει σε διαλογο με την Τουρκια εφοσον δεν ικανοποιουνται οι προυποθεσεις που θετει για την Κυπρο και το Αιγαιο δηλωσε το μεσημερι απο τη Θεσσαλονικη ο υπουργος Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος.
  • Εμποροι οπλων ειναι ,συμφωνα με τις πρωτες εκτιμησεις της Αστυνομιας , οι Στυλιανος Δευτεραιος, Γιωργος Ξυπολιας,και Μιχαλης Κοντογιωργος που συνεληφθησαν το πρωί στην Πάτρα.
  • Αξιοπιστος,ουσιαστικος και χωρις προειλλημενες αποφασεις θα ειναι ο κοινωνικος διαλογος διαβεβαιωσε ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης κηρυσσοντας την εναρξη της νεας αυτης θεσμικης διαδικασιας στην οποια συμμετεχουν 22 κοινωνικοι και παραγωγικοι φορεις της χωρας.


Αρχεια

Μεσα σε κλιμα αντιδρασεων και αντιπαραθεσεων που προκαλεσε η δημοσιοποιηση του 12ου τομου, παρουσιαζονται και επισημως αποψε τα Αρχεια Καραμανλη.

Στον τελευταιο τομο ο κ.Καραμανλης εκφράζει την πικρία του για τον χειρισμό του Ανδρεα Παπανδρέου στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το '85,αλλά και κριτική για χειρισμούς του, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα.

Ακομη επικρινει τον Αντωνη Σαμαρα για τους χειρισμους του στο Σκοπιανο ενω για τον Κωνσταντινο Μητσοτακη επισημαινει οτι δεν ειχε αλλη επιλογη απο το να τον προτεινει για την προεδρια της Δημοκρατιας.

Απαντωντας εμμεσως στον Κωστα Σκανδαλιδη και τα στελεχη του Πασοκ που κατηγορησαν τον Κωνσταντινο Καραμανλη για πλαστογραφηση της ιστοριας,ο Γιαννης Βαρβιτσιωτης ανεφερε οτι οποιαδηποτε προσπαθεια να εμπλεξει τον Καραμανλη σε μιθκροκομματικα παιχνιδια αντιμετωπιζει την αδιαφορια του ελληνικου λαου,οπως και οποιαδηποτε προσπαθεια να διαταραξει την ενοτητα της ΝΔ πεφτει στο κενο.Η προσφορα του Καραμανλη,προσθεσε,ειναι αναμβισβητητη και η δημοσιοποιηση των αρχειων ειναι η τελευταια του προσφορα για τον ιστορικο του μελοντος.

Στην εκδηλωση,στο Μεγαρο Μουσικης,δεν θα παρευρεθουν βουλευτες του Πασοκ, για λογους δυσφοριας ,ουτε ο Κωνσταντινος Μητσοτακης.

Ελληνοτουρκικα

Η Ελλαδα δεν θα πρεπει να συρθει σε διαλογο με την Τουρκια εφοσον δεν ικανοποιουνται οι προυποθεσεις που θετει για την Κυπρο και το Αιγαιο δηλωσε το μεσημερι απο τη Θεσσαλονικη ο υπουργος Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος.

Χθες η κυβερνηση απέρριψε την πρόταση της Ολλανδικής Προεδρίας να υπάρξει απευθείας συνάντηση των επιτροπών εμπειρογνωμόνων για τα ελληνοτουρκικα.

Ο κ.Παγκαλος μετά τη συνάντηση που ειχε στο παρίσι με τον ολλανδό ομόλογό του Βαν Μίρλο,δηλωσε ότι η Ελλάδα,εμμένει στην άποψη να υπάρχει στην αρχή γραπτή επικοινωνία μεταξύ των δύο επιτροπών και στη συνέχεια θα επανεξεταστεί το θέμα της κοινής συνάντησης.

Ιραν

*Ανθρωπιστικη βοηθεια για τους σεισμμοπαθεις του Ιραν ,που περιλαμβανει ιατροφαρμακευτικο υλικο,200 σκηνες και 500 κλινοσκεπασματα, στελνει το υπουργειο Υγειας, με αποφαση του Πρωθυπουργου.

ΟΠΛΑ

Εμποροι οπλων ειναι ,συμφωνα με τις πρωτες εκτιμησεις της Αστυνομιας , οι Στυλιανος Δευτεραιος, Γιωργος Ξυπολιας,και Μιχαλης Κοντογιωργος που συνεληφθησαν το πρωί στην Πάτρα.

Στο διαμερισμα της οδου Παντανασας, στο κεντρο της πόλης, που χρησιμοποιουσαν, βρεθηκαν καλασνικοφ, περιστροφα και χειρομβοβιδες.

Η αστυνομια αποκλειει το ενδεχομενο οι τρεις, να ειναι τρομοκρατες, εξεταζει ομως την πιθανοτητα να εμπλεκονται με την Εταιρεια δολοφονων στη Θεσσαλονικη.

*Ολοκληρο οπλοστασιο ομως ,απο χειροβομβιδες, και σφαιρες αλλα και χασις, βρηκε σημερα η αστυνομια στο σπιτι και το πρακτορειο ΠΡΟΠΟ του 37χρονου Λουκα Χασαμοπουλου στη Πυλαια Θεσσαλονικης.

Ο συλληφθης ισχυριστηκε οτι τα προμηθευτηκε απο Αλβανο λαθρομεταναστη.

Κοινωνικος διαλογος

Αξιοπιστος,ουσιαστικος και χωρις προειλλημενες αποφασεις θα ειναι ο κοινωνικος διαλογος διαβεβαιωσε ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης κηρυσσοντας την εναρξη της νεας αυτης θεσμικης διαδικασιας στην οποια συμμετεχουν 22 κοινωνικοι και παραγωγικοι φορεις της χωρας.

Ο κοινωνικος διαλογος θα ολοκληρωθει μεσα στο 97 τονισε ο Γιαννος Παπαντωνιου και σημειωσε οτι θα καταγραφουν και οι διαφωνιες και θα αναζητηθουν τα σημεια συγκλισης.

Ο Κωστας Καραμανλης που συναντηθηκε σημερα με το προεδρειο της ΑΔΕΔΥ ταχθηκε υπερ του κοινωνικου διαλογου αρκει να μην ειναι αποσπασματικος και με προειλλημενες αποφασεις.

Ο προεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιαννης Κουτσουκος δηλωσε οτι πρεπει να αποφορτιστει η συζητηση απο ιδεολογικα και πολιτικα χαρακτηριστικα.

Νωριτερα οι συνταξιουχοι ΙΚΑ,ΤΕΒΕ και ΤΣΑ πραγματοποιησαν συγκεντρωση στην πλατεια Κανιγγος και πορεια μεχρι την Πανεπιστημιου οπου εμποδιστηκαν απο την αστυνομια να φτασουν στο Γενικο Λογιστηριο του Κρατους και διαλυθηκαν.

ΗΡΩΙΝΗ

- *Μεσα σε μπαλακι απο πλαστελινη αγωστος , που πεταξε χθες το απογευμα αγνωστος στις φυλακες Κορυδαλλου , υπηρχαν τρια ναυλον σακουλακια με 10 γραμμαρια ηρωϊνης.

Το μπαλακι βρηκαν σωφρονιστικοι υπαλληλοι , οχι οως και τον επικιδνυνο ριπτη , που διεφυγε με ταξι.

ΑΥΡΙΑΝΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ

*Χωρίς ηλεκτρικό και πρασινα λεωφορεια αύριο από τις 5 εως τίς 9 τό πρωί καί από τίς 8 τό βράδυ μέχρι την ληξη της βαρδιας, λόγω στάσεων εργασίας τού προσωπικού.

Την Παρασκευη η σταση εργασιας θα γινει απο τις 11 το πρωι εως τις 5 το απογευμα.

*Στους δρομους και παλι οι ναυτεργατες που αντιδρουν στην αντικατάστασή τους στα πλοια απο αλλοδαπους και στην μετατροπή της ελληνικης σημαιας, σε σημαια ευκαιριας.

Αυριο στις 10 το πρωι θα γινει πανναυτεργατικη συγκεντρωση στην συμβολη της οδου Δευτερας Μεραρχιας με την Ακτη Μιαουλη και πορεια προς τα γραφεια της πανελληνιας ναυτικης ομοσπονδιας και το υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας.

*Τετραωρη σταση εργασιας,συγκεντρωση στις 9 και μιση το πρωι στην Πλατεια Κανιγγος και πορεια προς την Βουλη,πραγματοποιουν αυριο,οι εργαζομενοι στο ΜΕΤΡΟ,ζητωντας να προχωρησουν κανονικα οι εργασιες του εργου.

*Τριωρη σταση εργασιας αυριο απο τις 11 και μιση πραγματοποιουν και οι εργαζομενοι στην ναυπηγοεπισκευαστικη ζωνη Περαματος διαμαρτυρομενοι για την ανεργια που μαστιζει τον κλαδο. Στην συνεχεια θα κανουν πορεια απο τον ηλεκτρικο σταθμο του Πειραια προς το υπουργειο Εμπορικης ναυτιλιας.

*Τελος συγκεντρωση αυριο πραγματοποιουν οι καθαριστριες δημοσίων σχολειων στις 10 το πρωι εξω απο το εργατικο κεντρο Αθηνας και θα κανουν πορεια προς το υπουργειο Παιδειας, διεκδικωντας να μετατραπούν οι συμβασεις τους σε αορίστου χρονου.

ΦΑΡΜΑΚΑ

- *Ο Ιατρικος συλλογος της Αθηνας κρουει τον κωδωνα , για τα προϊοντα που κυκλοφορουν στη χωρα μας ,σαν συμπληρωματα διατροφης σε διαιτεςή με τη μορφη πολυβιταμινων , που εμπεριεχουν εφεδρινη και καφεϊνη.

Τα σκευασματα αυτα, επιφερουν παρενεργειες , στη λειτουργια του καρδιαγγειακου και του νευρικου συστηματος.

Ο ΙΣΑ επισημαινει μαλιστα ότι δύο απο αυτα προιόντα απο αυτα , με μεγαλη περιεκτικοτητα σε εφεδρίνης και καφείνης και τα οποία βοηθούν στην απώλεια βάρους, πωλουνται στο εμποριο χωρις συνταγη γιατρου αφου δεν χαρακτηριζονται φαρμακα.

Συμφωνα με τον καθηγητη του Πανεπιστημιου Αθηνων Νικο Σιτερα η ανεξελεγκτη χρηση αυτων των προϊοντων, μπορει να επιφερει ακομη και το θανατο σε πασχοντες.

ΓΕΦΥΡΕΣ

- *Κατεδαφιζεται αυριο η γεφυρα Ροσινιόλ και για το λογο αυτο εκλεισε το ρευμα απο Λαμια προς Πειραια...

Οι οδηγοι διερχονται απο τις δυο λωριδες κυκλοφοριας στο αντιθετο ρευμα και στην ισοπεδη διαβαση.

*Στον κομβο της Καλιρροης κατεδαφιστηκε το τριτο φατνωμα της αερογεφυρας Καλλιροης-Συγγρου, που ειχε φθαρει.

Η Καλιρροης ειναι κλειστη στο υψος της γεφυρας .Η κινηση παντως προς Αθηνα δεν προυσιαζει προβληματα.

Τα αυτοκίνητα με κατεύθυνση την Αθήνα, στρίβουν δεξιά στην οδό Αυτοκράτορος και μέσω Συγγρού αλλα καιν υποδείξεων των τροχονομων, επιστρεφουν στο ρευμα προς Αθήνα.

Σχολειο

Δεν προκειται να γινει εξωση των μαθητων απο το κτιριο του 8ου Λυκειου Πειραια δεσμευθηκε σημερα ο προεδρος του Οργανισμου Σχολικων Κτιριων Δημητρης Σκαμνακης μετα τη συναντηση που ειχε με επιτροπη γονεων και κηδεμονων και τη Δημοτικη Αρχη.

Ο κ.Σκαμνακης προσθεσε οτι αν μεσα σε 8 ημερες δεν αρχισουν οι εργασιες ανεγερσης του νεου σχολικου κτιριου, ο εργολαβος θα κηρυχθει εκπτωτος.

Το στεγαστικο προβλημα των μαθητων προεκυψε μετα την τελεσιδικη αποφαση του Αρειου Παγου,που επιτρεπει στην ιδιοκτητρια να κανει εξωση.

Παρκομετρα

- Ξηλωνει αμεσα ο Δημος Αθηναιων , οσα παρκομετρα , τοποθετηθηκαν αυθαιρετα σε διαφορα σημεια της Αθηνας.

Οι διαπιστωσεις του υπουργου Δημοσιας Ταξης Γιωργου Ρωμαιου ειναι και του Δημου,δηλωσε ο Δημαρχος Αθηναιων Δημητρης Αβραμοπουλος και διαβεβαιωσε οτι θα υπαρξει αμεση διορθωση των λαθων στις τοποθετησεις των παρκομετρων και ακυρωση οσων κλησεων δοθηκαν σε οδηγους , στα λαθος σημεια.

Εν τω μεταξυ η παραταξη *Πολιτες για την Αθηνα* που προσκειται στο Συνασπισμο, ζητα επανεξεταση της συμβασης με τις ιδιωτικες εταιρειες που εχουν αναλαβει την ελεγχομενη σταθμευση.

Καυσιμα

- Νεα μειωση στις τιμες διυλυστηριου των υγρων καυσιμων , ισχυουν απο τα μεσανυκτα...

Στο λιτρο ολων των τυπων βενζινης η μειωση ειναι μιση δραχμη,στο πετρελαιο ινησης μια δραχμη και 20 λεπτα και στο Πετρελαιο θερμανσης 40 λεπτα της δραχμης.

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκικά στρατεύματα εξαπέλυσαν ευρεία επίθεση στα συνορα της χωρας με το Ιράκ εναντίον Κουρδικών στοχων.

Κλειστά παρέμειναν σημερα τα καταστηματα στο Ζαίρ και ολες οι δημόσιες υπηρεσιες της χωρας καθώς εκατομμύρια Ζαίρινοι πραγματοποιούν γενική απεργία ζητώντας την παραιτηση του Προεδρού Μομπούτου.

Ο Μομπούτου Σεσε Σέκο μετεβη σημερα στο νοτιοαφρικανικό πλοίο που αγκυροβωλημένο στα ανοικτα του Κονγκό για να συναντηθεί με τον ηγετη των ανταρτών του Ζαίρ Καμπίλλα.

Νεα πολιτικη κριση απειλειται στην Αλβανια,καθως ειναι πλεον ορατος ο κινδυνος να αναβληθουν οι εκλογες της 29ης Ιουνιου, μετα την υιοθέτηση χθες απο το Κοινοβούλιο του αμφιλεγόμενου εκλογικού νόμου.

Οκτω κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλουν οτι ο νόμος που εγκρίθηκε, και βασίζεται στο πλειοψηφικό σύστημα, ευνοεί το Δημοκρατικό κόμμα του Σαλι Μπερισα και ανακοινωσαν οτι δεν προκειται να μετασχουν στις εκλογες.

Πρώην πρωταθλητής της ρωσικής πυγμαχίας και μέλος της ρωσικής Ολυμπιακής ομάδας το 1996 σκοτώθηκε μετά απο συμπλοκή στην πόλη Ουκτά,στη βόρεια Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο Ιτάρ Τας.

Με σκοπό να πλήξουν αμερικανικούς και Εβραϊκούς στόχους έφθασαν στο Περού στελέχη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, υποστηρίζουν σε σχετικό έγγραφό τους οι περουβιανές μυστικές υπηρεσίες.

Απρόσμενη νίκη πετυχε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζοντας τις εκλογές για την κάλυψη μιας έδρας για την Γερουσία στην πολιτεία του Νιου Μέξικο.

Περίπου 140 άτομα αναγκάστηκαν σήμερα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη νότια Ιαπωνία υπό τον φόβο των κατολισθήσεων μετά τον χθεσινό ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που προκάλεσε τον τραυματισμό 34 ατόμων και αρκετές υλικές ζημιές.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 15 Μαϊου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ.........267,8    275,1    270,9
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ......157,7    162,0    159,5
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ.........435,3    447,2    440,3
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......186,7    191,8    188,8
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ........46,8     48,0     47,3
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.....224,8    231,0    227,5
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ......193,3    198,6    195,5
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..209,1    214,8    211,6
    E.C.U................306,9    315,3    310,5

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 23,9 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.602,14 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,41 τοις εκατό.

Από τις 257 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 83 παρουσίασαν άνοδο
* 23 παρέμειναν σταθερές και
* 151 υποχώρησαν.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 14 May 1997 - 16:03:18 UTC