Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-05-27

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 27/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Σκεπτικισμος στην Αθηνα για την πορεια των ελληνοτουρκικων σχεσεων μετα τη συνεντευξη Ντεμιρελ στον Αντεννα και τις χθεσινες δηλωσεις του Ονουρ Οιμεν,συμφωνα με τις οποιες η Αγκυρα αναγνωριζει μονο οσες συνθηκες εχει υπογραψει.
  • Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στη Τουρκία για να επιλυθεί η πολιτική κρίση και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος στρατιωτικού πραξικοπήματος τάσσεται ο πρόεδρος της χώρας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ,σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
  • 25 Ιουνιου ξεκινουν οι Γενικες Εξετασεις με τα μαθηματα γενικης αξιολογησης και θα διαρκεσουν εως τις 3 Ιουλιου. Οι εξετασεις για τα ειδικα μαθηματα θα γινουν 4 με 9 Ιουλιου.
  • Ερευνα με στοιχεια σοκ για την παιδικη πορνεια στην χωρα μας παρουσιαστηκαν απο εκπροσωπους του Ιδρυματος Μαραγκοπουλου στο Παντειο Πανεπιστημιο...


ΕΘΝΙΚΑ

Σκεπτικισμος στην Αθηνα για την πορεια των ελληνοτουρκικων σχεσεων μετα τη συνεντευξη Ντεμιρελ στον Αντεννα και τις χθεσινες δηλωσεις του Ονουρ Οιμεν, συμφωνα με τις οποιες η Αγκυρα αναγνωριζει μονο οσες συνθηκες εχει υπογραψει.

Το κλιμα φαινεται πλεον να αλλαζει.Ενδεικτικες ειναι οι δηλωσεις που εκανε πριν απο λιγο ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων Γιωργος Παπανδρεου, ο οποιος προειδοποιησε την Τουρκια οτι θα παραμεινει απομονωμενη απο την διεθνη Κοινοτητα και την Ευρωπαικη Ενωση αν δεν επιδειξει την βουληση της να αντιμετωπισει τα οποια προβληματα στις σχεσεις της με την Ελλαδα.

Οι Τουρκικες δηλωσεις,προσθεσε,δειχνουν μια αντιφατικη πολιτικη η οποια προβληματιζει για το κατα ποσον υπαρχει μια εντεινομενη αδιαλλαξια.

Εντονη ηταν και η αντιδραση του Θεοδωρου Παγκαλου απο το Παρισι που κατηγορησε τον τουρκο υφυπουργο για ελειψη σοβαροτητας ωστοσο ανεφερε οτι η Ελλαδα ειναι ετοιμη να υπογράψει συμφωνο μή επίθεσης με την Τουρκία,εάν αποσύρει τις απειλές πολέμου.

Εν τωμεταξυ η Επιτροπη Διεθνων Σχεσεων της αμερικανικης Βουλης καλει εμμεσως την Τουρκια να συμμορφωθεί με τις διεθνεις συνθήκες και να σεβασθεί τα διεθνως αναγνωρισμένα σύνορα.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στη Τουρκία για να επιλυθεί η πολιτική κρίση και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος στρατιωτικού πραξικοπήματος τάσσεται ο πρόεδρος της χώρας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ,σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Ο Μεσουτ Γιλμαζ θα καταθεσει οπως δηλωσε νεα προταση μομφης κατα της κυβερνησης η οποια τωρα διαθετει πλειοψηφια μιας εδρας.

Το απογεμα παντως θα συνεδριασει για πρωτη φορα μετα απο οκτω εβδομαδες το υπουργικο συμβουλιο.

ΠΑΙΔΕΙΑ

25 Ιουνιου ξεκινουν οι Γενικες Εξετασεις με τα μαθηματα γενικης αξιολογησης και θα διαρκεσουν εως τις 3 Ιουλιου. Οι εξετασεις για τα ειδικα μαθηματα θα γινουν 4 με 9 Ιουλιου.

Η ημερομηνια της διεξαγωγης των Γενικων εξετασεων μετατεθηκε για το τελος Ιουνιου λογω των διμηνων κινητοποιησεων των καθηγητων.

Για πρωτη φορα φετος στα εξεταστικα κεντρα θα καθισουν και οι αποφοιτοι των Τεχνικων Επαγγελ ματικων Λυκειων. Θα διαγωνισθουν σε θεματα που θα επιλεξει ξεχωριστη Κεντρικη Επιτροπη Γενικων Εξετασεων και θα καλυψουν το 25% των θεσεων στα ΤΕΙ.

Μετα απο παρεμβαση του Συμβουλιου της Επικρατειας η εξεταση του μαθηματος ΝΤΙΚΤΕ για τους υποψηφιους των μουσικων τμηματων θα γινει σε δυο εξεταστικα κεντρα σε Αθηνα και Θεσσαλονικη απο τον ιδιο πιανιστα με κλειστο ραδιοφωνικο συστημα και με τη βοηθεια της ΕΡΑ.

Για την αποφαση αυτη μαλιστα καθυστερησε κατα 20 ημερες η ανακοινωση του προγραμματος των Γενικων Εξετασεων.

Εντωμεταξυ οι Υπαλληλοι στη Διοικηση της Εκπαιδευσης, που απειλουσαν με απεργια μεσα στις εξετασεις, θα παρουν το Επιδομα Γενικων Εξετασεων.

Αυτο ανακοινωσε ο ΓΓ του Υπουργειου Παιδειας, μενει μονο ειπε να καθορισθει το υψος του επιδοματος.

Το προγραμμα του κομματος του για την Παιδεια θα παρουσιασει ο Προεδρος της ΝΔ Κωστας Καραμανλης σε εκδηλωση της Ανωτατης Συνομοσπονδιας Γονεων Κηδεμονων Μαθητων Ελλαδας, που θα γινει στις 7.30 το απογευμα στο Πολεμικο Μουσειο.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΕΙΑ

*Ερευνα με στοιχεια σοκ για την παιδικη πορνεια στην χωρα μας παρουσιαστηκαν απο εκπροσωπους του Ιδρυματος Μαραγκοπουλου στο Παντειο Πανεπιστημιο...

Συμφωνα με τα στοιχεια απο τον Σεπτεμβριο του 95 , μεχρι το Μαρτιο του 97 τρεις χιλιαδες ανηλικοι εξωθηθηκαν σε πορνεια, τεσσερα στα πεντε απο τα παιδια αυτα,ειναι κοριτσια στην πλειονότητά τους ελληνικής καταγωγής.

Υπάρχει ομως και μεγάλος αριθμός παιδιών απο την Αλβανια, τις άλλες βαλκανικές χώρες και τη Μέση Ανατολή.

Εργασιακα

Στην ουσιαστικη φαση εισηλθε ο κοινωνικος διαλογος με την συνεδριαση το μεσημερι της συντονιστικης γραμματειας κυβερνησης -εργοδοτων και εργαζομενων,με αντικειμενο τον καθορισμο της διαδικασιας συζητησης των θεματων που αφορουν στις εγασιακες σχεσεις.

Δεν υπαρχουν προειλημμενες αποφασεις,προεχει να ξεφυγουμε απο ενα κλιμα δυσπιστιας που σε ενα βαθμο ειναι δικαιολογημενο,δηλωσε πριν απο την συνεδριαση ο υπουργος Εργασιας Μιλτιαδης Παπαιωαννου.

Στη συνεδριαση συμμετειχαν η ΔΑΚΕ και η Αυτονομη Παρεμβαση που προσκεινται στη ΝΔ και το ΣΥΝ αντιστοιχα,οι εκπροσωποι των οποιων διευκρινισαν πως θα παρουν μερος στον κοινωνικο διαλογο μονο εφοσον γινονταν σημερα δεκτες οι προτασεις τους.

Πασοκ και ΝΔ δεν εχουν μεγαλες διαφορες ως προς τον κοινωνικο ρολο του κρατους,δηλωσε στην εκπομπη Ενοχοι και Συνενοχοι με τον Κωνσταντινο Παπανικολαου ο βουλευτης της ΝΔ Γιωργος Αλογοσκουφης,επισημαινοντας παραλληλα οτι η ΝΔ θελει ενα μικρο κρατος με ρυθμιστικο ρολο.

Αύριο το απογευμα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Βουλής,με αίτημα την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πασοκ

Η προταση του Πασοκ για την αναθεωρηση του Συνταγματος και οι αλλαγες στον τροπο εκλογης του Προεδρου της Δημοκρατιας και του εκλογικου νομου θα συζητηθουν στην συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου του κυβερνωντος κομματος το απογευμα.

Στη συνεδριαση θα παραστουν και οι κ. Βενιζελος και Ευαγγελος Γιαννοπουλος, ενω τα ιδια θεματα θα συζητηθουν την Παρασκευη και το υπουργικό Συμβούλιο.

ΠΟΛΛΑΝ

- Την αυτονομη πορεια της Πολιτικης Ανοιξης θα εισηγηθει ο προεδρος του κομματος Αντωνης Σαμαρας στο 1ο Συνεδριο του Κομματος που αρχιζει την Παρασκευη,οπως δηλωσε ο ιδιος πριν απο λιγο σε συνεντευξη τυπου.

Οπω2ς ανεφερε μεχρι στιγμης δεν εχει καμια κρουση απο κανεννα κομμα.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

- *Μειωθηκαν οι καπνιστες στη χωρα μας τα τελευταια χρονια και ιδιαιτερα νεαρα ατομα αποφευγουν το καπνισμα οπως τονιστηκε σε συνεντευξη τυπου, εκπροσωπων της Ελληνικης Αντικαπνιστικης Εταιρειας , ενοψει της Παγκοσμιας Ημερας κατα του καπνισματος που ειναι η 31η Μαιου.

Παντως επισημανθηκε ο καπνος ευθυνεται καθε χρονο , για 3 εκατομμυρια θανατους στον κοσμο.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ

Σε μια ωρα κηδευεται στο Νεο νεκροταφειο Μενιδιου ο Βουλευτης της ΝΔ στο Υπολοιπο Αττικης και πρωην Υφυπουργος Περιβαλλοντος Χρηστος Κατσιγιαννης.

Η νεκρωσιμη ακολουθια θα ψαλλει στον Αγιο Βλασσιο του Δημου Αχαρνων.

ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΣ

*Στον Εισαγγελεα πλημμελειοδικων Αθηνων οδηγηθηκε το πρωϊ,ο Θωμας Φιλιππιδης 59 χρονων, χειριστης εκσκαφικων μηχανηματων ,ο οποιος συνεληφθη στο Γαλατσι για παρανομη κατοχη αρχαιων αντικειμενων.

Οι αστυνομικοι βρηκαν στο πορτ παγκαζ του αυτοκινητου του, οκτω αρχαια αντικειμενα των γεωμετρικων και κλασσικων χρονων, τα οποια παραδεχθηκε οτι επροκειτο να πουλησει αντι 20 εκατομμυριων δραχμων σε αγνωστο ατομο στην περιοχη της Γλυφαδας.

Στην ανακριση ο αρχαιοκαπηλος υποστηριξε οτι αρχαια τα πηρε απο Αλβανο, αλλα οι αστυνομικοι πιστευουν οτι προερχονται απο παρανομη εκσκαφη στην Πελοπονησο.

ΓΡΑΜΜΗ SOS

Ειδικη Υπηρεσια Κοινωνικης Μεριμνας και προστασιας του πολιτη , λειτουργει στο Δημο Πειραια, με δυο τηλεφωνικες γραμμες.

Η πρωτη ,με τον αριθμο 41-94-359 ονομαζεται Γραμμη Ζωης και αφορα τα εξηρτημενα ατομα απο αλκοολ και ναρκωτικα.

Η δευτερη,με αριθμο 41-94-358 ονομαζεται Γραμμη Ελπιδας και υποστηριξης και αφορα σε αναξιοπαθουντες απορους και ατομα με ειδικες αναγκες.

Τρ.Κ.Ελλαδας

Ναυαγησε η αγορα της Τραπεζας Κεντρικης Ελλαδας απο την Τραπεζα Εργασιας.

Η Αγροτικη,η οποια εχει την ευθυνη της πωλησης υποστηριξε οτι ειχε θεσει απο την αρχη ως ορο για την πωληση της Τραπεζας Κεντρικης Ελλαδας τη διασφαλιση των θεσεων εργασιας,κατι που δεν αποδεχθηκε η Τραπεζα Εργασιας,η οποια υποστηριξε με τη σειρα της οτι αυτος ο ορος τεθηκε εκ των υστερων.

ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

- *Το θεμα της προμηθειας νεων αεροσκαφων απο την Ολυμπιακη,συζητα αυτη την ωρα ο Υπουργος Μεταφορων Χαρης Καστανιδης, με τον Προεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημητρη Τσοβολα.

Για το ιδιο θεμα ο κυριος Καστανιδης θα συναντηθει στις 4 το απογευμα με τη Γραμματεα του ΚΚΕ κυρια Παπαρηγα και στις 6 με τον τον Προεδρο του Συνασπισμου Νικο Κωνσταντοπουλο.

ΝΟΣΟΚΟ ΘΕΣΣ ΑΠΕΡΓ

Τις εφημεριες ενος χρονου εχουν να πληρωθουν οι εργαζομενοι στο Β Νοσοκομειο ΙΚΑ της Θεσσαλονικης.

Και εχουν αποφασισει να προχωρησουν σε πενθημερη απεργια απο τις 2 Ιουνιου, να μην εφημερευουν , να μην δεχονται ασθενεις στα εξωτερικα ιατρεια καθως και να αναστειλουν τα προγραμματα ειδικευσης 55 γιατρων.

Τους οφειλονται, οπως τονιζουν τα δεδουλευμενα απο το Μαιο του 96 και εως τωρα δεν υπαρχει προβλεψη για αποζημιωση των εφημεριων του 97.

ΡΩΣΙΑ ΝΑΤΟ

- Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία υπέγραψαν πριν από λίγο στο Παρίσι την ιστορική συμφωνία που θα διέπει τις μεταξύ τους σχέσεις και θα αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της συνεργασίας για την ασφάλεια στην Ευρώπη μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Την λεγόμενη "Ιδρυτική Πράξη" υπέγραψαν στην πανηγυρική τελετή στο μέγαρο των Ηλυσίων παρουσία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 16 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν και ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Χαβιέρ Σολάνα.

ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεοπτικό μήνυμα πρός το λαό θα απευθύνει απόψε ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ,σε μια προσπάθεια να μεταστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε προς την κυβερνητική πλειοψηφία από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών.Ο πρωθυπουργός Αλαίν Ζυπέ, που χθές προανήγγειλε την παραίτηση του ανεξάρτητα από την έκβαση του δεύτερου γύρου,μίλησε σήμερα για ένα νέο ξεκίνημα της Δεξιάς.

Σε διετή φυλάκιση με αναστολή καταδίκασε σήμερα το ανώτατο δικαστήριο του Ντύσελντορφ τον αρχι- πράκτορα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας Μάρκους Βολφ, που κατηγορείται για απαγωγές 4 ατόμων κατά τη περίοδο του ψυχρού πολέμου.

Με 52,7% των ψήφων εγκρίθηκε στη Πολωνία κατά το χθεσινό δημοψήφισμα το νέο σύνταγμα της χώρας,που θα αντικαταστήσει το ισχύον έως σήμερα τροποποιημένο σταλινικό.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 27 Μαϊου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ.........266,2    273,5    269,3
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ......158,0    162,3    159,8
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ.........437,0    448,9    442,1
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......190,5    195,7    192,7
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ........46,8     48,1     47,3
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.....229,8    236,0    232,4
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ......193,7    199,0    196,0
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..204,7    210,3    207,1
    E.C.U................307,7    316,1    311,3

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 27 May 1997 - 16:03:13 UTC