Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-05-28

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 28/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Ανοικτό το θέμα υπογραφής συμφωνου μη επίθεσης με την Τουρκία, αφησε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στους δημοσιογράφους,μετά τη συνάντησή του χθες στο Παρίσι με τον τουρκο πρόεδρο Σουλεϊμαν Ντεμιρέλ,στο περιθώριο της τελετής υπογραφής της συμφωνίας Ρωσιας ΝΑΤΟ.
  • Η βουλευτες στην πλειοψηφία τους επιρεάζονται απο τα πολιτικά παθη, παραδέχτηκε χθες βραδι στη Βουλή, ο Κωνσταντινος Μητσοτακης,κάνοντας αυτοκριτική για τις παραπομπες πολιτικών, την περίοδο απο το '89 και μετά.
  • Αγνωστα παραμένουν τα κινητρα του 45χρονου Δημήτρη Κίτσου, που εισέβαλε στις τέσσερις και μισή το πρωί στο διαμέρισμα της 40χρονης Στέλλας Σπυριδάκη στην Ανω Νέα Σμύρνη και με ένα εννιάρι πιστόλι πυροβόλησε και σκότωσε τα παιδιά της Ιωάννα και Λευτέρη, 18 και 20 χρόνων, και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.
  • Σε συμβολικο αποκλεισμο της Βουλης προχωρουν στις επτά το απόγευμα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ζητωντας πρωτοβουλιες για δημιουργια νέων θέσεων εργασίας.


Ελληνοτουρκικά

Ανοικτό το θέμα υπογραφής συμφώνου μη επίθεσης με την Τουρκία, άφησε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στους δημοσιογράφους,μετά τη συνάντησή του χθες στο Παρίσι με τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμαν Ντεμιρέλ,στο περιθώριο της τελετής υπογραφής της συμφωνίας Ρωσίας ΝΑΤΟ.

Κατά τη συνάντηση,συζητήθηκε η συνέντευξη Ντεμιρέλ στον ΑΝΤ-1,και ο Ελληνας πρωθυπουργός του επεσήμανε ότι έδωσε την εντύπωση πως η τουρκική πλευρά επιχειρεί αναθεώρηση διεθνών συνθηκών,γεγονός με τον οποίο η Ελλάδα είναι αντίθετη.

Στην προτροπή του κ.Ντεμιρέλ να γίνει διάλογος για όλα αυτα ,ο κ.Σημίτης απάντησε, ότι θα πρέπει πρώτα να καθορίσουμε τους βασικούς κανόνες της συζήτησης.

Εν τω μεταξύ,με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ,Κόφι Ανάν,συναντήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη,ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης,με θέμα το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά διέψευσε ότι έδωσε στον κ.Ανάν,Νον Πέϊπερ με τις ελληνικές θέσεις,ενώ πρόσθεσε ότι η απευθείας συνάντηση Κληρίδη Ντεκτάς θα γίνει στις αρχές Ιουλίου.

Μητσοτάκης

Η βουλευτές στην πλειοψηφία τους επηρεάζονται από τα πολιτικά πάθη, παραδέχτηκε χθες βράδυ στη Βουλή, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης,κάνοντας αυτοκριτική για τις παραπομπές πολιτικών, την περίοδο απο το '89 και μετά.

Με αφορμή τη συζήτηση νομοσχεδίου με το οποίο τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο για την ποινική ευθύνη των υπουργών,ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι η Βουλή έζησε τα χρόνια εκείνα πικρή εμπειρία και το σύστημα λειτούργησε τραγικά άσχημα για κατήγορους και κατηγορούμενους.

Είπε ακόμη ότι θα ήθελε να γράψει σχετικό βιβλίο με τον τίτλο " Το χρονικό της ντροπής",αλλά δεν θα το κάνει διότι δεν θα ήταν υπερ του πολιτικού κόσμου.

Ανάλογη τοποθέτηση εκανε και ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος,ο οποίος αποκάλυψε ότι αργότερα ψήφησε κατά της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον Κων.Μητσοτάκη.Τάχθηκε,επίσης,υπέρ της ανοιχτής ψηφοφορίας για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας και για την άρση ασυλίας βουλευτών.

ΜΑΚΕΛΕΙΟ

Αγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του 45χρονου Δημήτρη Κίτσου, που εισέβαλε στις τέσσερις και μισή το πρωί στο διαμέρισμα της 40χρονης Στέλλας Σπυριδάκη στην Ανω Νέα Σμύρνη και με ένα εννιάρι πιστόλι πυροβόλησε και σκότωσε τα παιδιά της Ιωάννα και Λευτέρη, 18 και 20 χρόνων, και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Ο δράστης, πυροβόλησε και την Στέλλα Σπυριδάκη που έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού στον ακάλυπτο χώρο από ύψος 10 μέτρων, φέρει διαμπερές τραύμα στο γοφό και χειρουργείται στον Ερυθρό Σταυρό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων, η Σπυριδάκη διατηρούσε σχέσεις με τον δράστη και αυτόχειρα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ

- Σε συμβολικό αποκλεισμό της Βουλής προχωρούν στις επτά το απόγευμα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ζητώντας πρωτοβουλίες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας κυβέρνησης- εργοδοτών και εργαζομένων, συζητήθηκε η θεματολογία και ο τρόπος οργάνωσης της συζήτησης για τις εργασιακές σχέσεις ενώ στις 18 Ιουνίου θα συζητηθεί η κοινωνική ασφάλιση.

Εν τω μεταξύ, σήμερα καταθέτουν τις απόψεις τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων.

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

Αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των υλικών ζημιών των αυτοκίνητων προωθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες σώμα ειδικών εμπειρογνωμόνων θα παρεμβαίνει αμέσως μετά το ατύχημα και θα υπολογίζει επί τόπου τις ζημιές, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρίες θα μπορούν να αποζημιώνουν άμεσα τους πελάτες τους εφόσον δεν είναι υπαίτιοι και στη συνέχεια να στρέφονται δικαστικά κατά του υπαιτίου του ατυχήματος.

ΑΝΑΠΗΡΟΙ

- Στο μικροσκόπιο θα θέσει το υπουργείο Υγείας, 400 χιλιάδες περιπτώσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες, προκειμένου μετά από διεξοδικό έλεγχο να εφοδιαστούν με ειδική κάρτα αναπηρίας οι έχοντες ποσοστό άνω του 67%, αλλά και να εντοπισθούν οι περιπτώσεις αναπηρων - μαϊμού.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απιαστο όνειρο για την Ελλάδα η συμμετοχή της στην ΟΝΕ,δηλώνει με γραπτή δήλωσή του ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας,Κων.Μητσοτάκης,ο οποίος ασκεί εντονη κριτική στην ακολουθούμενη απο την κυβέρνηση οικονομική πολιτική.

Ο κ.Μητσοτάκης,σημειώνει πώς το δημοσιο χρέος, συνεχίζει να αυξάνεται,η ανταγωνιστικότητα μειώνεται,ενω καμμιά διαρθωτική αλλαγή δεν έχει προχωρήσει και η ελληνική ναυτηλία πνέει τα λήσθια.

Με τα δεδομένα αυτά η Ελλάς οδεύει με βεβαιότητα στην περιθωριοποίηση, τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός

ΤΕΒΕ

Αποκλεισμένη από το πρωί η είσοδος των κεντρικών γραφείων του ΤΕΒΕ καθώς και η οδός Σατωβριανδου σε εκείνο το σημείο,από τους συμβασιούχους επιμελητές εισπράξεων του ταμείου, που πραγματοποιούν από χθες τετραήμερη απεργία, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου.

Σε μισή ώρα το προεδρείο των εργαζομένων θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου,ενώ οι απεργοί θα συνεχίσουν την κατάληψη εως τις 2 και μισή το μεσημέρι.

ΣΠΕΙΡΑ

- Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν το απόγευμα τα τρία μέλη της σπείρας που αγόραζε εμπορεύματα από καταστήματα της Αθήνας, με κλεμμένες επιταγές.

Πρόκεται για τον αστυφύλακα Θεόδωρο Χουντάλα, ο οποίος υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού, τον Χρήστο Ταχτατζή και τον Χαράλαμπο Γκολφινόπουλο.

Ερευνα

Αποκαλυπτική έρευνα για τις συμπαθειες και αντιπάθειες των ελλήνων στους θεσμούς.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε σε πανελλαδική κλίμακα το Ινστιτουτο Αναπτυξιακών Μελετών "Ανδρέας Παπανδρέου",σε συνεργασία με την εταιρεία Πι Αρ Σι,ο πιό αντιπαθής θεσμός για του ελληνες είναι η Εφορία και ακολουθούν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών,το ΝΑΤΟ,οι ΗΠΑ και η Ρωσία,ενώ δεν εξαιρούνται και οι βουλευτές.

Αντίθετα, ο πιό συμπαθής θεσμός είναι ο Ελληνικός Σταυρός και ακολουθούν,η Εκκλησία,η ιδιωτική τηλεόραση,η αστυνομία και οι εφημερίδες.

Τέλος,το 42,6% των ερωτηθέντων,θεωρεί ότι η Δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση, το 29,4% σε στασιμότητα και το 17,7% σε παρακμή.

ΑΓΡΟΤΕΣ

Ποινές φυλάκισης έξι μηνών επέβαλλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας στα 14 μέλη της Πανθεσσαλικής επιτροπής και σε 8 αγρότες, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκεμβρίου.

Το δικαστήριο αποφάσισε να ανασταλεί η ποινή όλων των κατηγορουμένων για τρία χρόνια με εξαίρεση δύο άτομα που δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο και εξαγόρασαν την ποινή τους.

(Πέντε αγρότες αθωώθηκαν γιατί δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή τους στο μπλόκο των Τεμπών.

Για πολιτικές διώξεις και μεθοδεύσεις με σαφείς πολιτικές σκοπιμότητες έκανε λόγο η υπεράσπιση.)

Ολυμπιακή

Σερβικά και ιρλανδικά αεροσκάφη νοικιάζει η Ολυμπιακή αεροπορία,προκειμένου να καλύψει τα κενά από την άρνηση των ιπταμένων μηχανικών,να δουλέψουν μερικά απο τα ρεπό τους.

Με νοικιασμένα αεροσκάφη έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο τακτικές πτήσεις της εταιρείας απο Αθήνα προς Κρήτη και θεσσαλονίκη.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Στις 25 Ιουνίου ανοίγει η αυλαία των γενικών εξετάσεων με το μάθημα της Εκθεσης για την πρώτη,δεύτερη και τρίτη δέσμη.Οι εξετάσεις για την τέταρτη δέσμη, αρχίζουν μια ημέρα μετά με το ίδιο μάθημα.

Οι εξετάσεις στα μαθήματα γενικής αξιολόγησης θα ολοκληρωθούν στις 3 Ιουλίου,ενώ 4 με 9 του ιδίου μήνα θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα.

Το υπουργείο Παιδείας έσπευσε να καθησυχάσει τους υποψηφίους και τους γονείς τους, μετά τις απειλές των υπαλλήλων του υπουργείου για απεργία την περίοδο των εξετάσεων, διαβεβαιώνοντας πως θα τους χορηγηθεί κανονικά το επίδομα εξετάσεων που διεκδικούν.

Ιδ. Πανεπιστήμια

Το προσκήνιο και πάλι το θέμα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος τέθηκε το θέμα της ίδρυσης μη δημόσιων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τα οποία ωστόσο θα είναι μη κερδοσκοπικά και μπορεί να στηρίζονται σε χορηγίες.

Υπέρ της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων τάχθηκε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματος του για την παιδεία ενώ παράλληλα πρότεινε συμμετόχη των εύπορων φοιτητών στα έξοδα των σπουδών τους και τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της επετηρίδας των καθηγητών.

ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ

Μειώση του αριθμού των καπνιστών,παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας,σύμφωνα με στοιχεία της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας.

Ωστόσο,η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποιεί ότι τα θύματα του καπνίσματος ,που σήμερα φθάνουν τα τρία εκατομύρια ετησίως σε όλο τον κόσμο, αναμένεται να τριπλασιαστούν την επόμενη εικοσαετία.

Αγαθωνος

Με κατολισθήσεις απειλείται η ιστορική μόνη του Αγαθωνος στις πλαγιές της Οιτης.

Σύμφωνα με έκθεση των τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας Φθιώτιδας από τα ρήγματα που προκάλεσαν στη Μονή οι πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές δυο κτίρια κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Στην έκθεση επισημαίνεται η άμεση ανάγκη επέμβασης με έργα που υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν 76 εκ δρχ , ποσό που δεν μπορεί να διαθέσει η Μονή.

Μότο

Στους δρόμους βγαίνουν στις 5 το απόγευμα οι μοτοσυκλετιστές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Διαμαρτύρονται επειδή , όπως υποστηρίζουν, δεν τους προστατεύει ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας

Στην Αθήνα η πορεία θα ξεκινήσει από το Πεδίον του Αρεως και στη θεσσαλονίκη από το Λευκό Πύργο προς το υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης.

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

- Δροσερή μετακίνηση των επιβατών, υπόσχεται ο ΟΑΣΑ που εξοπλίζει τα λεωφορεία με κλιματιστικά.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, ήδη σε 220 λεωφορεία που κινούνται στις περιοχές Γλυφάδας, Αργυρούπολης, Βούλας, Ηλιουπόλεως, Καλαμακίου, Ζωγράφου, Ιλισίων, Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής, έχει εγκατασταθεί κλιματισμός ενώ μέχρι τον Ιούλιο θα τοποθετηθεί σε 150 λεωφορεία ακόμη.

ΔΙΕΘΝΗ

Μιά νέα εποχή στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ άρχισε χθες με την πανηγυρική υπογραφή στο Παρίσι της ιδρυτικής πράξης συνεργασίας τους, παρουσία όλων των ηγετών των χωρών μελών της ατλαντικής συμμαχίας και του ρώσου προέδρου Γιέλτσιν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα μίλησε γιά την προοπτική περαιτέρω μείωσης των συμβατικών δυνάμεων στην Ευρώπη,ενώ στη Μόσχα το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά πυρηνικά όπλα δεν θα στοχεύουν πλέον τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Την έναρξη εποικοδομητικού πολιτικού διαλόγου με το ΝΑΤΟ εξετάζει τώρα και η Λευκορωσία.

Εκκληση στους γάλλους ψηφοφόρους, να μην επαναφέρουν με τη ψήφο τους στο δεύτερο γύρο των εκλογών τους σοσιαλιστές στην εξουσία,απηύθυνε χθές ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ με τηλεοπτικό μήνυμα του προς το λαό.

Στην Τουρκία οι αντιδράσεις κατά της πολιτικής του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ερμπακάν και η κυβερνητική κρίση που σοβεί δεν αποκλείει τη προσφυγή σε πρόωρες εκλογές,είπε χθες ο Τούρκος υπουργός προεδρίας.

Στην Αλβανία,ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Φάτος Νάνο μιλώντας χθές σε προεκλογική συγκέντρωση στα Τίρανα ζήτησε τη παραίτηση του προέδρου Σαλί Μπερίσα για να βγεί η χώρα από το αδιέξοδο.

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης των Σκοπίων προχώρησε χθές ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.Απόντες στη νέα κυβέρνηση ο υπουργός εξωτερικών Φριτσκόφσκι και ο αντιπρόεδρος Μίλιοφσκι.

Τριάντα νεκρούς,δεκάδες τραυματίες και μεγάλες υλικές καταστροφές αφησε πίσω του ο ξαφνικός τυφώνας που σάρωσε περιοχές του κεντρικού Τέξας.

Το κάλιο προλαμβάνει και θεραπεύει την υπέρταση, σύμφωνα με ιατρική μελέτη της Σχολής δημόσιας του Πανεπιστημίου της Νέας Ορλεάνης.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............275,68  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........200,58     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........211,7      #
    Μάρκο .....................162,5      #
    Γαλλικο φράγκο .............48,11     #
    Ελβετικο  φράγκο...........194,78     #
    Στερλίνα...................450,66     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,47     #
    Εκατό γιεν.................237,41     #
    Εκιού .....................316,57     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 28 May 1997 - 11:03:13 UTC