Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-05-29

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 29/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Το εφιαλτικό 45αρι που χρησιμοποιεί η "17 Νοέμβρη", είχαν στα χέρια τους οι τρείς τρομοκράτες,που εκτέλσαν εν ψυχρώ τον εφοπλιστή Κώστα Περατικό, χθες το απόγευμα στον Πειραιά.
  • Η ελληνική κυβέρνηση καλεί την Αγκυρα, να υποβάλει επισήμως την πρότασή της περί συμφώνου μή επίθεσης, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
  • Διαμάχη μεταξύ ιπτάμενων φροντιστών συνοδών και του προσωπικού εδάφους της Ολυμπιακής, με αφορμή σύμβαση για πρόσθετο επίδομα στους ιπτάμενους, οι οποιοι απειλούν να μην εργάζονται στα ρεπό τους, με αποτέλεσμα να τιναχθούν στον αέρα τα δρομολόγια των αεροσκαφών μέσα στο καλοκαίρι.
  • Ακόμη και τα χρήματά τους μπορούν να ζητήσουν πίσω οι γονείς, από ιδιωτικά σχολεία και ινστιντούτα που επέβαλλαν αυξήσεις στα δίδακτρα, μεγαλύτερες από το 7% που είχε ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης.


Περατικός

Το εφιαλτικό 45αρι που χρησιμοποιεί η "17 Νοέμβρη", είχαν στα χέρια τους οι τρείς τρομοκράτες,που εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον εφοπλιστή Κώστα Περατικό,χθες το απόγευμα στον Πειραιά.

Αυτό προέκυψε από τη βαλλιστική εξέταση που έγινε στους 4 κάλυκες που βρέθηκαν στον τόπο της εκτέλεσης, ενώ η αντιτρομοκρατική Υπηρεσία,εξετάζει επίσης,μία περούκα,ένα ψεύτικο μουστάκι,γυαλιά και κάρτες στάθμευσης,που βρέθηκαν στα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι δράστες.

Σημαντικές θεωρούνται και οι περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων, ένας εκ των οποίων,ο Βασίλης Κυριακού,περιέγραψε στην ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ και τον Τερενς Κουίκ,την ψυχραιμία και το θράσος,με το οποίο έδρασαν οι τρείς εκτελεστές.

Μέχρι στιγμής η οργάνωση δεν έστειλε προκύρηξη,ωστόσο σε παλαιότερες προκυρήξεις της 17 Νοέμβρη,είχαν γίνει αναφορές άμεσα και έμμεσα στον όμιλο Περατικού.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ

- Η ελληνική κυβέρνηση καλεί την Αγκυρα, να υποβάλει επισήμως την πρότασή της περί συμφώνου μή επίθεσης, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, είχε στη Χάγη ολιγόλεπτες συναντήσεις με τον Μπίλ Κλίντον και τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Κλίντον εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες που είχε στο Παρίσι με τον Κώστα Σημίτη, ενώ ο κ. Παπανδρέου, στη συνάντησή του με τον Ντεμιρέλ, τον ενημέρωσε για τις θετικές αντιδράσεις στην Ελλάδα σχετικά με το σύμφωνο μή επίθεσης, αλλά και για τα αρνητικά σχόλια όσον αφορά στις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βαν Μίρλο, μετέφερε στον Γιώργο Παπανδρέου, την πρόθεση του Μπιλ Κλίντον να ενημερωθεί για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, κατά το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε

ΤΟΥΡΚΙΑ

- Στην οδό των πρόωρων εκλογών βαδίζει η Τουρκία.

Η αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ δήλωσε χθες ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες βρίσκεται "στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης".

"Εχουμε μία ατζέντα στην κορυφή της οποίας βρίσκονται οι εκλογές δήλωσε η κυρία Τσιλέρ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

- Διαμάχη μεταξύ ιπτάμενων φροντιστών συνοδών και του προσωπικού εδάφους της Ολυμπιακής, με αφορμή σύμβαση για πρόσθετο επίδομα στους ιπτάμενους, οι οποίοι απειλούν να μην εργάζονται στα ρεπό τους, με αποτέλεσμα να τιναχθούν στον αέρα τα δρομολόγια των αεροσκαφών μέσα στο καλοκαίρι.

Σε συνάντηση που είχαν χθες οι εργαζόμενοι, επικράτησε ένταση και μικροεπεισόδια, παρουσία του υπουργού Μεταφορών.

Εν τω μεταξύ, σε έγγραφο της Διεθνούς Ενωσης Αεροπορικών Εταιριών, το αεροδρόμιο του Ελληνικού χαρακτηρίζεται το πιο βελτιωμένο του κόσμου αφού η δυνατότητα εξυπηρέτησης αυξήθηκε κατά 10%.

ΣΧΟΛΕΙΑ

- Ακόμη και τα χρήματά τους μπορούν να ζητήσουν πίσω οι γονείς, από ιδιωτικά σχολεία και ινστιντούτα που επέβαλλαν αυξήσεις στα δίδακτρα, μεγαλύτερες από το 7% που είχε ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το υπουργείο, ενδέχεται να επιβάλλει και πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ύψους πεντακοσίων χιλιάδων δραχμών για κάθε μαθητή.

Την ίδια ώρα με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση μη Δημοσίων Πανεπιστημίων στη χώρα μας τα οποία δε θα έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα και θα στηρίζονται σε χορηγίες.

Βόσπορος

Θέμα των Στενών του Βοσπόρου θέτει με οξύ τρόπο η Ρωσία προς την Τουρκία, ενω η υπόθεση θα συζητηθεί και στη Σύνοδο της Επιτροπής Ασφάλειας του Διεθνούς Ναυτηλιακού Οργανισμού,που άρχισε χθες στο Λονδίνο.

Η Μόσχα υποστηρίζει πως οι νέοι κανονισμοί που επιβάλλει η Τουρκία στη διέλευση των πλοίων, προκαλούν τεράστια ζημιά στην ρωσική ναυτηλία,ενω ο αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρίας του Νοβοροσίσκ Γκενάντι Φεντσένκο, προειδοποίησε ότι το πρόβλημα αυτο, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ένοπλη σύρραξη.

Το θέμα των Στενών του Βοσπόρου,απασχολεί και την Ελληνική και Κυπριακή ναυτηλία,καθώς και τις αντίστοιχες των χωρών της Μαύρης Θάλασσας.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία, πραγματοποιεί αύριο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

Εκλογοδικείο

Δυο Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- οι κύριοι Χρήστος Βερελής και Αθανασιος Γεωργιάδης - χάνουν τις έδρες τους με ομόφωνη απόφαση του Εκλογοδικείου,λόγω κωλύματος εκλογιμότητας.

Τις θέσεις τους καταλαμβάνουν,πάλι απο το ΠΑΣΟΚ, οι Χρήστος Ροκόφυλλος και Βασίλης Χατζηιωαννίδης.

Εξ'άλλου παραιτήθη από το βουλευτικό αξίωμα,ο βουλευτής του ΚΚΕ,Λέων Αυδής.

Κίκο-παιχνίδια

Τρία παιδικά παιχνίδια της σταμάτησε να διαθέτει στην αγορά, η εταιρεία "Κίκο",μετά απο καταγγελίες της Greenpeace, ότι περιέχουν επικίνδυνες για τα παιδιά ουσίες.

Πρόκειται για τα παιχνίδια "πόδι-χέρι","κουτάλι- ήχος" και "παγωτό-ήχος", που δίδονται στα μωρά όταν αρχίζουν να βγάζουν δόντια.

Τα προϊόντα αυτά εχουν ήδη αποσυρθεί από τις αγορές Δανίας,Σουηδίας, Ισπανίας και Ιταλίας.

Μεταχειρισμένα

Το απόγευμα δικάζεται η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο,με την κατηγορία της υπερβολικής φορολόγησης των εισαγομένων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ύστερα από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η καταδίκη της χώρας μας θεωρείται βέβαιη καθώς υπάρχει ανάλογη καταδικαστική απόφαση για την Πορτογαλλία.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση εξετάζει ήδη εναλλακτικούς τρόπους φορολόγησης των εισαγομένων μεταχειρισμένων ΙΧ.

Μητσοτάκης

- Μέρες του 89 αναβίωσαν μετά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Βουλή, που προκάλεσε αίσθηση,αλλά και με την αντίδραση του κυβερνητικού εκπρόσώπου.

Ο κ.Ρέππας κατηγόρησε την Αριστερά ότι δεν αποσκοπούσε στην κάθαρση αλλα συμμετείχε σε σκευωρία κατά του Ανδρέα Παπανδρέου που βοήθησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο κ.Μητσοτακης, με νέες δηλώσεις του διευκρίνησε ότι οι πολιτικοί πρέπει να δίνουν λόγο μόνο στη Δικαιοσύνη εφόσον παραβούν το νόμο, όπως και οι απλοί πολίτες και πρόσθεσε ότι είναι λάθος,να δικάζουν οι μισοί τους άλλους μισούς.

ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ

- Πέθανε χθες από μηνιγγίτιδα, 12χρονη μαθήτρια στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η δωδεκάχρονη νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης τις τελευταίες 40 μέρες, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, είχε προσβληθεί από μικροβιακή μηνιγγίτιδα.

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

- Τραγικό τέλος έδωσε χθες στη ζωή της, η 34χρονη Ζωή Τάχα μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, που είχε συληφθεί για μικροκλοπή σε σούπερ μάρκετ στη Λάρισσα. Ενώ κρατείτο στην Ασφάλεια Λάρισσας, βούτηξε στο κενό από το παράθυρο βρίσκοντας τραγικό θάνατο.

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

- Αθλιότητες και εμετικές λασπολογίες, χαρακτηρίζει ο ηθοποιός Κώστας Σπυρόπουλος, όσα λέγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό για σχέσεις του με την Δήμητρα -Λιάνη Παπανδρέου.

Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ο κ. Σπυρόπουλος διαψεύδει τις φήμες τις οποίες χαρακτηρίζει κακόπιστες.

Σεραφείμ

Τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής,θα επιδώσει σε λιγο στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος,Σεραφείμ,ο Πρέσβης Εθιμοτυπιπίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ.Κουνινιώτης.

Σε μισή ώρα,θα επισκεφθεί τον αρχιεπίσκοπο,ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

Σύνταγμα

Διαφωνία για τις αλλαγές που σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ,στο Σύνταγμα,σχετικά με την διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας,εκφράζει ο πρώην υπουργός, Αναστάσιος Πεπονής,ο οποίος τονίζει πως αποδυναμώνει το κύρος του θεσμού,η πρόταση για εκλογή του από τη θητεύουσα Βουλή,μόνον με 151 ψήφους.

Η ισχνή πλειοψηφία υπονομεύει το κύρος του θεσμού δήλωσε και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

Το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος,θα συζητηθεί αύριο,στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

- Την έντονη διαμαρτυρία της για τη μη κατάθεση νομοσχεδίου για το "ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών", εκφράζει η Ενωση Εισαγγελέων.

Σε ανακοίνωση του, το Διοικητικό Συμβούλιο χαρακτηρίζει ασυνεπείς τους οικονομικούς υπουργούς της κυβέρνησης και καλεί τους Εισαγγελείς όλης της χώρας σε έκτακτη γενική συνέλευση σήμερα Πέμπτη, στις έξι το απόγευμα στη Γενική Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

ΠΟΡΝΕΙΑ

- Εισαγγελική έρευνα για τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για την παιδική πορνεία, διέταξε ο Εισαγγελέας Εφετών Λάμπρος Καράμπελας.

Η έρευνα θα ανατεθεί στην Ασφάλεια και ενδέχεται να κινηθούν ποινικές διαδικασίες σε βάρος όσων διαπιστωθεί ότι ενέχονται σε κυκλώματα προώθησης παιδικής πορνείας.

ΣΗΜΙΤΗΣ

Την Ιερά Συνοδο θα δεχθεί σε μια ωρα ο πρωθυπουργός.Το μεσημέρι ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη.

ΔΙΕΘΝΗ

Στη Τουρκία η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερμπακάν και υπουργός εξωτερικών Τανσού Τσιλλέρ πιέζει να αναλάβει η ίδια πρόωρα την πρωθυπουργία,ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού. Παράλληλα ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακάν άρχισε,σύμφωνα με πληροφορίες, διαβουλεύσεις με μικρό ακροδεξιό κόμμα,σε μιά προσπάθεια να ενισχύσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο,καθώς υπερέχει πλέον με μόνο μία έδρα.

Πολιτική κρίση απειλείται και πάλι στην Αλβανία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν χθες ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μποϋκοτάρουν τις γενικές εκλογές της 29ης Ιουνίου, αν ο πρόεδρος της χώρας Σαλί Μπερίσα δεν άρει τη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στη Γαλλία, η κεντροδεξιά παράταξη ανακοίνωσε χθες τους αντικαταστάτες του υπό παραίτηση πρωθυπουργού Αλαίν Ζυπέ που θα είναι ο Φιλίπ Σεγκέν και ο Αλαίν Μαντλέν.

Με σοβαρή θωρακική λοίμωξη,που προσβάλει το περικάρδιο και πολλές φορές είναι θανατηφόρα, νοσηλεύεται ο μεγάλος στάρ της ροκ, Μπομπ Ντύλαν,ο οποίος εισήχθη το περασμένο Σάββατο στο νοσοκομείο, υποφέροντας από έντονους πόνους στο στήθος.

Συνάντηση γνωριμίας θα έχουν σήμερα στο Λονδίνο ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον και ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνυ Μπλέρ.

Ο αυτοανακηρυχθείς Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Λοράν Καμπίλα εξέδωσε προεδρικό διάταγμα με βάση το οποίο συγκεντρώνει ευρείας κλίμακας εξουσίες στο πρόσωπό του, μέχρι να εγκριθεί το νέο Σύνταγμα της χώρας.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............276,3  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........199,85    #
    Δολλαριο Αυστραλιας........211,43    #
    Μάρκο .....................162,53    #
    Γαλλικο φράγκο .............48,13    #
    Ελβετικο  φράγκο...........194,8     #
    Στερλίνα...................452,67    #
    Εκατό  λιρέτες .............16,47    #
    Εκατό γιεν.................238,81    #
    Εκιού .....................316,62    #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Thursday, 29 May 1997 - 10:03:19 UTC