Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-05-29

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 29/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Καμια προκηρυξη ακομη απο τη 17 Νοεμβρη για το νεο δολοφονικο κτυπημα χθες στον Πειραια ενω απο το πρωι πραγματοποιουνται στην ασφαλεια συνεχεις συσκεψεις στις οποιες εξεταζονται ολα τα στοιχεια και οι καταθεσεις των αυτοπτων μαρτυρων.
  • Να υποβαλει επισημως προταση για την υπογραφη συμφωνου μη επιθεσης καλεσε χθες ο κυβερνητικος εκπροσωπος την Αγκυρα.
  • Εκρηξη σε ελληνικο πλοιο στη Σρι Λανκα. Προκειται για πλοιο Αθηνά, που μετεφερε σιταρι και βρισκονταν κοντα στην εισοδο του λιμανιου Τρινκομάλι οταν τα μεσανυχτα σημειωθηκε η ισχυρη εκρηξη.Κανενας απο το πληρωμα δεν επαθε τιποτε.
  • Αυστηρη εισοδηματικη πολιτικη για τα επομενα χρονια και τη θεσμικη κατοχυρωση της ανεξαρτησιας της Τραπεζας της Ελλαδος με νομοσχεδιο που προωθειται στη Βουλη ανακοινωσε το μεσημερι ,σε συνεντευξη τυπου, ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου.


17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Καμια προκηρυξη ακομη απο τη 17 Νοεμβρη για το νεο δολοφονικο κτυπημα χθες στον Πειραια ενω απο το πρωι πραγματοποιουνται στην ασφαλεια συνεχεις συσκεψεις στις οποιες εξεταζονται ολα τα στοιχεια και οι καταθεσεις των αυτοπτων μαρτυρων.

Ενημερωση για τα στοιχεια που υπαρχουν ζητησε κλιμακιο αμερικανων που πηγε το μεσημερι στο κτιριο της ασφαλειας.

Οι αστυνομικοι προβληματιζονται απο το γεγονος οτι ακομη η 17 Νοεμβρη δεν εχει αναλαβει την ευθυνη κατι που ισως σημαινει οτι μπορει να προχωρησει και σε νεο κτυπημα.

Οπως αποδειχθηκε απο την βαλλιστικη εξεταση η εν ψυχρω εκτελεση του εφοπλιστη Κωστα Περατικου εγινε με το 45αρι της τρομοκρατικης Οργανωσης που εχει χρησιμοποιηθει και σε αλλες 10 περιπτωσεις.

Πρεπει να δοθει το ταχυτερο τελος στις πραξεις τρομοκρατιας που στιγματιζουν το δημοσιο βιο της χωρας και απειλουν τους δημοκρατικους της θεσμους αναφερει σε ανακοινωση του ο προεδρος της Ενωσεως Ελληνων Εφοπλιστων Γιαννης Λυρας.

Ειναι καιρος το φαινοιμενο της τρομοκρατιας να αντιμετωπιστει και στη χωρα μας με αποφασιστικοτητα,μεθοδικοτητα και σοβαροτητα αναφερει σε ανακοινωση της η Νεα Δημοκρατια.

Η δολοφονια του Κωστα Περατικου αποσκοπει στο να πληξει την πολιτκη των αποκρατικοποιησεων και συνεοπως τη δυνατοτητα εξοδου της χωρας μας απο την οικονομικη κριση δηλωσε ο Μιλτιαδης Εβερτ.

Ελληνοτουρκικο

Να υποβαλει επισημως προταση για την υπογραφη συμφωνου μη επιθεσης καλεσε χθες ο κυβερνητικος εκπροσωπος την Αγκυρα.

Ο Θοδωρος Παγκαλος συμμετεχει στη συνοδο υπουργων εξωτερικων του ΝΑΤΟ που γινεται στην Λισαβωνα,οπου βρισκεται και ο Τουρκος υφυπουργος Εξωτερικων Ονουρ Οιμεν.

Απιθανο θεωρειται οι δυο αξιωματουχοι να συναντηθουν.

Χθες παντως,ο Γιωργος Παπανδρεου συναντηθηκε στη Χαγη με τον Σουλειμαν Ντεμιρελ,καθως επισης με τον Μπιλ Κλίντον και την Μαντλιν Ωλμπραιτ,οι οποιοι εξεφρασαν την ικανοποιηση τους για την προσπαθεια της κυβερνησης να βελτιωσει τις Ελληνοτουρκικες σχεσεις.

ΠΛΟΙΟ ΕΚΡΗΞΗ

Εκρηξη σε ελληνικο πλοιο στη Σρι Λανκα. Προκειται για πλοιο Αθηνά, που μετεφερε σιταρι και βρισκονταν κοντα στην εισοδο του λιμανιου Τρινκομάλι οταν τα μεσανυχτα σημειωθηκε η ισχυρη εκρηξη.Κανενας απο το πληρωμα δεν επαθε τιποτε.

Απο την εκρηξη καταστραφηκε το μηχανοστασιο και οι χωροι ενδυαιτησης.

Οι τοπικοι αξιωματουχοι τονιζαν οτι οι ψαραδες της περιοχης συχνα χρησιμοποιουν δυναμιτιδα για το ψαρεμα ενω εδω και αρκετους μηνες ο στρατος της Σρι Λανκα και οι ανταρτες Ταμιλ ειναι σε εμπολεμη κατασταση στην περιοχη.

Συμφωνα με τον πλοιαρχο Θεοδωρο Σταθοπουλο η εκρηξη οφειλεται σε βομβιστικη ενεργεια.

ΒΟΣΠΟΡΟΣ

Θέμα για τα Στενα του Βοσπόρου θέτει με οξύ τρόπο η Ρωσία προς την Τουρκία, υποστηρίζοντας πως οι νέοι κανονισμοί που επιβάλλει η Τουρκία στη διέλευση των πλοίων, προκαλούν τεράστια ζημιά στην ρωσική ναυτιλία.

Ο αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρίας του Νοβοροσίσκ, Γκενάντι Φεντσένκο, προειδοποίησε ότι το πρόβλημα αυτο, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ένοπλη σύρραξη.

Η υπόθεση θα συζητηθεί και στη Συνοδο της Επιτροπής Ασφάλειας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού,που άρχισε χθες στο Λονδίνο.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΑΜΥΝΗΣ

κατατεθηκε στη Βουλη τροπολογια του Υπουργου Εθνικης Αμυνας Ακη Τσοχατζουλου , με την οποια υπαγονται στη ρυθμιση της αοπλης θητειας και εναλλακτικης υπηρεσιας, οσοι εκτιουν ή εχουν εκτισει ποινη λογω καταδικης για ανυπακοή ή ανυποταξια για θρησκευτικους και ιδεολογικους λογους.

Οικονομικο

Αυστηρη εισοδηματικη πολιτικη για τα επομενα χρονια και τη θεσμικη κατοχυρωση της ανεξαρτησιας της Τραπεζας της Ελλαδος με νομοσχεδιο που προωθειται στη Βουλη ανακοινωσε το μεσημερι ,σε συνεντευξη τυπου, ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου.

Ο υπουργος χαρακτηρισε προωρη τη συζητηση για την αυξηση η μη του φορου στα ποτα,τα τσιγαρα και τα καυσιμα,υποστηριζοντας πως αν η πορεια της οικονομιας ειναι καλη υπαρχει πιθανοτητα και να μειωθει.

*Σε δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμού του Οικονομικού ταχυδρόμου το 47 % των ερωτηθέντων εμφανιζεται να μην έχει ακούσει τίποτα για τον κοινωνικο διαλογο.

Εξι στους 10 δεν συμφωνούν με το ελαστικό ωράριο, το 54,6% των νέων και το 76% των ανέργων τάσσεται υπέρ της μερικής απασχόλησης και το 60,5% των ερωτηθέντων τασσεται υπέρ της συγχώνευσης των ταμείων.

Εκκλησιαστικο

- Την ανακληση του νομου που προβλεπει φορολογηση των δωρεων προς της εκκλησια με 35%,καθως και τη φορολογηση της ακινητης περιουσιας ζητησε απο τον πρωθυπουργο αντιπροσωπεια της Ιερας Συνοδου.

Οπως δηλωσαν μετα τη συναντηση οι Μητροπολιτες, ο Πρωθυπουργος εδειξε κατανοηση στα αιτηματα τους και συμφωνησαν να συσταθει επιτροπη εκπροσωπων των δυο πλευρων για να τα μελετησει.

Συναντηση με τον αρχιεπισκοπο Σεραφειμ ειχε εντωμετξυ ο Ακης Τσοχατζοπουλος και συζητησαν για την συμμετοχη της εκκλησιας στο Ταμειο Εθνικης Αμυνας.

Ο κ.Σεραφειμ εξεφρασε στο υπουργο τις αντιρρησεις του σχετικα με τις ρυθμισεις για την στρατευση των αντιρρησιων συνειδησης.

Κηδεια παιδιων

- *Απο το Νεκροταφειο της Νεας Σμυρνης κηδευονται αυριο,στις 5 το απογευμα, τα αδελφια Ιωαννα και Λευτερης Σπυριδακη, που εκτελεσε χθες πριν αυτοκτονησει ο Δημητρης Κιτσιος.

Η μητερα τους Στελλα Σπυριδακη ,νοσηλευεται στον Ερυθρο Σταυρο και παρακολουθειται απο ψυχολογο, ο οποιος θα αποφασισει ποτε θα μαθει για τον τραγικο χαμο των παιδιων της.

Ζωοφιλια

*Την ερχομενη Τριτη θα συνεδριασει για πρωτη φορα η επιτροπη του Υπουργειου Γεωργιας που συσταθηκε μετα τις προσφατες ειδεχθεις παρανομες κυνομαχιες.

Μιλωντας στη Βουλη ο Υφυπουργος Γεωργιας Βασιλης Γερανιδης ανεφερε οτι η επιτροπη μεσα σε ενα μηνα θα περεπει να καταθεσει πορισμα και προτασεις για την αναληψη νομοθετικων πρωτοβουλιων ,ωστε να κατορχυρωθει η προστασια των ζωων στη χωρα μας.

Το θεμα εφερε στη Βουλη η βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Ελενη Ανουσακη.

Μεταχειρισμενα

Στο Ευρωπαικο Δικαστηριο εκδικαζεται το απογευμα η προσφυγη της Ευρωπαικης Επιτροπης ,κατα της Ελλαδος για υπερβολικη φορολογηση στις εισαγωγες μεταχειρισμενωναυτοκινητων.

Θεωρείται βέβαιη η καταδικη της χωρας μας και η κυβερνηση εξετάζει ήδη εναλλακτικούς τρόπους φορολόγησης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

Προβληματα στα δρομολογια της Ολυμπιακης προκαλει η συνεχιζομενη διαμαχη αναμεσα στους κλαδους εργαζομενων οικονομικα αιτηματα.

Μεταξυ αλλων οι ιπταμενοι συνοδοι και φροντιστες απειλουν να κανουν χρηση ρεπο ,πραγμα το οποιο συνεπαγεται ματαιωση πτησεων και ενοικιαση αεροπλανων απο ξενες εταιριες για να καλυφθουν τα κενα.

Παντως θετικο για τη χωρα μας ,ειναι ο χαρακτηρισμος σε έγγραφο της Διεθνούς Ενωσης Αεροπορικών Εταιριών, του αεροδρομιου του Ελληνικού ως του πλεον βελτιωμένου του κοσμου,καθως η δυνατότητα εξυπηρετησης αυξήθηκε κατά 10%.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

Ασυνεπεια καταλογιζουν στην κυβερνηση οι Εισαγγελεις και το απογευμα σε γενικη συνελευση θα εξετασουν τον τροπο αντιδρασης στη μη καταθεση του ειδικου μισθολογιου για τους δικαστικους λειτουργους.

ΕΑΜ ΕΛΛΑΣ ΕΠΟΝ

Με τον Υπουργο Οικονομικων και Εθνικης Οικονομιας Γιαννο Παπαντωνιου θα συναντηθει τις επομενες ημερες αντιπροσωπεια της Πανελληνιας Ενωσης Αγωνιστων Εθνικης Αντιστασης. Ο κ.Δρυς , με τον οποιο συναντηθηκε πριν απο μια ωρα η αντιπροσωπεια δηλωσε αναρμοδιος για την επιλυση των αιτηματων τους.

Ζητουν να εξομοιωθουν συνταξιοδοτικα με τους υπολοιπους αγωνιστες εθνικης Αντιστασης.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

*Κλειστη η Λεωφορος Λαμπρακη στον Πειραια ,μπροστα απο την Νομαρχια, απο εκτακτους υπαλληλους του Δημου , των οποιων η συμβαση εχει ληξει και ζητουν την επαναπροσληψη τους.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

- Σε αυξησεις πανω απο 7% που προτεινει το υπουργειο Εμποριου προσανατολιζονται να προχωρησουν οι ιδιοκτητεςε ιδιωτικων σχολειων και φροντιστηριων.

Στην περιπτωση αυτη οι γονεις εχουν δικαιωμα βαση του νομου να απιτησουν επιστροφη των επιπλεον χρηματων που εχουν καταβαλλει.

ΜΥΣΤΡΑΣ

Στις εκδηλωσεις Παλαιολόγεια 97 , που γινονται στο Μυστρα ,με αφορμη την αλωση της Κωνσταντινουπολεως στις 29 Μαϊου το 1453 ,παρέστη σημερα, ο Προεδρος της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλης.

Σε δηλωσεις του για την αποφραδα ημερα του Ελληνισμου και της Ορθοδοξιας , ο κυριος Καραμανλης, τονισε μεταξυ αλλων , οτι η Ιστορια δεν πρεπει να μας διχαζει και να μας φανατιζει ,ειδικα εμας τους Ελληνες , αλλα αντιθετα πρεπει να μας ενωνει και να μας εμπνεει.

ΠΟΛΟ

Την εισοδο της στη χρυση τετραδα του 10ου Παγκοσμιου κυπελλου εξασφαλισε χθες η Εθνικη μας Ομαδα στο Πολο Ανδρων , μετα την εξαιρετικη της εμφανιση και την νικη της με 7- 6 επι της Εθνικης Ισπανιας , που ηταν και η χρυση ολυμπιονικης στης Ατλαντας.

Ακομη εξασφαλισε το εισητηριο για το παγκοσμιο πρωταθλημα του Περθ τον ερχομενο Ιανουαριο. Σημερα το εθνικο μας συγκροτημα παιζει με τις ΗΠΑ. Αποτο αποτελεσμα του αγων θα κριθει η πρωη θεση στον ομιλο.

ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

*Δημοκρατικος Καπιταλισμος και Κοινωνια Γνωσης* ειναι ο τιτλος του νεου βιβλιου, του πρωην βουλευτη Ανδρεα Ανδριανοπουλου, που παρουσιασε σημερα στον εκδοτικο Οικο Ελευθερουδακη, παρουσιασε ο υφυπουργος παρα τω πρωθυπουργώ, Γιωργος Πασχαλιδης.

ΔΙΕΘΝΗ

- Συνεδριάζει στην Αγκυρα το κόμμα της Τανσού Τσιλλέρ,για να εκτιμήσει τη στάση του στη κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ερμπακάν στην οποία συμμετέχει.Η κ Τσιλλέρ επιδιώκει να αναλάβει τώρα την πρωθυπουργία για να μην καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Στην Αλβανία,τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να μποϋκοτάρουν τις γενικές εκλογές της 29-ης Ιουνίου,αν δεν άρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εκκληση στους γάλλους ψηφοφόρους να σκεφτούν καλά το μέλλον της χώρας τους πριν στείλουν τους σοσιαλιστες στην εξουσία με την ψήφο τους στο δεύτερο γύρο την Κυριακή απηυθυνε σήμερα ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός Αλαίν Ζυπέ.

Με σοβαρη θωρακικη λοιμωξη,που προσβάλει το περικάρδιο και πολλές φορές προκαλεί το θάνατο, νοσηλευεται ο μεγάλος στάρ της ροκ, Μπομπ Ντύλαν.

Αντιδρά η κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας στην απόφαση της κυβέρνησης να ανατιμήσει την αξία των αποθεμάτων χρυσού,προκειμένου να εκπληρώσει τα κριτήρια σύγκλισης γιά τη νομισματική ένωση.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 25,6 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.715,82 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0, 10 τοις εκατό.

Από τις 254 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 114 παρουσίασαν άνοδο
* 36 παρέμειναν σταθερές και
* 104 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις Μαϊου ως εξής.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 269,0    276,4    272,2
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 158,2    162,6    160,1
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 440,8    452,8    445,9
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 189,7    194,9    191,9
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,8     48,1     47,4
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 232,5    238,9    235,2
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 194,6    199,9    196,9
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..205,9    211,5    208,3
    E.C.U............... 308,3    316,7    311,9

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Thursday, 29 May 1997 - 16:03:12 UTC