Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-06-23

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 23/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Πολιτική συμφωνία για ομαλη διεξαγωγη των εκλογων την ερχομενη Κυριακη και σεβασμο του αποτελεσματος αναμένεται να υπογράψουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της Αλβανίας που συναντώνται σημερα στη Ρωμη.
  • Ο νέος ειδικός εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου για το κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του πως η επίλυση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος της Τουρκίας,αλλά και των υπολοίπων μερών, και πρόσθεσε πως η λύση ενός ενιαίου κυρίαρχου κράτους, στα πλαίσια μιάς διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας φαίνεται αναπόφευκτη.
  • Χαωδης και σημερα η κατασταση με τα δρομολογια της Ολυμπιακης Αεροπλοιας και ατελειωτη η ταλαιπωρια του επιβατικου κοινου.
  • Oλιγόλεπτη συνάντηση είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και η Δήμητρα Λιάνη στο διάλειμμα των χθεσινών εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής.


Αλβανια

Πολιτική συμφωνία για ομαλή διεξαγωγή των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή και σεβασμό του αποτελέσματος αναμένεται να υπογράψουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της Αλβανίας που συναντώνται σήμερα στη Ρώμη.

Στην Αλβανία ωστόσο,τα φαινόμενα βίας είναι καθημερινά.

Δύο άτομα σκοτώθηκαν και τρία τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις που έγιναν την νύχτα μεταξύ αντιπάλων συμμοριών στον Αυλώνα.

Εξι αστυνομικοί τραυματίσθηκαν σε σύγκρουση με μέλη συμμορίας στα περίχωρα των Τιράνων,ένω άγνωστοι διέρρηξαν το ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο και άφησαν μέσα μια χειρομβοβίδα την οποία βρήκαν οι υπάλληλοι το πρωί.

* Προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιώμάτων και της Ομόνοιας θα γίνει στις 8 το βράδυ στη λεωφόρο Νίκης στην θεσσαλονίκη,κάτω από τα γραφεία της Ηπειρωτικής Εστίας.

ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

- Ο νέος ειδικός εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου για το κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του πως η επίλυση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος της Τουρκίας,αλλά και των υπολοίπων μερών, και πρόσθεσε πως η λύση ενός ενιαίου κυρίαρχου κράτους, στα πλαίσια μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας φαίνεται αναπόφευκτη.

Στη συνέχεια, ο κ. Χόλμπρουκ, χαρακτήρισε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς "πολύ έξυπνο" αλλά και "αδιάλλακτο"και τόνισε πως αν δεν σημειωθεί μακροπρόθεσμα πρόοδος, εκείνος που θα ζημιωθεί περισσότερο θα είναι ο τουρκικός λαός στην Κύπρο, ο οποίος θα χάσει οικονομικά οφέλη από την Ευρωπαική Ενωση.

Ο κ. Χόλμπρουκ ανέφερε επίσης ότι επέλεξε για μεσολαβητές στο Κυπριακό τον επιτετραμμένο των ΗΠΑ στην Αθήνα Τομ Μίλερ και τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών Μάρκ Γκρόσμαν.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

- Χαώδης και σήμερα η κατάσταση με τα δρομολόγια της Ολυμπιακής Αεροπλοϊας και ατελείωτη η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

Σήμερα ακυρώθηκαν 19 πτήσεις ενώ σε εξέλιξη είναι ακόμη η σύσκεψη της διοίκησης της εταιρίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει από την λευκή απεργία των μηχανικών.

Ο υπουργός μεταφορών Χάρης Καστανίδης έδωσε εντολή ακόμη και για απόλυση όσων παραβιάζουν την σύμβαση εργασίας. Παράλληλα η διοίκηση της Ολυμπιακής αεροπλοϊας ζητεί παρέμβαση της δικαιοσύνης για παρακόλυση συγκοινωνιών.

Ο Σύλλογος Τεχνικών Ολυμπιακής Αεροπλοϊας σε ανακοινωσή του κατάγγελει αδράνεια της Διοίκησης για κάλυψη των αναγκών και τη βελτίωση συνθηκών εργασίας του κλάδου προκειμένου να διατηρηθεί ο υψηλός δείκτης ασφαλείας των πτήσεων, που κατέχει η εταιρεία.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, θα πρέπει να επικοινωνούν πρώτα με την Ολυμπιακή για να αποφύγουν την ταλαιπωρία.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Oλιγόλεπτη συνάντηση είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και η Δήμητρα Λιάνη στο διάλειμμα των χθεσινών εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε, ότι οι συναντήσεις αυτές δίνουν την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων μεταξύ αυτών που τιμούν τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Εξάλλου, ο κ. Ρέππας αποδοκίμασε τα χθεσινά επεισόδια, που έγιναν στο νεκροταφείο, λέγοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν σχέση με την ατμόσφαιρα που πρέπει να επικρατεί σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Ο κ. Ρέππας δεν σχολίασε τη δήλωση της Σοφίας Κατσανέβα, λέγοντας ότι τα όργανα του κινήματος έκαναν το καλύτερο, ενώ ανακοίνωσε ότι οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός Ιδρύματος από το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Υπενθυμίζεται πως οι αποδοκιμασίες συγκεντρωμένων στο πρώτο νεκροταφείο εις βάρος του Θεόδωρου Κατσανέβα προκάλεσαν την αντίδραση της συζύγου του Σοφίας η οποία δήλωσε ότι δεν θα ξαναλάβει μέρος σε δήθεν ενωτικά μνημόσυνα και άφησε αιχμές κατά της Δήμητρας Λιάνης ότι χρησιμοποιεί τον Ανδρέα Παπανδρέου για ιδιοτελείς σκοπούς.

Για κατευθυνόμενα επεισόδια από θλιβερή ομάδα νεοτρομοκρατών έκανε λόγο πριν από λίγο στα ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΝΤ1 στις 2.00 και την Ολγα Τρέμη, ο Θεόδωρος Κατσανέβας.

Σήμερα η κυρία Παπανδρέου θα παραστεί σε εκδήλωση στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου που οργανώνει το οικονομικό επιμελητήριο Χαλκίδας.

ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ/ΤΖΙΠ

Τριάντα στρατιωτικά τζιπ αναχώρησαν το μεσημέρι από την Καστοριά με προορισμό την Αλβανία.

Τα τζιπ θα χρησιμοποιηθούν από τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ για τις μετακινήσεις στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.Επίσης στην Ελληνική δύναμη της Αλβανίας εστάλεισαν και έξι αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα μαζί με το προσωπικό τους.

Οικονομικό

Αυστηρές ποινές για όσους... κλέβουν την εφορία αλλά και ελάφρυνση προστίμων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς.

Σε όσους χρησιμοποιούν διπλό αριθμό φορολογικού μητρώου(ΑΦΜ) επιβάλλεται πρόστιμο 10 εκατομμυρίων δραχμών και για ψεύτικο ΑΦΜ 5 εκατ.

Επιβάλλεται πρόσθετος φόρος για μη καταβολή ΦΠΑ, που ανέρχεται σε 2,5% για υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης,4,5% για υποβολή ανακριβών στοιχείων και 5% για μη υποβολή δηλώσης.

Καταργούνται τα πρόστιμα στον απόδεκτη εικονικών τιμολογίων και μειώνονται κατά το ήμισυ οι προσαυξήσεις στα πρόστιμα στην περίπτωση που χρησιμοποιήθηκε ακάλυπτη επιταγή για την πληρωμή προστίμου.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να ρυθμίσουν τα χρέη τους με την καταβολή κάποιου ποσού και εγγυητική επιστολή τραπεζών.

Ποινική Δίωξη

Ποινική δίωξη για απρόκλητη έργω εξύβριση και παραμονή οπλοφορία άσκησε ο Εισαγγελέας ενατίον του 52χρονου Δημήτρη Ρέλου που προσπάθησε χθες να ρίξει αυγά κατά αστυνομικών, έξω από το Μέγαρο Μουσικής.

Πραπέμφθηκε για να δικασθεί στο Αυτόφωρο, απ' όπου πήρε προθεσμία.

ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ

- Προχωρά η διαδικασία των συνενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών,παρά τις αντιδράσεις που εντοπίζονται κατά περιοχές.

Μέσα στην εβδομάδα οι Γενικοί Γραμματείας Περιφερειών αναμένεται να αποστείλουν στο Υπουργείο τις τελικές εισηγήσεις τους σχετικά με το πρόγραμμα. Οι εισηγήσεις τους βασίζονται στις προτάσεις των Τοπικών Ενώσεων.

Ο Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης , μιλώντας στον ΑΝΤ1 , στο πλαίσιο της έρευνας για το σχέδιο Καποδίστριας, τόνισε ότι οι αντιδράσεις που σημειώνονται είναι τοπικιστικού χαρακτήρα και θα ξεπεραστούν εαν γίνουν κατανοητές οι καινοτομίες που θα υπάρξουν στο τοπίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας της Θεσσαλίας Τάκη Βασιλείου η προχειρότητα με την οποία συντάχθηκαν ορισμένες προτάσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο νόμο Λάρισας.

ΓΙΑΤΡΟΙ

Απεργία διάρκειας από σήμερα των γιατρών του Κρατικού Νικαίας και μόνο τα έκτακτα περιστατικά όπου κινδυνεύει η ζώη των ασθενών, εξυπηρετούνται.

Ζητούν αλλάγη του συστήματος εφημερίας και κατασκευή νέου τμήματος επειγόντων περιστατικών.

Την Πέμπτη αρχίζουν οι τέσσερις 48ωρες απεργίες των γιατρών όλης της χώρας , ενώ την ίδια μέρα πενθήμερη απεργία αρχίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί καθώς και οι ειδικευόμενοι Αθήνας-Πειραιά.

Στις 2 και 3 Ιουλίου θα μείνουν κλειστά τα φαρμακεία τη χώρας.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

Θα διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση της δολοφονίας του στρατιώτη Σπύρου Ρωμιοπούλου διαβεβαίωσε τον πατέρα του στρατιώτη ο Γενικός Επιθεωρητής Στράτου κατά την συνάντηση που είχαν νωρίτερα στο Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Ο κ.Ρωμιόπουλος ανέφερε ότι δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα στο σπίτι του και τόνισε ότι δεν θα ησυχάσει εαν δεν βρεθεί ο δολοφόνος ή οι δολοφόνοι του παιδιού του.

Τις απειλές εναντίον της οικογενείας Ρωμιοπούλου επιβεβαίωσε και η μητέρα του άτυχου στρατιώτη μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την Ολγα Τρέμη.

Στη μονάδα του στρατιώτη έχει μεταβεί σήμερα ο Διοικητής του 4ου Σώματος Στρατού ενώ όλοι οι συναδέλφοι του Ρωμιοπούλου βρίσκονται στην Ξάνθη όπου καταθέτουν στον Στρατοδίκη.

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Μια στις τέσσερις Ελληνίδες άνω των 45 ετών, εμφανίζει οστεοπενία, ένα στάδιο πριν την οστεοπόρωση.

Αυτό δείχνει έρευνα του τμήματος κλιμακτηρίου και εμμηνόπαυσης του Μαιευτηρίου Αλεξάνδρα.

Για την δημιουργία της οστεοπόρωσης παίζουν ρόλο,η διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το τσιγάρο, ο καφές , και τα οινοπνευματώδη.

Οπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, οι γυναίκες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οστεοπόρωση,θα πρέπει να συμπληρώνουν την διατροφή τους με 1,5 γραμμάριο ασβέστιο την ημέρα, και να αθλούνται συχνά κυρίως με έντονο βάδισμα ή ανέβασμα σκάλας.

ΤΣΙΛΛΕΡ

- Η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ επανέλαβε σήμερα πως η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. πριν από την Τουρκία σε γραπτή δήλωση της που διανεμήθηκε από το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η κα Τσιλέρ πρόσθεσε πως οι εγγυήτριες χώρες έχουν υποχρέωση να παρεμποδίσουν την αίτηση της ελληνοκυπριακής πλευράς για ένταξη πριν αρχίσουν συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού ή πριν να υπάρξει κατάληξη σε τελική συμφωνία ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες, σχετικά με τη λύση".

ΔΙΕΘΝΗ

- Σύμφωνα με γιατρούς του ΟΗΕ, σε όλο τον κόσμο, κάθε μέρα καταγράφονται 8500 νέα κρούσματα της θανατηφόρας ασθένειας του AIDS.

Η Βρετανία και η Κίνα συμφώνησαν σήμερα να εισέλθουν 500 άνδρες του Κινεζικού στρατού στο Χονγκ Κονγκ, λίγες ώρες πριν γίνει η επίσημη παράδοση του από τη Βρετανία συτη Κίνα.

Σε κατασκήνωση της νότιας Ρωσίας,τέσσερις μαθήτριες έχασαν τη ζωή τους και άλλες τρεις νοσηλεύονται με εγκαύματα,όταν ξέσπασε πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Στρατιωτικά γυμνάσια άρχισε σήμερα η Ταϊβάν,λίγες μόλις μέρες πριν την επίσημη τελετή παράδοσης του Χονγκ-Κονγκ στη Κίνα από τους Βρετανούς, πυροδοτώντας νέο κλίμα έντασης στη περιοχή.

Διεθνής διάσκεψη για το περιβάλλον αρχίζει σήμερα στη Νέα Υόρκη , προκειμένου να εκτιμηθούν και να αξιοποιηθούν οι αποφάσεις που είχαν παρθεί πριν 5 χρόνια στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας είναι από χθές ο 49χρονος Χοακίν Αλμουνία,ύστερα από την απόφαση του Φελίπε Γκονζάλες να παραιτηθεί.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις Ιουνιου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ.........270,5    277,9    273,6
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ......156,9    161,2    158,7
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ.........441,7    453,8    446,9
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......187,4    192,5    189,6
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ........46,4     47,7     47,0
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.....237,2    240,0    243,7
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ......194,8    200,2    197,1
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..203,1    208,7    205,4
    E.C.U................305,6    313,9    309,1

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα ... δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1631,90 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 0,41 τοις εκατό.

Από τις 248 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 119 παρουσίασαν άνοδο
* 22 παρέμειναν σταθερές και
* 107 υποχώρησαν.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Monday, 23 June 1997 - 16:03:27 UTC