Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-06-24

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 24/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Αναπόφευκτη θεωρει τη δημιουργια ενός ενιαίου κυρίαρχου κράτους στην Κυπρο στο πλαίσιο διζωνικής και δικοινοτικής Ομοσπονδίας ο ειδικος απεσταλμενος του αμερικανου προεδρου Ριτσαρντ Χολμπρουκ.
  • Τα προβληματα διαφθορας στου κολπους της αστυνομιας εφεραν και παλι στο προσκηνιο δυο υποθεσεις σε Πειραια και Πυργο.
  • Πρεμιερα αυριο των γενικων εξετασεων για 169 χιλιάδες επτακόσιους πενήντα τρεις υποψηφιους για μια θεση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
  • Σε εξελιξη η συνεδριαση της Βουλης των Εφηβων που αρχισε το πρωι παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και των αλλων πολιτικων αρχηγων.


ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

- Αναπόφευκτη θεωρει τη δημιουργια ενός ενιαίου κυρίαρχου κράτους στην Κυπρο στο πλαίσιο διζωνικής και δικοινοτικής Ομοσπονδίας ο ειδικος απεσταλμενος του αμερικανου προεδρου Ριτσαρντ Χολμπρουκ.

Ο κ.Χολμπρουκ αφηνει ανοιχτο το ενδεχομενο μιας λυσης τυπου Ντειτον η οποια ομως θα ενεργοποιηθει ατο απωτερο μελλον και αφου μειωθουν οι διαφορες των δυο ηγετων της Κυπρου.

ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

- Τα προβληματα διαφθορας στου κολπους της αστυνομιας εφεραν και παλι στο προσκηνιο δυο υποθεσεις σε Πειραια και Πυργο.

Το αλλοδαπων του Πειραια ξηλωθηκε σχεδον ολοκληρο μετα την αποκαλυψη οτι απελευθερωσαν τουλαχιστον 22 λαθρομεταναστες εναντι αδρας αμοιβης.

Στο Πυργο τεθηκε σε διαθεσιμοτητα αστυνομος της ασφαλειας που κατηγορειται οτι εκβιαζε καταστηματαρχες.

Σε διαθεσημοτητα τεθηκαν ο διοικητης του τμηματος,αστυνόμος Β' Μανώλης Βαθροκοκοίλης ο αρχυφυλακας Αντωνιος Δημοπουλος και οι αστυφυλακες Δημητρης Στεφανής ,Φωτης Γουνέλας και Κωνσταντινος Μακρής.

Εν τω μεταξύ,σε διαθεσιμότητα τέθηκε και ο αστυνόμος Β'Γιώργος δημητρόπουλος,που υπηρετούσε στο Τμημα Ασφαλείας Πύργου,μετά την ασκηση δίωξης εναντίον του σε βαθμό κακουργήματος,με τις κατηγορίες εκβίασης καταστηματαρχών.

Εξετασεις

Πρεμιερα αυριο των γενικων εξετασεων για 169 χιλιάδες επτακόσιους πενήντα τρεις υποψηφιους για μια θεση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Αύριο, θα εξεταστούν στο μάθημα της Εκθεσης, οι υποψήφιοι της Πρώτης, Δεύτερης και Τρίτης δέσμης.

Οι μαθητές, πρέπει να βρίσκονται στα εξεταστικά τους κέντρα στις επτά το πρωί και θα πρέπει να έχουν μαζί τους, το δελτίο εξεταζομένου, και την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.

Σε μηνυμα του προς τους υποψηφιους ο προεδρος της ΝΔ Κωστας Καραμανλης συμμεριζεται την αγωνια τους αλλα και τη δυσπιστια τους για το απροσωπο, οπως το χαρακτηριζει,εξεταστικο συστημα, και τους καλει να μοιρασθουν μαζι του το οραμα να αλλαξουν οτι κρατα δεσμιες τις δημιουργικες δυναμεις,να χτισουν μαζι την Ελλαδα του αυριο.

ΚΡΗΤΗ

- Πρωτοφανες περιστατικο σε βαρος του νομαρχη Ρεθυμνου απο ζωοκλεφτες και καταπατητες.

Ομαδα απο τριαντα ενοπλους των κατοικων του ορεινου χωριου Ζωνιανά ειχαν στησει ενεδρα στον νομαρχη Μανωλη Λίτινα που πηγαινε να εγκαινιασει το σπηλαιο Σφεντονη και με πυροβολισμους στον αερα τον κατεβασαν απο το αυτοκιντητο του και τον υποχρεωσαν να επιστρεψει με τα ποδια στο Ρεθυμνο.

Βουλη

Σε εξελιξη η συνεδριαση της Βουλης των Εφηβων που αρχισε το πρωι παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και των αλλων πολιτικων αρχηγων.

Οι 350 μαθητές από την Ελλάδα, την Κύπρο, και σχολεία της ομογένειας, εκθετουν τα συμπεράσματα από τις συζητήσεις που ειχαν τις προηγουμενες ημερες στις επιτροπές της Βουλής για τα εθνικά θέματα, την Παιδεία, τα ναρκωτικά, την Οικονομία και το Περιβάλλον.

ΙΔΡΥΜΑ

- Οι τελικες αποφασεις για το Ιδρυμα Ανδρεα Παπανδρεου που θα συσταθει απο το ΠΑΣΟΚ θα ληφθουν στην συνεδριαση της Πολιτικης Γραμματειας του κομματος που θα συνεδριασει στις 7 το απογευμα στου Μαξιμου υπο τον κ.Σημιτη.

Η κατευθυνση που εχει δωσει ο κ.Σημιτης ειναι να υπαρχει ενα Ιδρυμα δηλωσε χθες ο κυβερνητικος εκπροσωπος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

Ταλαιπωρια και σημερα στο αεροδρομιο απο τις ματαιωσεις των δρομολογιων του εσωτερικου και τις καθυστερησεις των πτησεων.

Παρα την συμφωνια της διοικησης και των μηχανικων για λυση της λευκης απεργιας τα προβληματα θα συνεχιστουν μεχρι την Πεμπτη.

Μεχρι και την Πεμπτη θα διατηρηθουν τα προβληματα με τα δρομολογια της Ολυμπιακης Αεροπλοιας παρα τη συμφωνια των μηχανικων και της διοικησης για προσληψη εποχικου προσωπικου.

Σήμερα θα ματαιωθούν 12 πτήσεις προς Ζακυνθο, Μηλο,Σαμο, Κυθηρα,Ναξο ,Συρο Παρο. Αυριο δεν θα πραγματοποιηθουν 10 πτησεις, ενώ άλλες 10 θα ματαιωθούν την Πέμπτη.

ΠΟΙΝΕΣ

- Αυστηρες ποινες στους μεγαλους φοροφυγαδες και μειωσεις στις προσαυξησεις για εκπροθεσμες και ανειλικρινεις δηλωσεις προβλεπει το νεο ποινολογιο της Εφοριας.

Η αποκρυψη εισοδηματος τιμωρειται με φυλακιση μεχρι και 10 χρονων ενω η κατοχη διπλου αριθμου Φορολογικου Μητρωου επιφερει προστιμο εως 10 εκατομμυρια δραχμες.

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού καθηγητής Γιάννης Σπράος,σε συνέντευξή του στο "ΕΘΝΟΣ", προτείνει τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, όπως σε βενζίνη,αυτοκίνητα και ποτά, για να πέσει ο πληθωρισμός και επιμενει στην πρότασή του για έκτακτη εισφορά 10% στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Φωτια

Υπο ελεγχο εχει τεθει φωτια που ξεσπασε λιγο μετα τις 12 σε πευκοφυτη περιοχη πισω απο το θεατρο του Λυκαβητου.

Υγεια

Απεργιακο κυμα εχει σηκωθει στο χωρο της υγειας.

Στο γενικο Κρατικο Νοσοκομειο Νικαιας οι γιατροι εχουν προχωρησει απο χθες σε απεργια διαρκειας και στο νοσοκομειο γινονται δεκτά μονο τα βαριά περιστατικά.

Το πρωι οι εργαζομενοι στο Δρομοκαιτειο νοσοκομειο εκαναν διωρη σταση εργασιας και απεκλεισαν συμβολικα για ενα τεταρτο την Ιερα οδο, διαμαρτυρομενοι για την μη πληρωση των 550 κενων οργανικων θεσεων εργασιας.

Την Πεμπτη αρχιζουν οι 48ωρες επαναλαμβανομενες απεργιες των νοσοκομειακων γιατρων ολης της χωρας και η πενθημερη απεργια των ειδικευομενων γιατρων Αθηνας και Πειραια.

ΔΙΑΖΥΓΙΟ

- *Αίτηση γυναίκας που ζητούσε να αναιρεθεί δικαστική απόφαση διαζύγιου, απερριφθη απο τον Αρειο Παγο.

Στην αίτησή της η πώην σύζυγος επικαλειτο τα 22 χρόνια εγγαμης ζωης, την προσφορά της στην οικογένεια που δεν της επέτρεψε να έχει δική της εργασία και περιουσία και τις δυσμενείς επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

*Αποζημίωση 30 εκατομμυρίων δραχμων επιδικασε το Διοικητικο Πρωτοδικειο στην οικογένεια του στρατιώτη Αντώνη Φαμέλου, που δολοφονήθηκε στη σκοπιά από κακοποιούς.

Το δικαστήριο εκανε δεκτο ότι οι οικογένειες των υπαλλήλων του Δημοσίου δικαιούνται αποζημίωση, ακόμα και όταν πέφτουν θύματα σε ώρα υπηρεσίας από παράγοντες, ασχετους με την υπηρεσία.

Ν.Δ

Τα αποτελεσματα της διακυβερνητικης στο Αμστερνταμ,η αναθεωρηση του Συνταγματος και η κομματικη αναδιοργανωση ειναι τα θεματα που θα απασχολησουν την Εκτελεστικη Επιτροπη της Νεας Δημοκρατιας που συνεδριαζει αυτην την ωρα στη Ρηγιλλης.

Το απογευμα στις 7 ο κ.Μητσοτακης θα συναντηθει με τον Θεοδωρο Παγκαλο και θα τον ενημερωσει για το ταξιδι του στην Τουρκια.

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Εντονες αντιδρασεις απο δημαρχους και κοινοταρχες συναντα η εφαρμογη απο το υπουργειο Εσωτερικων του σχεδιου ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ για τις συνενωσεις δημων και κοινοτητων οπως προκυπτει απο την σχετικη ερευνα του ραδιοφωνου του ΑΝΤΕΝΝΑ.

Κυριο σημειο των αντιδρασεων ειναι η εδρα και η ονομασια των δημων που θα δημιουργηθουν.

Ο δημαρχος Νεας Σαντας Κιλικις μιλωντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ προανηγγειλε κλεισιμο δρομων με τρακτερ και μηχανηματα ενω ο δημαρχος Νεας Επιδαυρου θα προσφυγει στο Ευρωπαικο Δικαστηριο.

Θα τρηρηθουν απαρεγκλητα οι προυποθεσεις που τιθενται με το σχεδιο Καποδιστριας δηλωσε στον ΑΝΤ1 ο Υφυπουργος Εσωτερικων Λαμπρος Παπαδημας.

ΔΙΕΘΝΗ

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία,παρότι η χώρα βρίσκεται στη τελική ευθεία για τις εκλογές της Κυριακής. Χθες έγινε νέα απαγωγή επιχειρηματία στο Αργυρόκαστρο. Αγνωστοι απήγαγαν τον ιδιοκτήτη φορτηγών-ψυγείων, Βάσο Μέμα. Επίσης άγνωστοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στα ταμεία της Κοινωνικής Πρόνοιας και αφαίρεσαν τα επιδόματα που προορίζονταν για 600 άπορες οικογένειες.

Χθες πάντως τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της Αλβανίαας υπέγραψαν στη Ρώμη δεσμευτική συμφωνία για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, αλλά και για συνεργασία μετεκλογικά στο σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης.

Στην Τουρκία,συναντήσεις με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης αρχίζει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, συμπεριλαμβανομένης και της Τανσού Τσιλλέρ, στο πλαίσιο των προσπαθειών του γιά σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας βάσης, χωρίς τη συμμετοχή του ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας.

Συνεχίζεται η βία στην Αλγερία δυστυχώς και μετά τις εκλογές.Χθες τη νύκτα σφαγιάστηκαν είκοσι τέσσερα μέλη μιας οικογένειας από ενόπλους ισλαμιστές στο χωριό Μουτίντια στα περίχωρα του Αλγερίου. Οι ισλαμιστές σκότωσαν 14 άνδρες, 8 γυναίκες και δυό μικρά παιδιά.

Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Νοροντόμ Ραναρίντ απηύθυνε προειδοποίηση στη πτέρυγα των Ερυθρών Χμερ να παραδώσουν τον Πολ Ποτ στις αρχές αν θέλουν να εξασφαλίσουν αμνηστία από τη κυβέρνηση.

Οκτώμισυ χιλιάδες νέα κρούσματα του AIDS καταγράφονται κάθε μέρα παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Δρ. Πίτερ Πιότ, επικεφαλής του τμήματος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της μάστιγας του αιώνα.

Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητές,τη "γιαγιά των ανταρτών" έχασαν χθες οι αντάρτες Ζαπατίστας,που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ιθαγενών στην πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού.Η Δόνα Ερμίνια πέθανε σε ηλικία 116 ετών.

Τον άθλο να διασχίσει μόνος του τον Αρκτικό Ωκεανό, καλύπτοντας απόσταση 1730 χλμ, σε διάστημα τεσσάρων μηνών, πραγματοποίησε ο 44-χρονος Ιάπωνας, Μιτσούρο 'Ομπα.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............277,03  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........199,79     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........207,59     #
    Μάρκο .....................160,43     #
    Γαλλικο φράγκο .............47,52     #
    Ελβετικο  φράγκο...........192,54     #
    Στερλίνα...................456,68     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,39     #
    Εκατό γιεν.................242,58     #
    Εκιού .....................313,88     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 24 June 1997 - 11:03:23 UTC