Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-07-01

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 01/07/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Ο πρώην βασιλιάς της Αλβανίας Λέκα υποστήριξε σήμερα ότι οι συμπατριώτες του την Κυριακή ψήφισαν υπέρ της αποκατάστασης της μοναρχίας στο δημοψήφισμα που διεξήχθη μαζί με της κοινοβουλευτικές εκλογές, αλλά η θέλησή τους παραποιήθηκε εξαιτίας της μαζικής απάτης.
  • Μπλόκαρε το Συμβούλιο Επικρατείας την δημιουργία χωματερής στον Αυλώνα έως ότου εκδοθεί η οριστική απόφαση της κύριας προσφυγής του Δήμου,τον Νοέμβριο του 97.
  • Η κ.Παπανδρέου βρίσκεται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει ο πρωθυπουργός για το υπουργείο της και το τελευταίο πράγμα για το οποίο θα μπορούσε να κατηγορηθεί είναι γι'ανεπάρκεια.
  • Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο ο Ευάγγελος Στάμος 30 χρονών ο οποίος αποπειράθηκε στις 2 παρά δέκα μαζί με ένα άλλο άτομο να ληστέψει το υποκάταστημα της Ιονικής τράπεζας στη Λεωφόρο Δημοκρατίας 12 στα Μελίσσια.


ΑΛΒΑΝΙΑ

- Ο πρώην βασιλιάς της Αλβανίας Λέκα υποστήριξε σήμερα ότι οι συμπατριώτες του την Κυριακή ψήφισαν υπέρ της αποκατάστασης της μοναρχίας στο δημοψήφισμα που διεξήχθη μαζί με της κοινοβουλευτικές εκλογές, αλλά η θέλησή τους παραποιήθηκε εξαιτίας της μαζικής απάτης.

Κατά την διάρκεια θυελλώδους συνέντευξης τύπου, ο Λέκα είπε οτι σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσαν οι φιλομαρχικοί, ποσοστό απο 54% μέχρι 66% των αλβανών ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της αποκατάστασης της μοναρχίας, στην ψηφοφορία της Κυριακής. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο θα είναι προφανώς ο νικητής των εκλογών, βρίσκεται πίσω από ένα ευρείας κλίμακας εκφοβισμό και εξαπάτηση των ψηφοφόρων.

Τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά το Σοσιαλιστικό Κόμμα δίνει στους φιλομοναρχικούς ποσοστά απο 20% μέχρι 30%. Ο Λέκα είπε πως ανεξάρτητα από τις παρατυπίες που έγιναν, ως δημοκράτης "θα δεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και την ετυμηγορία του λαού".

Κυπριακό

Πλήρης συμφωνία ως προς τη στάση που θα τηρήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν στις 9 του μήνα με τους τουρκοκυπρίους στην Ν. Υόρκη διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

Ο κ.Σημίτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και επανέλαβε τους γνωστούς όρους που έχει θέσει η Ελλάδα ενώ ο κ. Κληρίδης αναφερόμενος στο θέμα των ρωσικών πυραύλων Εσ 300 είπε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης.

Χωματερή

Μπλόκαρε το Συμβούλιο Επικρατείας την δημιουργία χωματερής στον Αυλώνα έως ότου εκδοθεί η οριστική απόφαση της κύριας προσφυγής του Δήμου,τον Νοέμβριο του 97.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου ελοχεύει κίνδυνος μόλυνσης των νερών από τα οποία υδροδοτείται η Αθήνα, και θα υπάρξει ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή στην Παρνηθα.

Ο Δήμαρχος Αυλώνα Δημήτρης Κυριακού μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας Δασών με έγγραφο του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, επισημαίνει ότι το υπουργείο Γεωργίας δεν συμφωνεί με τη δημιουργία χωματερής στη θέση Πηγάδι -Παπά.

Βάσω Παπανδρέου

Η κ.Παπανδρέου βρίσκεται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει ο πρωθυπουργός για το υπουργείο της και το τελευταίο πράγμα για το οποίο θα μπορούσε να κατηγορηθεί είναι γι'ανεπάρκεια.

Αυτή ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με δημοσιεύματα που φέρουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό δυσαρεστημένους με την πολιτική που εφαρμόζει η υπουργός Ανάπτυξης στον τομέα της.

Χθες ο κ.Κόκκαλης χαρακτήρισε άκαιρη την τοποθέτηση της υπουργού για φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων, ενώ την κατηγόρησε ότι ασχολείται με το που θα πάνε τα καζίνα και όχι με την ανάπτυξη της οικονομίας.

Επίθεση κατά της κ. Παπανδρέου για την πολιτική της στον τουρισμό εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της ΟΚΕ Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Κασσίμης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρέμβει προκειμένου - όπως αναφέρει- να βάλλει φρένο στην καταστροφική της δραστηριότητα.

Ληστεία

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο ο Ευάγγελος Στάμος 30 χρονών ο οποίος αποπειράθηκε στις 2 παρά δέκα μαζί με ένα άλλο άτομο να ληστέψει το υποκάταστημα της Ιονικής τράπεζας στη Λεωφόρο Δημοκρατίας 12 στα Μελίσσια.

Ο Στάμος τραυματίσθηκε από σφαίρα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής με το φρουρό της τράπεζας Μάριο Βοτζουράκη 25 χρονών.

Ο συνεργός του Στάμου κατάφερε να διαφύγει χρησιμοποιώντας ένα κλεμένο τζιπ το οποίο εγκατέλειψε στην οδό θύρας 15 στην ίδια περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής από τα πυρά του ληστή τραυματίσθηκε ελαφρά στα πόδια η πελάτισα της τράπεζας Αθηνά Οικονόμου 24 χρονών η οποία μεταφέρθηκε επίσης στο Σισμανόγλειο.

Ρωμιόπουλος

Συνάντηση με τον πατέρα του στρατιώτη Σπύρου Ρωμιόπουλου θα έχει σε λίγα λεπτά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ενώ αργότερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί το πόρισμα των πέντε ιατροδικαστών που διενήργησαν χθες την τρίτη κατά σειρά νεκροψία του άτυχου νέου.

Οι δύο από αυτούς , σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΕΩΝ κρατούν αποστάσεις από το ενδεχόμενο δολοφονίας καθώς τα ευρήματα όπως αναφέρουν δεν οδηγούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Φίλιππος Κοτσάφτης πάντως , που μαζί με τον κ. Νόνα διενήργησαν τη δεύτερη αυτοψία, επιμένει ότι σαφέστατα πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.

Οι συνθήκες θανάτου του στρατιώτη αναμένεται πάντως να διαλευκανθούν πλήρως από τα αποτελέσματα των ιστολογικών αναλύσεων.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Τέρμα στις πλασματικές υπερωρίες στο δημόσιο βάζει η κυβέρνηση αρχής γενομένης από τον ΟΑΕΔ και τ'ασφαλιστικά ταμεία.

Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, η κυβέρνηση προτίθεται ν'αντιμετωπίσει το θέμα καθιερώνοντας αυξημένο ωράριο εργασίας για το οποίο θα πληρώνονται υπερωριακά οι εργαζόμενοι.

Για παράδειγμα στον ΟΑΕΔ το ωράριο εργάσιας αυξάνεται κατά δύο ώρες δηλαδή 7 το πρωί μέχρι τις 4 και μισή το απόγευμα αντί για τις 8 το πρωί ως τις 2 και μισή μετά το μεσημέρι που ισχύει σήμερα.

Υπερωριακά θ'αμοίβονται οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο διάστημα 2 και μισή μέχρι 4 και μισή.

Αυτή την ώρα η κυβέρνηση ανοίγει τα χαρτια της για το επίμαχο θέμα των εργασιακών σχέσεων στη συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας κοινωνικού διαλόγου.

Ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου,σε σημερινή συνέντευξη τύπου χαρακτήρισε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθιέρωσης εβδομάδας 35 ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών,όπως ζητεί η ΓΣΕΕ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι,θα εφαρμοσθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης,τάχθηκε υπέρ της επιβολής ειδικού τέλους στο πετρέλαιο και τον άνθρακα,των γνωστών ως πράσινων φόρων,για την βελτίωση του περιβάλλοντος και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Απεργίες

Εως και αύριο απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας-Πειραιά που ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ.

Αύριο η ΕΙΝΑΠ θα συνεδριάσει για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της και σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται σε νέα πενθήμερη απεργία.

Το ενδεχόμενο παράτασης της απεργίας τους συζητούν αύριο και οι ειδικευόμενοι γιατροί Αθήνας- Πειραιά που επίσης απέχουν εως και αύριο από τα καθήκοντα τους.

Αύριο και την Πέμπτη θα μείνουν κλειστά τα φαρμακεία το κοινό θα εξυπηρετείται από τα διανυκτερεύοντα.

Εξετάσεις

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Γενικών Εξετάσεων , ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τη πρώτη βαθμολόγηση των γραπτών της Έκθεσης η επίδοση των υποψηφίων των τριών πρώτων δεσμών - κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τα περσύνα ενώ μικρότερη είναι η βαθμολογία στους υποψηφίους της 4ης δέσμης.

Τα γραπτά της Φυσικής της 1ης και 2ης δέσμης και των Αρχαίων της 3ης δέσμης είναι καλύτερα σε σχέση με πέρισυ.

Στην Πολιτική οικονομία που διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι της 4ης δέσμης τα θέματα ήταν ίδιας δυσκολίας με τα περσινά.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

- Εκατό δραχμές τιμάται από σήμερα το εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες και η μηνιαία κάρτα ένα πεντοχίλιαρο.

Οσοι έχουν παλαιά εισιτήρια,μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν έως τις 31 Αυγουστου.

Η Ολυμπιακή σήμερα αναμένεται να αποφασίσει αύξηση στα εισιτήρια εσωτερικού κατά 7%.

ΝΤΑΛΙΚΑ

- Τραγικό θάνατο βρήκε το πρωί ο Βαγγέλης Κολτσίδας οδηγός νταλίκας όταν καταπλακώθηκε από τόνους αλουμινίου.

Το ατύχημα έγινε στις εγκαταστάσεις της θυγατρικής εταιρίας της Βιοχαλκό στην Λεωφόρο Κηφισσού 96 στο Αιγάλεω κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης της νταλίκας.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Αναστάτωση και ταλαιπωρία στ'αεροδρόμια από αύριο καθώς οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, αποφάσισαν τελικά να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας καθημερινά από τις 10 το βράδυ ως τις 6 το πρωί της επόμενης μέρας και τις Κυριακές όλο το 24ωρο.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΣΥΠΑ έλαβε την απόφαση αυτή επισημαίνοντας ότι δεν πείστηκε από τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Μεταφορών για καταβολη των δεδουλευμενων μέχρι τις 15 Ιουλιου, ενώ εξέφρασε και τη διαφωνία του με το νέο Νομικο Καθεστωτος που θα διεπει την Υπηρεσια Πολιτικης Αεροποριας.

Στις κινητοποιήσεις δε συμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

ΚΑΣΣΙΜΗΣ

Σήμερα επίθεση κατά της κ.Παπανδρέου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΟΚΕ τουρισμού της ΝΔ Θόδωρος Κασσίμης με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό.

Ο κ.Κασσίμης είπε ότι η κυρία Παπανδρέου επιχειρεί να ξαναστήσει το προσωπικό της κομματικό κράτος και αντί να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του τουρισμού καταναλώνεται σε ύποπτες μεθοδεύσεις με μόνο στόχο το διορισμό δεκάδων ημετέρων και την αδιάφανη διαχείρηση πόρων και περιουσίας δισεκατομμυρίων δραχμών.

Υποστήριξε ακόμη ότι διαλυύεται ο ΕΟΤ και υποκαθιστάται από Ανώνημες εταιρείες που θα λειτουργούν ανεξέλεγκτα.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Εως τις 31 Αυγούστου θα διαρκέσουν οι θερινές εκπτώσεις για τα εμπορικά καταστήματα που άρχισαν και επίσημα από σήμερα.

ΔΙΕΘΝΗ

- Την πρόκληση της αποκατάστασης της σταθερότητας στην Τουρκία αντιμετωπίζει ο νέος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, για να βγάλει τη χώρα από το πολιτικό χάος που επικρατεί τους τελευταίους μήνες.

Ο Γιλμάζ ενόψει της πρώτης συνεδρίασης της κυβέρνησής του, που θα γίνει τη Δευτέρα, επισήμανε ότι η συμμαχία των κοσμικών αριστερών και δεξιών δυνάμεων θα εργασθεί για τον τερματισμό της διαμάχης για τον ρόλο του Ισλάμ στη δημόσια ζωή και την πιθανότητα επέμβασης του στρατού για τη διαφύλαξη του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους.

Στο Χονγκ Κονγκ λίγο μετά το πέρασμα στην Κινεζική κυριαρχία δύναμη 4000 ανδρών του κινεζικού στρατού ανέλαβε καθήκοντα φρούρησης. Πριν αναχωρήσει απο το Χόνγκ Κονγκ ο Κινέζος πρόεδρος Ζιανγκ Ζεμίν διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι το Πεκίνο θα τηρήσει τις υποσχέσεις για διασφάλιση της αυτονομίας της πρώην βρετανικής αποικίας.

Η Ταϊβάν απαγόρευσε τις επισκέψεις στρατιωτικών και αστυνομικών στο Χονγκ Κονγκ καθώς η περιοχή αυτή πλέον ανήκει στην κομμουνιστική Κίνα, τον αιώνιο εχθρό της Ταϊπέϊ, μετέδωσε το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας.

Στη Ρωσία, περίπου 300 εργαζόμενοι στη μονάδα πυρηνικών υποβρυχίων της ρωσικής Απω Ανατολής έσπασαν τον κλοιό των αστυνομικών και απέκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή του υπερ-σιβηρικού επί περίπου δύο ώρες, αξιώνοντας να τους καταβληθούν οι μισθοί που τους οφείλονται.

Ο πρόεδρος της Δούμα Γκενάντι Σελεζνιόφ κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπορίς Γέλτσιν για παράνομο νεποτισμό εξαιτίας του διορισμού της κόρης του ως υπεύθυνης στο Κρεμλίνο γιά την δημόσια εικόνα του.

Ο Τόνι Νέγκρι, πρώην ιδεολόγος της ιταλικής οργάνωσης "Εργατική Αυτονομία", έφτασε σήμερα στη Ρώμη μετά από 13 χρόνια εξορίας στο Παρίσι και συνελήφθη αμέσως από την αντιτρομοκρατική αστυνομία, στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο.

Ενα άτομο σκοτώθηκε και 22 τραυματίσθηκαν απο έκρηξη που συγκλόνισε σήμερα λαϊκή αγορά στην περιοχή Πασίγκ της Μανίλας. Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν αδιευκρίνιστα. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Οι Βάσκοι αυτονομιστές της ΕΤΑ απελευθέρωσαν σήμερα δύο άτομα,ένα δικηγόρο και έναν πρώην δεσμοφύλακα,που κρατούσαν ομήρους επί ένα σχεδόν χρόνο. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας είχε κάνει σαφές ότι δεν θα αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με την οργάνωση, όσο αυτή έχει ομήρους στα χέρια της.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 18,1 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.518,51 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,72 τοις εκατό.

Από τις 236 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 118 παρουσίασαν άνοδο
* 31 παρέμειναν σταθερές και
* 87 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν την Ιουλίου ως εξής.

   ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ.........272,0    279,4    275,2
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ......155,8    160,1    157,8
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ.........452,1    464,4    457,3
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......186,2    191,3    188,4
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ........46,2     47,4     46,7
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.....237,5    244,0    240,3
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ......197,0    202,4    199,3
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..202,6    208,1    205,0
    E.C.U................305,7    314,1    309,3

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 1 July 1997 - 16:28:57 UTC