Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-07-30

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 30/07/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Με απαντήσεις για το θέμα της εκταφής των λειψάνων αγνοουμένων, υποσχέθηκε να προσέλθει ο Ραούφ Ντενκτάς στην αυριανή συνάντηση του με τον Πρόεδρο Κληρίδη στη Λευκωσία.
  • Ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης ελλήνων και τούρκων εμπειρογνομώνων μέσα στο Σεπτέμβριο, εφόσον προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία, άφησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.
  • Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί ενόψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου που αρχίζει την Παρασκευή στην Αθήνα ενώ για την τελετή έναρξης ήδη έχουν ανακοινωθεί από την Τροχαία κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, με απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων από τις πέντε το απόγευμα και ως τη λήξη της τελετής έναρξης.
  • Σήμερα αναρτώνται στα απομακρυσμένα λύκεια της χωρας, οι πινακες με τις βαθμολογίες των υποψηφίων στις γενικες εξετάσεις.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Με απαντήσεις για το θέμα της εκταφής των λειψάνων αγνοουμένων, υποσχέθηκε να προσέλθει ο Ραούφ Ντενκτάς στην αυριανή συνάντηση του με τον Πρόεδρο Κληρίδη στη Λευκωσία.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κατά την προχθεσινή συνάντηση επανέλαβε σύμφωνα με πληροφορίες τον ισχυρισμό οτι άτομα που περιλαμβάνονται στους καταλόγους των αγνοουμένων, έχουν σκοτωθεί στο πραξικόπημα.

Εν τω μεταξύ την ελπίδα ότι μέσα στον ερχόμενο χρόνο θα επιλυθεί επιτέλους το Κυπριακό πρόβλημα, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

Ο κ.Σολάνα χαρακτήρισε έμπειρο και πολύ ικανό το νέο διαμεσολαβητή για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει μελλοντικά το ΝΑΤΟ κάποιο ρόλο στον τομέα της ασφάλειας του νησιού.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Σολάνα είπε ότι το κοινό ανακοινωθέν Σημίτη-Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη αποτέλεσε μια όχι τυχαία εξέλιξη, που συνέβαλε στη δημιουργία ενός κλίματος οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

ΕΘΝΙΚΟ

Ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης ελλήνων και τούρκων εμπειρογνομώνων μέσα στο Σεπτέμβριο, εφόσον προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία, άφησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

Σήμερα συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο την ανάθεση εκσυγχρονισμού των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Φάντομ Εφ -4, σε γερμανική εταιρία, αλλά και η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί ενόψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου που αρχίζει την Παρασκευή στην Αθήνα ενώ για την τελετή έναρξης ήδη έχουν ανακοινωθεί από την Τροχαία κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, με απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων από τις πέντε το απόγευμα και ως τη λήξη της τελετής έναρξης.

Η συμμετοχή αθλητών στην διοργάνωση έχει ξεπεράσει ακόμη και τις συμμετοχές στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα, με 199 χώρες που θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Αθήνας.

Να ελεγχθει ο φάκελος με τις δαπάνες για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ζήτησε χθες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Αλαμπάνος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Απελευθερωνεται το συνάλλαγμα για ολους τους μονιμους κατοίκους της χωρας απο την Παρασκευή.

Παρέχεται ετσι η δυνατότητα να ανοίγονται λογαριασμοί σε συνάλλαγμα χωρίς περιορισμούς σε ελληνικές και ξένες τράπεζες ενώ θα επιτρέπονται οι αναλήψεις και οι πληρωμές σε δραχμές ή σε συνάλλαγμα.

Η κυβέρνηση εν τω μεταξύ ανησυχεί απο την ανοδική πορεία του δολλαρίου. Σε συσκεψη χθες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα από τον Οκτώβριο αλλά και η συνέχιση της προσπάθειας συγκράτησης των τιμών σε συνεργασία με τις παραγωγικές τάξεις και τα συναρμόδια υπουργεία.

ΑΛΒΑΝΙΚΟ

Στα Τίρανα θα μεταβεί την προσεχή Τρίτη κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο προκειμένου να συζητήσει το θέμα της αποκατάστασης της τάξης στην ελληνοαλβανική μεθόριο αλλά και το πρόβλημα των λαθρομεταναστών.

Στη Ρωμη αναμένεται σήμερα ο αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο επικεφαλής υπουργικού κλιμακίου.

ΒΑΘΜΟΙ

- Σήμερα αναρτώνται στα απομακρυσμένα λύκεια της χωρας, οι πινακες με τις βαθμολογίες των υποψηφίων στις γενικες εξετάσεις.

Οι βάσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα, πάντως, με τα βαθμολογικά στοιχεία, η έκπληξη φέτος θα είναι οι βάσεις της Τρίτης Δέσμης, όπου αναμένεται πτώση. Στις υπόλοιπες δέσμες, οι βάσεις αναμένεται να διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι οι χαμηλότερες βαθμολογίες και στις τέσσερις δέσμες παρατηρήθηκαν στο μάθημα της Εκθεσης.

ΘΗΤΕΙΑ

Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ισχύσει η εννιάμηνη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στα σύνορα.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στο εξής η θητεία ενός οπλίτη θα υπολογίζεται σε τρείς μήνες βασική και κύρια εκπαίδευση, σε εννέα μήνες σε παραμεθόρια περιοχή και το υπόλοιπο της θητείας του, θα υπηρετεί στον τόπο κατοικίας, καταγωγής ή προτίμησής του.

ΑΝΘΙΜΟΣ

- Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγηθηκε πριν από μισή ωρα, η Κατερίνα Γιαννακοπούλου, που κριθηκε προφυλακιστέα μετά τη χθεσινή μαραθώνια απολογία της στον ανακριτή για τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη Ανθιμου.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας της χθες, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια μια σχέση έρωτα, πάθους και χρήματος. Κατέθεσε επίσης δεκάδες κασσέτες με μαγνητοφωνημένες ερωτικές της συνομιλίες, οι οποίες αποδεικνύουν -οπως λέει- τους ισχυρισμούς της για το είδος της σχέσης της με τον αρχιμανδρίτη Ανθιμο.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ

Υπερ-τοκογλυφία από τράπεζα εις βάρος αγρότη που δανείστηκε περίπου 7 εκατομμύρια και του ζητούνται 34, καταγγέλει με επιστολή -βόμβα προς τον πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νίκος Κατσαρός.

Μιλώντας στην ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ και τον Τέρενς Κουίκ, ο κ. Κατσαρός δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει έλεγχος του τραπεζικού συστήματος και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ελέγξει το τραπεζικό σύστημα χαρακτήρισε δε τις τράπεζες νόμιμους υπερτοκογλύφους που δρουν βασιζόμενες στα δικαιώματα που τους δίνουν οι νόμοι.

ΚΕΔΚΕ

Κανονικά λειτουργουν σήμερα οι υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοικησης καθώς η ΚΕΔΚΕ ανέστειλε τις απεργιακές της κινητοποιήσεις μετά την συμφωνία για επιχορήγηση ύψους 11 δισεκατομμυρίων δραχμών για τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Στην Θεσσαλoνίκη πάντως οι υπηρεσίες του δήμου δεν λειτουργούν, καθώς οι εκπρόσωποι του δήμου, κάνουν λόγο για παραπλάνηση της τοπικής αυτοδιοίκησης απο την κυβέρνηση με ασαφείς και αόριστες εξαγγελίες.

62ΧΡΟΝΟΣ

Στον εισαγγελεα Πολυγύρου Θεσσαλονικης,Ευαγγελο Ζαχαρή,οδηγειται σημερα 62χρονος κτηνοτροφος απο τα Νεα Μουδανιά Χαλκιδικης, που κατηγορειται οτι ασελγησε σε βαρος 15χρονου μαθητη.

Συμφωνα με την μήνυση που κατατέθηκε εναντίον του,ο κτηνοτρόφος παρέσυρε στο σπίτι του δυο ανήλικους απο την Γεωργία, με την δικαιολογία οτι θα τους ανέθετε κάποια δουλειά,και με την απειλά κατσαβιδιού, ασέλγησε σε βάρος του ενός.

Οπως αναφέρεται στην μήνυση, αυτό επαναλήφθηκε για άλλες τρεις ημερες.

ΧΑΣΙΣ

Στα όρια της απόγνωσης έφτασε τραγική μητέρα από τη Νίκαια, που κατήγγειλε χθες στην Αστυνομία τον 14χρονο γιό της, επειδή κάπνιζε χασίς με τους φίλους του.

Τα παιδιά συνελλήφθησαν αλλά αφέθησαν ελεύθερα με προφορική εντολή του εισαγγελέα Πειραιά.

ΠΙΛΟΤΟΣ

Κηδεύεται στις 4 το απόγευμα στην Χαλκίδα, ο υποσμηναγίς Ιωακείμ Παντελάκης, που χάθηκε μετά την πτώση του Μιράζ 2000 στο Αιγαίο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Για όσους δεν έχουν αποφασίσει πού θα πανε το βράδυ, σας δίνουμε μια γεύση απο τις σημερινές παραστάσεις και συναυλίες, εντός και εκτός τειχών.

Συναυλία στο Βείκειο δίνει στις 9 το βράδυ,η κρατική ορχήστρα ελληνικής μουσικής υπο την διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, με τίτλο Τσιτσάνη Διάλογοι.

Αποσπάσματα απο έργα του κλασικού ρεπερτοριου, χορεύουν απόοψε στις 9 και μισή, μεγάλα ονόματα του κλασικού χορού απο την Νέα Υόρκη, το Παρίσι,τα Μπολσόι, το Αμβούργο, την Δανία και το Λονδίνο,στο αμφιθέατρο του Κάστρου στην Καλαμάτα.

Στο φεστιβάλ της αρχαίας Ολυμπίας,ανοίγουν τα φτερά τους σήμερα οι Ορνιθες του Αριστοφάνη, η πολυσυζητημένη παράσταση του θεάτρου Τέχνης.

Το Εθνικό θέατρο παρουσιάζει την Λυσιστράτη στο φεστιβάλ Κασσάνδρας στην Χαλκιδικά,στο Αμφιθέατρο Σίβηρης.

Στην Ναύπακτο, θα εμφανιστεί η Ελευθερία Αρβανιτάκη στην Σκιάθο ο Λουκιανός Κηλαϊδόνης και στην Πρέβεζα ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Ορφέας Περίδης.

Ματαιώνεται η αποψινή παράσταση του Ιαπωνικού Χοροθεάτρου Σανκάϊ Τζούκου στο Ηρώδειο. Οσοι έχουν εισιτήρια μπορούν να τα ανταλλάξουν με εισιτήρια για την αυριανή παράσταση ή να τους επιστραφούν τα χρήματά τους.

ΦΟΡΕΑΣ

Αισθηση στην διεθνη κοινη γνωμη,προκαλεσε η αποφαση του του επαρχιακου δικαστηριου Αμμοχώστου,που εκρινε ενοχο τον 45χρονο Παυλο Γεωργιου, που κατηγορειτο οτι εξ αμελειας,μετεδωσε τον ιο του ΕΙΤΖ στην βρετανιδα Τζανετ Πίνκ,ενω γνωριζε οτι ηταν φορεας.

Η ποινη θα ανακοινωθει αυριο.

ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑ

Συγκλονισμένη και πάλι η παγκόσμια κοινή γνώη από δύο περιπτώσεις εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Στην Βαρκελώνη, η αστυνομία εξάρθρωσε δίκτυο παιδεραστίας, που κακοποιουσε σεξουαλικά 40 παιδιά, ηλικίας 5 ως 14 ετών.

Και στο Μαρόκο, Διευθυντής Δημοτικού σχολείου κατηγορείται για αποπλάνηση 117 μαθητριών ηλικίας 8 ως 12 ετών.

ΔΙΕΘΝΗ

Τον ειδικό συντονιστή για θέματα Μέσης Ανατολής Ντένις Ρος στέλνουν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή,για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον Παλιαστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ,στο πλαίσιο της νέας αμερικανικής μεσολάβησης να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία.

Στη αμερικανική αυτή πρωτοβουλία αντέδρασε άμεσα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να σταματησει να υπαγορεύει τρόπους για τη προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Το κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει τις τελευταίες βδομάδες την Ευρώπη έπληξε χθες και τη περιοχή του Μιλάνου, με καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν,δένδρα ξερριζώθηκαν,ενώ προσωρινά έκλεισε και το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης.

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση στη Σουηδία ότι δύο κρεματόρια στα νότια της χώρας παράγουν ενέργεια από τη καύση πτωμάτων.Ο επικεφαλής του ενός κρεματορίου αποπειράθηκε να αμβλύνει τις αντιδράσεις υποστηρίζοντας ότι κατά την αποτέφρωση των νεκρών ελευθερώνονται επικίνδυνες ουσίες ,που πρέπει να καούν και από τη διαδικασία αυτή παράγεται η θέρμανση που χρησιμοποιείται.

Πιέσεις να παραδώσουν οι αρχές των Σέρβων της Βοσνίας τους κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου στο Δικαστήριο της Χάγης άσκησε ο Βρετανός Υπουργός εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ στη πρόεδρο των Σερβοβόσνιων Μπιλιάνα Πλάβσιτς.Ο κ. Κούκ πάντως διέψευσε ότι έχουν συνταχθεί μυστικοί κατάλογοι εγκληματιών πολέμου από τη διεθνή δύναμη σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία ή από τα βρετανικά στρατεύματα στην περιοχή.

Ικανοποίηση επικρατεί στην Ευρωπαϊκή ένωση από τη ξέφρενη άνοδο της τιμής του δολλαρίου,καθώς έτσι βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων και κάνει πολλούς να παραβλέπουν την αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

Εν τω μεταξύ ελπίδες για λιγότερη ρύπανση και περισσότερο οξυγόνο στις πόλεις υπόσχεται γαλλική εταιρεία πετρελαιοειδών με ένα νέο μίγμα καυσίμων για τα λεωφορεία και τα φορτηγά,που θα διατεθεί στην αγορά στις αρχές του επόμενου χρόνου.Το νέο καύσιμο είναι κράμα ντήζελ και νερού και μειώνει τη εκπομπή νιτρικών οξειδίων κατά 30%και του καπνού κατα 50%.

Στις Ηνωμένες πολιτείες η επιστημονική επιτροπή του Κογκρέσσου ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει την κρατική επιχορήγηση για πειράματα που αφορούν στην ανθρώπινη κλωνοποίηση.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει βέβαια τη συνέχιση των πειραμάτων κλωνοποίησης σε φυτά και ζώα καθώς και σε άλλους τομείς της γενετικής.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλων 20 αγνοείται η τύχη στο Κολοράντο,ύστερα από τις εκτεταμένες πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές στην αμερικανική αυτή Πολιτεία.Οι υλικές ζημιές εκτιμάται ότι ανέρχονται σε ένα εκατομ. δολάρια.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 30 July 1997 - 9:03:18 UTC